Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Бойко ЛаловДимитър Колешев  |  Редактирана на 21/10/2004


Бойко Лалов е роден в град София, но през по-голямата си част от времето е живял в Бургас. Някои от нещата, които ми правят особено впечатление, са неговият ръст и начинът, по който си служи с него и не на последно място неговото непретенциозно и естествено държание.

А какво е направил само за 4 години катерене ...? На същият този въпрос,неговият отговор беше “по-сериозни постижения ... хм ...”, навярно това означва, че или равносметката е доста сериозна или, че има какво още да се иска. Но в актива си той вече има едно 9-то място на Кръг от световната купа по боулдър в Konitca (Greece), 1-ви места на първото, второто и третото балканско по боулдър, а на 4-тото се класира 2-ри. Освен това има и 2-ро място на скорост на Европейското за младежи във Велико Търново през 2002 година. Всичко това, поне за мен, означава опит и класа на доста високо ниво, и най-важното постигнати в един кратък период от време, с тренировки при изключително мизерни условия ... Но ето разговора, който проведох с него чрез net-а.


[b:5f22831c68]От кога се занимаваш със сътезателно катерене?[/b:5f22831c68]
Някъде от края на 1998 година.

[b:5f22831c68]Какво смяташ за нивото на състезателното катерене у нас?[/b:5f22831c68]
Имаме шансове за класирания, просто ни трябват повече участия на международни съсътезания. Липсва ни опита, който имат добрите катерачи ... и всичко опира до средства ... Това е нещо като “намирам си причина да се оправдая” :)))

[b:5f22831c68]Всички много добре знаем за проблемита на състезателното катерене. Дори имаше сериозни намерения за отделянето на спортното катерене от ФБАК. Според теб на какво се дължи това?[/b:5f22831c68]
Проблемите определено идват от безпаричието. Не знам каква е политиката на ФБАК, но пределно ясно се вижда, че парите, които се заделят за състезателното катерене не стигат до никъде ... Прост пример ... Ще задам въпроса: “На колко международни състезания от 5 години насам са поети разходите на състезателите от така нареченият национален отбор?” ...и "По кое всяка следваща година се различава от изминалата???" ... Е, как тогава да се развива катеренето като тъпчем на едно място ...???

[b:5f22831c68]Лично ти виждаш ли някакви изходи от ситуацията с безпаричието? Как да привлечем спонсори и да накараме повече хора да се заниват с катерене?[/b:5f22831c68]
Изход от ситуацията с безпаричието??? ... Привличането на спонсори ... Тъпчем на едно място, защото някои хора не си вършат работата ... Ако трябва да се разчита на пари от държавата, просто не знам как ще се развива катеренето. Само като се замисля: коя бедна държава има добри катерачи??? И как да привлечем спонсори, когато хората не различават спортното катерене от алпинизма и спелеологията ... Липсва така наречената реклама.

[b:5f22831c68]И моето мнение е, че ФБАК забравят за така наречената реклама. Наистина никой не знае какво е това спортно катерене и всички смятат, че става дума за алпинизма, който е изключително опасен.[/b:5f22831c68]
Напълно съм съгласен с теб ... Спортното катерене и алпинизма трябва да се разгараничат ... Мисля, че ако състезанията по катерене се провеждат на открито това нещо може да се получи. Катеренето е атрактивен спорт и може да заинтригува много хора.

[b:5f22831c68]Катериш ли на скали и какви са най-добрите ти изкачвания?[/b:5f22831c68]
Разбира се, че катеря на скали. Най-трудните маршрути, които съм катерил са във Велико Търново и на Цолови тавани на Враца. Имам един проект за тази година. Маршрута е на Карлуково и е от около 10 категория.

[b:5f22831c68]Чух от Жоро,че сте катерили на Враца дълги маршрути. Много добри спортни катерачи на запад след състезателната си кариера се насочват към изкачвания на дълги маршрути и правят изключително трудни и опасни свободни изкачвания. В момента в България това се опитват да правят много малко хора, да не казвам единици. Какво мислиш за това катерене?[/b:5f22831c68]
Наистина е така, но мисля, че има катерачи, които правят това преди да са се отказали от състезанията. Да вземем за пример Yuji Hirayama, който премина свободно Salathe на El Cap ... Да катериш високи категории на голяма височина е предизвикателство за всеки добър катерач. Катерейки по такива маршрути ти можеш да прецениш какво е твоето физическо и най-вече психическо състояние ... особенно ако катериш на “джаджи”.

[b:5f22831c68]Кое ти харесва повече - боулдъра или спортното катерене и защо?[/b:5f22831c68]
Така като се замисля имам предпочитания повече към дългите спортни маршрути. Боулдърите също са ми страст, но тях повече ги приемам като начин за развиване на максимална сила и силова издържливост, и те са един вид подготовка за дългите спортни маршрути.

[b:5f22831c68]За какво катерене мислиш и тренираш най-много сега?[/b:5f22831c68]
В момента тренирам за издържливост като редувам боулдъри и дълги маршрути.

[b:5f22831c68]Бих искал да издадеш "тайната" за начина, по който тренираш, за да можем и ние "простосмъртните" катерачи да си опитаме късмета. На какво се дължи бързият ти успех и при това постигнат при такива мизерни условия в Бургас?[/b:5f22831c68]
В Бургас условията наистина бяха мизерни, но това не ми попречи да се развивам. Тренирах своята максимална сила и издържливост, но катеренето до голяма степен е и техника и тактика. Тези качества се придобиват с много опит, а този опит се трупа най-вече с участия по състезания.

В момента тренирам на една дъска/тренажор с размери 1.25 m х 1.85 m с наклон от 55 градуса, като катеря на ръце. Правя пирамида от маршрути. Ако искам да тренирам за сила почивката между маршрутите е от 3-5 min, a aкo тренирам за издържливост почивката е от 30 sec до 1 min. Накрая на тренировката вися на малки хватки за сила на пръстите. Денят, в който почивам правя гъвкавост, коремни преси и крос около 30 min.

[b:5f22831c68]Вечният въпрос: къде според теб са най-добрите катерачи в България днес?[/b:5f22831c68]
Във Велико Търново като център на катеренето в България е логично да са и най-добрите катерачи. Катерачите от София, Плевен и Казънлък трябва да им бъдат добър стимул, за да не спират да тренират. Дори си мисля, че при жените този сезон честа на Търново ще бъде защитавана само от Цвета, която ще бъде доста притеснявана от "Казанлъшките рози":)))

[b:5f22831c68]Какво мислиш за НСА, допотопните съоръжения и техники, които се използват на инструкторски-те курсове? За мен като бифш "ВИФ-аджия" всичко това ми се струва някакъв абсурд, който може би ни дърпа назад и който трябва да бъде променен независимо от ужасното безпаричие. Струва ми се немислимо в началото на 21 век да се изучават само техники от началото на 20 век.[/b:5f22831c68]
За допотопните съоръжения съм напълно съгласен с теб. Мисля също,че има много интересни страни на катеренето,които едва ли не остават напълно скрити за студентите от НСА. От друга страна Катедра туризъм-алпинизъм си има своите традиции, а преподаватели като Т. Джамбазов, К. Долапчиев и Д. Бърдарев държат много на тях. Моето мнение е, че на тези курсове трябва да се вмъкнат и елементи от модерният алпинизъм и модерното катерене, такова каквото е сега.

[b:5f22831c68]Не ми се вярва, но все пак, имаш ли спосори?[/b:5f22831c68]
В момента мога да разчитам на Вальо Велков - собственик на магазин SALEWA ... благодарение на него сега катеря с еспадрили Roc'terix. Както знаеш едни обувки струват 150-200 лв.

Милкана Русева и Петко Тотев, собственици на фирма "ПИК 3000", дистрибутори на BEAL и PETZL за България също много ме подкрепят, за което съм им много благодарен.

Благодарности и на Георги Джанев - Председател на ТД "Ален Мак" - Бургас за финансовата инжекция, която ми позволи да участвам на едно световно първенство и на две балкански.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2802 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Ексклузивно интервю със Саша Дижулиън специално за Wildberries
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...
Discovery Channel разказва за живота на шерпите
Christian Core - Dream Time
CLIMBING INTO NEVER NEVER LAND - Interview with Leo Houlding
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
Dean Potter - Една история ...
Rock Master Arco 1999 - Интервю с Yuji Hirayama
Британската легенда в катеренето Лео Холдинг: Научете децата си да управляват ри ...


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap