Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен МилчевДимитър Колешев  |  Редактирана на 20/10/2004


Милен Милчев е роден през 1971 година и има доста сериозен алпийски актив зад гърба си. Ще споменем само че е изкачил Пти Дрю по Ръба Бонати, Гранд Жорас по Ръба Уокър, Неймлес Транго Тауър по Словенския маршрут, Гранд Капусин по Бонати-Гиго и Чима Овест по Касин-Рати. Само в България през последната година има 9 премиерни изкачвания.

Никола Леваков е роден през 1965 година. Ходил е два пъти в Кавказ (Дагестан) и има изкачвания по няколко стени от порядъка на 600-800 метра. В Алпите е катерил Гранд Капусин по Бонати-Гиго и Мармолада. Заедно с Милен Милчев през последната година е осъществил 9 премиерни изкачвания.

Стамен Касабов е роден през 1965 година. В Доломитите има изкачвания на Чима Пиколисима, Чима Пикола, Чима Овест по Касин-Рати и Мармолада.


[b:4d68646889]Kолко дни продължи катеренето и само един опит ли направихте?[/b:4d68646889]
Катеренето продължи 4 дни (от 19 до 22 януари). Направихме един опит, ако не се брои миналогодишният. Тогава вместо Стамен с нас беше Боби Пигов.

[b:4d68646889]Какви бяха температурите и екипировката, която бяхте предвидили за катеренето?[/b:4d68646889]
За температурите не мога нищо да кажа освен, че бяха нормални, зимни. Може би са били около -10 или -15 градуса. Личната екипировка е ясна. Общата беше два спални чувала, които стават на един (за сажаление единият го изпуснахме още първата вечер докато се туткахме), 2 въжета по 60 метра, комплект клеми, 7-8 френда, 750 грама газ и една палатка тип "Здарка".

[b:4d68646889]Какво мислиш за маршрута? Възможно ли е сравнение на негови отделни участъци със стени или маршрути в България?[/b:4d68646889]
Маршрутът не е труден технически, ако се разглежда на части. Проблема е, че няма край. Долната и средната част (до Рампата), не могат да се сравняват с маршрут в България. Рампата може да се сравни с Вихрен, като отново не трябва да се забравят мащабите. Изходящите цепки като категория могат да се сравнят с Камините на Вихрен. Единственото е, че не са камини.

[b:4d68646889]Къде ви беше най-трудно?[/b:4d68646889]
Най-трудните участъци са: Трудната цепка, четвърто или пето въже от Рампата, важето след Трошливият перваз, Кварцовата цепка и един участък от 20 метра, който е след Кварцовата цепка (скала с много тънък лед върху нея и без възможности за осигуряване). Всички тези участъци са скални и ако не е зима смятам,че трудността им не е повече от 5- категория. Ледените участъци не са с повече от 55-60 градуса наклон и ако катериш с хубави сечива не са проблем.

[b:4d68646889]Имаше ли някакви екстремни ситуации или всичко премина безпроблемно и гладко?[/b:4d68646889]
Екстремни ситуации не е имало. През цялото време владеехме положението.

[b:4d68646889]Какви са най-близките ти планове за катерене извън България?[/b:4d68646889]
За планове не обичам да говоря, защото когато много се раздува нищо не става. Това не означава, че нямаме планове.

[b:4d68646889]Колко ви струваше ходенето до там, с какво пътувахте и къде нощувахте в района на Айгер?[/b:4d68646889]
В общата каса всеки сложи по 500 лв. - за път, такси и спанета (две в Шамони). Пътувахме с кола. Виза е нужна само за Швейцария. А в района на Айгер спахме само през нощта преди катеренето. От миналата година знаехме за едно кътче между Клайне Шайдег и Айгерглетчер. Има радиатор и става жега. Предполагам, че е за обслужващият персонал на линията.

[b:4d68646889]Някакви съвети за всички онези, които евентуално биха решили да опитат същото като вас - път, храна, катерене и по-принцип.[/b:4d68646889]
Не съм много по съветите. Но все пак ще се опитам. Пътят е ясен. Колкото до храната - според нас трябва да се носят енергийни храни в течно състояние. Супите Maggi за една чаша са много подходящи. Същото се отнася и за хубавите мюзли. Относно подготовката - трябва да се тренира ходене - много. Както си ходил първият ден, така трябва да ходиш и на петтият.

[b:4d68646889]От къде намерихте пари - лични или спонсори?[/b:4d68646889]
Спонсори нямаше. Всичко е от нашият джоб.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2973 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
GRAVITY и удоволствието от катеренето
Интервю с Kevin Thaw
Alex Lowe 1958-1999
Andreas Proft - F8b соло и без обувки
Профил на Минчо Петков
Интервю с Peter Croft
Интервю със Steve House
Свободният катерач Ману


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap