Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Dean Potter - Една история ...Jeff Achey  |  Редактирана на 19/10/2004


На една поляна в Yosemite, Dean Potter балансира бос по лента опъната на осем фута над земята. Ако погледнете случайно отстрани, измежду заскрежените боровете, вие ще видите едно кръгло лице на малка глава, кацнала на шест и половина фута широки рамене. Potter пристъпва бавно, с очи вперени право напред. След малко отпуска единият от краката си встрани. Негово тяло описва дъга, поклащайки се леко наляво и надясно за баланс. 100 футовата лента е влажна, отпусната и нестабилна и по средата на пътя, тя накрая го отхвърля настрани.

Dean има много по-безразсъдни разходки от тази. Той зае своето място в историята, когато направи скоростното си соло изкачване на Northwest Face на Half Dome, катерейки свободно соло почти целият маршрут. В Moab, единственото друго място освен Yosemite Valley, което скитникът можеше да нарече дом, той започна да привлича медиите с трудни боулдъри и дръзки свободни солови катерения, включващи и няколко неосигурени с въже 5.13 първи изкачвания.

Това беше моята втора среща с Potter. През април тази година, щеше да настъпи краят на неговия двугодишен престой в Search And Rescue Site на Camp 4. Тук той разполагаше с една уютна палатка и печка на дърва. Сега Potter се бореше с една простуда и ние така и не успяхме да отидем да катерим. Освен това Dean беше много предпазлив с мен - Медията и единственото, за което ме вдигна веднъж, бе за да отиде да разузнае Window`s Tears, един 1500 футов, рядко образуващ се, леден маршрут до Bridalveil Falls. Условията бяха толкова студени през този април, че Potter и Miles Smarte успяха да изкатерят маршрута, малко след като си тръгнах оттам. През това време, един близо 1000 футов леден стълб се сгромоляса на земята, докато те катереха топящият се Tears.

[img:99bf2f00ee]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/DEAN.jpg[/img:99bf2f00ee]

Снимка: Иваило Нинов

Аз вече знаех много повече за Potter, докато го гледах как се изкачва по мързеливата снежна пътека за трети път. Вече знаех, че преди е бил член на клана на болдър маниаците в Hueco Tanks. Знаех, че е направил няколко смели солови изкачвания в Moab, такива като он-сайта на надвесената петинчова цепка, наречена Undertow (5.12+). Знаех, че с Jose Pereyra в Yosemite, последното лято, той направи скоростни рекорди на Salathe, Northwest Face на Half Dome и Lurking Fear - три маршрута от VI степен само за 5 дни. Спомням си и снимката му в Hot Flashes (Climbing Magazine) на неговото соло изкачване в стил "гладиатор" на Half Dome.

Представям си няколко момента от кадрите заснети от това изкачване. Двата квадратни сантиметра алуминий на свитият Alien (вид френд) трият в гранита под напъна на 180-те паунда на Potter. Докато го придържа на нивото на кръста си, неговите крака леко приплъзват, но в този момент той се закрепва за една по-висока точка. Тогава се навежда и се освобождава отдоло. Неговото въже е намотано и завързано около гърба му, а под него остават над 2000 вертикални фута скала.

По цепнатините известни като Zig Zags, които поддържат трудност от 5.10, Potter катери свободно соло до Thank God Ledge. Поглеждайки към върха той преминава на ръце траверсите, вдигайки скоростта по някои 5.8 свободни пасажи и ярдове преди върха, ускорява през една стълба от болтове. На върха на Half Dome той бързо поглежда към своя часовник: 4 часа и 17 минути. Това време бие предишният соло рекорд с около 16 часа.

[b:99bf2f00ee]"Мисля, че има много забавни различия между някой, който търси известност и я получава ,и някой, който не я търси, но също я получава."[/b:99bf2f00ee]

По-късно, аз го попитах дали това е било най-доброто му скоростно катерене. "Мисля, че изкачването в екип беше много по-добро," каза той, имайки в предвид неговото преминаване на същият маршрут с Pereyra през последното лято. "Jose и аз катерехме едновременно. Ние направихме целият маршрут без дори да сменим екипировката, в едно непрекъснато движение, за 2 часа и 54 минути."

Около Dean се е образувала една шепа от млади катерачи, които надъхани от новите скоростни техники, оформят група от здрави стенни йосемитски плъхове, които Potter нарича Dream Team - Scott Stowe, Dave Bengston и Steve Gerbedine. "Те направиха голямата стъпка", казва Potter, "показвайки, че всички тези стени са възможни в един бърз стил. Разбира се, техните времена могат да бъдат намалени от някои момчета като мен, Miles и Jose. Неоспорим обаче е фактът, че младоците са бързи, защото те орязаха старите времена на половина."

Бързите техники варират от интересни до плашещи. За да спестят време Potter и тайфата използват няколко чифта Cam Hook (вид куки) и редуват поставянето им докато катерят. Екипът катери едновременно, като водачът води много въжета едно след друго. В края на всяко въже водачът поставя по една осигуровка, издърпвайки цялата 60 метрова дължина неосигурен и продължава в същият соло стил нагоре. Вторият чисти осигуровките, докато водачът отпуска въжето, колкото да се освободи екипировката. За супербързина на "по-лесните" изкуствени пасажи, а по някога и на цели маршрути, както с Dean и Jose на Half Dome - тимът катери в стил, наречен crack jumaring. Всеки катерач държи по един карабинер с муфа, пълен с Alien (вид френдове) и Cam Hook на всяка от стълбичките си. Водачът носи свободни карабинери и примки, но само минимална екипировка, като почти никога не оставя френдове за осигуряване и се закача само на фиксираната по маршрута екипировка.

Едновременното катерене не е безопасно. Но рискът е по-голям в соло техниката използвана от Potter на Northwest Face на Half Dome, която все пак и засега само той е употребявал. По време на моето посещение той възнамеряваше да използва този стил, за соло изкачване на Nose и Half Dome за един ден, като изкатери El Cap през следобяда и вечерта на първият ден и да се придвижи до Half Dome през нощта. След това стартирайки по Northwest Face при първа светлина, да се изкачи на върха преди обяд, за да завърши двете стени за по-малко от 24 часа.

Аз научих всичко това от фотографа Kevin Worrall, който също беше назначен за тази история. И той като мен си играеше на криеница с Potter. Ние поговорихме повечко по телефона, за да хванем Dean натясно от всички страни - от спонсори и списания. Ние бяхме като "Лешоядите на Айгер" в Алпите - готови да изкълвем остатъците от вълнението или трагедията.

С много голям късмет, Worrall улавя Potter точно под Nose. Маршрутът е претъпкан. Dean изчаква до откриване на подходящ момент и достига Sickle Ledge, пет въжета нагоре по стената. Той подминава няколко екипа и се провесва в Stoveled Cracks, малко преди да се окаже в конфузна ситуация от срещата с друг бърз екип.

Dean изглежда също се изправи пред истинско препятствие. Едно нещо е изкуствен пасаж с един френд в А1 цепнатините на Half Dome, а друго на Nose. Potter се оказа неосигурен, на нестабилни фиксирани клинове, опитвайки се, да се промъкне през една бъркотия от въжета и катерачи. Когато Potter достига земята, Worrall каза, че той изглеждал самовглъбен и дистанциран от нещo, навярно от някоя жена. "Ще трябва да измисля по-добра система", било единствено, което казал Potter.

Последното нещо, което научих за Potter, че беше хванал пътя, зарязвайки навалицата в Valley, отправяйки се към Estes Park и Red Rocks. Той имал един успешен ден, изкатервайки соло Longs Peak - за четири часа, от кола до кола, по Diamond`s Casual Route и точно когато ние започнахме да го притискаме, той взе, че избута El Cap и Half Dome наведнъж.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1756 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Alex Lowe 1958-1999
Профил на Минчо Петков
Едмънд Хилари: Еверест не беше край, а начало
Интервю с Lynn Hill
Интервю с Бойко Лалов
Discovery Channel разказва за живота на шерпите
Свободният катерач Ману
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с ALEXANDER ODINTSOV
GRAVITY и удоволствието от катеренето


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap