Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Ben MoonWills Woung  |  Редактирана на 19/10/2004


Ben Moon е една легенда в британското катерене, с когото светът се запозна през 1990 година. Причина за това беше неговото изкачване на Hubble в Raven Tor,England. Най-трудният маршрут в света по това време и първият от 5.14c категория. С много силови, боулдър движения, този къс варовиков маршрут е осуетявал много опити и от тогава има само две успешни повторения. Отличителните черти на Ben - тънки, облечени с клин, крака и дълги вързани коси - изпъкващи от снимките правени на това и някои други негови изкачвания, бързо се превърнаха в символ на спортното катерене през миналото десеттилетие.

Снимките от неговите повторенията на The Dominator, V12 ( изкачен от Jerry Moffatt ) и на едни от най-трудните проблеми в популярният боулдър район на Yosemite, Camp 4, дадоха ново виждане и една промяната в стила на катерене, за цяла генерация от американски боулдър катерачи, търсеща крайното ултимативното движение.

През следващите години, Moon постепено се насочи към катерене на по-малки и ниски скали - и между другото, предпочете един по-къс стил на подстригване - с пускането на неговите боулдър филми One Summer - Bouldering in the Peak и The Real Thing, които показваха Moffatt и Moon на скалите във Fontainbleau. Преди това и двамата младоци бяха подстригали своите коси много късо, боядисвайки ги ярко руси.

Сега, през 1999 година, Moon е 33 годишен. Косата му е къса, тъмна и безлична. Неговите 5 фута и 145 паунда изглеждат доста мършави, но здрави и той е заменил защитното черно облекло, с едно необикновенно ново лого: "S7". Това е неговата собствена компания. Moon е производител на дрехи, катерачни хватки и боулдър аксесоари и името S7, обозначава района в Sheffield, където той живее - един квартал с червени тухли и тесни улици, чиито дебри, гъмжат от катерачи, и където баланса между бизнеса и катеренето е една трудна задача.

Тази пролет, Moon прие една покана за състезание по боулдър на ESPN X Games в San Francisco. Само няколко дни след пристигането си в Америка, преди състезанието, Moon отиде да покатери боулдър в Black Mountain. Един район с подобни на Yosemite скални формирования, на около 7500 фута надморска височина в Southern California. Chris Sharma беше посетил мястото малко преди това, но дори и след неговите невероятни изпълнения, Moon изуми местните. Той бързо повтори една двойка от неотдавна осъществените от Sharma изкачвания, преди да направи едно много силово първо изкачване на най-желаният проблем в района - гладък надвес с дълги движения и здрави врязвания на пръстите. Накрая, към края на деня (забележете: един ден) той изкачи най-трудният боулдър, който бе известен тук. Това беше един неповторен проблем известен под името Arnould Special. Moon го премина flash.

Аз седнах на кафе с Ben Moon, малко след като той финишира петти на X Games. С неговият роден английски акцент, той разговоря с мен с една стабилна самоувереност, която като цяло характеризираше неговият стил на катерене и начинът му на живот.

[img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/15degree.jpg[/img:5ed9bb045a] [img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/campusbord.jpg[/img:5ed9bb045a] [img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/portrait.jpg[/img:5ed9bb045a] [img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/mainphoto.jpg[/img:5ed9bb045a] [img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/onearmed.jpg[/img:5ed9bb045a]

[b:5ed9bb045a]Боулдърът в Америка направи един истински бум със своята популярност. Също така, изглежда, че интересът към боулдъра продължава да се увеличава, откакто Hueco Tanks стана най-доброто място ...[/b:5ed9bb045a]
Е да, хората са реалисти при факта, че вие сте поели товара на най-добрите места (в Америка). Аз лично искам да кажа, че никога не съм плакал за Hueco, но от това, което Jerry (Moffatt) и Sean (Myles) казват, разбирам, че той не е чак толкова добър район.

[b:5ed9bb045a]Какво? Как можеш да кажеш това?[/b:5ed9bb045a]
Аз не казвам това. Много хора бяха решили, че Hueco е по-добър от Fontainbleau, защото Fontainbleau е прекалено перфектен. Аз мисля, че това може и да е така, а може и да не е така ... Мисля: как можеш да докажеш, че Fontainbleau е по-добър ...? Наистина не е възможно.

[b:5ed9bb045a]Не е ли нивото на боулдър по-високо във Fontainbleau, отколкото навсякъде другаде? И кой е водещият елемент там?[/b:5ed9bb045a]
Там не е по-различно от другаде, но във Fontainbleau има много трудни маршрути, определено много повече. Навярно това се дължи на факта, че там е имало много повече време, за да бъдат направени. Marc Le Menestrel все още гледа да бъде най-добрият в катеренето. Той идва в Англия тази пролет и наистина катери добре. Това е добро нещо за катеренето, защото не е лесно да се запазиш толкова дълго време и да не се увредиш поне малко. Това е и причината, поради която аз предпочитам да не катеря indoor повече, защото откривам, че то е повече нараняване на пръстите (на ставите и сухожилията), отколкото нещо друго.

[b:5ed9bb045a]Аз винаги съм мислел, че този път е общоприет. В indoor катеренето ти не хвърляш толкова много усилия, защото то сякаш няма такава голяма стойност.[/b:5ed9bb045a]
Тук може би не, но в Sheffield нещата не са точно така! Когато някой каже, че Malcolm (Smith) е преминал flash този проблем ... ти знаеш ... и отиваш, опитвайки се да го направиш също flash. Най-често indoor боклуците са доста стръмнички, докато outdoor проблемите са по-вертикални и много по-приветливи. Когато катериш във Fontainbleau или на някой пясъчник, където има всякакви видове маршрути и много повече технични възможности, ти никога не се нараняваш.

[b:5ed9bb045a]Ти неотдавна загатна в едно британско списание, че има нужда да се преоценя и сваля категорията на някои от маршрутите. Може ли да уточниш какво точно имаш впредвид с това?[/b:5ed9bb045a]
Във Fontainbleau имаше един таван, който Nikole направи и заяви, че е 8b (V13). Аз не го изкачих тогава, но успях да направя всички негови движения в края на един дълъг ден катерене и реших, че това не може да бъде 8b. Когато се върнах във Fontainbleau, аз направих, може би шестото му изкачване и смятам, че е 8a ... Също така поставям под съмнение от много години Just Do It. Аз имам добри доводи, според които мисля, че не може да бъде 8c+ (5.14c).

[b:5ed9bb045a]Да, но това не е достатъчно, защото ти не си го катерил. Май дори изобщо не си ходил до там...[/b:5ed9bb045a]
Да, аз наистина не съм ходил там. Но във Франция, на местните за Jube (Tribout) места, имаше много маршрути от 8c/8c+, които той не можеше да направи. Тогава той замина за Америка и в един двуседмичен период направи това 8c+ (Just Do It). Аз мисля, че не е възможно едно толкова бързо покачване на нивото.

[b:5ed9bb045a]Кaк успяваш да смогнеш, така че да поддържаш във форма през цялото време и се да се прехранваш?[/b:5ed9bb045a]
И аз не зная ... Това е наистина удивително. Но съм много щастлив. Когато започнах да катеря през цялото време (в началото на 1980 година), хората не можеха да живеят от катерене. Затова живеех от милостиня в продължение на три или четири години и едва тогава направих първият си договор за спонсорство с Asolo, веднага след първото ми състезание в Bardeneccia през 1985 година, когато станах втори. Сега съм спонсориран от Red Chili и имам своя собствена компания, която открих преди повече от година.

[b:5ed9bb045a]Работил ли си някога целодневна работа?[/b:5ed9bb045a]
Повтори отново ...? (Гледайки озадачено.)

[b:5ed9bb045a]Работил ли си някога целодневна работа?[/b:5ed9bb045a]
Не.

[b:5ed9bb045a]Никога?[/b:5ed9bb045a]
Не. Но смятам, че сега съм си намерил една целодневна работа. Работя много упорито за своя бизнес, защото правя почти всичко сам.

[b:5ed9bb045a]Кои катерачи ти правят впечатление сега?[/b:5ed9bb045a]
Ian Vickers e наистина талантлив катерач. Seb Grieve и Neil Bentley също (за техните забележителни изкачвания на grit (пясъчникови) маршрути). Колкото до катерачи извън острова. Аз винаги съм бил впечатлен от Yuji (Hirayama); той е един брилянтен катерач. Chris Sharma e също много добър. Всеки един обаче е добър в различни неща. Докато Yuji изглежда е добър на всичко. Невероятно е това, което прави той.

[b:5ed9bb045a]Кой е най-силният катерач в Британия сега?[/b:5ed9bb045a]
Аз бях ... (дълга пауза) ... Като се замисля това пак съм аз ...! Но аз не съм правил традиционите боклуци. И Malcolm Smith. ... Malc очевидно е много, наистина много силен. Malc, ех ... Malc е по-силен от мен, но и аз бях ... Мисля, че и двамата се нуждаем от много повече катерене навън ... (смях). Тогава това е Neil Carson.

[b:5ed9bb045a]Какво знаеш за маршрутът на Carson, Big Bang (в Pen Trwyn,North Wales), който той изкатери и катeгоризира като 9а?[/b:5ed9bb045a]
Ами, каквото може да бъде нещо абсолютно отвратително и трудно, това е. 9а (5.14d) без съмнение. Там има е един 15 футов пасаж, който според него самият е ужасяващ. Много, много неприятни, тънки хватки.

[b:5ed9bb045a]Ти беше работил върху един проект, който можеше да бъде около 5.15а в Kilnsey Crag в Англия. Какво се случи с него?[/b:5ed9bb045a]
През последните няколко години аз го опитвах при всеки възможен случай. Вложих много усилия за повече от три или четири години, без успех и това уби моята мотивация. Но ... Мисля, че вече никога повече няма да участвам в състезание, но все пак сега правя едно, а след време може би ще харесвам да катеря маршрути отново и не виждам причини тогава да не мога да катеря по-добре, дори и да съм на 40 години.

За повече информация посетете [b:5ed9bb045a]www.benmoon.co.uk[/b:5ed9bb045a]


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1709 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
CLIMBING INTO NEVER NEVER LAND - Interview with Leo Houlding
Едмънд Хилари: Еверест не беше край, а начало
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...
Покорител на върхове рисува морското дъно
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
Дейв Греъм – най-добрият катерач на света!?
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
В памет на Шон Лиъри
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
Интервю с Иваило Нинов (Германеца)


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap