Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Второ писмо от Димитър Колешев



Димитър Колешев  |  Редактирана на 15/10/2004


Здравей, Николай

За съжаление открих, че отново не мога да се съглася с теб. Колкото и глупаво да ти звучи всичко това, а пък на мен колкото и да ми се иска да не съм се захващал с него, ще се наложи да отделиш още малко от свободното си време, ако искаш всичко да бъде както трябва. Вече написах своите извинения към теб и останалите от ръководството на експедицията. Не съжалявам за това, въпреки че не съм обеден 100%, но го правя, защото подбудите и целите на това начинание са изключително сериозни и благородни и аз съм за него. Но това не ми пречи да ти задам следните въпроси:

Искам да разбера защо 90% от членовете на експертната комисия, която трябва да даде експертнатна оценка за Коефицента с 65% тежест са в състава на експедицията. Единствените, който не са в състава са Петър Атанасов, Георги Петров и Костас Канидис, докато всички останали (Тончо Тончев, Станимир Желязков, Господин Динев, Жеко Вътев, Валерия Цолова, Румяна Гълъбова, Методи Савов, Николай Петков, д-р Карина Сълова, Валери Пелтеков и Антон Хиджов) са до един в състава. Трудно някой ще ме обеди за липсата на субективност във взетите решения. Нима няма други екперти в цялата страна та накрая да се избере Комисия, която да се наложи да гласува сама за себе си.

Търсих да открия какви са точните критерии за определянето на Коефицента с 65% тежест, но не открих нито един. Ако не открия такива никой няма да може да ме обеди в липсата на субективност.

Защо след като единодушно е прието провеждането на експедицията на последното Общото събрание на 21 декември 2002 г., информацията за това стигна в клубовете чак след 3 месеца закъснение, т.е. през март 2003 г., когато научих и аз от медиите. Това щеше да е предостатъчен период от време за подготовка на всички кандидати.

Как е възможно Иван Ангов да получи оценка 0, а хора, които нямат грам опит и едва ли катерят повече от веднъж в годината и не само, че преди 3 години нищо не са качвали ами имат оценки с коефицет около 1 и повече. Мога да изброя целият списък от тези хора, ако се налага. Освен това се оказва, че теста в случая не е абсолютно никакъв критерий, защото хора като Никола Леваков и Стамен Касабов, които иначе са перфектни катерачи имат едни от най-слабите времена. Значи не е както казваш “който си го може, си го може”. Също кой е Илиян Карменов Маринов (освен че е постигнал най-доброто време на теста), аз поне не съм чувал да е правил кой знае какво в алпинизма, за да получи експертна оценка 1.30. Мога да дам още купища подобни примери, ако е нужно. Значи това дето го казах за бегача на дълги разстояния ще излезе вярно.

Колкото до теста не мога да се съглася, че той няма състезателен характер. Тогава защо оценяте постижението на всеки кандидат според неговото време и правите крайно класиране. Ако за да станеш първи в такава класация се изисква съревнование между участниците значи говорим за състезание, а пък който си иска нека го нарича тест. За подобни неща хората се готвят целенасочено и имат достатъчно време за това. Колкото до онова, което казваш, че ако съм имал добра ОФП нямал съм да имам проблеми с теста. Нищо подобно, нали по време на същият този тест Никола и Стамен е трябвало да бъдат във върхова форма, защо тогава показват подобни слаби резултати (0.42). Или може би са били сигурни за участието си в експедицията – не че не им се полага.

И другото, което не мога да разбера е как така ще ми казваш, че щом не ми е бил приоритет Еверест няма смисъл да участвам в тази експедиция. Ами че то сигурно на мен всяка година ми предлагат да ходя до там. Нищо подобно аз тренирам и се подготвям за моите си цели, които поради известни на всички българи причини (финансови), не включват разни хималайски върхове. Изведнъж ми заявяват, че ще се прави експедиция до Еверест и се изисква аз да съм вече 100% готов. От къде да знам, че ще имам подобна възможност, още повече като през цялото време до този момент съм тренирал за съвсем друго, т.е. за всичко друго само не и за максимален аеробен капацитет, защото той просто не ми е бил нужен до този момент. Значи излиза, че аз цял живот трябва да тренирам и да си мисля само за изкачването на Еверест и когато някой каже, че ще се прави експедиция аз да съм вече готов за нея. Не може да бъде - това е изключително ограничен начин на мислене и едва ли Николай си постигнал толкова много в алпинизма благодарение на него.

Има и други неща, които мога да изложа като факти, но мисля, че тези въпроси са предостатъчни, за да изяснят доста добре ситуацията. Колкото до моите причини за цялото това писане и заяждане искам отново да подчертая: не го правя, за да ми бъде направена отстъпка и да бъда включен в групата, както се изрази в едно от своите писма. За мен всичко това е свършен факт. Правя го, за да не се повтори отново, когато да кажем след няколко години ФБАК реши да организира нова екпедиция – независимо къде. Искам както аз, така и всеки един, който желае и заслужава, да може да получи равностойни шансове за участие в нея.

Поздрави
Митко Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1945 пъти



ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ





ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Топ 10 на най-добрите трекинг върхове в Непал
Свирепа Арена - К2 - Апокалипсис
Да затворим ли Еверест?
Тюркоазен връх за приятели
Tъмната страна на Eверест
Мечта отвъд долините
Подбираха за Еверест като за филм
Български маршрути в Хималаите - Интервю по Дарик Радио
50 годишнина от изкачването на К2
Мон Блан - разходка или ...?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.



Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap