Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

КилиманджароДимитър Колешев, Уикипедия  |  Редактирана на 30/12/2021
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Планината Килиманджаро с двата главни вулканични кратера: Кибо (отляво) и Мавензи (отдясно)


Килиманджаро е един спящ стратовулкан, намиращ се в Танзания. Килиманджаро е най-високата планина в Африка и най-високата самостоятелно издигаща се планина в света. Нейната най-висока точка е връх Ухуру с височина 5895 метра над морското равнище, а денивелацията от основата е около 4900 метра. Килиманджаро е съставен от три отделни вулканични кратера: Кибо, който е най-високият, Мавензи с височина 5149 метра и Шира, който е най-ниският с височина 4005 метра. Мевензи и Шира са изгаснали, докато Кибо е спящ и може да изригне отново.

Също така Килиманджаро е четвъртият топографски най-изявен връх на Земята. Той е част от Национален парк Килиманджаро и е голяма туристическа дестинация. Отделно неговите свиващи се ледници и ледени полета, които се смята, че ще изчезнат между 2025 и 2035 година, са били и са обект на множество научни изследвания.
Килиманджаро


Топонимия

Произхода на името Килиманджаро не е известно, но има множество теории по въпроса. Европейските изследователи възприемат името през 1860 година и докладват, че Килиманджаро произлиза от племето Кисвахили. Изданието на The Nuttall Encyclopædia от 1907 година записва името на планината като Килима-Нжаро.

Johann Ludwig Krapf пише през 1860 година, че народа Суахили нарича планината Килиманжаро. Въпреки, че не получава някаква сериозна подкрепа, той твърди че Килиманжаро означава "планината на величието" или "планината на керваните". Второто значение има и буквален превод, като kilima означава "планина", а jaro - "кервани". Jim Thompson твърди през 1885 година, отново без да има подкрепа от други изследователи, че термина Kilima-Njaro означава Планината (kilima) на величието (njaro). Той също така предполага, че значението на думата може да е "бялата планина".


Първо изкачване

Първите сведения за планината от неафриканци датират от античността. Клавдий Птолемей пише, че моряците разказват за една "лунна планина" около изворите на Нил, въпреки, че не е ясно дали не става дума за някоя от другите големи планини в Африка в близост до Нил, като Маунт Кения, Етиопските планини или планините Вирунга и Рвензори. Преди Птолемей, Есхил и Херодот също споменават, че "Египет е подхранван от снегове" и че извора на Нил е между две планини, както и че покрай крайбрежието има две много високи планини.

Първият известен европейски опит да бъде достигната планината е на германските мисионери Johannes Rebmann от Момбаса и споменатият по-горе във връзка с произхода на името Johann Ludwig Krapf. Според английския географ Halford Mackinder и английския изследовател Harry Johnston, през 1848 година Rebmann става първият европеец, който съобщава за съществуването на Килиманджаро. Hans Meyer твърди, че Rebmann стъпва в Африка през 1846 година и цитира неговият дневник от 11 май 1848 година, в който се казва:

"Тази сутрин, в 10 часа, we получихме една по-чиста гледка към планините на Jagga, върхът на една, от които беше покрит, както изглеждаше, от красив бял облак. Когато аз коментирах тази ослепителна белота, водачът просто я нарече "студ" и аз веднага разбрах, че това не може да бъде нищо друго освен сняг... Веднага разбрах как да интерпретирам чудните приказки на доктор Krapf, които бяхме чували на крайбрежието, за една огромна планина от злато и сребро в далечната вътрешност, подходът към която беше охраняван от зли духове."

През август 1861 година, пруският офицер барон Karl Klaus von der Decken съпровождан от английският геолог Richard Thornton правят един опит да изкатерят Кибо, но "стигат не по-далеч от 2500 метра поради лошото време". През декември 1862 година, von der Decken прави втори опит заедно с Otto Kersten, достигайки височина от 4300 метра.

10 години по-късно, през август 1871 година, мисионерът Charles New става "първият европеец, който достига екваториалните снегове" на Килиманджаро на височина малко над 4000 метра. През юни 1887 година, унгарецът Count Sámuel Teleki и австрийският лейтенант Ludwig von Höhnel правят един опит да изкачат планината. Те подхождат от седловината между Мавензи и Кибо. Höhnel спира на 4950 метра, но Teleki продължава, докато не достига снега на 5300 метра. По-късно през 1887 година, германският геолог професор Hans Meyer достига долният ръб на ледената шапка на Кибо, където той е принуден да се върне обратно, защото му липсва оборудване необходимо, за да продължи по леда.  На следващата година Meyer планира друг опит с Oscar Baumann, един картограф, но мисията е прекъсната след като екипът е задържан като заложници и са откупени по време на въстанието на Абушири. През есента на 1888 година, американският натуралист доктор Abbott и немския изследовател Otto Ehrenfried Ehlers подхождат към върха от северозапад. Abbott се връща обратно доста рано, но Ehlers заявява, че е достигнал връхния пръстен, обаче след остри критики, той се отказва от постижението си.

На следващата година (1889), Meyer се връща за трети път на Килиманджаро с австрийския алпинист Ludwig Purtscheller.  Този път те организират няколко лагера с хранителни запаси, така че да могат да направя много опити за изкачване на върха без да се налага да слизат далеч долу за нови запаси.  Meyer и Purtscheller се изкачват близо до кратерния ръб на 3 октомври, но се връщат обратно изтощени от изсичането на стъпки в леденият склон.  Три дни по-късно, те достигат най-високия връх на южния ръб на кратера.  Така те първи потвърждават, че Кибо има кратер.  След като слизат на седлото между Кибо и Мавензи, Meyer и Purtscheller опитват да изкачат и по-технически предизвикателния Мавензи, но успяват да достигнат само върха на Клуте Пик, който е един a подвръх, преди да се наложи да се откажат заради болест.  На 18 октомври те изкачват отново Кибо и влизат в кратера, за да го проучат, пресичайки пръстена през един процеп, който в последствие бива наречен на името на Hans Meyers.  Като цяло Meyer и Purtscheller прекарват 16 дни над 4600 метра по време на тяхната експедиция.  В своя най-висок лагер те са придружени от Mwini Amani от Pangani, който готви и снабдява лагерите с вода и дърва за огън.

Първото изкачване на най-високият връх на Мавензи е направено на 29 юли 1912 година от немските алпинисти Eduard Hans Oehler и Fritz Klute, които го наричат Hans Meyer. Oehler и Klute правят също така и третото изкачване на Кибо през леника Drygalski и слизат през Западната клисура.


----------------------------

Вижте нашата програма за Изкачване на Килиманджаро


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 18 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Български маршрути в Хималаите - Интервю по Дарик Радио
50 годишнина от изкачването на К2
Свирепа Арена - Чангабанг
Хан Тенгри
Мечта отвъд долините
Боян Петров: Вътрешен глас ме поведе към върха
Еверест - маршрути
НАНГА ПАРБАТ - Голата планина
Покорителят на Гашербрум - 1 и Гашербрум - 2 Боян Петров: Бях сам, с пикел и щек ...
Историята на завоюването на най-високите върхове на света


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap