Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Последния полет на гарванитеРедактирана на 22/10/2021
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Дийн след първото фри соло на Heaven (5.12d) през 2006


Магьосникът

Дийн Потър каза, че може да лети. Това беше преди 10 години. Може би е можел. Кой знае? Той направи толкова много върховни заявления и направи толкова много вълшебни неща, че те изглеждат естествени като цветче, което разтваря венчелистчетата си. За тези десет години все мислех да напиша цяла статия за Дийн. Пращахме си имейли и говорехме, и една от идеите беше да използваме сеанс като част от историята. Щяхме да отидем до медиум в Сан Франциско (той познаваше няколко) и да изясним въпросите и отговорите чрез света на духовете. „Яко“ - каза Дийн, - „Да харесва ми.“

Разбира се, че така ще отговори.

Когато Дийн бил малък, и живеел в Израел паднал от покрива на фамилната къща, като си ударил главата. Жени бедуини се спуснали да му помагат. Те запели магическа песен, за да изгонят злите духове, хвърлили сол на кървящата му глава. Дийн каза, че след това е загубил страха си от височини. През 1993 в Хуеко Танкс, серия от видения му казали за иновациите и провалите, които той ще изживее в следващите десетилетия. През 2003, когато започнал да се занимава със скайдайвинг и бейс джъмпинг, той осъзнал, че крилатите същества, които се появявали в сънищата му, когато бил малък, го учели как да намести тялото си във въздуха докато лети.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Когато Потър минава соло 12 метровия A Dog’s Roof (5.12b) през 2006, „Не мога да го водя“ - каза той. „Катеренето на тънки заклещвания с ръце, които може да се изплъзнат. Пасажа е точно най-горе. Но медитирах в началото на маршрута, и докато го минавах соло имах чувството, че ще си счупя прътите, толкова силно ги зацепвах. Даже трябваше малко да се поотпусна“


Той беше суеверен, частично Шагтикок (североизточно племе индианци), и вярваше, че се сдвоил с духа на умиращ бързолет, който видял на пода на Сотос де лас Голондринас, вертикална пещера в Мексико, толкова дълбока, че човек без парашут би падал 10 секунди преди да достигне дъното. Когато Дийн, с парашута си, скочил в тази дупка, той се омотал около въже, което било фиксирано от фотограф. Дийн се спасил като се хванал за въжето и се носил по него 100 метра надолу до умрялата птичка.

"А ако вятърът духаше в грешна посока", той се плашеше.

Сеанса така и не се случи и годините се влачеха, Дийн може би ставаше разочарован от бездействието ми. Понякога, като говорехме, той не млъкваше, а понякога не обелваше и дума. Не мога да кажа дали беше ядосан, дали витаеше някъде или избягваше медиитe. Той стана резервиран след фри солото му на Деликатната Арка през 2006, когато пресата, спонсорите и почти всички го отхвърлиха. Неговото изкачване на този малък мост от пясъчник, който за Юта е като статуята на свободата за американците, наистина разгневи много хора. Нужни му бяха години, за да се възстанови.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Соло на Separate Reality (5.11d) през 2006. Потър призна, че първоначално е бил нервен на солото, но е влязъл в умствено състояние, което той и само шепа катерачи могат да достигнат, и изкачил въздушния таван пет пъти „в транс“.


Но причината интервюто да не се случи не беше заради Деликатната Арка. Не се случи, защото аз чаках той да направи следващото голямо нещо, върха на кариерата му. Тъй като Дийн никога не казваше какво точно прави, беше невъзможно да се знае точно кога е направил нещо велико, нещо по-велико от фри солото на Separate Reality пет пъти без спиране, по-голямо от това да мине фри соло всичко без 30 метра от Северозападната стена на Халф Доум, по-голямо от това да носи парашут, за да мине соло Alien Roof на Рострум и .12+ на Северната стена на Айгер и да изобрети фри бейс по пътя. По-голямо от това за три седмици да постави рекорд за соло скоростно изкачване на Серо Торе, и да направи първото соло на Super Canaleta на Фиц Рой и да направи соло маршрута California Roulette (VI 5.10+ WI5). По-голямо от това да постави рекорд за скоростно изкачване на the Nose или най-дългия полет с уингсют или да ходи не вързан по слаглайна на Lost Arrow или още по-откачен слаклайн в Китай.

Човече, как може да направиш нещо по-велико от това

Дийн практикуваше собствена марка магически реализъм: слаклайнинг, фри соло, бейс скачане, летене с уингсют, всички събрани в един живот, сътворен, за да го отведе към овладяването на физическия и духовния свят.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Потър, считал слаклайнинга за по-предизвикателен от скалното катерене, и прекосяването над водопадите Йосемити, беше особено сложно. Духан от поривите на вятъра от водопадите и заслепен от пръските. Потър пробваше тази линия завързан за въжето, но в крайна сметка я мина без да е обезопасен. Като предпазна мярка, Потър практикувал падане и хващане на въжето. „Това е първото нещо, което правя“ – беше казал той за списание Men’s Journal. Потър казваше, че има „безпогрешно движение“ за хващане на въжето и не е пропускал вече 15 години.


Когато той направи първото фри соло на Heaven, този сериозен 5.12d таван в долината, изглеждаше сякаш е достигнал пълен контрол, и може би това е „голямото нещо“, но с Дийн, как би могъл някой да знае?

По-рано през годината той каза че има „нещо голямо на ум. Ела в долината и ще видиш.“

Фри соло на Free Rider на Ел Кап изглеждаше възможно. Той вече беше минавал соло горните 300 метра от Lurking Fear и после беше излязъл по Free Rider, маршрут, който беше кръстил Easy Rider. Може би ще носи парашут. Или може би не.

Представете си. Фри соло на Ел Кап и после да се спуснеш отгоре като лястовичка.

Само Дийн би могъл да го направи.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

„Тичайки“ по the Nose. Всестранно развит атлет, който беше поставил най-бързото време 2 часа и 17 минути за качване и слизане от Half Dome. Потър беше „Пътешественик на годината“ на списание Нешънъл Джеографик. Сред безкрайния му списък от постижения бяха и три рекорда за скоростно изкачване на the Nose: през 2011 той го направи 3 часа и 24 минути, после през 2010 той и Шон Лиъри направиха скоростните 2 часа и 36 минути, време което в последствие беше подобрено от Алекс Хонълд и Ханс Флорин.


Обаждането

От Джеймс Лукас

„Липсват.“

Чарли Курлинкъс, BASE скачач и приятел на Дийн Потър и Греъм Хънт, ми се обади с тези страшни думи в 11 часа вечерта, събота 16-ти май. В 7:25 Дийн и Греъм бяха скочили от Тафт Пойнт, игла на 1000 метра над долината Йосемити. Те липсваха вече 4 часа. Опитах се да заспя наново, но не успях. Чарли ми се обади по този начин и преди година.

Бях в Националният парк Зайън, когато обявиха Шон „Станли“ Лиъри за изчезнал. Започнах да търся Станли в деня, когато Чарли се обади. По-малко от ден по-късно, Потър долетя от Бритиш Колумбия, където проектираше костюми за летене. Той се срещна с нас в основата на връх Third Mary, близо до билото, където се беше ударил Станли. Дийн искаше да се изкатери до тялото на Станли, да сложи тялото в чувал за катерене на големи стени, и да го свали надолу. Неговото емоционално пристигане мотивира всички да действат. Дийн и Станли имаха „братска връзка“, договорка, че при инцидент всеки от тях би открил тялото на приятеля си преди властите. Потър хвърчеше нагоре по сериозния „Gentleman’s Agreement”, 260-метров 5.13 по стръмната южна стена на Third Mary. Той държеше в ръцете си тялото на Станли, все още омотано в костюма му за летене, докато хеликоптер на NPS летеше над него, правейки разузнавателни полети с цел репатрирането на тялото. Следващия ден с помощта на SAR от Зайън, прибрахме Станли.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Потър преминава слаклайн линия, която е минал през края на 90-те години на Lower Cathedral Spire в Йосемити


Дийн беше такъв, емоционално тръгваше напред, а после тихо се ядосваше. След Зайън се скарахме. Бях написал надгробно слово за Станли в калифорнийските катерачни зали, което беше публикувано в Алпинист. Дийн се свърза с мен.

„Не съм го чел, но няколко приятели са го видели и ми препоръчаха да не го поглеждам“ - ми написа той, казвайки, че му се струва „несъществено“ и „слабо“ и добави „Не казах най-обидните думи.“

Обадих се на Дийн и говорихме за пътите, когато Шон и аз катерехме заедно, работехме заедно и излизахме заедно. Обясних му мотивацията ми да пиша за Шон, и разрешихме проблема.

„Аз съм само един човек и говоря от сърце“ - ми каза той, извинявайки се. „Благодаря, че ме разбра Джеймс. Впечатлен съм от стоицизма и разсъжденията ти.“
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Zen Garden (V8) през 2008 беше, както каза Потър, най-трудната цепка, която е минавал. Със страшничко излизане на 7 метра над едно дърво. Болдър проблема е един от няколкото хайбола, който той е изкачил пръв, въпреки, че не се считаше за болдър катерач от световно ниво. В Йосемити 13 метровия King Air (V10) на Housekeeping Boulder говори за друго.


Месец след Зайън, намерих снимка в рамка на Станли, правещ base скок от El Mocho в Патагония, и дадох снимката на Дийн. Той беше благодарен, извиняващ се, добър и забавен – Дийн в най-добрата си светлина. Отдалечеността му и крайността му, която аз бях изпитвал, са тези, които му заслужиха прякора Тъмния магьосник. След смъртта на Станли, Дийн си взе почивка от BASE скачането, но скоро пак се върна към „тъмните си изкуства“.

- Решиx да си взема куче, син хелер и да я кръстя Уиспър – ми каза Дийн под едно дърво в основата на The Nose преди няколко години.

„Но дори не си я срещал“ - казах аз смеейки се на импулсивната натура на Дийн. Дийн обаче имаше идея и я реализира. Уиспър лаеше много, но Дийн настояваше за името. Той водеше Уиспър навсякъде: подножието на El Capitan, кафенето Yosemite Lodge, стената на Salathe. Дори правеше base скокове с нея.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Hong Kong Phooey, най-яката цепка на Потър. За изкачването той си сваля еспадрилата на левия крак, така че да може да зацепва палеца на крака си в тънката цепка. Той отказва да даде категория на изкачването, но Алекс Хонълд, който прави второто изкачване през 2008, казва, че е между 5.13b и 5.14 и невъзможен за някой с тънки пръсти.


През последните години Уиспър беше продължението на Дийн. Тя беше с Дийн и Греъм в Йосемити Уест, когато разчистваха дървета от имота на Дийн, който той беше купил наскоро с партньорката си Джен Рап. Предни години той спорадично се появяваше в Долината, но доста повече в последните няколко. За мен това, че Дийн беше наоколо в Долината беше успокояващо.

Една вечер в Camp 4, Дийн ми предложи да изкачи Freerider, маршрут за свободно минаване на El Capitan, с мен, като води лесните въжета, така, че аз да съм свеж за трудното катерене.

Докато работех по маршрута, гарван отвори раницата ми, изяде храната, докато катерих, после ме посрещна на върха. Веднага си помислих за Дийн, защото Дийн обичаше тези интелигентни и правещи бели птици. Въпреки, че не изкачихме маршрута заедно, аз бях поласкан, че един от катерачните ми герои ми предложи помощ. Той беше там духом.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Поставяйки световен рекорд за най-голямо прелетяно разстояние на северната стена на Айгер. Потър прелита 3.4 мили и остава във въздуха за почти три минути.


Когато Чарли се обади тази година, знаех всичко. Дийн и Греъм бяха пробвали труден BASE скок, той беше такъв, който са правили преди, но въпреки това полета изискваше прецизно преминаване през малък процеп. Дийн скочил първи тази вечер, летейки ниско. Греъм скочил секунда по-късно. Греъм завил на ляво и после пак надясно. Пропуснал процепа, започнал да маха безконтролно и се ударил с гърди в стената. Дийн преминал процепа, но загубил височина и паднал. Джен, която била на мястото на скока, снимайки, беше гледала отгоре и чула ударите, но се надявала, че някак си са оцелели.

Две нощи след инцидента, Маймуните, сборна група от модерни скални катерачи от Йосемити, се срещнаха на караваната на Станли, за да си спомнят за Греъм и Дийн. Местните от Йосемити, Base скачачите и катерачите от цял свят се събраха.

Готвихме, ядохме и се напихме. Някои от тях бяха на Taft Point онзи ден. Други бяха отишли да катерят. Някой бяха плакали, край реката.

Карах към долината на следващия ден. Главата ми пулсираше. Облаците се вдигнаха над El Cap и гарваните се завърнаха в небето.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Потър в естествената си среда


Превод от английски:  Станко Йончев, с леки корекции от Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 364 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Интервю с Peter Croft
Рикардо Касин – интервю (пълен текст)
Интервю с Бойко Лалов
Ексклузивно интервю със Саша Дижулиън специално за Wildberries
Дейв Греъм – най-добрият катерач на света!?
Andreas Proft - F8b соло и без обувки
Британската легенда в катеренето Лео Холдинг: Научете децата си да управляват ри ...
Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъри
В памет на Шон Лиъри


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap