Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане



Andy Wellman  |  Редактирана на 15/05/2017


La Sportiva Bushido Woman Berry

La Sportiva Bushido Woman - най-добрата обувка за планининско бягане за 2016 според www.outdoorgearlab.com


Как да решите коя е най-добрата обувка за бягане по пътеки за вас? Ние тествахме някои от най-популярните модели на пазара, за да ви помогнем да разберете техните предимства и недостатъци. Обаче, процесът на откриване на правилният продукт за вашите цели започва с това какъв тип бегач сте вие или какъв искате да бъдете.


[b:1081f0db]Защо са ви нужни този тип обувки за бягане?[/b:1081f0db]

Защо е нужно да купувате тези специализирани обувки въобще? Преди 20 години нямаше такова нещо като обувки за бягане по пътеки, но въпреки това хората правеха невероятни неща бягайки нагоре и надоло по планинските пътеки. Без съмнение е възможно да тичате по вашата местна пътека с нормални маратонки и в действителност много хора правят точно това. Обаче ние вярваме, че ако вие възнамерявате основно да бягате по пътеки, за вас ще бъде много по-добре да инвестирате в един чифт, който е специално създаден за подобно тичане. Чисто и просто този тип обувки са създадени за офроуд употреба и те включват много екстри, които не могат да бъдат открити на стандартните маратонки.


Обувки за планинско бягане от La Sportiva

Обувки за планинско бягане от La Sportiva


Обувките за пътеки са с много по-агресивна външна подметка, с издържлива и лепкава гума и често имат големи грайфери, за да увеличат зацепването в почва, кал или сняг. Те често имат твърда средна подметка, която помага за обсорбирането на ударите в стъпалото на краката ви. Когато бягаме по пътеки или се състезаваме, е много важно да успеем да завършим бягането, въпреки че краката ни са мокри, което може да се случи от пресичането на планински потоци, снежни полета или от сутрешната роса по тревата покрай пътеката. Производителите знаят това и се опитват да направят горната част на обувките от дишащи и бързо съхнещи материали, които ще изхвърлят водата. Те също се опитват да балансират дишаемостта с издържливостта, като избират материали които издържат на триене и въпреки злоупотребата да издържат дълго време. Качеството е първото нещо, на което наблягат дизайнерите на обувки за бягане по пътеки, което не е задължително необходимо за нормалните маратонки за бягане.

Използването на шосейни маратонки на една пътека е подобно на карането на шосейно колело по неравна планинска пътека. С обикновенни маратонки е напълно възможно да направите подобно бягане (може би?), но защо да опитваме? Препоръчваме ви да идете до близкия магазин и си купите един чифт трейл рънърс!


[b:1081f0db]Типове обувки за бягане по пътеки[/b:1081f0db]

В последно време обувките за бягане по пътеки могат да бъдат групирани в няколко широки, неточни и застъпващи се видове. Метриката, която най-точно дефинира и разделя обувките в тези групи е така наречения дроп (височина) на петата на обувката, въпреки че уплътнението под краката също играе роля в тези категоризации. Дропа на петата е разликата между височината на петата над земята и височината на пръстите. Тази цифра е в милиметри и варира от 0 мм до 14 мм.


Обувки за планинско бягане от La Sportiva


[b:1081f0db]Боси и минималистични обувки[/b:1081f0db]

Някои хора тичат по пътеките и извън тях боси. Но все пак в тази статия говорим за обувки. Правейки опити да се подражава на най-естествения начин за хората да се придвижват по земята на два крака и въпреки това да бъде осигурена защита на техните стъпала с някаква форма на покритие, бяха изобретени така наречените "беафут (боси) обувки“. Този вид обувки имат 0 мм дроп на петата, имитирайки по този начин естестваната човешка стойка. Въпреки че доста хора бягат с подобни модели, ние няма да им обърнем съществено внимание.


[b:1081f0db]Нисък профил обувки[/b:1081f0db]

Обувките с нисък профил са леки и основно с малък дроп на петата, който е обикновено в диапазона от 0 до 6 мм. Те въплатяват философията за естественото ходене, стъпването на предната част на крака и въздържането от удара с петата. Те са създадени със същата мисъл като босите обувките, но с допустимо възражение, че една малко по-голяма защита е нужна на нашите крака, в случай че щурмуваме планините, горите и пустините на границата на нашите възможности. Ниският профил обувки са създадени да поддържат една естествена крачка. Те са също препоръчителен избор за бързи бегачи и състезатели с по-развита телесна структура. Тези от вас които искат да постигнат техните телосложения без „неестествени“ обувки или механизми, могат да започнат с къси и лесни бягания с нисък профил модели.


La Sportiva Helios SR

Helios SR са най-леката и минималистична обувка за бягане на La Sportiva


[b:1081f0db][i:1081f0db]Повечето предпочитани от нас обувки попадат в категорията нисък профил, защото те вдъхновяват нашите най-добри бягания. Обаче ние прекарваме повечето от дните по пътеките с традиционен стил обувки, тъй като те издържат повече и защитават нашите крака по-добре.[/i:1081f0db]


Стандартни или традиционни обувки[/b:1081f0db]

По-голямата част от обувките, включително тези на които сме направили ревю в сайта, попадат в тази категория. За последните 40 години, спортните обувки са създавани с дроп на петата между 6 и 14 мм. От момента, в който прохождаме нашите родители ни слагат обувки на краката и ние се адаптираме към тези изкуствени нива на дропа на петата. Така че това е нещото, с което нашето тяло се налага да привикне най-много. Уплътнението на петата е добавено, за да абсорбира някои от по-сериозните удари, които краката може да се наложи да поемат. Има много дебати за добавянето на тези уплътнения към петата на спортните обувки. Дали наистина за приземяването на нашите пети се нуждаем от едно екстра уплътнение? Или ние имаме вече достатъчно уплътнение в нашите крака, така че да е нужно само да адаптираме своите крачки, за да можем да вземем предимство от естествените дадености, докато се приземяваме? Въпреки всички за или против, ние можем да сложим обувки с по-високи пети и при бягане нашите крака ще се погрижат да се адаптират към тях. Крайният резултат от това е, че повечето от нас ще открият, че най-комфортните и най-популярни обувки за бягане по пътеки са направени с тези параметри.


Обувки за планинско бягане от La Sportiva

La Sportiva Mutant е с дроп около 10 мм и е една много стабилна и многофункционална обувка идеална за планинско бягане, скайрънинг, бягане извън пътеки и на различни типове терен.


Традиционните обувки също са създадени да пасват на всеки човек. С това искаме да кажем, че те поддържат по-голяма защита под стъпалото, което за повечето от нас ознава възможност за по-продължително бягане и по-комфортно на труден терен. За този тип обувки теглото не е най-важното качаство и при тях по-важни са комфорта и здравината, дори това да означава, че те ще бъдат малко по-тежки. Повечето хора ще открият, че тези обувки ще издържат много по-дълго време отколкото ниския профил обувки. Те са всекидневни маратонки и повечето хора ще бъдат щастливи да тичат с тях.


[b:1081f0db]Максималистични обувки[/b:1081f0db]

Този тип обувки могат да бъдат най-добре представени от бранда HOKA ONE ONE, така че е най-добре да прегледате нашето ревю HOKA ONE ONE Stinson ATR за мъже, ако ви интересуват. Тези модели не наблягат на дропа на петата, а се фокусират на максималното омекотяване и абсорбиране на силата на удара с земята. Те имат голяма височина на подметката, което означва че има един тон пяна между вашите крака и земята. Те най-често се използват за бягане на ултрадълги състезания, тренирочни бягания с голяма дължина и често от по-възрастни бегачи или от тези, чиите тела имат някои износвания и разкъсвания. Целтта на този тежък омекотяващ дизайн е да абсорбира по-голямата част от силата на удара при бягане и по този начин да предпази вашето тяло. Те имат огромно количество последователи в общността на бягащите по пътеки.


Обувки за планинско бягане от La Sportiva


[b:1081f0db]Как да изберете правилният продукт

Една честна оценка[/b:1081f0db]

Първата стъпка в решението коя обувка за бягане по пътеки е правилната за вас е да направите една честна самооценка. Ако не, това може да ви помогне да определите някои от опциите, които може да не работят за вас. Може да бъде обезкуражаващо, ако решите да прочетете онлайн ревютата на 14-те вида обувки и след това да се опитате на сляпо да решите, коя е най-добрата за вас. По същият начин, ако застането пред една огромна стена с обувки и се оставите да вземете решение на база цвят, вероятно няма да доведе до края на света в желанието ви да станете един щастлив бегач.

Задайте си тези важни въпроси, за да си помогнете да решите какъв вид бегач не сте, което ще ви помогне да разберете какъв вид бегач сте и така ще стесните възможните избори. Насоките за вашите отговори към тези въпроси са описани в повече детайли по-долу в статията. Възнамерявате да купите само един чифт или желаете да похарчите повече пари и да се насладите на лукса на няколко специализирани чифта? За какво смятате да ги използвате? Вие нов ли сте в бягането или вече тичате от дълго време? Имате ли травма в момента или сте имали такава неотдавна? Биомеханичен идеалист ли сте, който се стреми да развие перфектната крачка? Какви обувки са работели добре за вас в миналото?


Обувки за планинско бягане от La Sportiva


[b:1081f0db]Една обувка ставаща за всичко или няколко чифта?[/b:1081f0db]

Ако вие възнамерявате да си вземете повече от един чифт обувки за бягане по пътеки или вече имате повече от един чифт, тогава вие по-скоро нямате нужда да бъдете толкова прецизни във вашият избор. Добре е да имате възможност да обуете различнични обувки в зависимост от това къде планирате да бягате или как се чувствате. Една прилична серия може да включва един чифт нископрофилни обувки, един или два чифта традиционни обувки и един чифт HOKA.

От друга страна, ако вие сте като повечето хора и имате само един чифт, който ползвате всеки път, когато бягате, докато подметката му не се изтърка, връзките не се скъсат, а горната им част не се разпори по шевовете, тогава вие ще искате да бъдете сигурни с какво сте обути. В този случай ще трябва да фокусирате вашият избор на една добре закръглена традиционна обувка, тъй като минималистичните модели няма да могат да ви послужат за всякакви дължини бягания или терени. За уверени бегачи, една добре защитаваща нископрофилна обувка ще работи най-добре. Но вие вероятно ще искате да сте сигурни, че ще можете да тичате с един малък дроп на петата всеки ден, преди те да станат вашият единствен избор.


La Sportiva Bushido Blue / Papaya

La Sportiva Bushido са с дроп на петата около 6 мм и са техничен модел създаден за света на скайрънинга - супер леки, лепкави и агресивни


[b:1081f0db][i:1081f0db]Повечето всекидневни бегачи имат повече от един чифт обувки, с които те бягат периодично. Това е така защото различните обувки ще действат по различен начин на вашето тяло докато бягате. Редуването на обувките, с които бягате намалява вероятността от травми, ако сте по-самонадеяни.[/i:1081f0db]


Какво е желаното предназначение?[/b:1081f0db]

Какво е желаното предназначение на обувките, които искате да купите? Ако планирате да тичате по пътеки, през планините, върху пързаляща се скала или пясъци в пустинята, през гъсти гори или на всичко от по-горе споменатото, тогава сте на правилното място.

Ако вие търсите специфичен за състезания модел, който не възнамерявате да обувате често, но пък ще ви помогне да бягате бързо, тогава се огледайте за теглото. Ние препоръчваме модели като La Sportiva Helios. Ако искате обувка, с която да бягате 50 или 100 мили, ние препоръчваме нещо с добри качества за омекотяване при слизане.


La Sportiva Akasha Woman Berry

La Sportiva Akasha са обувки за продължителни планински бягания с перфектно абсорбиране на ударите, създадени за дълги тичания по пътеки, ултра маратони и за използване на дълги тренировъчни серии.


Ако вие често се сблъсквате с кал и се нуждаете от допълнително сцепление огледайте се за модел с големи грайфери. Ако вие искате продукт, с който да можете да бягате и по пътища опитайте Mizuno Wave Hayate 2 или ASICS GEL-FujiTrabuco 4 Neutral. Или ако просто искате обувка, с която да можете да бягате всеки ден и навсякъде потърсете La Sportiva Ultra Raptor.


[b:1081f0db]Нов ли сте в бягането?[/b:1081f0db]

Ако все още сте нови в бягането, тогава вероятно няма да можете да злоопотребите много с тялото си. Ще отнеме време, години дори, за един новобранец да приспособи своето тяло напълно към ежедневното бягане. Най- мъдро ще бъде да не добавяте допълнително натоварване към едно вече натоварено тяло като опитате да бягате прекалено леки или с нисък профил обувки. Нашите тела трябва да узреят, за да започнете да използвате умерен размер на дропа на петата и е необходим дълъг приспособителен период, за да започнете да използвате обувки с малък дроп. Първоначално по всякакъв начин ви препоръчваме да се насочите към нещо от средата към горния край на спектъра на дропа на петата, като традиционните обувки. Много хора дори ще открият, че е най-комфортно за започнат с максималистични обувки.


La Sportiva Crossover 2.0 Gtx

La Sportiva Crossover 2.0 Gtx са обувки за бягане с интегрирана гета създадена за бягане извън пътеките през зимните месеци.


[b:1081f0db]Имате ли травма?[/b:1081f0db]

Травмирани ли сте в момента или имате такава от известно време? Много доктори и спортни специалисти препоръчват да смените обувките, когато се опитвате да се възстановите от травма. Ни не сме експерти в тази сфера и не можем да ви препоръчаме какво точно да направите, но едни нови обувки са задължителни и в повечето случаи вие ще искате да вземете един различен тип от този, който може би е станал причина за вашата травма.

Препоръките за лекуване на травма варират в двата края на спектъра. Чували сме безкрайни истории на бегачи, които са имали хронични травми и са били неспособни да бягат повече, докато не опитат един чифт от HOKA. По същото време, в Google можете да откриете хиляди истории за хора, за които единственият начин да се освободят от незаглъхващите травми е бил избора на нулев дроп обувки, които да поддържат естествената биомеханика. Световният бестселър Born to Run в основата си е посветен на тази тема. Така че, ако вие имате една постоянна травма, първото нещо, което трябва да направите е да си вземете нов чифт обувки и в зависимост от вашите лични склоности можете да търсите решение в една от тези насоки.


Обувки за планински бягане от La Sportiva


[b:1081f0db]Идеалист ли сте?[/b:1081f0db]

Впечатлен ли сте от идеята за нулев дроп на обувките или се стремите да имате най-интуитивните естествени крачки възможни? Дали сте прочели току що Born to Run? Тогава вие може да поискате да проверите ниския профил модели в ревюто, като La Sportiva Helios 2.0. Бъдете наясно обаче, че на повечето хора им трябва много време, за да приспособят своите тела към използването на обувки с по-нисък дроп. Най-малкото първоначално е много добра идея да имате една минималистична обувка, като част от един комплект и да ги използвате пестеливо на къси бягания, за да свикнете с тях.


[b:1081f0db]Ако не е счупено, не го оправяйте[/b:1081f0db]

Какво е работило за теб добре в миналото? Повечето бегачи имат сменени много чифтове обувки през своя живот и имат натрупан забележително количество опит в това какво харесват и какво не харесват. Препоръчваме ви да запомните продуктите, които наистина не са работили добре за вас и да фокусирате търсенето си върху нещо друго. От друга страна, ако имате един бранд, който обичате, защото с тях се чувствате комфортно, то вероятно това е най-правилното място, от където да започнете търсенето на вашият следващ чифт обувки.


La Sportiva Ultra Raptor Black / Yellow

La Sportiva Ultra Raptor Black / Yellow са типични трационни обувки


[b:1081f0db]Kомфорта е най-важен![/b:1081f0db]

След като отговорихме на всички по-горни въпроси виие вероятно сте стеснили вашето търсене и имате добра идея какъв тип обувки искате да си купите. Към тази точка ние силно препоръчваме да ги опитате преди да ги купите. Към края, комфортът е най-важното нещо в една обувка и е супер персонално. Някои продукти са оценени много високо тук, но може да се окаже че не са удобни за вас и затова вие трябва да слушате собственото си тяло, за да направите окончателното решение. Ако вие поръчате обувки онлайн, тогава бъдете сигурни че фирмата от която купувате обувките може да ви ги приеме обратно. Добра стратегия е да поръчате вашите три топ избора, базирани на нашите съвети и ревюта, да ги пробвате, когато пристигнат и тогава да върнете тези, които не искате.


[b:1081f0db]С контрол върху стабилността или неутрални обувки[/b:1081f0db]

Повечето продукти оценени тук и всъщност почти всички обувки за бягане по пътеки са създадени за хора с неутрална крачка. Някои производители правят модели специфично създадени за да контролират наклона на стъпалото; тази екстра е често известна като контрол върху стабилността. Въпреки че нито една от обувките в ревюто имат контрол върху стабилността, има много подобни модели, направени от топ производителите за онези, които имат нужда от подобен контрол.

[b:1081f0db][i:1081f0db]Ако вие не сте сигурни дали вашата неутрална походка не включва няколко вътрешни или външни стъпки, е най-добре да откриете някой добър магазин за бягане, където те да анализират вашата механика. Ако наклонът е проблем за вас, тогава контролиращите стабилността обувки могат драматично да увеличат вашето ниво на комфорт и да ви помогнат да избегнете травми. Също така вие можете да се консултирате с лекар или спортен специалист.[/i:1081f0db]





В заключение[/b:1081f0db]

По-голямата част от обувките за бягане по пътеки на пазара попадат в категорията "традиционни" и тя е средата в която повечето копувачи ще фокусират своето внимание. Тези модели са създадени да правят всичко, което един офроуд бегач може да поиска и ще му случат дълго време. Повечето бегачи ще оценят по-добре и ще се насладят на бягането с тях от минималистични или "боси" обувки. Ниският профил обувки предлагат добра алтернатива. Те включват повечето от екстрите на традиционните обувки, но са с по-малък дроп на петата и по-малко тегло, което ги прави добър избор за дългогодишни бегачи, чиите тела мопгат да понесат ниският дроп и които се нуждаят от по-висока производиелност. И накрая индивидуалният комфорт е най-важният критерий когато избирате обувка и ние препоръчваме да опитате много чифтове преди да купите.


[b:1081f0db]Как да изберете правилната обувка за бягане по пътеки с помощта на EpicTV[/b:1081f0db]




[b:1081f0db]Още един материал (на английски), в който можете да получите много полезна информация за избора на обувки: A Guide: How to Choose Trail Running Shoes 2017[/b:1081f0db]


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5179 пъти



ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ





ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Как да изберем подходящите обувки за подход?
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
10 причини да използвате туристически щеки
Закупуване на еспадрили онлайн
Зала на славата: Класическия катерачен инвентар
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
E9
Новите сечива за ледено катерене на Petzl
Как да изберете челник
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.



Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap