Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да изберете челникJediah Porter и RJ Spurrier  |  Редактирана на 27/06/2018
Един челник е жизненоважна част от екипировката на повечето от аутдор приключенците. Нека се опитаме да ви помогнем да изберете най-добрият.


Как да определите, кой е правилният челник за вашите нужди? След като тествахме 28 топ челни лампи в OutdoorGearLab, ние разработихме една система за класиране на способностите на различните продукти и кои от тях работят най-добре в различни ситуации. Който иска да направи детайлно сравнение на различните челници може да отиде на подробното ревюто The Hunt for the Best Headlamp. Целта на този материал е да се опитаме да систематизираме нещата и да ви помогнем в избора на най-подходящият за вас челник на база на нашите тестове и опит.


Защо трябва да си купим челник?

Основните предимства на един челник пред джобните фенерчета, големите фенери или използването на специалните приспособления за осветление на някои съвременни телефони са:

• Свобода на ръцете — възможността да използвате и двете си ръце е огромно предимство пред фенерчетата, а за някои активности като катеренето, свободата на ръцете е задължителна. Дори около палатковия лагер, където един голям фенер може да осигури достатъчно светлина, за да да ви бъдат свободни ръцете, възможността лесно да си осигурите допълнителна светлина, ако се наложи само с едно натискане на бутона на челника е предимство.

• Концентрирано осветяване на далечно разстояние — Повечето от челниците над 60-70 лв. предлагат режим за далечно осветяване. Това е способността им да осигурят концентриран сноп светлина на далечно разстояние. Това може да бъде много ценно, ако искате да откриете нещо в тъмнината, като лошата маркировка на пътеката водеща до вашият лагер или кола.

• Компактност и лекота — един челник ще заеме много малко място във вашата раница и в повечето случаи тежи по-малко от 100 грама.

• Здравина — повечето от висококачествените челници са направени да бъдат здрави и предлагат водонепропоскливост, за да могат да бъдат използвани в продължителни дъждовни бури (IPX-4), а някои са водозащитени до един метър дълбочина (IPX-7). Всичко това ги прави атрактивни за тези които смятат да ходят далеч от цивилизацията, където времето е непредвидимо.
Паленето на голям огън в пустинята може да осигури огромно количество светлина. Обаче този огън не може да свети достатъчно дълго, а и не може да бъдат закачен на всяка една от главите на присъстващите :)


Един челник може да бъде вашият най-голям помощник, когато нещата тръгнат на зле

За да изберете правилният челник за вашите нужди ви препоръчваме първо да помислите дали е възможно нещата да отидат на зле. Ако се нуждаете само от осветление, за да обикаляте из лагера и да си светите в палатката, всеки челник би трябвало да ви свърши работа. Добър избор за подобни цели е евтиният Petzl Tikkina, който е победител в категорията Най-добра покупка. Ако обаче похарчите малко повече пари, ще можете да се сдобиете с челник, които ще ви служи дълги години и който ще ви предложи един драматичен ъпгрейд с по-голяма мощност на светлинния сноп, по-голяма здравина и качество. Според нас е стойностно да се гледа на челника като средство, което може да ви помогне при не толкова идеални условия и затова е по-добре да се инвестира в продукт, който може да ви послужи, когато нещата не се развият така както сте ги планирали.
Ходене след залез слънце в Canyonlands, Юта.


Възможността да имате свободни ръце, докато насочвате светлината с глава е едно огромно предимство, когато нещата отидат на зле. Обмислете възможността да ви хване тъмнината, докато сте все още в пущинака, с наранен член в групата или унищожена екипировка, и как подходящото осветление може да ви помогне в такива ситуации. Ако гледаме сравнението на различните челници с оптимизъм в главата, е по-добре да оформим решението за покупка след обмисляне на различните ситуации с които можете да се сблъскате: лошо време, ниски температури, търсене на пътеки, наранявания, счупена екипировка или превозно средство и нуждата от светлина за по-дълго време, отколкото сте очаквали.
Челника може да бъде полезен, докато полагате медицински грижи (както в този случай кактусов шип забит в задните части)


Типове челници

За да стесните избора си е добре да решите с какъв набор от възможности трябва да разполага вашият челник.

• Разсейване— почти всеки челник предлага режим за широко разсейване на светлината, като някои от тях имат по няколко режима на разсейване. Този вид осветяване е идеален за близко осветяване, като подготовката на храна в лагера, ровене в палатката или четене на книга. При използването на подобен режим, вие можете да избегнете ослепяването на другите хора около вас всеки път когато завъртите главата си към тях. При този режим също така вие можете да удължите живота на батерията, така че е добре да използвате режима на разсейване всеки път когато можете.

• Далечно осветяване — разсеяната светлина е идеална около лагера, но ако ви се наложи да видите нещо на по-голямо разстояние вие ще се нуждаете от фокусиран светлинен лъч. Повечето от челниците, които струват над 60-70 лв. предлагат и двата режима на осветяване – разсейване и осветяване на далечно разстояние. Най-добрите челници предлагат осветяване на разстояние колкото едно футболно игрище (100 м), а някои дори и над 150 метра. Тези мощни челници са идеални за ситуации, в които ще ви се наложи да търсите маркировките по пътеката в нощта.безпроблемно.
Челник Spot Aluminum Black Diamond


• Червена светлина — Повечето челници предлагат един червен LED режим. Има няколко причини, челниците да имат такъв режим. Първата е живота на батерията: червената LED светлина е по-икономична и може драматично да увеличи живота на батерията. Тя също може да бъде полезна при търсене на пострадал и спасителни операции, защото премигващата червена светлина може да бъде видяна на голямо разстояние и ще може да работи възможно най-продължително. Много хора използват червения LED, за да запазят нощното си зрение. Това има предимство, ако гледате звездите например и сте стояли дълго на тъмно, за да си приспособите зрението, но от време на време ви се налага да осветите нещо. Ловците също разчитат на червената светлина (както на зелена, синя или жълта в зависимост от условията), за да приспособят нощното си зрение и за да не изплашат животните. Опитните ловци могат да определят вида на животното на базата на неговата сянка и формата на техните очи след отражението в червената светлина.

• Водозащитеност — Най-евтините челници не са водозащитени, но повечето над 50 лв. имат един IPX 4 рейтинг, което означава, че те осигуряват достатъчна водна защита, за да продължат да работят в една дъждовна буря. При тестването всички челници с рейтинг IPX 4 издържаха на пръскане с вода от всички страни в продължение на 30 минути. Нито един не се провали. Една шепа от най-добрите челници предлагат IPX 7 рейтинг, което означава че те издържат на налягане и не пропускат вода на 1 метър дълбочина. Теста за IPX 7 изисква 30-минутен престой на един метър дълбочина. Един челник, Petzl e+LITE, има рейтинг IP 67. Числото "7" от "67" означава, че той може да издържи на един метър дълбочина каквото е изискването за IPX 7. Числото "6" означава, че челника не е само водозащитен, но и издържа на прах. Без да искаме сложихме един Petzl e+LITE в перална машина (което се оказа един добър тест) и след като го извадихме работеше безпроблемно.
Челник e+LITE Petzl


• Тип на батериите — Повечето от челниците, които бяха тествани работят с AAA или AA алкални батерии. Но една шепа челници, като Black Diamond Sprinter, Black Diamond ReVolt, Petzl NAO и Petzl Tikka REACTIK предлагат възможност за използване на презареждащи се батерии от типа Lithium Ion или NIMH. Няколко специализирани челници, като Petzl e+LITE и Zebralight H602, използват по-редки батерии, поради по-малкият размер на самите челници или за да увеличат производителността. Онези челници които работят с AAA или AA батерии ще работят и със зареждащи се батерии закупени от нормален магазин, но можете да очаквайте, че яркостта и времето на издържливост на батериите ще е по-малко. Победителят в категорията Избор на редакторите Black Diamond ReVolt може да работи със своите презареждащи се батерии два пъти по-дълго от стандартните алкални AAA-та.


Спецификации на продуктите

Това са три ключови спецификации за качеството на всеки продукт:

• Лумени
• Дистанция на светлинния лъч
• Живот на батериите
Ние съветваме да се отнасяте към тези спецификации скептично: 1) игнорирайте лумените, 2) осъзнайте, че живота на батериите е широко понятие, и 3) тази дистанция се постига само през първите няколко минути с нови батерии. Използвайте нашите спецификации вместо това.


Лумени ли? Хм!

Почти всеки производител има спецификация за лумените на своите челници. Това е едно истинско измерване, получено от едно устройство в интегрирана сфера (известно като сферата на Ulbricht), което измерва общата енергия на светлината, която е излъчена от устройството в някоя посока. То дава едно измерване на общата излъчена светлина и е добра спецификация за лампите, които използваме в къщи, но то не може да даде актуална информация, кой от продуктите е по-подходящ за вашите цели. Защо? Защото при нашите тестове на полето, ние открихме, че най-добрите челници са онези, които са снабдени с най-добрата оптика, осигуряваща една равна и еднообразна светлина, в зависимост от избраният режим – насочено осветяване или разсейване. Лумените не са никакъв фактор в качеството на светлинния поток, а само обща сума от светлината насочена в една посока.

Два челника с еднакви лумени могат да имат различно качество на осветяването в зависимост от ширината на лъчите и оптичното качество на системата от лещи. В края на това, ни твърдо заявяваме че лумените по никакъв начин не отговарят на качеството на осветяване на челника. Най-добре е да се гледа дистанцията на осветяване. безпроблемно.
Челник Icon Black Diamond


Дистанцията на осветяване няма значение, важно е фокусирането в една точка

Дистанцията на светлинните лъчи зависи от два фактора: яркост на светлината и способността на лещите да фокусират лъчите в една точка. За съжаление, никой не ти казва дали оптиката е с високо качество и от това снопа светлина да претърпи промени, които да намалят неговата сила.

Вие ще откриете, че всеки челник има спецификации за дистанцията на осветяване. Обикновено една за най-мощният режим на осветяване и още една за по-слаб или икономичен режим на осветяване. Предлагаме да обърнете внимание на максималната дистанция на осветяване, тъй като тя е най-точния индикатор за качеството на челника. Обаче имайте едно на ум, тъй като при нашите тестове открихме, че спецификациите на производителите в повечето случаи са завишени с около 9%. Предлагаме ви да използвате нашата спецификация за дистанция на осветяването за сравнение между различните модели, тъй като ние тествахме всеки челник по един същи начин, използвайки еднакви тестови условия, еднакво замерване на разстоянието и един и същи модел батерии. Поради тази причина ние вярваме, че нашите измервания са по-точни и по-надеждна основа за сравнение на челниците един спрямо друг.
Тест за търсене на пътя в Utah.


Спецификациите за живота на батериите са заблуждаващи

Продължителността на работа на батериите е важно да се обмисли и стойността варира за различните челници. Проблемът е, че производителите използват своя дефиниция за "run-time", а не ANSI FL-1 стандарта, който се използва в индустрията. Стандарта на производителите позволява лесно да бъдат създавани челници, които чийтват системата, за да представят нереалистично големи стойности на продължителността на работа на батериите.

Препоръчваме ви да използвате нашите стойности за живот на батериите и да игнорирате спецификациите на производителите. Докато експертите по челниците могат да спорят по между си, нашата тестова методология е идеалната. Тя включва независимо замерване (което няма нищо общо самопровъзгласените стойности от производителите) и замерване по един и същи начин на всички челници. Ние използвахме ANSI FL-1 стандарта, за да определим времето за спиране на часовника при свършване на батериите.

Ние имаме отделна статия, която покрива Защо спецификациите на челниците са подвеждащи в детайли. Ако сте заинтересовани от повече подробности ви препоръчваме да я прочетете.


КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ НАЙ–ДОБРИЯТ ЧЕЛНИК ЗА ВАШИТЕ НУЖДИ

Така, успяхме ли да ви помогнем с всички тези съвети, за да направите правилният избор при покупката на един челник?

Нека да се опитаме да ви помогнем отново.
Новият челник Reactik Petzl, наследник на Tikka RXP


Първо, уточнете разстоянието, на което искате да осветявате

Според нас най-важното нещо, което трябва да имате предвид при закупуването на челник, е дали може да изпаднете в непредвидена ситуация. Ако сте от типа хора, които трудно се справят с намирането на пътеките след залез слънце, разстоянието на осветяване е от критично значение. Това е единственият най-важен фактор за лесното намиране на пътя през нощта (качеството на оптиката е вторият фактор). Няма друг заместител, който да ви помогне да виждате на далеч, за да не се загубите.

Топ качествените челници за осветяване на големи дистанции, както и нашият тест за търсене на пътеки показа, че победители в тази категория са Fenix HP25, който е отличен и с наградата Top Pick и Coast HL7, който също спечели едната от двете награди за Избор на редактора.

Разбира се, не всеки се нуждае от максимално осветително разстояние.

Ако вашите нощни разходки ще бъдат по-добре маркирани пътеки, тогава вие можете спокойно да се спрете на някой от двамата победители в категорията Избор на редактора: Coast HL7 и Black Diamond ReVolt. И двата са топ качество челници, които да използвате еднакво добре както в дома, на пътеката и около лагера и цената им е под 140 лв.

Ако смятате, че ще използвате челника най-вече около лагера или в къщи просто за допълнително удобство, тогава един челник с ниска цена като Petzl Tikkina, който е нашият победител в категорията Best Buy, ще ви бъде напълно достатъчен.
OGL тестера Denise Park приключва един ден на скално катерене в Utah, използвайки челник, за да улесни своя път обратно до колата.


Водонепропускливост и здравина

Ние смятаме, че следващият критерий за избор е здравината на челника. Отново, ние първо взимаме под внимание оцеляването, ако се случи нещо непредвидено и едното от тези неща е лошото време. Представете си, че ви се наложи да ходите в нощта, докато вали дъжд. Дали вашият челник ще продължи да работи?

Въз основа на нашите тестове, ние смятаме че всеки един челник с фактор IPX 4 ще се справи с една дъждовна буря. В тази категория попада Black Diamond Spot. Например челника Coast HL7 има спецификация, че е "водозащитен", но той не е преминавал тест за IPX 4. Поставяйки го под качулката на якето, най-вероятно ще работи добре, но ви препоръчваме за всеки случай да изберете челник като Spot, който има рейтинг IPX 4.

За най-голяма сигурност, можете да изберете челник с рейтинг IPX 7, такъв като Black Diamond Icon. Той ще работи напълно нормално дори под налягане на дълбочина 1 метър, което означава че няма да му стане нищо ако го изпуснете в калта или ви се наложи да разчитате на него в буря през цялата нощ. Още по-издръжлив челник, който тествахме е Nitecore HC50, който има рейтинг IPX 8, което означава, че ще издържи под вода на повече от 1 метър дълбочина. На върха на стандарта за водонепропускливост, Nitecore е просто е направен да бъде по-як и по-удароустойчив от другите.

Тези от вас, които поемата повече рискове в пустощта могат да се снабдят с ултралекия Petzl e+LITE, като един резервен вариант. Неговото тегло е само една унция, разполага с впечатляващият фактор за водонепропоскливост и прах IP 67, работи с CR2032 батерии за часовник, които могат да издържат до 10 години, което означава, че ако ползвате челника само в наистина непредвидени ситуации, то той може да работи години наред без да се налага да му сменяте батериите.
Челник ReVolt Black Diamond


Живот на батериите

Продължителността на работа на батериите не е от голямо значение за всеки. Ако сте на къмпинг с колата и носите допълнителни батерии със себе си, няма да имате проблеми (а и в повечето други случаи също няма да се нуждаете да носите допълнителни батерии).

Обаче, когато нещата не се развият така, както сте ги планирали, продължителността на работа на батериите може да има голямо значение. Ние трябва да предвидим вероятността да ни се наложи да ходим цяла нощ в пущинака, с наранен член от групата или с унищожена екипировка. Перфектният челник в тази ситуация е този който ще издържи на максимално осветление през цялата нощ. От нашите тестове открихме, че Black Diamond Icon ще осигури необходимото качество светлина, както като яркост, така и като дистанция на осветяване за намирането на пътя в най-висок режим на работа и батериите му ще издържат през цялата нощ.

Други челници също могат да бъдат способни да издържат през цялата нощ, но ще ви се наложи да пестите батериите като преминавате от един режим на друг или като си носите резервен комплект батерии. Например такива челници са Black Diamond Spot и Coast HL7 , които ще се справят добре от залез до изгрев, ако си носите резервни батерии в раницата.

Презареждащите се батерии не са добра опция, ако искате да ги използвате качествено през цялата нощ. Обаче има едно изключение от това правило и то е Black Diamond ReVolt, който осигурява повече от 10 часа светлина според нашият полеви тест и е уникален в това, че е съвсместим с нормални AAA алкални батерии, както и с презареждащи се NIMH батерии. Така че с него, вие можете да пъхнете 3 броя AAA батерии в раницата, като резервен вариант, ако случайно ви се наложи да бродите през цялата нощ. За сравнение, Petzl Reactik, който се продава с литиево йонна батерия, предлага драматично повече огнена сила от ReVolt и осветява на 2 пъти по-голямо разстояние, но за съжаление само за 5 часа. И веднъж изтощи ли се няма опция батерията да бъде сменена с нова. За да използва AAA батерии Petzl Reactik се изисква специален адаптер.
Челник Tikkina Black Petzl


Специални изисквания за отделните активности

За някои специфични дейности горните критерии са заменени от специални изискавния за активността.


Бягане

За редовният бегач е напълно нормално да тича през нощта или рано сутринта повече от три пъти в седмицата. В този вид ситуация, цената на батериите става един съществен фактор, както и комфорта на главата е другият ключов момент. За бегачите смятаме, че най-добрият челник на пазара е Black Diamond Sprinter, който печели наградата Top Pick за бегачи. Той е с презареждаща се батерия, което ще ви спести пари и има добър баланс на главата благодарение на това че батерията се намира на тила, а осветителната част на челото. Той включва и опционална горна лента за допълнително стабилизиране при бягане и има червена светлина за безопасност, която да помогне на колите да ви видят, ако бягате по пътя.
Челник Sprinter Black Diamond


Отдалечени пътувания

Възможността за смяната на батериите е от голямо значение, когато пътувате до някои отдалечени или международни дестинации. Една голяма опция при този вид ситуация е комбинацията от презареждащи се батерии (челник) с един слънчев колектор на ток. Black Diamond ReVolt е нашият фаворит за подобен тип ситуации. Той е гъвкав от към батерии, има дълъг живот на батериите и е на приемлива цена.

Суперлекота

Теглото и размера са от значение за всеки трекер или катерач, дори и да не сте тръгнали суперолекотен от типа "отрязах си дръжката на четката за зъби", за да спестите тегло. Ако обаче теглото и размера са от ключово значение за вас, няма по-добра опция за вас от Petzl e+LITE, който тежи само 30 грама, супер малък е, предлага относително осветление и има солидна здравина.


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 12238 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Как да изберем подходящите обувки за подход?
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
Как да си изберем раница
Как да изберем еспадрили за катерене
Зала на славата: Класическия катерачен инвентар
Как да си изберем седалка за катерене
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да изберем туристически обувки


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap