Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?Brandon Lampley, Outdoor Gearlab  |  Редактирана на 13/11/2015

Кои са най-добрите катерачни обувки за подход? Outdoor Gearlab сравняват 9 от най-популярните модели през изминалата година, докато катерят боулдър или спортни маршрути в Bishop, докато преминават лесни ръбове или катерят трад в Joshua Tree и докато слизат, качват или обикалят из каньона Red Rock. Тестерите на Outdoor Gearlab са унищожили неизброими чифтове през годините, по време на биг уол катерения на El Cap, изкачване на върховете на High Sierra, Rockies и по-далеч. Техните оценки се базират на няколко основни критерия – катерачни способности, комфорт, поддръжка на крака, тегло/обем и здравина – като наградите са дадени на тези обувки, които се катери и ходи най-добре.

Дамите могат да прочетат ревюто Най-добрите обувки за катерене и подход за жени.

[b:29bef874]1. Five Ten Guide Tennie

Изборът на редакторите на Outdoor Gearlab[/b:29bef874]

Способност за катерене: 9 точки
Комфорт: 8 точки
Поддръжка: 7 точки
Тегло: 7 точки
Здравина: 7 точки

Цена в магазин Вертикален свят: [b:29bef874]от 107 до 166 лв.[/b:29bef874]
Положителни качества: Прекрасно стъпване на триене и на ръбчета, леки, най-добра комбинация за ходене и катерене
Негативни качества: Не са толкова издръжливи като някои от другите обувки в ревюто
Препоръчителна употреба: за мултиптч скално катерене, за водене, лесни алпийски скални маршрути
Производител: Five Ten

[u:29bef874]Общ преглед[/u:29bef874]

Five Ten Guide Tennie печелят наградата Избор на редакторите, тъй като са най-добра обувка за подход, с която да отидеш навсякъде и на всичко. Този модел е първата обувка в света от която произлиза категорията обувки за подход преди 30 години и с малки промени през годините подобрява всестранните си качества и намаля теглото си. Гумата на подметката Stealth C4 залепва по-добре от на всички типове скала и способностите за стъпване на ръбчета е на топ ниво. Ние пътувахме с тях по пътищата и пътеките на California и Nevada и ако трябва да имаме само една обувка за подход за всички тези различни катерачни райони, то ще е Guide Tennie.

Най-новата версия на тази тествана във времето обувка е малко по-комфортна и по-поддържаща при преходи и носене на товари от преди, и няма промяна в основните катерачни качества, които я правят толкова популярна. La Sportiva Boulder X, която печели наградата Най-добра покупка поддържа по-добре краката при носене на тежки товари и на дълги преходи, но е по-тежка и с нея не се катери толкова добре. Ако вашият фокус е насочен да откриете обувката с най-добра способност за катерене на труден терен с ръбчета и цепнатини, то тогава обърнете внимание на La Sportiva Ganda. Накрая супер леките Evolv Cruzer са един невероятен избор за обикаляне около боулдърите между опитите или за спестяване на тегло на дълги мултипитч маршрути, където всеки грам е от значение.


[b:29bef874]2. La Sportiva Ganda

Награда Най-добри катерачни способности[/b:29bef874]

Въпреки превъзходните му качества моделът вече е спрян от производство от La Sportiva и затова няма да опишем подробно неговите способности.

[b:29bef874]3. La Sportiva Boulder X

Награда Най-добра покупка[/b:29bef874]

Способност за катерене: 8 точки
Комфорт: 8 точки
Поддръжка: 8 точки
Тегло: 4 точки
Здравина: 8 точки

Цена в магазин Вертикален свят: [b:29bef874]202 лв.[/b:29bef874]
Положителни качества: Издръжлива, великолепно зацепване в мръсотия и кал, много добра цена, товарния кон на обувките за подход
Негативни качества: Тежки и обемисти, най-вече ако трябва да ги носите на седалката или в раницата при катерене
Препоръчителна употреба: тежки, нетехнични подходи, катерене на големи стени
Производител: La Sportiva

[u:29bef874]Общ преглед[/u:29bef874]

La Sportiva Boulder X печели наградата Най-добра покупка. Те са здрави и поддържащи за груб скрамблинг и с тях може да се катери сравнително добре на технична скала. Гумата от Vibram Idro-Grip V-Smear предлага голям компромис между катерачни способности и удобство при ходене в мръсотия, пясък и кал. Тя би била перфектната обувка, ако беше по-лека. Иначе модела е препоръчителен за пътуващи катерачи, които искат един чифт обувки за подход (и искат да спестят малко пари) за многото места, които планират да посетят. Този продукт е по-добрият избор, ако ще носите тежки товари на дълги разстояния, отколкото другите три наградени победители.

Според тестовете на Outdoor Gearlab Boulder X е втората най-добра обувка за подход за правене на всичко, след победителя Избор на редакторите Five Ten Guide Tennie. Guide Tennie е забележително по-лека и с нея се катери по-добре, докато Boulder X е по-здрава и предлага по-добра поддръжка на крака и зацепване при ходене. По-скъпият модел на La Sportiva Ganda е най-добрият продукт, ако искате да катерите до 5-та категория на скала.

[b:29bef874]4. Five Ten Camp Four[/b:29bef874]

Способност за катерене: 6 точки
Комфорт: 9 точки
Поддръжка: 8 точки
Тегло: 6 точки
Здравина: 8 точки

Цена в магазин Вертикален свят: [b:29bef874]от 128 до 317 лв.[/b:29bef874]
Положителни качества: Здрава, поддържаща крака, една великолепна обувка за ходене и подход, средно лека
Негативни качества: Ограничени катерачни способности и малко обемисти, когато трябва да ги съберете в раницата
Препоръчителна употреба: катерене на големи стени, дълги преходи, всекидневна обувка за подход
Производител: Five Ten

[u:29bef874]Общ преглед[/u:29bef874]

Five Ten Camp Four е една от най-добрите обувки за подход идеални както за ходене, така и за катерене, независимо дали са на пътека или на скрамблинг по неравен и груб терен. Тази обувка поддържа крака много добре, ако носите тежки товари, но остава комфортна и дори да не носите такива. Обаче повечето катерачи които търсят по-добър баланс между качествено ходене и катерачни способности на по-технична скала ще бъде по-добре да се ориентират към някой от по-горните победители.


[b:29bef874]5. Salewa Mountain Trainer GTX

6. Vasque Grand Traverse

7. Scarpa Zen

8. Scarpa Mojito

9. Evolv Cruzer[/b:29bef874]


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2919 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Кой е възела за свързване на две въжета при рапел с най-голяма якост
Дишащите материи - отвън и отвътре
Как да изберем туристически обувки
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Как да си изберем раница
Как да си изберем седалка за катерене
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
Закупуване на еспадрили онлайн
Как да изберете челник


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap