Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Ревю на La Sportiva Nepal CubeJack Geldard, UK Climbing  |  Редактирана на 20/12/2015


Главният редактор на престижният британски сайт UK Climbing Jack Geldard тества супер лекият модел Nepal Cube на La Sportiva. Но дали са толкова добри колко старата класика Nepal Extreme? И дали са достатъчно топли и достатъчно здрави за тежко планинско злоупотребяване?


La Sportiva Nepal Cube


Повечето хора, които ще прочетат това ревю би трябвало да познават старият ултра класически модел Nepal Extreme на La Sportiva. Ако не сте от тези хора ето един бърз урок: това са онези жълти обувки, с които ще видите, че са обутИ почти всички катерачи и планинари в Шотландия. Защо? Защото те бяха (и все още са) наистина много добри.

Аз ползвам един чифт Nepal Extreme от почти 10 години. Те бяха на четири различни континента и изкатериха неизброими маршрути. О да, сега изглеждат доста пребити, но с една смяна на подметката, вярвам че ще могат да изкарат още няколко сезона.


[b:39fe5fea]Въпрос:[/b:39fe5fea]

Ако имам един чифт Nepal Cube, дали си заслужава да подменя подметката на старите бойни обувки и да продължа да ги използвам или мога да ги пусна за продажба във форумите на UKC на ниска цена?

[b:39fe5fea]Отговор:[/b:39fe5fea]

Не съм сигурен :)


На пръв поглед Nepal Cube изглеждат като една по-нова, по-секси версия на Nepal Extreme и по много причини те са точно това. И двата модела са с една и съща поразително жълта 3 мм импрегнирана кожа, която е тествана през годините от хиляди катерачи. Те имат класическия голям черен борд обхващащ цялата обувка, имат и забележителната червена средна подметка, както и качествена Vibram гума отдолу. Но също така има и няколко ключови разлики.
[i:39fe5fea]La Sportiva Nepal Cube GTX с котки на тях

© Jack Geldard[/i:39fe5fea]


[b:39fe5fea]Разлика 1: Теглото

Nepal Cube: 1780 гр. за чифт (размер 42 EU)

Nepal Evo: 2050 гр. за чифт (размер 42 EU)

Nepal Extreme: 2250 гр. за чифт (размер 42 EU)[/b:39fe5fea]

В сравнение с Nepal Extreme вие ще спестите цели 470 гр. за чифт обувки. Който се занимава със ски бягане знае много добре колко важно е да се спести тегло в областта на краката, за да се намали разхода на енергия. Същото важи и при ходенето в планините. Значението е огромно. Аз съм чувал, че тежестта в краката изисква 6 пъти повече енергия, отколкото същото тегло в раницата, което означава, че спестеното тегло от тези обувки отговаря на спестени 2820 гр. във вашата раница. Това също означава, че можете да си позволите да носите едно допълнително въже или в моя случай две бутилки с вино.

Ако вие окомплектовате тези обувки с един чифт леки котки като Petzl Dart, тогава вашите крака ще почувстват огромна разлика, когато катерите техничен терен, например трудно шотландско зимно катерене. Ако ги използвате за по-класически алпинизъм, тогава вие няма да искате и да си помислите за други обувки, докато газите нагоре по дълги снежни гребени.
[i:39fe5fea]Jack Geldard на Rognon du Plan в масива на Мон Блан, Франция[/i:39fe5fea]


[b:39fe5fea]Разлика 2: Топлината[/b:39fe5fea]

Трудно е научно да измерите топлината на обувките, когато сте навън в планината. Понякога дните са по-студени от други, понякога сте яли по-малко, а понякога сте уморени.

Но след няколко големи маршрута в Cube, аз мога да кажа, че по мое мнение те не са толкова топли като моите стари Nepal Extreme.

Много от топлината в обувките идва от изолацията. Cube имат изолационна Gore-Tex подплата, която е много тънка, но върши добра работа като поддържа краката топли и още по-добра работа като ги държи сухи. Ние тествахме Cube до -5 градуса, което не е много студено, но е съпоставимо с температурите при едно шотландско катерене или летен алпинизъм. Те бяха достатъчно топли при -5 градуса, но не бих искал да ги пробвам при много по-ниска температура и на голяма височина.

Подплатата диша добре, когато слънцето напича в Алпите и през онези късни следобеди, когато слънцето удря здраво и топи снега. Тогава обувките бяха невероятни. Чувствах ги леки, дишащи, а прилепващата към глезена част държеше снега навън.

Според мен с Cube вие можете да катерите на по-къси алпийски маршрути през зимата или да ги използвате когато температурите не падат прекалено много, но не бих рискувал краката си на някоя голяма северна стена през зимата.

Нямам нищо против летния алпинизъм или шотландската зима, но ако имате по-студени крака, най-вероятно ще искате да си вземете по-топли обувки.
[i:39fe5fea]Cube GTX гледани над Гранд Жорас в района на Монблан[/i:39fe5fea]


[b:39fe5fea]Разлика 3: Вътрешната подметка[/b:39fe5fea]

Така, от къде La Sportiva може да са спестили тази разлика в теглото? Според тях тя идва най-вече от вътрешната подметка.

Това са обувки от B3 степен, което означава че са нормално твърди алпийски обувки. Вътрешната подметка е направена от една карбонова решетъчна пластина, наподобяваща пчелна пита, даваща твърдостта, която е нужна на обувка, но и намаляваща драстично нейното тегло.

Обаче най-важното нещо, което върши вътрешната подметка, е да изолира от студената земя или снега под краката. Четох някъде, че Cube са по-топли от Evo (междинния модел между Extreme и Cube), но дори това да е вярно, причината би трябвало да е именно в тази карбоновата решетка. Въпреки че не съм ползвал модела Evo, съм убеден, че те също не са толкова топли като Extreme.


[b:39fe5fea]Основни наблюдения:[/b:39fe5fea]

Първото нещо, което мога да отбележа за тези обувки е тяхната качествена изработка. Тя е наистина добра. Въпреки че La Sportiva обръсват много от теглото на тези обувки, те не са икономисвали нищо, което да навреди на тяхната якост. Шевовете и лепилото са от най-високо ниво. Те са без никакви забележки дори след стотици часове алпийски подходи и няколко въжета лесно катерене по гранит.

Обувките имат един допълнителен лесно слагащ се и махащ се език, с който можете да подобрите удобството в зависимост от това дали ще ходите или катерите.

Удобството на обувката е класическото за La Sportiva – и е почти идентично с това на Extreme. Има тясна пета с удобна форма, достатъчно е широка в областта на пръстите и е с много приятно усещане за мен (имам дълги и тесни крака).

Маншета при глезена наподобява ластичен чорап или гета, което създава комфорт и държи много добре снега навън.

Обувките се слагат и свалят лесно, капсите на връзките са от най-високо качество и подметката е направена от назъбен Vibram с добавената от La Sportiva "Impact Brake System".

Като цяло те са великолепна обувка и са най-последен модел.

Аз нямам никакви забележки при нагласянето на котките си по тях, а имам няколко модела на Black Diamond, DMM и Grivel.
[i:39fe5fea]Jack Geldard тества La Sportiva Nepal Cube GTX на Aiguille du Midi

© Emily Andrew[/i:39fe5fea]


[b:39fe5fea]Заключение:[/b:39fe5fea]

Бомбоустойчива, лека планинска обувка. Могат да й бъдат поставяни всякакви варианти котки и е с великолепен дизайн.

Много от теглото на предните модели обувки е спестено, но от друга страна по мое мнение те не са толкова топли.

Тя е невероятна обувка за по-трудни шотландски катерения и алпийско смесено катерене. Обаче не са достатъчно топли за дълги маршрути в най-студените периоди на зимата.

Обобщено те са фантастична добавка към серията алпийски обувки на La Sportiva.


[b:39fe5fea]Дали ще запазя моя стар Nepal Extreme?[/b:39fe5fea]

Мисля, че да. Но ще използвам Cube за всички мои летни алпийски катерения.


[b:39fe5fea]Какво казват от La Sportiva:[/b:39fe5fea]

Nepal Cube, както подсказва името, е един нов модел технична алпийска обувка, благодарение на изключителната лекота и топлинни качества, които има (около 1650 гр. на чифт).

Тези качества са постигнати с редуцирането на теглото на външната и вътрешната подметка посредством използването на карбонова решетъчна пластина наподобяваща пчелна пита, едно термално легло за крака и леки мини стоманени парчета. Подплатата от Gore-Tex Insulated Comfort допринася за цялостния комфорт на обувката, гарантирайки висока дишаемост и защита от проникването на вода. EZ OUT технологията на втория език предлага по-прецизна регулация на удобството и съдейства за елиминирането на потта през един порест материал, който изтегля влагата на повърхността на обувката. 3D Flex System се грижи за комфорта по време на ходене и поддържа глезена на стръмен терен. Vibram подметката с Impact Brake System абсорбира неприятните удари с земята, докато грайферите увеличават силата по време на изкачване и държат крака стабилно при слизане.

[u:39fe5fea]Плюсове[/u:39fe5fea]:

+ Мини стоманени части с намалено тегло, които намалят цялостното тегло на обувката.
+ 3D Flex System подобрява лекотата при ходене и поддържа глезена при катерене.
+ Гуменият борд обхваща цялата обувка и я защитава от удари и триене.
+ EZ Out свалящ се език предлага по-голяма прецизност при настройването на пасването и помага за елиминирането на потта през мрежеста материя, който отвежда влагата извън обувката.

[u:39fe5fea]Технически детайли[/u:39fe5fea]:

- Горна част на обувката: 3+ мм водо отблъскваща кожа Hydro Perwanger
- Подплата: Insulated Comfort Gore-Tex.
- Вътрешна подметка: Carbon Tech изолираща пчелна пита.
- Междинна подметка: 2 мм полиуретан с канали за захващане на котките.
- Подметка: Vibram с възможност за смяна и Impact Brake System, съвместим с всякакви котки.
- Патент: Дизайна на модела.
- Размери: 37-47 (включително половинки)
- Тегло: 1780 гр. (за чифт, размер 42 EU)


[b:39fe5fea]От къде можете да закупите La Sportiva Nepal Cube: Магазин Вертикален свят

Цена: 756 лв.[/b:39fe5fea]


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2695 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Новите сечива за ледено катерене на Petzl
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Износена фиксирана екипировка може да среже въжето ви
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
10 причини да използвате туристически щеки
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем раница
Кой е възела за свързване на две въжета при рапел с най-голяма якост
Закупуване на еспадрили онлайн
E9


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap