Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да изберем подходящите обувки за подход?Sarah Hegg, Outdoor Gearlab  |  Редактирана на 20/10/2015


И нуждаем ли се от един чифт? Това е едно добро място да започнете. С толкова много типове обувки, много от които предлагат голям спектър от възможности за употреба, нещо толкова специализирано може да не бъде точно това, което търсите. И от друга страна, откриването на перфектната специализирана обувка може да ви помогне да осъществите своите цели. Когато решите дали това е типа обувки, които търсите, вижте нашето детайлно ревю за [url=http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=530]6 от най-добрите модели обувки за подход за жени[/url], за да изберете, коя от тях ще ви подхожна най-добре.
[i:70e3865f]Ние тестваме всички наши обувки в толкова много условия, колкото можем. Сняг, плочи, сипеи, кал, цепнатини, лесно боулдър катерене и дълги преходи. На тази снимка тестваме La Sportiva Boulder X през зимата на един връх в Източна Сиера, САЩ.

Снимка: McKenzie Long[/i:70e3865f]


Обувките за подход са в основата си един хибрид между катерачни еспадрили и обувки за преходи. Необходимостта да имате този вид обувки (маратонки) се дължи на факта, че много от изкачвания имат стръмни участъци с пасажи от 3-4 категория при подхода, които могат да бъдат доста опасни, ако сте обути с нормални плъзгащи се тенис маратонки или тежки обувки за преходи. Преди да бъдат измислени тези специализирани обувки, опциите на катерачите са били две: да използват въже за осигуряване или да си сложат еспадрили за катерене. И двете опции обаче отнемат време и не са ефикасни. Докато, ако сте обути с маратонки за подход вие можете бързо да се придвижите до основата на маршрута без да хабите излишно време и нерви. Като цяло маратонките за подход трябва да бъдат комфортни и да поддържат стабилно крака докато ходите, но също така трябва да предоставят по-добро сцепление, чувствителност и здравина за участъците от подхода, когато катерите по късите боулдър пасажи, наклонени плочи и 3-4 и дори 5 категория лесни скални пасажи. Някои катерачи дори предпочитат да катерят цели лесни маршрути със своите обувки за подход. От друга страна този вид маратонки могат да бъдат използвани и за много други цели и да бъдат идеалната обувка за вас, въпреки че не сте катерачи и не планирате да се катерите. В тази статия, ние ще се опитаме да опишем различните функции, които може да предоставят тези обувки, както и ще обсъдим всичко което е нужно да знаете, ако отидете в магазина и решите да си купите един чифт от тях.


[b:70e3865f]Какво прави тези обувки различни?[/b:70e3865f]

Едното ключово нещо, с което маратонките за подход са различни от нормалните обувки за преходи е [b:70e3865f]лепкавата гума[/b:70e3865f] на подметката и [b:70e3865f]борда[/b:70e3865f] (което е гумената част, която обхваща предната и горна част на обувката). Лепкавата гума е хибридната част от обувката, която е взаимствана от катерачната еспадрила. Това е и най-важната част, благодарение на която маратонките за подход са безопасни и по-ефективни, когато трябва да пресечете полета с камъни или сипей при подхода или когато част от подхода изисква вие да катерите по лесни скални пасажи, за които е необходимо допълнително триене и пецизност на стъпване, което типичните обувки за преходи не биха могли да осигурят. Тази лепкава гума продължава нагоре и извън подметката и обвива цялата обувка и понякога цялата пета. Тя дава допълнително триене в някои ситуации когато катерим и също защитава вашата обувка да не се пробие по-дълго време.

Другият ключов аспект, който прави обувките за подход различни от една обувка за ходене или бягане е че обувките за подход са обикновено [b:70e3865f]по-издържливи[/b:70e3865f] на типичният груб и скален терен и за ходенето извън пътеките, което често се изисква, за да достигнете катерачните райони или маршрути. Това обикновено означва, че горната част на маратонката е направена от супер здрава кожа.
[i:70e3865f]Някои от най-добрите обувки за подход показани под различен ъгъл. Забележете как всеки чифт има една суперлепкава гумена подметка и всички без изключение имат връзки до пръстите, което спомага за увеличаване на удобството и захващането на крака. От ляво на дясно: Five Ten Camp Four, Scarpa Crux, Evolv Cruzer, La Sportiva Boulder X, Five Ten Guide Tennie и La Sportiva Xplorer.

Снимка: Sarah Hegg[/i:70e3865f]


[b:70e3865f]Различните видове обувки за подход[/b:70e3865f]

Подхождането към един маршрут за катерене обикновено е само ходене. За ходене има много типове обувки, които можете да използвате и понякога един различен стил може да работи по-добре. Някои катерачи предпочитат да използват нормални обувки за ходене, обувки за бягане по пътеки и дори зимни алпийски обувки.

Ако ви се налага да ходите повече по сняг или лед и ако студа ще бъде сериозен и е възможно да замръзнете, то тогава вие може да искате да ползвате или да се нуждаете от котки. В този случай алпийските обувки ще бъдат най-добрият избор.

Ако вашият подход е много къс или през по-голямата си част е по добре поддържана пътека и подхода не изисква придвижване по скални склонове, полета със сипеи и пръст или катерене по скала, тогава една нормална обувка за ходене или маратонка за бягане също може да ви свърши работа и да бъде достатъчно удобна и комфортна опция. Ситуацията, в която маратонките за подход са идеални, е когато вие ходите достатъчно дълго, за да се нуждаете от комфорта и поддръжката на крака, които би могла да осигури една обувка за преходи, но и когато вие имате нужда от сръчност и сцепление, които само една катерачна еспадрила може да осигури за ходенето по-труден терен или дори за катеренето на някои лесни маршрути.
[i:70e3865f]La Sportiva Boulder X са едни от най-добре поддържащи краката обувки, които сме тествали и е перфектен избор за дълго ходене извън пътеките.

Снимка: McKenzie Long[/i:70e3865f]


[b:70e3865f]Употреба[/b:70e3865f]

Всички обувки за подход могат да бъдат подразделени в няколко категории на базата на това за какво ще бъдат използвани.


[b:70e3865f]Катерене при подход[/b:70e3865f]

Основното предназначение на някои обувки за подход е да ви отведат до основата на катеренето. Този тип комбинира най-добрите качества на обувките за ходене и еспадрилите за катерене, но също така може да бъде ориентирана повече за катерене или повече за ходене. Например, може да имате тежка раница за носене до някой отдалечен връх, но също да ви се наложи да преминете през големи участъци с големи камъни и полета със сипеи, за да достигнете основата на избрания маршрут. Идеалната обувка за този сценарий ще бъде една обувка която е повече ориентирана за ходене и която фокусира повече на добрата поддръжка на крака за дълги преходи с тежки товари, но също така трябва да е стратегически оборудвана с гума с добро сцепление.


[b:70e3865f]Лесно алпийско катерене[/b:70e3865f]

Друга възможност за използване е при катеренето на лесни алпийски маршрути, така че да не се налага да се преобувате, когато достигнете някои по-технични пасажи. Това може да бъде описано като няколко часово ходене до основата на изкачването с тези обувки и след това продължавате да катерите по маршрута със същите тези обувки без да се налага да слагате еспадрили за катерене. При този сценарий е изключително важно цялата обувка, а не само бордовете и петата, да бъде добре гумирана и да предлага добра поддръжка на крака за ходенето, но също така и много добра способност за катерене.
[i:70e3865f]Катерене на Matthes Crest в Tuolumne Meadows, Калифорния. Понякога на лесни алпийски маршрути, хората ще катерят на целият маршрут с обувки за подход, за да спестят време и тегло, тъй като няма да им се наложи да носят 2 чифта и да ги сменят постоянно.

Снимка: Luke Lydiard[/i:70e3865f]


[b:70e3865f]Обувки за слизане[/b:70e3865f]

Третата категория на използване е само за слизането от катеренето. Някои катерачни райони са разположени в голяма близост до паркингите и хората директно обуват еспадрилите за катерене, за да се изкатерят по маршрута или не е проблем да походите малко с всякакъв тип обувки. Обаче, когато финиширате маршрута, може да ви се наложи да слезете с ходене обратно долу при раницата или колата. При този сценарий, идеалната обувка ще бъде тази, която има някаква поддръжка на крака, но е екстремно лека и да заема най-малкото място, което е възможно, за да може да виси на седалката или да я приберете в раницата. Този тип обувки трябва да предлагат един баланс, за да осигурят добро сцепление и задържане при слизане. В повечето такива ситуации стабилната поддръжка на крака не е толкова важна.
[i:70e3865f]Смяна на еспадрилите за катерене с обувки за слизане на върха на Tuolumne Meadows.

Снимка: Luke Lydiard[/i:70e3865f]


[b:70e3865f]Маратонки за големи стени и изкуствено катерене[/b:70e3865f]

Последната категория, в която могат да попаднат обувките за подход, е катеренето на големи стени или изкуствено катерене. Изкуственото катерене, както е известно, може много бързо да унищожи вашите еспадрили за катерене. Поради тази причина, обувките предназначени за това трябва да бъдат изключително здрави, в частност в предната си част, която е най-често в досег със скалата, когато се катерите със стълбичките. Поради това че изкуственото катерене почти не включва технични свободни движения, не е важно за обувката в тази категория да има изключително добри катерачни способности. Вместо това вие ще искате здравина, защита и една повдигната пета за по-лесно захващане на стъпалото на стълбичката. Вие също така ще искате обувка с една по-твърда подметка, за да ви помогне да носите тежките денкове и също така да защити вашите крака от продължителното стоене в една позиция на лентата на стълбичката в продължение на дни.


[b:70e3865f]Размери и избор[/b:70e3865f]

Сега след като прочетохте цялата тази информация за видовете обувки за подход, едно от най-важните неща е да решите какъв тип катерач сте или в какви ситуации и видове катерене ще използвате тези обувки. Знаейки всичко това е време да направите своето търсене и да вземете решение с какви обувки да се снабдите.

Последното нещо, което трябва да обмислите е размера на обувката. Когато купувате обувки за катерене е нормално да вземете ½ или 1-2 размера по-малък номер от нормалния, комфортен размер обувки. Ако направите същото това с обувките за подход то те ще бъдат много по-неудобни, но ще ви дадат голяма чувствителност когато катерите. Това разбира се е само една от опциите, когато избирате обувки за подход. Но отново вие първ


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2114 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Как да изберем еспадрили за катерене
Новите сечива за ледено катерене на Petzl
Закупуване на еспадрили онлайн
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
Как да си изберем раница
Как да изберете челник
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Ревю на La Sportiva Nepal Cube
Зала на славата: Класическия катерачен инвентар


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap