Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да си изберем раницаREI  |  Редактирана на 08/06/2015

Ако обичате да сте в планината, обикновено едно от първите неща, които си купувате е раница, с която да отидете там. Няма да се лъжем, не сме най-богатата нация на света и често купуваме най-евтината раницата, която намерим. Особено, ако ходим по-рядко в планината.

Наистина ентусиазма е в пъти по-важен от това каква раница ще си вземете. Но е хубаво да имате в предвид следните неща при избора на раница, така че, тя да ви е максимално удобна и полезна. Когато тръгвате да си избирате раница, тя трябва да отговаря на вашите нужди спрямо:

- [b:027aab75]Дължината на пътуването[/b:027aab75] - дали ще сте навън само за един ден, за седмица или повече.
- [b:027aab75]Личния ви начин на пътуване с раница[/b:027aab75] - повече предпочитате комфорта или се стремите да пестите тегло? Дали екипировката ви е стара и обемна или е лесно побираща се и лека.
- [b:027aab75]Тип на тялото[/b:027aab75] - не става дума за височината ви, а за дължината на торса ви.

Тази статията има цел да улесни вашият избор.


[b:027aab75]Основи на избора на раницата:

Изберете правилния обем[/b:027aab75]

Като цяло раниците се избират спрямо тяхната големина, тя се изразява във вид на празния обем вътре в раницата. Мерната единица за това е литри и най-често това е записано в името на самата раница.


[b:027aab75]Какъв обем на раницата е подходящ за вас ?[/b:027aab75]

Това е променлива величина от човек до човек. Табличката по-долу дава идея, какъв обем на раницата ви трябва за лятна разходка в планината. За да изберете раница е хубаво да си направите сметка най-често колко дълги преходи или разходки правите.
[i:027aab75]* От пролетта до есента, обикновено за зимата имате нужда от по-големи раници.[/i:027aab75]


Ето няколко въпроса, които трябва да си зададете:


[b:027aab75]По колко дни са обичайните ми преходи в планината с раница ? [/b:027aab75]

Един начин за избор на раниците е по критерия колко са дълги преходите ви.

[b:027aab75]Ами, ако правя както дълги така и къси преходи? [/b:027aab75]

Помислете си за две раници: една по-малка, по-лека раничка за къси преходи и голяма раница за дълги преходи или преходи, когато времето е по-студено. Като алтернатива можете да си вземете една голяма раница за дълги преходи. По-голямата раница (от 60 литра нагоре) ще ви върши работа и за по-къси преходи.

[b:027aab75]Какъв е типичния обем, който ще е подходящ за мен? [/b:027aab75]

Раниците от 30 до 50 литра, са сред най-популярните, и са добър избор за преходи с раница за 2-3 дни. Раници от 30 до 50 литра се използват също така за:

- Ски преходи: за еднодневни преходи или преходи с до две нощувки.
- Катерене: за изкачване на върхове, при което подхода към върха изисква нощувка.

На туристите, който използват по-лека и компактна екипировка, може и да им стигне раница с обем от 20 до 50 литра за преход с една или две нощувки, а за преход с две или три нощувки от 50 до 60 литра. Но трябва да знаете че, за да може раницата ви да е лека, се изисква внимателно планиране и самодисциплина. Ако успеете обаче да го направите ползите са големи.

Дългите преходи – от 5 дни нагоре най-често изискват раница с обем от 80 литра и повече. Спецовете в преходи с минимално количество екипировка, често може да изминат огромни разстояния с по-лека раница. Но си имайте едно на ум, че докато нямате много опит, много бързо ще запълвате раницата си, особено ако времето е непредвидимо.

Раници с обем над 60 литра обикновено са предпочитани за:

- За многодневни преходи с няколко нощувки.
- За възрастни, които правят преходи с деца. Майката и бащата носят голяма част от нещата на децата, за да е по-приятно прекарването за тях.

[b:027aab75]Мисля, че съм от хората, които търсят минималистичния подход ? [/b:027aab75]

Минималистичния подход или използвайки английския термин „ултра леки” има широко тълкование. Като най-често се прилага за опитни туристи, който старателно намаляват обема и теглото на това, което слагат в раниците си, като жертват част от удобствата си.

В единия край на тези хора са ултра минималистите, който освен, че жертват част от удобствата, броят грамовете на екипировката, която си взимат, така че да са с възможно най-лека раница. На пазара, често има раници за подобни хора, но трябва да знаете, че обикновено цената им е много висока и трябва до голяма степен да прекарвате живота си в планината за да оправдаете тези разходи. Като раницата не може да компенсира липсата на опит. Един опитен турист дори и с най-обикновена раница, може да намали теглото и броя на нещата, които носи и по този начин да е по-ефективен от неопитен турист дори и с най-специализираната раница на света.

[b:027aab75] През кой сезон от годината планирам прехода си? [/b:027aab75]

За лятото можете да използвате насоките от таблицата по-горе.
Ако обичате да правите преходи през по студената част на пролетта и есента, като редовно сте на височина над 2400 метра, или лагерувате през зимата, раница с голям обем е най-добрия избор. Големите раници спокойно може да поберат допълнително дрехи, по-топъл спален чувал и всесезонна палатка (която обикновено има и повече рейки).

Една кратка забележка относно обемите на раниците: обема, посочен на раницата, най-често е за средния размер на тази раница. Примерно една раница с обем 65 литра може да варира с 3 литра от размер до размер. Малкия размер на тази раница побира грубо 62 литра, средния 65 литра, а големия 68 литра. Това е обичайно за всички марки раници. Тук трябва да вмъкна една забележка това е нормално за чуждестранните марки раници. Раниците Ташев, които се предлагат тук обикновено имат само един размер. Също така и често в нашите магазини поради малкото търсене, дори и раницата да има различни размери, се внася само един.


[b:027aab75]Втори урок: изберете раница, която да ви става[/b:027aab75]

Обема на раница, често е ключов фактор при избора. Но няма нищо по-важно от това да изберете раница, която да приляга на гърба ви. Независимо колко екипировка носите, трябва да си изберете раница която приляга удобно на вашия гръб.

[b:027aab75]Точния размер раница е тази която:[/b:027aab75]

- Приляга на гърба ви (има дължина подходяща за размера на торса ви) не за височина ви..
- Приляга плътно на кръста ви.
- Трябва да знаете каква е дължината на торса ви преди да започнете да пазарувате. Как да я измерите: вземете шивашки метър, а също така и някой приятел, който да ви помогне, (размера на торса ви е разстоянието между прешлен С7 (най-издаващия ви се прешлен в горната част на гръбнака) и горната част на кръста ви.

Щом знаете колко е дължината на торса ви, разгледайте параметрите на раниците, които ви интересуват. Вижте дали раницата се предлага в различни размери (малък, среден и голям) или в универсален размер, като презрамките се регулират по височина, така че да ви станат. Ето какво имат в предвид производителите на раници под размерите на раниците си:

Ами размера на талията? Към някои раници има сменящи се колани за кръста, така че е хубаво да знаете размера на талията си. (По-голямата част от теглото на раницата, над 80 % се поема от кръста ви.) За да видите какъв е размера ви вземете шивашки метър и измерете кръста си.

За някои раници има възможност да се сменя колана на кръста, като да се мине от един размер към друг. За повечето хора, това не е нужно, тъй като обикновено коланите за кръста имат голям диапазон на регулиране. Но за хората с тънка талия, понякога, стандартните колани за кръста не може да се затегнат добре и им трябва по-малък размер.

Също така има различни иновации в коланите за кръста, като например, колани с пълнеж от специална пяна, която може да се формува към вашата талия, когато го стегнете и го стоплите с топлината на тялото си.

Също така има:

[b:027aab75]Женски раници:[/b:027aab75]

Те са проектирани, за да прилягат на женското тяло, като:

-Дължината им на торса е обикновено по-малка, а също така са и по–тесни от мъжките раници.
-Коланите за кръста и презрамките са оформени да прилягат към женското тяло.

[b:027aab75]Раници за деца:[/b:027aab75]

Те обикновено са с по-малък обем и включват регулиращи се презрамки по височина и колан за кръста, за да поемат израстването на детето.

Женските раници, с по-малкия си размер често стават и за по-малките туристи, без значение от пола. Също така и по-малките размери на мъжките раници.

[b:027aab75]Съвети при проба:[/b:027aab75]

Ако можете да отидете на място в някой магазин, сложете нещо по-тежко в раницата и я пробвайте. Трябва да ви е ясно, че различните марки имат различни системи за носене (носеща рамка, регулиране на презрамките и колана за кръста по височина). Хубаво е да пробвате поне три модела и малко време да ги поносите в магазина, за да видите как ви прилягат. Това не е като проба в планината, но може да ви даде идея дали раницата е за вас или не.

[b:027aab75]Съвети за регулиране на раницата[/b:027aab75]

По-горе са описани основните неща, които трябва да имате в предвид при избор на раница. Съветите тук не толкова важни, но си струва да ги имате в предвид.

Ето някои идеи как да регулирате раницата така че да ви става по-добре:

[b:027aab75]Регулираща се система на носене: [/b:027aab75]

На някои раници, презрамките може да бъдат местени нагоре надолу (най-често със система, при която те може да се откачат и закачат нагоре – надолу) за да ви прилягат по-добре. Това е добро решение за хора, които попадат в промеждутъка между различните размери раници- примерно почти към среден размер, но не голям размер. Минуса от това е че обикновено тези раници са малко по-тежки.

[b:027aab75]Точки на стягане на раницата:[/b:027aab75]

Както отбелязахме преди това, по-голямата часто от теглото на раницата трябва да се поема от кръста ви. Гърба ви и раменете ви трябва да не се товарят толкова. За да оптимизирате това как ви става раницата можете да я регулирате с различните допълнителни колани:

1) load lifter straps
2) колани за разпределение на товара към кръста
3) Стабилизиращи колани:
4) Колан за през гърдите
5) Колан за нагласяне на презрамките
6) Катарама на колана за кръста
7) Колани за стягане на раницата.

[b:027aab75]Load-lifter straps (колани над презрамките):[/b:027aab75] Те са зашити в горната част на презрамките и се свързват с горната част на носещата рамка на раницата. В идеалния случай те трябва да са под ъгъл 45 градуса спрямо презрамките на раницата. Затегнати добре (но не прекалено) те спират горната част на раницата да се накланя назад, като по този начин спира раницата да увисне на кръста ви. Ако не са притегнати, раницата може да се накланя назад, като по този начин може да загубите баланс.

Забележка: Ако тези колани са под ъгъл по-голям от 60 градуса или по-малък от 30, раницата вероятно не е подходяща за вас.

[b:027aab75]Стабилизиращи колани: [/b:027aab75]

Намират се отстрани на колана за кръста, те свързват колана към долната част на раницата. Ако ги стегнете добре, те ще подобрят равновесието ви.

[b:027aab75]Колан през гърдите: [/b:027aab75]

Този колан, който минава през гърдите ви позволява да свържете презрамките на раницата една към друга, като така подобрявате баланса си. Това е полезно, когато пътувате по неравен терен, където някое по-непривично движение, може да прехвърли тегло на раницата ви да се измести внезапно и да паднете.

[b:027aab75]Конструкция[/b:027aab75]

Коя е най-добрата носеща конструкция на човешкото тяло? Нашите крака и таз, които се подържат от една от най-големите мускулни групи- четриглавия бедрен мускул и сухожилията в горната част на краката.

Раниците с външна рамка, са били хит на пазара през 1970-те години, до към началото на 90-те по-голямата част от раниците вече са с вътрешна рамка. Тези с външна рамка са превъзходни за носене на тежки товари по разработени пътеки. Докато раниците с вътрешна рамка, които обгръщат тялото, първоначално били възприети от хората, които правят ски преходи, в последствие спечелили и сериозните туристи със свойствата си да спомагат за баланса, докато се ходи по неравен терен и без пътека.

Нов вариант на раниците се прояви през последните години, хибриден подход към конструкцията им, кръстен perimeter-frame packs или с други думи раници с обрамчваща рамка. Чрез използването на алуминиева тръба с малък диаметър, която върви по периферията на гърба на раницата, този дизайн постига същото удобство при носене на товари с раниците с външна рамка. Тези раници прилепват към тялото подобно на тези с вътрешна рамка, само че без допълнителното тегло от усилващи шини и предпазващ гърба полиетиленов лист. Това става все по-популярна технология, който се използва в новите раници

Кой е най-добрия дизайн? Най-често това е въпрос на личен избор. От някъде 2010, раниците с вътрешна рамка и рамка по периметъра са сред най-продаваните.

Ето и някои термини и технологии, които са често използвани в модерните раници:

Алуминиеви шини: плоски ленти, които се използват в раниците с вътрешна рамка, най-често с ширина към 2,5 cm, които вървят успорено на гръбнака, като се прибират една към друга към колана за кръста, формирайки нещо подобно на буквата V.

Пресичащи се на Х шини: Добавя частична гъвкавост на гърба на раницата.

Листове на рамката: Тънък, корав пласт от пластифициран или полу-корав материал, който поддържа раницата, като също така ви предпазва от остри предмети в раницата, които да ви убиват.
Някои листове на рамката са усилени с алуминиеви шини, за да осигурят по-сериозна опора. Различни материали се използват за създаване на листовете на рамката, без да преобладава някой.
Материалите включват:
Полиетилен с висока плътност (HDPE)
ABS полимер
ЕVA или формувана пяна
Термоформуван полипропилен
Полиамид


[b:027aab75]Достъп до екипировката[/b:027aab75]

Колко лесно е да намерим, къде е това, което ни трябва в раницата и да го извадим? Това зависи от дизайна на раницата.

[b:027aab75]Основен джоб: [/b:027aab75]

Стандартно се отваря от горе. Нещата, които ще ви трябват към края на деня, като спален чувал, отиват на дъното на раниците с единичен джоб за достъп. Все още има раници, който се разтварят изцяло, но най-вече са с малък капацитет.

[b:027aab75]Допълнителни джобове: [/b:027aab75]

От доста години рядко се случваше да има такива на раниците с вътрешна рамка (поради това че може да ви пречат, като си движите ръцете), но този дизайн се завръща в последните години. Това е най-вече защото хората ги харесват и са им полезни, дори и да добавят допълнително тегло на раницата

Обикновено джобовете са:

-еластични странични джобове: прибират се плътно до раницата, когато са празни, но се разтягат, за да се сложи бутилка за вода, рейките на палатката или други неща.
-джобове на колана за кръста : в тях може да се прибират малки неща – хапване, пакетчета с енергийни гелове и др.

- вътрешен допълнителен джоб (shovel pocket): това е реално едно допълнително предно отделение на раницата , което се затваря с катарама отгоре. Първоначално са мислени да се слага там лавинна лопата, сега такива има и на някои три сезонни раници, като служат за място за прибиране на карта, яке или други насипни неща.
- преден джоб: понякога добавен от външната страна, в него може да се държат по-малки неща, които не са толкова обемни.

[i:027aab75]Забележка:[/i:027aab75]

Какво е предна страна на раницата? Външната страна, страната обратна на презрамките и системата за носене. Тъй като раницата е „закачена” на гърба ви, частта от раницата, която е най-далече от вас се нарича лице на раницата. За ваша информация и дизайнерите на раници и казват така.

-странични ципове, предни ципове и предни отделения: тези са допълнителни (няма ги на всяка раница) и дават възможност да бръкнете в раницата без да ровите отгоре. Единствените минуси са: тези екстри са допълнително тегло, а също така може да се поспори, че те са потенциална слабост на раницата.

[b:027aab75]Отделение за спален чувал: [/b:027aab75]

Това е отделение с цип в долната част на раницата. Тези отделения бяха изчезнали от раниците за няколко години, с цел да се спести тегло. Но достатъчно туристи са надигнали глас, за да те да се възвърнат при някои модели. Тези отделения са полезни за хора, които не ползват торбички за спалните си чували.

[b:027aab75]Горен капак: [/b:027aab75]

На много раници има джоб на капака на раницата с цип. Той е полезен за съхраняване на слънцезащитен крем, репелент за насекоми, фотоапарат, снакс, карта. Някой капаци може да се махат и да станат раница, който да се закача на кръста.

[b:027aab75]Точки за закачване: [/b:027aab75]

Ако често използвате пикел или щеки, търсете зашити пръстени или ленти на раницата за закачането им. Рядко има раници, които нямат поне няколко такива.

Други неща, които да имате в предвид при избор на раница

[b:027aab75]Хидратация: [/b:027aab75]

Почти всички раници имат, вътрешен джоб, където да сложите камилска гърбица (резервоарче за вода) плюс това и дупки, през които да прекарате маркуча на резервоара.

[b:027aab75]Вентилация:[/b:027aab75]

Това е минуса на раниците с вътрешна рамка. До голяма част раницата е залепена за гърба ви, като спира потока на въздух и така се изпотявате. Дизайнерите решават този проблем по различни начини – вентилационни улей , вградени в задния панел, например. Някои раници имат гръб подобен на разпъната мрежа, за допълнително проветрение. Раниците с външна конструкция обикновено са отдалечени на няколко сантиметра от гърба ви.

[b:027aab75]Материали и дълготрайност: [/b:027aab75]

В утлтралеките раници се използват ултралеки материали, като по-този начин се намалява теглото, но и дълготрайността. Материалите (най-вече найлон) са между 140D найлон до супер дебелия 840D.

[b:027aab75]Подплата: [/b:027aab75]

Състезанието да се минимизира теглото на раницата води до намаляването на подплатата в колана за кръста или на раницата в зоната на кръста. Ако не носите големи товари това не е проблем. Но ако претоварите, някоя от ултралеките раници, който има най-прост колан за кръста и малко подплата, може да има места на кръста и гърба, където да ви убива. Ако това се случи потърсете си раница с по-подплатен колан за кръста.

[b:027aab75]Раници за катерене: [/b:027aab75]

Тези особено специфични раници се предлагат от сравнително малко време на нашия пазар. Най- често те са с обем по малък от 50 литра и стават, за дневен поход или за една нощувка. Обичайни черти на тези раници са:

- Възможността да отделиш части от раницата, така че да намалиш теглото (да премахнеш капака, коравия лист в гърба на раницата, а също така и колана за кръста), за когато искате да катерите нещо трудно.
- Няколко точки за окачане на инвентар с ластик.
- Деизи чейн – лента зашита от външната страна на раницата – за да има много уши за закачане на каска и/или сечива .
- Специално усилен джоб за носене на котки (най-често джоб от по-устойчив материал) за да не пробият котките раницата.
- По-тесен и по-висок дизайн на раницата, позволяващ необезпокоявано движение на ръцете.
- Инвентарници на колана за кръста или в долната част на раницата, удобни за точки за окачване на инвентар или за закачане на ски.

[b:027aab75]Раници тип мешка: [/b:027aab75]

По-рано в тази статия споменахме, че премахващия се капак на раницата е приятна опция, когато планирате преходи от лагер някъде в планината. Друг вариант е раница тип мешка. Тези раници изглеждат подобно на торбите за спални чували с презрамки. Някои от тях може да се обръщат наопаки и да стават точно на такова сакче.

[b:027aab75]Дъждобран: [/b:027aab75]

Обикновено вътрешната подплата на раницата е импрегнирана. Но раниците имаш шевове и ципове, откъдето обикновено влиза вода, а също така и външната материя на раницата обикновено попива малко вода при силен дъжд. Решението е дъждобран за раницата, което може да бъде най-обикновен плик или специален дъждобран за раници. Ако очаквате да вали по време на прехода ви, добре е да си вземете. Друга алтернатива е да опаковате багажа си в импрегнирани сакчета (подобни на калъфите за спални чували). Тези сакчета понякога може да са по-добър вариант при ветровито време, тъй като силните напори на вятъра може да изскубнат дъждобрана от раницата.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6831 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Ревю на La Sportiva Nepal Cube
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да си изберем седалка за катерене
Зала на славата: Класическия катерачен инвентар
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Износена фиксирана екипировка може да среже въжето ви
Как да изберем туристически обувки
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap