Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Британската легенда в катеренето Лео Холдинг: Научете децата си да управляват рискаГеорги Филипов, Дневник  |  Редактирана на 30/12/2014

Английският катерач Лео Холдинг е истинска легенда сред хората, които обичат предизвикателствата сред природата. Той е определян като един от най-великите катерачи в историята. Холдинг е първият британец, който изкачва без осигуровка Ел Капитан в парка Йосемити. През 2007 г. участва в експедиция за изкачването на Еверест, която цели да повтори подобно постижение от 1924 г. с тогавашната екипировка. В кариерата си има и много други исторически постижения във всички краища на Земята.


[b:a7e22f8d]Изглеждате роден за приключения. Човек го възпитава или се ражда такъв?[/b:a7e22f8d]

- Аз лично мога да кажа, че съм роден за приключения. Най-ранните ми спомени са свързани с едно изгубване в Големия пазар в Маракеш едва на три години, изграждането на бърлоги в полето зад къщата ни и катеренето по дървета. Разбира се, за по-опасни приключения се изисква да изградиш определени умения. Също така мисля, че всеки може да се възползва и да се наслаждава на изпитанията на открито, ако това е правилното занимание за нивото на човека. Аз не пропускам да рекламирам чудесата от изживяванията на открито на всеки срещнат.

[b:a7e22f8d]Какво беше значението на баща ви, който ви е въвел в сферата на изкачване на върхове?[/b:a7e22f8d]

- Баща ми ме посвети в заниманията на открито още от много ранна възраст. Помня как се разхождахме в планините наблизо до дома ни в Лейк Дистрикт в Северозападна Англия. Той ме въведе в скраблинга, което е нещо между ходене и катерене, в изкачването на ръбове, но не и в такива, които изискват осигуряване с въжета или големи технически умения. Моят ентусиазъм ме отведе при по-стръмните, по-технични терени, което даде основания на баща ми да помоли един негов приятел да ме въведе в катеренето по скали. Така че заедно се научихме да катерим с въжета. За съжаление човекът, който ни учеше - Малкълм Кънди, почина миналата година. Аз ще му бъде вечно благодарен за уроците, които ни даде.


[b:a7e22f8d]Кога за пръв път усетихте, че това е призванието ви?[/b:a7e22f8d]

- Започнах да се катеря на 10-годишна възраст и още тогава се влюбих в изследването на вертикални стени. Знаех, че бих прекарал голяма част от живота ми в катерене и търсенето на предизвикателства. Много по-късно обаче установих, че вероятно това ще бъде основният фокус на моя живот и че ще направя кариера в тази област.

[b:a7e22f8d]С кое от вашите занимания усетихте адреналина най-силно?[/b:a7e22f8d]

- Всеки BASE скок е различен, но някои от тях са изпълнени с невероятен адреналин. Особено, когато трябва да направиш много техничен изход или приземяването е много напрегнато, когато трябва да работиш, за да стигнеш до определено място. Миналата година две събития ме накараха да спра с BASE скоковете. Раждането на дъщеря ми Фрея и смъртта на най-добрия ми приятел Шон "Стенли" Лиъри. Ако погледнем голямата картина, ще видим, че много хора загиват от този тип летене и според мен рискът не си заслужава.


[b:a7e22f8d]Кога човек с вашите интереси казва "Стоп"?[/b:a7e22f8d]

- В моментите, в които споменах. Но това не означава, че съм спрял да катеря потенциално опасни планини или да ходя на сериозни експедиции. Мисля, че този тип живота става част от теб. Не бих се чувствал пълноценен, ако няма елемент на екстремност или риск в живота ми. Но опитът, познанията, уменията и възрастта оказват голяма роля за безопасността ти. За хората на улицата вероятно много неща не изглеждат никак сигурни, но но тези, които разбират, могат да видят, че рискът е управляем.

[b:a7e22f8d]Имали сте момент на Ел Капитан, където сте си казвали, че това "ще е последният път". Какво ви връща отново и отново към изпитанията?[/b:a7e22f8d]

- Досега не съм имал такъв момент, в който да си кажа, че това е краят. Имал съм тежки моменти, в които ме е хващала буря и съм си мислел: "Господи, това беше." Това, което ме връща, е чудото на екстремното изживяване на диви места, силата да правиш наистина луди неща и удоволствието от компанията на лудите глави. Това изпълва живота ми с неизвестности, сила и радост. Все хубави неща.


[b:a7e22f8d]По какъв начин счупването на крака ви промени? Как ви повлия психологически този инцидент?[/b:a7e22f8d]

- Накара ме да установя, че не съм недосегаем и че в живота има някои неща, които имат по-голямо значение от катеренето и приключенията. Бях трудноподвижен шест месеца и не можех да се катеря почти година, но все пак имах една добра година. Даже може да се кажа, че съм щастлив, че ми се случи този инцидент, защото, ако продължавах по същия начин, вероятно можеше да се случи нещо още по-тежко.

[b:a7e22f8d]По-предпазлив ли сте днес? От кое ви е страх най-много?[/b:a7e22f8d]

- Да, определено съм по-предпазлив. Лавините и каменопадите са плашещи. Това са опасности, които не зависят от теб. Страхувам се да не пропусна детството на дъщерите ми, защото твърде дълго време съм на път или защото може да се случи нещо и да не се върна.


[b:a7e22f8d]Кое изпитание бихте определили като най-тежкото в кариерата ви? Защо?[/b:a7e22f8d]

- Пророка на Ел Капитан беше много тежко. Това е маршрут от световна класа и през годините винаги се е смятало за голямо постижение да се изкачи. Когато Джейсън Пикълс и аз накрая успяхме да го направим, бяхме ударени от ужасна буря. В един момент не знаех дали ще оцелеем, когато все пак слънцето се показа и успях да изкача най-трудната секция. Просто не знам откъде намерих сили да го направя.

Проектът с експедицията на връх Асгард в Канада също беше много тежък, тъй като очаквахме да се катерим през лятото, а в крайна сметка се наложи да го правим при определено зимни условия на висока 1200 метра стена от северната страна откъм Арктика. Ние бяхме наистина адски изтощени след 12 дни на стената и 30 дни в дивотията, но се получи забележително изживяване.
Но все пак вероятно на трудното беше Улветана. Въпреки че експедицията премина много леко, това беше изпитанието на живота. Самото достигане до базовия лагер в тази планина е изключително трудно, защото струва много пари. Събирането на средствата за скъпи експедиции е част от предизвикателството, а Антарктида е наистина много скъпо място. След това се изправяш срещу стена, която е висока 1750, метра и в една бяла пустиня от друга планета с температури, които могат да стигнат минус 50 градуса и ветрове до 200 км/ч. Искахме да заснемем филм, който при тези условия щеше да е от най-стойностните в историята. Това увеличава още повече изискването към теб и екипа. Трябваше да дадем максимума, за да се случи и съм много горд от постигнатото. Жалко е, че Стенли почина само година след като създадохме филма "Последното велико изкачване". Това със сигурност ще е последното ни велико изкачване. Със сигурност той много ми липсва.


[b:a7e22f8d]Вие сте започнали да се катерите още като дете. Кога е добре да се направят първите стъпки?[/b:a7e22f8d]

- Да започнеш да спортуваш в ранна възраст е голямо предимство. Но само ако спортът се превърне за теб в страст. Ако децата бъдат насилвани да правят нещо, може би няма да го обикнат. Аз бих дал шанс на децата ми да опитат много от изживяванията от спортовете на открито и бих ги подкрепил каквото и да изберат. В днешно време благодарение на възможността за катерене на изкуствени стени децата могат да започнат да се занимават на три или четири години. Дъщеря ми е само на 18 месеца и вече има ремъци, но още не сме ги използвали.

[b:a7e22f8d]Какво бихте препоръчали на родителите?[/b:a7e22f8d]

- Разбирането, че рискът е важна част от живота, е важен урок. Децата трябва да се научат как да се държат отговорно във всяко свое действие. Да ги предпазваш от каквато и да е опасност и да се опитваш да ги скриеш от опасностите няма да им помогне да водят безопасен и успешен живот. Трябва да ги излагаме на управляеми рискове и да им позволим да се научат как да се оправят. Вярвам, че това ще ги научи да взимат правилните решения и да изживеят по-пълноценно живота си.


[b:a7e22f8d]След всичко, което сте направили, кое остана непостигнато? Какви са мечтите ви?[/b:a7e22f8d]

- Очакват ме още много предизвикателства. Следващата ми голяма амбиция е още един връх в Антарктида, дори още по-отдалечен от Улветана, който изглежда малко като Фицрой в Патагония. Искам да правя кайт-ски 1000 км по леда и да достигна това, което според мен е най-отдалечената планина на Земята и да я изкача в алпийски стил.
Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 548 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с ALEXANDER ODINTSOV
Интервю с Ben Moon
Профил на Минчо Петков
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
Интервю с Валери Бабанов
Интервю с Нийл Гришъм
Интервю с Бойко Лалов
Интервю с Иваило Кръстев
Четирите безкрайни часа на 21 април 1984 година


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap