Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Топ 10 планински изкачвания според Нейшънъл ДжиографикНейшънъл Джиографик  |  Редактирана на 08/11/2014


[b:d61ae927]1. Mount Khuiten (4374 м), Монголия[/b:d61ae927]

В Монголия е лесно за един пътешественик да бъде бързо отнесен надалеч в безкрайните зелени степи, царството на казахските номади и хълмистите пейзажи, които доминират в Алтайските планини. Това прави трека до Mount Khuiten (Hüiten) толкова приятен и живописен, колкото е неговото изкачване само по себе си.

Плaнината се разпростира в граничните зони на Русия, Китай и Монголия. За да я достигнат трекерите трябва да пресекат един златен, обширен и безплоден район, който е един от последните отдалечени региони на Земята. Това забележителни пътешествие е вдъхновено от топлото гостоприемство на казакхските номади.

Повече информация за този връх можете да намерите в [url=http://en.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCiten_Peak]Уикипедия[/url]


[b:d61ae927]2. Килиманджаро, Танзания[/b:d61ae927]

Плосковърхият Килиманджаро е най-високата планина в Африка. Разположена е в северната част на Танзания на границата с Кения. Планината е образувана от трите изгаснали вулкана – Кибо, Мавензи и Шира. Височината на най-високият връх, Ухуру, е 5899 метра.

Достигането на върха на Килиманджаро е оживено. Тръгнете по маршрута Мачаме, ако искате да видите красивицживотни и птици. В този случай ще трябва да започнете трека с пресичането платото Шира през каньона. Ако всичко върви както сте го планинрали ще достигнете мястото наречено Stella Point с възможност да продължите около ръба на Кибо до връх Ухуру.

Вижте програмата на Планински водачи (Вертикален свят) за [url=http://kilimanjaro.mountain-guides.eu]изкачване на връх Ухуру[/url]


Килиманджаро – най-високата планина в Африка – е разположена на севената граница на Танзания с Кения и е образувана от три изгаснали вулкана - Кибо, Мавензи и Шира. Най-високият връх на планината е Ухуру

[i:d61ae927]Килиманджаро – най-високата планина в Африка – е разположена на севената граница на Танзания с Кения и е образувана от три изгаснали вулкана - Кибо, Мавензи и Шира. Най-високият връх на планината е Ухуру (5899 м).

Снимка: Karam Puri[/i:d61ae927]


[b:d61ae927]3. Андите, Перу[/b:d61ae927]

Пътеката на Инките е едно задълбочено пътешествие през няколко екосистеми, от полета и пустиня до тропически мъгливи гори. Ще можете да се насладите на гледки със снежни върхове и бързи реки. Връхната точка на този трек е Мачу Пикчу, прочутият изгубен град на инките, който беше открит през 1911 година от Hiram Bingham. След това трека продължава към сърцето и душата на Империята на Инките - Куско.

Планински водачи (Вертикален свят) има много добра програма за подобно [url=http://peru.mountain-guides.eu]пътешествие в Перу[/url], която освен Мачу Пикчу и Куско включва разглеждане на Свещенната долина, езерото Титикака, каньона Колка и платото Наска.


Мачу Пикчу


[b:d61ae927]4. Връх Еверест, Непал[/b:d61ae927]

Издигащ се до 8856 метра надморска височина, Еверест е най-високата планина на Земята. В продължение на десеттилетия, достигането на върха на този гигант се считаше за едно от най-великите планинарски постижения. Сър Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей осъществиха този подвиг през 1953 като подходиха към върха по маршрута минаващ през Южното седло. От тогава, повече от 2000 души са изкачили върха през Южното седло. Това е вероятно маршрута към водещ към върха, който има най-много успешни изкачвания.

Вижте програмата [url=http://everest.mountain-guides.eu]Трек до базовия лагер на Еверест с изкачване на върховете Gokyo Ri и Kala Pathar[/url], чрез която ще се докоснете до най-високият връх на земята.


Връх Еверест, Непал


[b:d61ae927]5. Матерхорн, Швейцария[/b:d61ae927]

Намиращ се в Швейцарските Алпи, Матерхорн е най-известният връх в Европа. С формата на една груба скална пирамида, този връх служи като определение на географска забележителност. За много катерачи изкачването на Матерхорн, родно място на спорта алпинизъм, изобразява едно връщане към силните традиции в катеренето.

Вертикален свят (Планински водачи) предлага две програми за [url=http://www.mountain-guides.eu/programs/programs.php?peak_id=8]изкачване на връх Матерхорн[/url].


Матерхорн, Швейцария

[i:d61ae927]Снимка: Димитър Колешев[/i:d61ae927]


[b:d61ae927]6. Връх Елбрус, Русия[/b:d61ae927]

Връх Елбрус стои като стражева кула в Кавказ между Европа и Азия. Елбрус е един огромен, двувръх вулкан, чиито най-високи точки имат само 20 метра разлика. За съвременния катерач, най-високият връх в Европа има голяма притегателна сила, защото той предлага едно напрегнато и възнаграждаващо катерене. Разположението на планината дава на посетителите прекрасна възможност да видят една голяма смесица от етнически групи, такива като турци, грузинци, азербайджанци и руснаци.

Разбира се Вертикален свят има много добра програма за [url=http://elbrus.mountain-guides.eu]изкачване на връх Елбрус[/url] и дори нещо повече :)


Връх Елбрус, Русия

[i:d61ae927]Снимка: Русан Стаменов[/i:d61ae927]


[b:d61ae927]7. Cilaltépetl и Iztaccíhuatl, Мексико[/b:d61ae927]

В сърцето на Мексико, на 1287 километра южно от границата на Съединените Щати, се намират Citlaltépetl и Iztaccíhuatl, които са съответно третият и седмият по височина връх в Северна Америка. Първият е висок 5614 м, а вторият - 5233 м. Изкачванията на тези два вулкана са най-атрактивните катерения в Мексико. От далеч е много лесно да си представите, защо Iztaccíhuatl (Бялата планина) е наречен така. Снежните върхове изглеждат като главата, гърдите и краката на една спяща жена.


[b:d61ae927]8. Денали, Аляска[/b:d61ae927]

Mount McKinley или също известен като Денали в Athabascan, в Национален парк Денали, Аляска, който е висок 6194 м, е най-високата планина в Северна Америка. Това отговаря и на въпроса защо този масив трябва да бъде изкатерен. От основата си до върха, той се издига почти 5490 м, което никоя друга планина по света не превишава. Няма друга планина, която да предлага такива смайващи и разнообразни гледки всеки ден по време на изкачването й.

Огромният размер и красота на Mount McKinley създават един магнетизъм и притеглят постоянно катерачи от целия свят. Най-добрите месеци да опитате да изкачите Денали са май и юни, преди да се увеличи заплахата от лавини и отворените цепнатини да станат прекалено опасни. Планината предлага едно незабравимо преживяване, докосвайки психиката на всички алпинисти, които приемат нейните предизвикателства.


[b:d61ae927]9. Анапурна, Непал[/b:d61ae927]

В условията на очевидно геологическо и културно разнообразие, един трекинг до района на Анапурна в Непал е ненадминат. При обиколката на гигантските Хималаи вие ще можете да видите всичко от тучните бамбукови гори до безплодните високопланински пейзажи. Повечето посетители се изкачват през известната седловина Thorung La (5368 м). Прехода през този прославен планински проход ще ви възнагради с драматични ярко оранжеви багри на изгрев слънце, изливащи се върху белите хималайски върхове в един пламтящ блясък.


[b:d61ae927]10. Дамаванд, Иран[/b:d61ae927]

Планините Elburz са огромни и зашеметяващи, простиращи се срещи Каспийско море на североизток от Техран. Най-високият от върховете на вулкана Дамаванд е с височина 5795 м. Пара се издига от горещите извори и фумароли (пукнатини в земата повърхност) в кратера на този спящ вулкан, а два малки ледника предлагат заслепяващи гледки.

Вижте програмата на Вертикален свят за [url=http://damavand.mountain-guides.eu]изкачване на този персийски вулкан[/url].


Дамаванд, Иран


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2486 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Какво (не) се случи с ''Новата вълна''?
Кайлаш - едно приключение
Как да загреем преди катерене
Лавините
Един прекрасен зимен ден
Дъхът на ледника
Стръмни Върхове - ревю на книгата
Съдбата на катерачките
Истините на живота
Сигурност в планините


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap