Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Килиан Жорнет - авантюрист на 2014Ивелина Минчева, Вакон  |  Редактирана на 19/09/2014


Килиан Жорнет - авантюрист на 2014

[i:91e98b82]Плодовитият планински атлет покорява върхове по вертикалите на спортното бягане[/i:91e98b82]


[b:91e98b82]Бяха регистрирани рекорден брой гласове – повече от 75 000 и е излъчен безспорен победител. Читателите на "Нешънъл джиографик" избраха Килиан Жорнет за авантюрист на 2014 г.[/b:91e98b82]


Облечен в тениска и спортни шорти, 26-годишният каталунец Килиан Жорнет изминава с лекота последните няколко метра до високия 4478 м. Матерхорн, докосва металния кръст, извисяващ се на върха, обръща се и поема по обозначените пътеки обратно по стръмния Лъвски гребен с невиждана бързина и ловкост. За последните няколко метра от спускането в знак на подкрепа към него се присъединява идолът му от детство и шампион по високопланинско бягане - Бруно Брунод. Още с първите си стъпки в планинското бягане на 17 години Жорнет мечтае да разбие рекорда за бързина, поставен от Брунод през 1995 г. на този връх.

„Бруно е моето голямо вдъхновение,” разказва Жорнет. „Когато аз тепърва започнах да бягам той вече печелеше всяко едно състезание. А в Европа [Матерхорн] е връх с изключително значение.“

На 21 август 2013 г. пред очите на тълпата, събрала се в алпийското градче Бреюл-Червния, Жорнет се изправя пред предизвикателството и пробягва 2500-те вертикални метра в двете посоки на планинския склон, като разбива дългогодишния рекорд на Брунод с 22 минути. Общото време на Жорнет е 2 часа и 52 минути. На един катерач изминаването на това разстояние обикновено отнема 12 часа.

Жорнет не създава „високопланинското бягане” - смесица между алпинизъм и планинско бягане, което се състои в скоростно изкачване по стръмен терен. Изворът на спорта може да се проследи още в началото на 90-те години на миналия век, когато италианският алпинист Марино Джакомети поставя първите рекорди за бързина в италианските Алпи. Жорнет обаче успява да привлече общественото внимание към високопланинското бягане с безпрецедентната си поредица от разбити рекорди и победи в състезания. Само за последните три години младият бегач успява да постави нов рекорд за бързина на връх Килиманджаро, а шест седмици преди рекордно бързото покоряване на Матерхорн за времето от 4 часа и 57 минути приключва светкавичното си изкачване и спускане на Монблан с обща вертикална амплитуда от 3500 метра.


Килиан Жорнет - авантюрист на 2014

[i:91e98b82]Снимка: Sébastien Montaz-Rosset[/i:91e98b82]


„Планинските бегачи винаги са търсили скалисти местности. Но появата на високопланинското бягане преобръща изцяло спорта, като буди в мнозина желанието да излязат извън рамките на установените пътеки и да се насочат към високите скалисти зъбери,” споделя американският бегач на дълги разстояния Хал Кърнар. „Лекотата в изкачванията на Килиан определено извежда на преден план и спомага за успешното начало на една нова тенденция в спорта, но по-важното е, че професионализмът на безбройните му постижения позволява на мнозина да преосмислят собствените си възможности.”

Жорнет израства в Кап дел Рек, малко ски селце в каталунските Пиринеи, където баща му работи като планински водач, а майка му е учителка. Със сестра си ходят на училище със ски през зимата и с велосипед през летния сезон. „Но не беше чак толкова далече,” бърза да поясни Жорнет, което означава „около час път” във всяка посока. За него сякаш е неизбежно да се превърне в екстремен атлет по планинските склонове.

„Винаги се шегуваме със сестра ми, че просто за нас не е имало друга опция в живота, тъй като винаги сме живели в планината,” обяснява Жорнет.

На 13 години атлетът участва в първите си състезания по ски алпинизъм, като жъне успехи в младежките турнири и помни много добре момента, в който на Международния световен шампионат по ски алпинизъм през 2004 г. неочаквано се озовава на челните позиции наред с четирима от идолите си. Така открива, че може би притежава талант за надбягвания.

„Какво се случи тук? Защо са спрели и какво чакат?” спомня си Жорнет цялата ситуация. „Не можех да разбера как така се бях изравнил с тях.”

Жорнет печели това състезание и продължава в същия дух при безброй други шампионати, а за съвсем кратък период от време разбива невъобразимо голям брой рекорди не само в ски алпинизма, но и в планинското бягане, в бягането на дълги разстояния и във високопланинското бягане. През следващата година той планира да вземе участие в състезания отново във всеки един от тези спортове и ако природните условия му позволят, да прекара известно време в планините на Колорадо и Уайоминг, САЩ и да се опита да оспори рекордите за бързина в Денали и Аконкагуа.

Запитан за какъв тип атлет се счита, Жорнет отговаря скромно, с прости думи: „Аз съм човек, който обича планините. Мога да се предвижвам със ски, когато има сняг и да тичам през лятото. Всичко, което върша, ми дава възможността да живея в планината и да следвам сърцето си. В действителност няма никакво значение дали ще спечеля или ще завърша последен. Вярно е, че за мен е важно, но в действителност, когато се замислиш, няма абсолютно никакво значение.”


Килиан Жорнет - авантюрист на 2014


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 342 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Последния полет на гарваните
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
А отгоре имаше облаче
За загиналите или добро, или нищо
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
Алпинистът, който не съществуваше
Rock Master Arco 1999 - Интервю с Yuji Hirayama
Christian Core - Dream Time
Родриго - романтичният пътешественик


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap