Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпредиМилена Вълкова, Труд  |  Редактирана на 17/09/2014


Със знамето на Националния природонаучен музей на Броуд пик (8047 м)

[i:c11e5e77]Със знамето на Националния природонаучен музей на Броуд пик (8047 м)[/i:c11e5e77]


България винаги е имала отлични алпинисти с големи постижения. В тази група вече е и Боян Петров . На 41 години биологът от Природонаучния музей в София успя да качи три осемхилядника за 80 дни - Канчедзьонга (8586 м, №3 по височина), Броуд пик (8047 м), а заедно с Иван Томов покори и К-2 (8611 м, №2, но считан за най-труден технически). Без допълнителен кислород!

Огромен успех, който не е по силите на всеки алпинист, да не говорим за човек с диабет тип 1, какъвто е Петров. Какъв ли самоконтрол и дисциплина са му били необходими, за да се държи човек като него в кондиция в екстремни условия, често в дефицит на кислород. Струва ми се твърде сложно. Не такова е усещането обаче, когато слушам преживелиците на Петров в Хималаите и в Каракорум. Говори с лекота, която внушава, че инжекцията инсулин, халюцинациите, лекото измръзване, банята насред ледник на височина над 5000 м са нещо обичайно.

Статистиката безкомпромисно казва: Петров е първият българин с три осемхилядника за сезон, първият наш алпинист на К-2 и Канчедзьонга, първият диабетик в света с подобно постижение. Боян се подготвяше дълго и мечтаеше за лятото на 2014-а от 9 години насам. Тогава заедно с Дойчин Боянов опитаха атака на К-2, стигнаха малко над 8000 м, но се наложи да се откажат.

Едва стъпил на българска земя, Петров вече мечтае за следващия осемхилядник. Той трябва да е Манаслу (8156), последният от общо 14-те в света, на който още не е стъпвал български крак.

Експедицията вероятно ще е догодина. Във вторник, когато алпинистът бе приет от спортната министърка Евгения Раданова, тя обеща съдействие за бъдещите начинания и му връчи почетен плакет. А извън високата планина Петров е биолог в музея и не пропуска да събира интересни екземпляри от фауната по всички точки на света.


[b:c11e5e77]- Какво показват изследванията ви, г-н Петров?[/b:c11e5e77]

- Кръвната картина показва, че всички показатели са в нормата. Гликираният хемоглобин е 6,6%, докато след изкачването на Канчедзьонга беше 7,2%. Той показва как в трите месеца назад си контролирал кръвната захар. Усещам се добре тук с таратор, шопска салата, плодове, зеленчуци, сигурно съм изял минимум 10 кг плодове и зеленчуци. Закусвам овесени трици с кисело мляко и плодове и си връщам силата.

[b:c11e5e77]- Как се справяхте със закуската по време на експедициите?[/b:c11e5e77]

- Сутрин и вечер разчитахме на това, което правеше готвачът - най-често палачинки - мазни, нещо като катми, чапати (вид тънко индийско хлебче без мая). Там изкуствено си завишавах калориите. Стандартно в София ям под 2000 килокалории на ден, докато на експедициите трябва да са около 3500 килокалории, за да имам сила. Налага се дори и аз да ям сникърси и марсове. Винаги имам и течни гелове, те са доста енергийни и дори при минус 20 градуса не замръзват. През деня, когато се движа нагоре, имам режим - ходене час и половина, гел, марс или сникерс, ходене час и половина. Стараех се и да ям солено, за да възстановявам солевия баланс. Обаче не е вкусно. А плодовете и зеленчуците по време на експедицията са силно ограничени. Веднъж в месеца до нас достигаше товар с домати, зеле, картофи и едно-две манго.

[b:c11e5e77]- Не звучи особено здравословно...[/b:c11e5e77]

- Така е. Но там нямаш много избор - казваш си, че пет месеца животът ти няма да е като този, на който си свикнал тук. Междинните изследвания, които направих след изкачването на Канчедзьонга, бяха много добри. Имаше леко завишаване на стойностите на гликирания хемоглобин. Но аз така си гарантирах, че няма да изпадна в хипогликемия (състояние на страдащите от диабет, при което нивото на кръвната захар пада под нормалната граница. Може да се получи при изтощителни диети, тежки физически натоварвания, недоспиване, хранително отравяне и др., б.р.) и да застраша себе си и околните по време на експедициите. Хубаво е, че за 5 месеца единствената ми щета беше паднал нокът на палеца на левия крак. Стана след измръзване на Канчедзьонга. Понякога имах и малка болка в десния крак заради металната шина, която ми бе поставена след катастрофата с мотор през миналата година. Но бях свикнал с тази болка, защото започнеш ли да страдаш, това означава психическа демотивация. Пазех се много - с висока концентрация и с голяма отдаденост. Буквално не спях - връх след връх.

[b:c11e5e77]- Тоест непрекъснатото натоварване ви поддържаше в кондиция?[/b:c11e5e77]

- Да, отслабнах с 10 кг. И това като че ли беше положително, защото на голяма надморска височина мозък, вътрешни органи, мускули се борят за кислород. И когато отслабнеш, значи същото количество кислород стига в по-големи количества до всичките ти органи.
На Канчедзьонга единствено мозъкът ми изпитваше някакъв недостатък, защото над 8300 м започнах да чувам вътрешни гласове, да получавам халюцинации, да не мога да се концентрирам. Например хванах се, че разглеждам камъчета по-дълго от нормалното.

[b:c11e5e77]- Липса на кислород или хипогликемия?[/b:c11e5e77]

- Смятам, че беше първото, защото ако беше ниска кръвна захар, нямаше да направя изкачването и щях да падна. А не беше това.

[b:c11e5e77]- Как излязохте от това състояние?[/b:c11e5e77]

- Като слязох надолу, тогава излязох. На върха гласовете изчезнаха и осъзнах, че съм там, че трябва да се снимам, да направя панорама на 360 градуса, да документирам изкачването. Тръгвайки надолу, гласът пак се появи, изчезна, когато стигнах щурмовия лагер. После нито на Броуд пик, нито на К-2 имах такива проблеми.

[b:c11e5e77]- Как си гарантирахте, че диабетът няма да ви подведе?[/b:c11e5e77]

- Болестта ми бе открита, когато бях на 27 г. Оттогава съм по 4 или 5 пъти на ден на инсулин. Вече имам достатъчно опит, така че понякога дори си разделям дозите на повече - 5-6 дози в зависимост от това как се храня и колко тренирам.

Сега на експедициите понижих дозите с 30% и правех някъде около 30-35. Така си гарантирах, че хипогликемията няма да ми се случи.

[b:c11e5e77]- Какви други хитрини използвате?[/b:c11e5e77]

- От началото, когато се научих да ходя в планината с болестта, изхождах от това да ми е вкусно. Защото когато катериш нависоко, вкусовите усещания са други. Иска ти се да ядеш храни с по-резки вкусове, дори по-люти. Затова винаги вземам чубрица, сушени български меса, изобщо нашенски подправки. По принцип в града не ям много месо - примерно 2 пъти в седмицата, през останалото време всичко е растително. Изяждам до 15 ябълки на ден, а домати - колкото успея, сирене.

Никога не съм се консултирал с диетолог, но редовните тестове показват, че съм на прав път. Като погледна купа с храна, знам в нея колко въглехидрати има. Никога не бих изял голяма порция спагети, а от парче торта само ще опитам.

[b:c11e5e77]- Какво носехте в раницата, с която качихте върховете?[/b:c11e5e77]

- Едно и също - термос с чай, сникърс, марс, енергиен гел, дрехи, палатка, спален чувал. Общо само 16 килограма.

[b:c11e5e77]- Изкачванията ви бяха много скоростни. Как го постигнахте?[/b:c11e5e77]

- Интересно е. Младен Данков, който бе част от експедицията, пиеше по 5 л вода. Чудеше се как аз пия само по литър и половина. Но, наблюдавайки се, стигнах до извода, че съм икономичен, защото ходейки нагоре, се събличам, така че да ми е леко студено.
По този начин не изпарявам течности от организма. Защото ако се навлечеш с яке, ще започнеш да се потиш, да губиш минерали. Разбрах, че като се поддържам студен, се стимулирам да ходя по-бързо, за да се топля.

На другите с големите пухени костюми им беше по-комфротно. Но пък тогава сякаш имаш по-малка нужда да се движиш. Така открих, че дори леко да мръзна, докато катеря, скоростта ми е доста по-висока и не губя течности.

[b:c11e5e77]- Нямаше ли риск при спиране за почивка да се унесете и да заспите заради по-малкото облекло и дефицита на кислород нависоко?[/b:c11e5e77]

- Това са възможни рискове и затова нямах план да спирам. Правех го само в лагерите, но не и по пътя. Затова минавах между тях за около 3 часа, докато останалите - за 6-7 часа. Правех изкачванията предимно солово и в лошо време - снегове, мъгли, вятър.

[b:c11e5e77]- Изпитахте ли страх или съмнение в някакъв момент?[/b:c11e5e77]

- Не исках да се обременявам с лоши мисли и сценарии. На два пъти ми замръзва инсулинът, но бързо успявах да го затопля. Страхът е ключов елемент от психологията на изкачванията. Благодарен съм, че страхът ме спираше да правя неща, които бяха на границата. Например няколко пъти не преминах през места, през които другите преминаваха. Рядко ми се случва. На К-2, за да стигнеш до предния базов лагер, трябва да преминеш през доста кошмарен ледник, който в края на юли беше ужасно размекнат и със срутени ледени мостове. Заобиколих. Имам фобия от ледници, от цепнатини, това е най-големият ми кошмар. Така че за мен страхът е градивно качество.

[b:c11e5e77]- Но твърдите, че вече няма какво да ви изплаши...[/b:c11e5e77]

- След тези експедиции ме е страх много повече в конкретните елементи на изкачването, отколкото преди. Иначе в макроплан, като организация на експедиция, наистина нищо не може да ме уплаши.

[b:c11e5e77]- Съществува ли страхът от болести в лагерите по време на експедиция, как се ходи до тоалетна, какво представлява банята?[/b:c11e5e77]

- В лагера от страната, където се взема сняг за вода или за готвене, не се ходи до тоалетна. Изкопаваш си дупка с пикела и така. Температурите във височинните лагери са много ниски и няма опасност от пренасяне на каквито и да било зарази, всичко става на лед веднага при минус 20 градуса... Тази година за пръв път имаше поставени тоалетни в базовия лагер. Хубава инициатива, все пак се плащат такси. Замърсяването долу на ледника става голямо - има течащи реки, температурата в базовия лагер е около нулата. На Броуд пик бяхме 70 души алпинисти и още 30 души персонал. Огромно органично натоварване за ледника. Банята е малко заградено с платнище местенце. Дават ти между 5 и 10 литра гореща вода и се поливаш. Напълно достатъчно е. А и нямаш друг избор. На 5-6 дни се къпехме. Горещата вода се прави от готвача - разтопява сняг или подгрява вода от ледника или от друг водоем.

[b:c11e5e77]- Донесохте ли интересни екземпляри за музея?[/b:c11e5e77]

- О, да! Много богат материал, който предстои да бъде разпределен. Това са насекоми, дребни безгръбначни, които обитиват малките зелени оазиси около базовите лагери или местата под камъните.

[b:c11e5e77]- Какво ще посъветвате хората с диабет за физическото им натоварване?[/b:c11e5e77]

- Диабетът е болест за интелигентни хора, трябва доста да вложиш доста усилия. Самият аз изпадам в хипогликемия понякога. По време на тренировки, когато ходя по два-три пъти седмично от “Княжево” до Копитото или до Черни връх, като се прибера вкъщи, често имам хипогликемия. Колкото и да се стараеш, перфектно не можеш да се справиш.

Непрекъснато ми звънят хора за съвети. Казвам на диабетиците да не спират да се движат. Движението, даже активното спортуване, ни връща към нормален живот и самочувствие. Ако могат да изминават по 3-4 км на ден пеша, пак е добре. Колкото до храната - да наблягат повече на плодове и зеленчуци.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 647 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Discovery Channel разказва за живота на шерпите
АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен Милчев
Dean Potter - Една история ...
Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъри
Интервю с Lynn Hill
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
Едмънд Хилари: Еверест не беше край, а начало
Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служител
Интервю с Иваило Нинов (Германеца)
Британската легенда в катеренето Лео Холдинг: Научете децата си да управляват ри ...


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap