Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Първо зимно изкачване на АкСуПавел Шабалин  |  Редактирана на 20/06/2018


На 21 декември 1998 година в 18.30 часа по местно време ние стояхме на върха на АкСу. Саня Абрамов - за първи път, Ильяс Тухватуплин - за пети път, а за мен това беше деветото изкачване на северната стена на моя любим връх. Имаше наистина едно обстоятелство, което правеше това изкачване по-различно от другите от този ранг. Това беше първото зимно изкачване на Северната стена на АкСу.

Всяка година долината Лейляк беше като магнит за мен. При всеки от нас има личен път в алпинизма, свои мечти и планове. Така се случи, че целият мой алпийски живот от началото на 90-те години беше свързан изцяло с тази планина. За 10 години бяха преминати едни от най-красивите маршрути и направени нови. Оставаше още една мечта - зимната стена. Преди три години ние опитахме да направим това. След една седмица борба с времето и обстоятелствата бяхме принудени да се върнем. Тогава аз казах: "Сега вече знам как ще премина тази стена, но не знам как да го направя. "След нашият опит бяха направени още четири опита за зимно изкачване на АкСу. Всичките неуспешни. Никой не избираше правилното време. Най-доброто време за изкачване беше декември - с най-къс ден и по-стабилна прогноза в сравнение с януари и февруари. Тогава имаше най-малка вероятност за снеговалежи. Нашата тактика беше капсулованият стил, като в продължение на няколко дни от подвижната платформа да се обработва пътя нагоре - 300-400 метра, с фиксиране на въжета и теглене на товарите. Основната стратегия на екипа беше да се остане на стената толкова, колкото е необходимо. Две седмици, три, месец ... Ние бяхме късметлии. Цялото изкачване с обработването на маршрута и спускането ни отне общо 16 дни. Всички запаси от гориво и продукти ние оставихме на мястото на последният бивак, едно въже преди гребена - 4 литра бензин и 12 килограма продукти. При необходимост ние можехме да останем в пълен комфорт на стената още толкова. И малко повече от това време без да бъдем чак толкова добре.

Главната разлика на зимното изкачване от лятното беше в това, че ти имаш два пъти по-малко време за катерене, два пъти по-малка скорост за предвижване, два пъти повече топли дрехи и запаси от гориво и храна, и въобще всичко е много по-бавно от лятото. И един голям плюс - зимата има повече лед и той не се топи. Наистина ледът е жесток. Не мога да си представя какво съм правил там със сечивата, но със сигурност без айсфи (кука за лед) през зимата нищо не можеш да направиш. По принцип на всяка стена ти задължително трябва да носиш небесни куки или такива за лед. За осигуровка ние използвахме произведени от уралската фирма "ALVO-TITAN" ледени клинове и специални сечива за зимен лед, в това число и няколко къси клина за плитките ледени езици. Куките се заточваха нормално 2-3 пъти на ден, дори и повече, поради това че постоянно скачаш от скала на лед и обратното. Котки и куки ние носихме допълнително, един дявол знаеше как тези железа щяха да се държат на такъв студ. Също така носихме и запасен примус плюс газова горелка за за-гряване на примуса и газова лампа. Всичко това беше сложено в различни торби, за да не останем без средства за живеене при някоя неприятност.

Аз считам, че техническите трудности въобще не са главният проблем, защото всички ние по-рано бяхме катерили зимни шестици. Основният проблем беше оцеляването на стената в течение на това толкова дълго изкачване без всички членове на групата да загубят работоспособността си и темпа на работа. Оттук и съвсем новият подход към това изкачване в сравнение с лятото. На една платфо-ма с размери 1.30 х 1.80 м, през лятото реално могат да се поберат четирима човека. Без никакъв комфорт, но е възможно. Зимата - трима. Първият опит за зимно изкачване на АкСу ни даде неоценим опит. Веднъж и завинаги ние се простихме с използването на пух. Тогава преди три години, главната причина за нашето отстъпление беше пуха. И якетата, и спалните чували - всичко се беше превърнало в бучка лед. Постоянните разлики в температурата, от плюс към минус, вътре в пларформата, създаваха влага и бяла скреж по стените на палатката - всичко това предопредели необходимостта да се спуснем доло.

През тази година фирмата "RED FOX" ни подготви по специална поръчка цялото топлоснарежение от синтетичен заместител на пуха - материал от ново поколение - "THINSULATE". Той практически не попива влагата и поради това топлите дрехи винаги оставаха сухи. Този материал също така го използват и полярните пътешественици, но незнайно защо алпинистите традиционно отдават предпочитание на пуха. Специално изготвените костюми бяха направени така, че да нямат типичните "арктически недостатъци". Свободата на движенията и не толкова дебелата подплънка с удобна качулка (за каската) ни позволи не просто да се придвижваме, но и да катерим. Двата спални чувала с правоъгълна форма след съединяването си се превърнаха в един групов чувал, голям, удобен и най-главното винаги сух и топъл. Всъщност, всички средни дрехи също бяха от синтетични материали - fleece и windstop. Последните бяха интересни с това, че практически не пропускаха вятъра и в същото време дишаха. Ръкавиците, лапите и ушанките, които бяха от POLARTEC допълваха екипировката.

Всичкото това оборудване беше огнено червено (в сравнение с големият студ). Работата беше в това, че на 21 декември ние излязохме на върха по тъмно, изложени на ураганен вятър и -30 градусов студ, налагайки се да бивакуваме на 5200 метра височина. Вместо палатка ние имахме парче полиетилен, газова горелка (наистина!), но вечно изгасяна от поривите на вятъра, така че нощувката между 21 и 22 декември можеше да се нарече студена. Така престояхме до сутринта под големите камъни на върха в същите тези костюми, след което се спуснахме по обяд до платформата, където се топлехме до следващото утро. В крайна сметка никой не се помръзна или разболя. О, да, по достойнство оценяме и нашите обувки произведени от "ONE SPORT", модел Everest. Изкачването на основната част от стената не ни вълноваше особено много. Безпокойство предизвикваше гребена. Там и през лятото вятърът беше здрав, а през зимата горе просто се веят километрични флагове, ревящи като суплата на реактивен двигател. Освен това той съвсем не прост технически. Там имаше 10 въжета с траверси, пандюли и рапели.

На 20 декември ние провесихме 6 въжета по заледеният кулоар на обратната страна на гребена и достигнахме скална стена продължаваща 200 метра. През лятото за нищо на света не бих припарил там. Дори и сега всички тези ронливи надвеси бяха слабо заскрежени. Обаче и варианта с гребена съвсем не ни привличаше. Вечерта преди щурма на върха преценихме, че шансът е 10:1 да случим студена нощ. Така че ние знаехме прекрасно за какво сме тръгнали. Особенно добре запомнихме последната дължина преди върха. Там в началото имаше 15 метра изкуствено катерене през един таван, а след това още 30 метра надвиснала скала с щръкнали нестабилни блокове. Аз се страхувах да докосна всичко това, но нямаше къде да ходя. Обмисляйки как да направя една осигуровка аз ударих един блок с моя чук ... В следващият момент сякаш експлоадира граната. Камъните профучаха точно оттам, където до преди малко стояха момчетата. Слизането от това въже беше толкова напрегнато, че ние дори не изтеглихме рапелното въже - нашият живот беше доста сериозно под въпрос.

За спускане по стената използвахме пътя на изкачването. Когато се качвахме нагоре Сашка беше поставил на всеки 45 метра болтове, маркирайки ги с 5 метрово тънко червено въженце. Когато тръгнахме надоло тези въженца ни помогнаха да ги открием. Така ние оставихме 26 болта, а за последните 10 рапела и ледени клинове. Плюс 10-те въжета, които останаха на гребена. И така на 23 декември ние бяхме доло.

Благодарности на Корней и Лоша, нашите приятели от Ташкент. Те изгубиха този месец, чакайки ни доло, за да се срещнат с нас. Благодарности на всички онези, които ни помагаха, вярваха и чакаха. Благодарности на "RED FOX" и Влад Мороз. "FILON" и Марат Галинов. "ALPEX" и Аркадий Клепинин. Отделни благодарности на Владимир Щейнер и Дима Слутски от фирмата
"ИНТЕРПРОБИЗНЕС". Именно тяхната помощ спаси експедицията в кричният момент. Благодарности на Феликс Пертсигер и на пилота на хеликоптера от Ташкент. Благодаря и на Вас приятели, които по различни начини помогнахте за успеха на начинанието: Тимур Кудакаев, Андрей Зайкин, Толя Котелников.


------------------------------

Този връх и района около него е безспорно едно от забележителните места в света. Затова Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" организира Трекинг в азиатска Патагония до върховете Ак-Су и Пирамидални


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2111 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay Sagar
Моите Планини - Част Седма
Матерхорн по Североизточния ръб
Звезди и Бури - Гранд Жорас
По северната стена на Дрю
Фото галерия от FFA на Японската диретисима на Айгер
Обща информация за района около АкСу
Схема и описание на маршрутите по АкСу
Peuterey Integrale соло и за един ден
Източният връх Кунянг Чиш (Kunyang Chhish East )


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap