Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатеритеSummit Post  |  Редактирана на 14/05/2017


[b:ce23bb9d]Traumpfeiler (Pillar of Dreams) на кулата Свети Дух[/b:ce23bb9d]


Тип на маршрута: алпийско / традиционно
Най-добро време за катерене: пролет и есен
Време за катерене: половин ден
Трудност: UIAA V+
Дължина: 250 м
Въжетата: 9


Схема на маршрута Traumpfeiler

[i:ce23bb9d]Схема на маршрута Traumpfeiler. На снимката се вижда и манастира Roussanou и скалата Doupiani Rock в средата. Източният гребен (Ostkante) на тази кула също е толкова популярен, че цветът на скалата се е променил.[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Обща инфомация[/b:ce23bb9d]

Traumpfeiler е „задължителният“ за изкатерване маршрут измежду класиките на Метеора. Той не е най-трудния или най-дългият маршрут, но е един от най-красивите. Всеки, който посети Метеора трябва да изкатери този маршрут, в противен случай той няма да може да вкуси от истинското катерене на това място.

Traumpfeiler има всичко, неосигурени плочи, широка цепнатина, винкели, нормални цепнатини и някои от най-добрите гледки в Метеора. В повечето от добрите дни има най-малко една свръзка, която да катери маршрута и не е нещо необикновено на маршрута да катерят едновременно 4 или 5 екипа. Въпреки, че трудността му е само UIAA V+ (French 5b+), той е сериозен маршрут и никой не трябва да го подценява. Traumpfeiler (от немски) означава ''Ребро на мечтите'', а на гръцки е ''Pilie ton Oniron'' и е северното или североизточното ребро на кулата Heiliger Geist/Светия дух/Agio Pnevma (немски/български/гръцки).

Първото изкачване на маршрута е направено от Heinz Lothar Stutte и Helmut Magdefrau на 21 април 1981.


[b:ce23bb9d]Подход и слизане[/b:ce23bb9d]

От площада в центъра на селцето Kastraki можете да стигнете до основата на маршрута за 15 минути. Ако идвате от друго място е най-добре да паркирате колата на същият този площад. Слизането от Heiliger Geist е по южната или югозападната страна на кулата и пътеката води обратно до площадчето. Така че когато приключите с катерене можете да се насладите на една бира в някое от кафенета, освен ако не решите да отидете с колата си близо до основата на маршрута.


Панорамна гледка към Метеора

[i:ce23bb9d]Една панорамна гледка към Метеора със северната група трудно видима в далечния ляв край, западната група в лявата част на снимката и южната група в близост до Кастраки.[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Описание на маршрута[/b:ce23bb9d]

Маршрутът започва от дясната страна на лявата колона. Дясната колона (ребро) е най-сериозният и рядко посещаван маршрут на кулата Свети дух. Между тези две колони има една пещера с руини от старо отшелническо място. За жалост този класически маршрут е засегнат при екипирането на близките маршрути (на 6-то и 9-то въже). Това променя малко неговият характер, но не го прави по-малко красив.

[u:ce23bb9d]1 въже[/u:ce23bb9d]:

В началото се катери право нагоре (III+) и малко на дясно към първата халка (тя е на 8-10 м височина) към тясно „первазче“, тогава се траверсира на ляво и после още няколко метра на ляво към голям камък, където се намира втората халка (V+). От там се катери на ляво към линията на гребена. Осигуровката е на две халки. Първото въже е дълго 35 м и има 3 болта.

[u:ce23bb9d]2 въже[/u:ce23bb9d]:

Катери се право нагоре (V) към един ''перваз'', после се траверсира на дясно към втората осигуровка с две халки. Въжето е дълго 35 м и има 3 болта.

[u:ce23bb9d]3 въже[/u:ce23bb9d]:

Деликатно катерене по плоча (V+ и 2 болта) леко надясно към нещо като улей или камина (IV+ с 1 болт). Осигуровката е на две халки. Дължината на въжето е 20 м и има 3 болта.

[u:ce23bb9d]4 въже[/u:ce23bb9d]:

Широка (offwidth) цепнатина наляво (V), която постепенно преминава в по-лесен винкел. На това въже е необходимо използването на джаджи. Осигуровката е на две халки. Дължина 15 м и има 1 болт по средата на въжето. Необходими са средни и големи номера клеми и средни френдове (0.75-2 номер BD Camalots).

Силно препоръчително е това въже (4) да бъде изкатерено заедно с предното въже (3).


4-то пасажно въже на суперкласиката Traumpfeiler, катеренo заедно с 3-то въже

[i:ce23bb9d]4-то пасажно въже на суперкласиката Traumpfeiler, катеренo заедно с 3-то въже.

Снимка:Teo Christopoulos[/i:ce23bb9d]


[u:ce23bb9d]5 въже[/u:ce23bb9d]:

Добро катерене по отвесна плоча леко наляво с големи хватки (V). Осигуровката е на две халки. Въжето е дълго 15 м и има 2 болта.

[u:ce23bb9d]6 въже[/u:ce23bb9d]:

Катерене по плоча (V-) с малка цепнатина. Осигуровка на две халки. Дължина 15 м. Може да се използва традиционна екипировка за осигуряване, но има 2 болта леко вдясно, където минава линията на един съседен маршрут.

Съвсем спокойно можете да свържете 5 и 6 въже, но може да имате проблеми с комуникацията.

[u:ce23bb9d]7 въже[/u:ce23bb9d]:

Лесна плоча (IV-) с дължина 40 м. Има 3 болта.

[u:ce23bb9d]8 въже[/u:ce23bb9d]:

Катери се право нагоре (III+) към една халка, след което се траверсира надясно по един перваз към жлеб с още 1 болт. Бъдете внимателни с триенето на въжето. Осигуровката е на 2 болта на голямата тераса. Дължина 35, 2 болта по въжето.

[u:ce23bb9d]9 въже[/u:ce23bb9d]:

Траверс на ляво (1 халка от близкият маршрут), към винкел и цепка (V+ с 1 болт), последвани от плоча (V- с още един болт), която ще ви отведе към края на маршрута. Осигуровка на две халки. Очаквайте проблеми с комуникацията. Дължина 40 с 3 болта.

За да достигнете върха на кулата трябва да походите малко. От там трябва да продължите в посока към селото (юг-югозапад). Когато стигнете до ръба на скалата трябва да видите една очебийна халка в началото на един улей.


[b:ce23bb9d]Слизане[/b:ce23bb9d]:

За да стигнете до земята трябва първо да направите два рапела в улея. Първият е къс (10-12 м) и може да бъде направен с единично въже. Вторият осезателно по-дълъг (40 м) и трябва да бъде използвано двойно въже. Маршрута, по който се спуска рапела се казва ''Weg des wassers'' (Пътя на водата).

Нещо много важно за рапелите на Метеора е начина на оставяне на възела през „хоризонталните“ халки. Вие трябва да сложите въжето с възела (въжето за дърпане) от долната страна на халката (между халката и скалата). В противен случай може да има проблем, защото ако дърпащото въже е отгоре, то може да блокира другото въже, притискайки го с халката към скалата.

С вторият рапел вие ще достигнете една малка църква в основата на кулата. Вдясно от нея е пътеката, която ще ви върне в селцето за 10 минути.

Времето необходимо за изкачване и слизане от маршрута може да варира от 4 до 7 часа.


[b:ce23bb9d]Препоръчителна екипировка[/b:ce23bb9d]

За този маршрут се нуждаете от двойно 50-метрово въже, лична екипировка (каска, седалка, карабинери с муфа, протриващо устройство и еспадрили), дълги примки, 7-10 къси примки (в зависимост от това дали планирате да съедините някои от въжетата или не), няколко средни и големи номера клеми, 2 среден размер френдове или ексцентрици.


[b:ce23bb9d]Пътя на скорпиона на кулата Spindel[/b:ce23bb9d]


Тип на маршрута: Изкуствено катерене
Най-добро време за катерене: пролет, лято и есен
Време за катерене: по-малко от 2 часа
Трудност: UIAA V- А0
Дължина: 70 м
Въжетата: 2


Кулата Spindel с красивата Южна сте на Sourloti на заден план

[i:ce23bb9d]Кулата Spindel с красивата Южна сте на Sourloti на заден план[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Обща информация[/b:ce23bb9d]

Spindel е една игла с формата на фалос намираща се в каньона образуван от формациите Sourloti и Pixari. Пътят на Скорпиона предлага най-лесната линия към върха и минава по южната стена на кулата (много лесно катерене по пиедестала до халката на първата осигуровка, където терена става надвесен. V- е максималната трудност на свободното катерене по целият маршрут. Първо въже се катери свободно и е с трудност около VI+. Остатъка от маршрута е една стълба от болтове.


Второ въже със стълбата от болтове на Пътя на скорпиона на кулата Спиндел

[i:ce23bb9d]Второ въже със стълбата от болтове на Пътя на скорпиона на кулата Спиндел[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Подход[/b:ce23bb9d]

Ако шофирате от Kalambaka към Kastraki вие ще преминете през един неопределен десен разклон (има стрелка за някои хотели) малко преди да влезете в селцето Kastraki. Тръгнете по този тесен път, който ще ви отведе над селото. Пътят обикаля около една ниска и плочеста формация. Паркирайте до една сграда, която прилича на църква. Тръгнете нагоре по широка стъпаловидна пътека през гъста растителност, която ще ви отведе до втора църква, където пътеката става тясна, колкото да мине един човек по нея. Тази пътечка ще ви отведе до Spindel за около 10 минути.


Отново въже 2 на Пътя на скорпиона на Спиндел

[i:ce23bb9d]Отново въже 2 на Пътя на скорпиона на Спиндел[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Описание на маршрута[/b:ce23bb9d]

[u:ce23bb9d]1 въже[/u:ce23bb9d]:

VI+ или V- A0, около 15 метра. Катери се по стръмна, но добра скала към осигуровка с 3 болта.

[u:ce23bb9d]2 въже[/u:ce23bb9d]:

V- A0, около 20 метра. Следвайте стълбата от болтове, която върви нагоре и надясно (прехвърляйки ръба близо до върха) следвана от един къс пасаж по плоча до върха.


[b:ce23bb9d]Слизане[/b:ce23bb9d]:

От големите болтове на върха, с двойно въже, се слиза само с един рапел.


Pitch 1 of Via Scorpion on Spindel Tower

[i:ce23bb9d]Първо въже на Пътя на скорпиона на кулата Спиндел ... Не гледайте какво носи катерача. Инвентар за традиционно катерене не е необходим[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Необходима екипировка[/b:ce23bb9d]

Къси примки и каквото смятате, че ще ви бъде нужно за изкачването на A0 стълбата от болтове.


За да изкатерите тези два красиви маршрута можете да се включите в Катерачна екскурзия в района на Метеора, Гърция организирана от Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6290 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ