Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

В памет на Шон ЛиъриSteph Davis  |  Редактирана на 13/04/2014


Преди около месец в щатите при бейз джъмпинг загина Шон Лиъри. Ние го познаваме от филми, като FirstAscentи TheAsgardProject, наистина, доколкото ние само сме гледали клипчета с него, той изглежда като един позитивен човек, преодолял големи препятствия преди да се стигне до трагичната му смърт. Стеф Дейвис, премина през нещо подобно като Шон Лиъри, и тя се е сближила с него покрай това, и от написаното от нея в негова памет, може да си извадим някои наистина позитивни мисли.

„Не притежаваме нищо в този живот. Имаме само чувството тук и сега и любовта, която изпитваме към света и всички в него.
Запознах се с Шон Лиъри преди години. Той беше част от оригиналната движеща се напред назад група от приятели, които живееха на път, като отвреме на време в Йосемити, Моаб и Патагония, много от които са легенди в катеренето двадесет години по-късно.

Една зима в Потреро Чико, Шон намери малко златисто кученце с прерязахо гърло. Той го взе в вкъщи и го върна към живота, и то се превърна в прекрасно , мускулесто, подобно на сива хрътка същество, което той кръсти Некспа, склонна към страх и с белег на врата. Некси беше добра приятелка с моето куче Флетч, и те бяха изкустни в това да изчезват в сенките на Йосемити, когато се появеше рейнджър.
През годините Стан стана един от най-добрите катерачи в Йосемити и човек, който беше част от много скоростни изкачвания и луди експедиции, но най-големия му талант беше това как някак си оставаше в страни от светлината на прожекторите, част от неговата скромна и деликатна природа.

През 2006, красивата приятелка на Шон, Роберта, почина в ръцете му встрани от пътя, след като катастрофирала с колата докато шофирали по път от Моаб към Солт Лейк Сити, докато Шон почти не беше пострадал. Шон току що беше купил къща в Моаб, където той и Робърта, планираха да живеят – нещо което ме изпълни с щастие… и сега това. Шон беше разбит. Те бяха катерили и пътували по света заедно, и както Роберта страстно ми обясняваше всеки път, когато я видех, с честните си и големи сини очи – „Стеф, НИЕ СМЕ ТОЛКОВА ВЛЮБЕНИ!“. Три дни преди инцидента, Робърта беше помолила Шон да й обещае, че ако нещо някога се случи с нея, той ще продължи да живее пълноценно живота си. Циганска врачка в Бразилия й била предсказала, че може да умре това лято, и тя се отказала от женско пътешествие до Пакистан, за да прекара лятото с Шон в Юта и Колорадо – тя не искала да рискува да загуби, това което те имали.


В памет на Шон Лиъри


Без Робърта, Шон се борил да не се обезвери в Моаб, във вече празната къща, със стени пресно боядисани от Робърта в светли цветове, с приятели, които му помагали да се справи с ежедневието. Тогава той започна да практикува скайдайвинг и бейсджъмпинг, и се премести в Калифорния. Той направи бейс джъмп скок с уингсиют в Патагония, където беше имал много приключения с Робърта, като остави праха й да отлети при отварянето на парашута му. Каза ми, че това за него било сюреалистично преживяване, вятъра го вдигнал толкова нагоре, че си помислил, че няма да падне.

След няколко години, Шон се запозна с друга красива жена на име Миека, и се влюби в нея. Видях го в Лаутербрунен, докато летеше с неговия уингсиют, точно преди сватбата им в Йосемити. Ние ядохме на вечеря заедно в кухнята на хостела ImRohr, и той беше толкова щастлив – очите му блестяха, лицето му светеше. Той беше един от тези специални хора, които носят светлина в себе си, и светлината блестеше силно.

Преди седем месеца аз загубих моя любим и в началото не бях сигурна дали ще оцелея. Исках да говоря с Шон, защото той беше човека, който е преминал през подобно изживяване, и е преминал на отстрещния бряг, като е преоткрил щастието и любовта. Ние бяхме приятели за много години, но не се виждахме през цялото време, и се свързахме отново преди шест месеца покрай това споделено изживяване. Две седмици след смъртта на Марио, ние си писахме (все още не можех да говоря с никой по телефона), и после говорихме по телефона. Малкото хора, с които говорех честно, бяха обезпокоени от моите крайни въпроси и чувството ми за съмнение, колко си струва да живея без Марио. Шон не беше изплашен, и просто ми каза, „Стеф, никой няма да те вини, ако се убиеш и всички ще разберат, но така ти ще изпуснеш много. И фамилията и приятелите ти ще бъда наистина тъжни. „ Шон е един от хората, които ме спасиха и ми дадоха надежда, че може да живея и да бъда щастлива. Като месеците изминаваха, аз се излекувах, и ние започнахме да си говорим да се съберем и да изкачим или скочим някъде. Има толкова малко хора, които имат уменията да комбинират тези две страсти, и ние бяхме развълнувани да мислим какво ще правим следващата година.


В памет на Шон Лиъри


Шон се върна в Моаб преди две седмици и скочи с уингсиют от Адоуб Меса, срещу Кесълтън Тоуър, нещо, за което се говореше много, но никой не беше направил. Миека е бременна и той беше на път към Зайън за снимки с BBCи после щеше да се върне в Калифорния да се подготви за раждането на бебето. Аз говорих с Шон по телефона сутринта на 13 Март, за бебето, за уингсиютовете, и за идеи за пътешествия. Тази вечер, той скочил с уингсиют в Зайън, планирайки да се върне на работа следващата сутрин, но се ударил в хребет и починал. Покрай ужасна последователност от нетипични съвпадения: от работа мислили, че решил да не идва, Миека мислила, че бил в шубраците и извън обхват по работа, никой не осъзнал, че липсва от седмица. Когато пропуснал полета си за вкъщи, общността се задвижи, със семейството, катерачи и скачачи летейки към Зайън за да го търсят.“

В негова памет от BigUpProductions пуснаха клипа за него от FirstAscent.

[b:d3e1c592]Поклон пред паметта му.[/b:d3e1c592]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 458 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Dean Potter - Една история ...
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...
Riccardo Cassin - Планината като любовница
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с Бойко Лалов
Последния полет на гарваните
Интервю с Kevin Thaw
Rock Master Arco 1999 - Интервю с Yuji Hirayama
Интервю с Нийл Гришъм
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap