Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от PatagoniaGood.is  |  Редактирана на 25/03/2014


[b:9cfacbad]Ивон Шуинар е основател на “Патагония”. През 2007 издадохме книгата му „Пусни народа ми да кара сърф“, а съвсем скоро ще представим и втората му книга „The Responsible Company“ на български, в издание на Жанет 45.[/b:9cfacbad]


Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia


[b:9cfacbad]1. ОПТИМИЗМЪТ Е ЗАГУБА НА ВРЕМЕ[/b:9cfacbad]

Изобщо не съм оптимист. Тотален песимист съм. Навъртам се наоколо вече достатъчно дълго (Ивон е на 74 години) и си общувам с умни хора, знам, че губим. Във всеки един аспект, губим. В САЩ спасяването на планетата беше, мисля, на 19-то място в приоритетите на хората, сега е на 4-то. Номер 1 е личната сигурност. Ние сме нация от… уплашени хора. Вижте всички тези, които искат да въоръжат цялата страна. Искат да им е позволено да влизат в ресторанти с оръжията си и това е, защото са страхливци.

Всяка империя се сгромолясва. Американската вероятно е тръгнала натам вече. Природата не обича империите. Не обича скупчвания на едно място, не обича монокултури. Винаги се опитва да създаде разнообразни видове. Иска всичко да бъде разпръснато. А ние постоянно се опитваме да задържаме всичко.

Мисля, че важното е да отглеждаме внуците си така, че да усещат връзката с природата. Човек защитава това, което обича. А ако обичаш природата, ще искаш да я защитаваш. Това е един от проблемите ни, липса на природа в нас. В Ню Йорк е пълно с гангстерчета, които се страхуват да стъпят в Сентръл парк заради катеричките, които живеят там. Толкова са отдалечени от природата. Така че най-доброто, което мога да направя за внучката си, е да й осигуря живот на открито, колкото е възможно повече.


[b:9cfacbad]2. НЕ УСЛОЖНЯВАЙТЕ[/b:9cfacbad]

Едно от нещата, в които искрено вярвах, беше идеята за простотата, че животът винаги трябва да се движи към опростяване, не усложняване. Когато видя някой с най-простата дъска да сърфира изумително, по-добре от 99% от сърфистите, си мисля: „Фантастично. Само така!“. Това е, което трябва да правим, стига с тези технологични подобрения. През 70-те се приемаше, че този, който успее да се сдобие с най-много играчки преди смъртта си, е победителят. Грешка, точно обратното е. Би трябвало цялото това оборудване да бъде заменено от познания и опит. Много обичам да гледам такива спортисти, които опростяват. Около 6 пъти съм минавал Ел Капитан – а сега някои от тези маршрути, които ни отнемаха по 10 дни за катерене, ги минават саостоятелно пичове без въже, по шорти. И успяват да слязат обратно преди обяд даже. Това е абсолютно фантастично. Радвам се, че не са мои деца, но това е посоката, в която трябва да се движим.


[b:9cfacbad]3. ИЗКАЧВАЙ ВСЕКИ ВРЪХ[/b:9cfacbad]

Има изкачвания, които никога не съм си помислял да предприема, а ми се иска да бях, особено в Алпите. Често се катерех там. Нали знаете, като например северния склон на Айгер? Ще ми се да го бях изкачил. За мен е нещо като събирателен образ на всичко, което харесвам в катеренето. Съжалявам, че не успях, но като цяло се старая да не гледам назад.


1973 г., Снимка: Том Фрост

[i:9cfacbad]1973 г.

Снимка: Том Фрост[/i:9cfacbad]


[b:9cfacbad]4. ИЗМАМНИЦИТЕ НИКОГА НЕ УСПЯВАТ[/b:9cfacbad]

Всички искаме да хитруваме. В катеренето има толкова много начини. Можеш да минеш маршрут, по който са вървели 50 пъти преди теб и всичко, което трябва да направиш, е да следваш следите от тебешир, които ти казват къде точно да си сложиш ръцете и краката. Не мога да си представя да минавам така, защото не мога да понасям да ми казват какво да правя. Искам сам да си го измисля. Гледам хората, изкачващи Еверест – имат си някой в Австралия, който всеки ден им дава прогнозата за времето, дефакто той им казва дали да тръгват или не. Има стотици стълби, хиляди метри фиксирано въже, шерпи отпред и отзад. В сърфирането има много малко начини да хитруваш. Така че мисля, че е най-чистият спорт, който съществува, но и най-трудният. Не знам никой друг толкова труден, колкото сърфа.


[b:9cfacbad]5. КОНСУМЕРИЗМЪТ УБИВА[/b:9cfacbad]

Причината, поради която не се изправяме срещу проблемите си с околната среда е, че ние самите сме проблемът. Не е корпорацията някъде там, не са правителствата – ние сме. Ние сме тези, които казват на корпорациите да произвеждат още и още неща, да ги правят колкото се може по-евтини и еднодневни. Вече не сме граждани. Ние сме потребители. Така трябва да се наричаме. Същото като да си алкохолик и да го отричаш. Ние отричаме, че всеки от нас е проблемът. И докато не се изправим срещу това, нищо няма да се промени. Така че има движение за опростяване на живота: купувайте си по-малко неща, притежавайте вещи с високо качество, които траят дълго и са мултифункционални. Аз лично карам стари коли, дрехите ми от Патагония са на много, много години. Почти нямам нищо ново. Старая се да водя много простичък живот. Не съм консуматор на нищо. И предпочитам да спя на нечий под, отколкото в хотелска стая.


[b:9cfacbad]6. "БАВНОТО" ПЪТУВАНЕ Е ВАЖНО[/b:9cfacbad]

Пътуванията, които помним са тези, които са продължили дълго време. Хората сега пътуват бързо, взимат си 1 седмица, отиват в Европа – тези пътувания не се помнят особено много. Но ако трябваше да прекосите континента или да пътувате с лодка, ще е съвсем различно. Нашето пътешествие до Фитц Рой продължи 6 месеца и за това време ни се случиха всякакви приключения, от спане на земята в Гватемала и събуждане с дуло до главата, много неща се случиха. Беше наистина важно пътуване в моя живот.


Превод от английски:  Горичка


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 376 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю със Steve House
Christian Core - Dream Time
Интервю с Lynn Hill
АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с Нийл Гришъм
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Интервю с Peter Croft
В памет на Шон Лиъри
Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служител


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap