Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Разговор с Алекс Хонълд за соло изкачването на El Sendero Luminoso + ВидеоDavid Crothers  |  Редактирана на 14/02/2014
[i:3b4bd2f1]El Sendero Luminoso (V 7с), на 600-метровото Централно Ребро на Ел Потреро Чико, Мексико, една от най-сериозните варовикови планини в Северна Америка. Алекс Хонълд мина соло маршрута за 3 часа на 16-ти януари

Снимка: Renan Ozturk/Camp 4 Collective collection[/i:3b4bd2f1]

Преди шест години, Алекс Хонълд се разхождал по улиците на Ел Потреро Чико, Мексико, гледайки впечатляващ маршрут по Централното ребро на Ел Торо, наречен El Sendero Luminoso (7c). В този момент той осъзнал, че е открил маршрут, който може да мине соло и който e единствен по рода си в Северна Америка. Няколко години по-късно, Хонълд се върнал обратно в Ел Потреро да изкачи и изчисти маршрута. По него не се били качвали много хора след като бил първоначално изкачен, чрез обсадна тактика (катерене с много екипировка и колкото дни трябва само и само да се изкачи маршрута), през 1994 от Джеф Джаксън, Пийт Пийкок и Кърт Смит. „Пийкок ни снабди с вода, нови батерии за бормашината и от време навреме със стекчета с бира Tecate,” – пише Джаксън в American Alpine Journal през 1995. „Общо, Смит и аз изкарахме 20 нощи на маршрута, пробихме 190 болта, изпихме 150 литра вода и изядохме пет дузини тортили.“ Като Хонълд правил първия си опит на дългия 15 въжета маршрут, старо въже от предно изкачване висяло от горната част на реброто, и хватките били покрити с мръсотия. Трябвало да се свърши много работа, така че Хонълд си тръгнал решен да се върне по-подготвен.

Тази година, Хонълд искал сериозен партньор, който да отиде до Ел Потреро с него и да завърши почистването на маршрута. Сидър Райт се предложил и те поели по пътя на юг. На 16-ти януари, след седмица чистене и запознаване с маршрута, Хонълд минал соло El Sendero Luminoso, изкачвайки маршрута дълъг над 450 метра, само за три часа.
Говорих си с Хонълд докато той караше колелото си към местния пазар в Окланд, Калифорния, един ден след като се върнал вкъщи.

[b:3b4bd2f1]Защо избра El Sendero Luminoso?[/b:3b4bd2f1]

Еми казано просто, защото това представлява върха на техническото катерене на варовикови големи стени в Северна Америка. Няма нищо друго подобно в Северна Америка. Въпреки че подобни маршрути са в изобилие в Европа, тук няма нищо подобно.
Откакто отидох в El Potrero преди пет или шест години и видях маршрута за пръв път, си казах: „Божичко. Това е маршрута. Това е линията.”

[b:3b4bd2f1]Маршрута катерен ли е често?[/b:3b4bd2f1]

Трудно е да се каже. Миналата година се качих до там и не изглеждаше да е катерен от години. Някой беше заклещил въжето си докато пускал рапел и трябваше да го изровя. Беше доста просто, въжето беше се заплело около един камък, и беше покрито с мърсотия. Казах си: „Пич, кога е последния път, когато някой се е качвал тук?”. Не можех да повярвам че има цяло въже заклещено там горе в планината.
Нереално е че никой не се е качил обратно да си вземе въжето. Но всъщност има причина, тъй като маршрута е толкова труден. Съмнявам се много хора го катерят. El Potrero e място за ваканция, така че, не мисля че много силни катерачи идват до тук.

[b:3b4bd2f1]Ти целия маршрут ли изчисти?[/b:3b4bd2f1]

Да. Изкачих го два пъти през последната година с две различни свръзки, но само половината от маршрута първия път. И тогава прекарахме часове в чистене надолу. Осъзнах, че ще ни трябва доста време, така че спряхме. Тази година аз се върнах обратно, като бях планирал да го изчистя изцяло.[i:3b4bd2f1]Алекс Хонълд по чистите хватки високо над долината, разбира се без седалка.

Снимка: Сидър Райт[/i:3b4bd2f1]

[b:3b4bd2f1]Каква беше категорията на немината от тебе част от маршрута и защо реши да се изкачиш до върха вместо до края на маршрута? [/b:3b4bd2f1]

Мисля, че от гледна точка на стил е по-готино да се изкачиш от долу до върха и после да си отидеш. А доколкото става дума за останалата част от маршрута си мислехме, че правим първо изкачване, но когато се качихме горе се оказа че имаше болтове. Всъщност мисля че тази част от маршрута е част от Huevos a la Mexicana (6с), маршрут който е направен от местните. Ние се зарадвахме че видяхме болтове там. Оказа се че там трудността е по-ниска от колкото изглежда. Бяха две въжета категория 5, после 240 метра категория 3 по ронливи скали до върха.

[b:3b4bd2f1]Каква е скалата там? Твърда ли е? Мека? Ронлива?[/b:3b4bd2f1]

Доста добра е. Донякъде прилича на гранита на Sierra. Скалата изглежда доста солидна, и на блокове, но може да откъртиш блокове от нея.

[b:3b4bd2f1]Разкажи ми за процеса на заучаване на движенията? Колко ти отне?[/b:3b4bd2f1]

Предполагам, че ми отне четири дни чистене и катерене, за да зауча маршрута. Изчистих доста хватки и запомних доста движения. Упражнявах се на няколко пасажа многократно, преди да съм спокоен за тях. Всъщност и на места си измислих начини за минаване на пасажи. След пасажа на второто въже, обикновено трябва да се хвърлиш към тези две странични две хватки, но така губиш равновесие. Така че аз измислих тези малки движение, където си мърдам и двата крака на ляво, премествам си дясната ръка на странична хватка, после си мърдам краката на ляво и после лявата ръка нагоре. Направих го така че през цялото време да запазя равновесие и да не се хвърлям настрани за хватките. Това беше доста пипкава работа и имаше доста такива дребни движения. Имаше места, където трябваше да стъпя доста високо, за да стигна хубава стъпка.

[b:3b4bd2f1]Видях снимка, на която си слагаш седалката докато си на стената. Какво стана тогава?[/b:3b4bd2f1]

[Смее се] Ами по този начин се филмира процеса по минаването соло. Заснехме доста кадри там. Тъкмо бях минал това цяло въже до този блок и там беше логичния край на маршрута и добро място, където да си сложа седалката. Докато минавах соло едно от другите въжета, Ренан Озтърк окачи стълбичка на един болт. Хванах се за нея и стъпих. Има такива неща при филмирането на соло катерене, просто е изпълнено със щуротии.

[b:3b4bd2f1]Имаше ли моменти на паника?[/b:3b4bd2f1]

Не. Защото го бях репетирал, и ми беше лесно. Дори бях прекалил с репетирането. Имах усещането, че това отне от приключението по известен начин. Това имаше смисъл, защото скалата е ронлива и движенията са доста прецизни. Но аз бях доволен. Второто въже беше пасажа така че бях малко разтреперан или напрегнат, защото това беше трудната част и трябваше да се напъна. Но пък след това по остатъка от маршрута бях облекчен и отпуснат.

[b:3b4bd2f1]Каквото ти минаваше през главата дните преди изкачването?[/b:3b4bd2f1]

Това всъщност беше трудната част. Най-вече защото го заснемахме и имаше всички тези хора свързани по и-мейла, които питаха, кога ще снимаме и кога ще катеря соло. Беше момент от сорта: „О, човече, всъщност трябва да го направя.” Беше странно. Обикновено не споделям много за тези неща и не чувствам никакво напрежение, така може спокойно да си избера кога да действам. За това соло исках да имам сериозен партньор, с който да сляза и да пробвам маршрута, така че имаше смисъл да направя от изкачването нещо по-сериозно. Беше малко странно за мен. Дори сутринта, когато ходихме към маршрута Ренан ме питаше как се чувствам и неща от сорта. Казах му – „Пич, не искам да говоря за това. Просто искам да се кача и да си правя каквото съм си решил. Да не говорим за това.”[i:3b4bd2f1]Алекс Хонълд по средата на маршрута El Sendero Luminoso.

Снимка: SkySight Aerials/Camp 4 Collective collection [/i:3b4bd2f1]

[b:3b4bd2f1]Ти каза, че си се чувствал доста добре на маршрута след като си минал пасажа?[/b:3b4bd2f1]

Ами с което и да е соло изкачване на голяма стена от сорта, ти трябват няколко десетки метра, за да свикнеш и да се чувстваш перфектно. Просто така се случи че пасажа се пада в тези метри. Имаше по-трудно въже нагоре, въже 11, но тогава вече толкова дълго бях катерил, че се чувствах в ритъм и всичко ми се стори лесно.

[b:3b4bd2f1]Соло изкачванията плащат ли те?[/b:3b4bd2f1]

Не особено. Имам в предвид, ако бях откъртил някой голям камък или нещо от сорта, да, бих бил уплашен. Но не, не особено. Особено с този маршрут, тъй като всичко беше перфектно.

[b:3b4bd2f1]Какво те плаши?[/b:3b4bd2f1]

Плашех се от паяци, но донякъде съм го преодолял. Имам в предвид с маршрут като El Sendero, определено имаше малко загриженост и нервност преди това, но мисля че това се дължи до голяма степен на изпитването на нещо ново. Не знаех как ще се подредят нещата, тъй като никога не съм правил подобно нещо преди. Да направиш стъпка в неизвестното винаги е малко напрягащо. Но не бих го нарекъл непременно страшно, бих го нарекъл по-скоро стимулиращо.

[b:3b4bd2f1]Чувстваш ли, че това е едно от най-рисковите ти соло изкачвания до сега?[/b:3b4bd2f1]

Не знам за рисково. Най-вече това е една плоча и можеш да стъпиш навсякъде и да се чувстваш добре. В няколко случая има място, където може да заклещиш ръка и ако минеш нагоре може да заклещиш и крака си и да седиш там безкрайно, ако ти трябва. Случая не е от сорта да гониш време или се изпомпваш и трябва да го минеш или да паднеш. Бих казал, че това е най-техничното и отговорно изкачване на голяма стена, което съм правил. Беше доста сериозно.

[b:3b4bd2f1]Имаше ли вертикални части от стената или всичко беше плочи?[/b:3b4bd2f1]

Да, определено. Имаше няколко кратки вертикални секции и няколко тавани, където трябва да стъпиш над надвеса. Но най-вече е епична плоча.

[b:3b4bd2f1]Как се сравнява това нещо с изкачванията, които си правил в Йосемити?[/b:3b4bd2f1]

Бих казал, че е доста подобно на Халф Доум. В изкачването на Халф Доум имаше повече приключение, понеже не бях го репетирал. Аз просто се качих там и си казах, „Ок, някак си ще се справя.” Ако въобще не бях подготвен за El Sendero, сигурно щях да се чувствам по същия начин. Те са доста еднакви за мен, защото са толкова поразителни скали, които се извисяват в района, където се намират.

[b:3b4bd2f1]Минавал ли си нещо друго соло в тази област?[/b:3b4bd2f1]

Доста работи съм изкачил. Всъщност съм минал почти всички класически маршрути. Potrero е известен с класическите си 6-тици. Предната сутрин преди да си тръгнем изкачих маршрут 14 въжета 6а+. Отне ми 45 минути да го кача и още час за да го откатеря.

[b:3b4bd2f1]Как се чувстват местните към това че вие сте там?[/b:3b4bd2f1]

Мисля че бяха надъхани. Сидър и аз се изкачвахме през каньона и голяма група от Монтерей спря, за да се снимат с нас. Всички си носеха фотоапарати и на смени се снимаха. Мисля, че местните са просто надъхани да видят някои по-известни катерачи, които идват да оценят тази област. И хората, които се грижат за бивака се радват да привлекат внимание. Нещо голямо е да има катерачи в града през цялата зима.

[b:3b4bd2f1]Какво следва? Какво става със соло изкачването ти на сградата?[/b:3b4bd2f1]

Не знам какво става с това соло изкачване. Отлага се заради проблеми с бюджета и продукцията, така че не знам. Аз не съм част от планировъчния процес. Но, ще летя до Патагония с Томи Коудуел за 10 дни. Това ще бъде първото ми посещение там, но не знам как да катеря лед. Не знам как да използвам сечива или котки въобще. Мисля че Роландо Гариботи е препоръчал на Томи разни неща, които смята че може да изкачим. Въпреки че чувам, че времето там е кофти. Надявам се случая да е такъв, така че само да катеря болдъри и да се върна в супер форма. Не ми се ще да страдам в планините. [Смее се]
Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 532 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Руският Трол
Oman: Adventure Climbers' Paradise
Как да забием един клин
Маршрутът на Jean Christophe Lafaille
Маршрути по Западната стена на Дрю
Taghia: Hi-Jinks in the High Atlas
Живот във вертикала
Четвъртия Връх
From Russia with Love
Avoid the big ride - Tech Tips - Aid


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap