Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Сърдитата кукумявка и страната на мармотитеВиктор Стефанов  |  Редактирана на 12/10/2004


От години бяхме слушали за Доломитите и за шеметните големи стени в Италия. С настъпването на лятото и наближаването на сезона за отпуски в главата на всеки почват да се кроят планове. Така от дума на дума и след проучване на гидовниците и раздувка със “старите кучета” работата беше ясна: Заминаваме за Доломитите! След упорито търсене на ентусиасти заминахме грандиозната група от трима души Николай Милушев/Сид/, Светослав Кавръков /Светулката/ и Виктор Стефанов /Вайса/.

Тръгнахме рано сутринта на 24.07 и след яко каране по европейските друмища късно вечерта бяхме в подножието на връх Civetta /Кукумявката/ 3220м.н.в. с грандиозната си 1200м. северна стена, която като истинска кукумявка е надвиснала над цялата долина. Легнахме да спим направо на паркинга до колата и на следващата сутрин рано-рано тръгнахме на”разузнаване” из района. Стената на Civetta определено доминираше над всичко останало, но цялата планина определено ни респектираше и първо насочихме вниманието си към по-ниските масиви. Бяхме чували, че Torre Venezia е много красиво място за катерене със здрава скала и не много дълги маршрути, перфектно за разкатерване. Но да си призная от чист мързел не стигнахме до там, а беше на около час, час и половина от основата на централната част на масива. На следващия ден изнесохме багаж и опънахме палатка на брега на езерото Coldai. В заслона, който е наблизо може да се купи гидовник на Civetta за 14 евро, което на фона на цената на бирата 3,5 евро си е прилична сума.

За начало решихме да се пробваме на Torre di Valgrande/ 2715 м.н.в./, североизточната й стена е около 200-250м. Там изкатерихме комбинация от три маршрута . Скалата като за района е здрава а по маршрута се срещат скални клинове, но е необходимо да се носят клеми и френдове. Слизането става с четири рапела по около 30-40м., проблем на този масив е единствено в подхода. Няма маркирана пътека и е лесно да се заблуди човек из сипеите и скалните венци под самата стена. Тук е мястото да отбележа, че за целия си престой в Доломитите само на една от площадките на Civetta видяхме един стар и ръждясал 8мм. спит, всички маршрути бяха екипирани само със скални клинове.

Вечерта след преценка силите и отчитане на факта, че Torre Venezia е ужасно далече, решихме да ходим направо по голямата стена на Civetta, маршрута беше ясен “Филип и Флам” /Philipp And Flamm/, Никола Леваков и Валя Цолова ни го бяха препоръчали още в София. Той минава през почти най-високата част на стената и следва логични форми на релефа, е поне в първата си половина. Прокаран е през 1957г. от W. Philipp и D. Flamm. 1100м, над 30 въжета, за два дни! По гидовниците пише, че се преодолява за 7-10 часа!?!, но от другите български свръзки ходили на него знаехме, че поне един бивак няма да ни се размине. Сега е момента да кажа, че има огромна разлика в информацията посочвана в различните гидовници, както за времето, така и за категориите. В единия гидовник пасажи означени като шеста категория в другия са четвърта и т.н. Ние носехме две схеми и някак си нагласихме работата.

На сутринта станахме рано хапнахме по нещо и нарамихме багажа, носихме за тримата един тънък чувал /600г./, два бивак сака, якета и по един дебел полар. Храната беше оскъдна по 2 вафли на човек , 300г. луканка и едно малко хлебче за тримата, 3 литра вода и 1,5л. Изостар, като се добави и инвентара багажа не се оказа много лек. Както и да е, в 8 часа започнахме да катерим, сутрешния мраз ни караше да се движим бързо, за да се стоплим, а катеренето не беше лесно. Стената често предлага къси надвесени пасажи и дълги камини, които с раница на гръб се оказват доста деликатни. Но основния проблем се оказаха падащите камъни, едни падаха от само себе си, други ги събаряше въжето и през цялото време бяхме под “обстрел”. Така постоянно разминавайки се с “шамарите” минахме през всички ключови пасажи : “Големия Винкел”, “Розовата Камина” и др., слънцето се появи към 17ч. и посгря малко кокалите ни, но вече трябваше да се мисли за бивак. Съдейки по схемата в края на 16-то въже трябваше да има ниша, решихме в нея да се подслоним за през нощта и затова подминахме няколко много удобни дълбоки камини. Но за съжаление тази ниша се оказа една наклонена дупка около 2м. широка и висока не повече от 50-60см. явно посочена в схемата за ориентир, а не за спане, на всичко отгоре се оказа и мокра. Нямахме избор и се подготвихме да прекараме нощта, нишата се оказа тясна за тримата и затова един на смени гнездеше отвън. Потраквайки със зъби сгърчени върху мократа скала дочакахме първите лъчи на слънцето да огреят Мармолада, хубавата южна стена, която се намира на отсрещната страна на долината, при нас слънце щеше да има чак следобед Потривайки студени ръце успяхме чак в 8 часа да се сгреем достатъчно да продължим нагоре, а оставаха още 16-18 въжета. От бивака следваха две трудни въжета и от там нататък кошмара продължи, следваха толкова ронливи пасажи, че косите ни настръхнаха. Камъните постоянно прелитаха покрай нас и си беше чист късмет, че не стана някой сериозен инцидент. Ники, който водеше през цялото време запази желязно спокойствие и продължихме напред. Минахме през много красиви въздушни камини и интересни надвеси. На моменти се изискваше добра психика, както и добро чувство за ориентация, особено на последните въжета, където стената става много неконкретизирана. С последните слънчеви лъчи бяхме на билото /маршрута излиза около 200-300м. под самия връх/, нямаше много време за губене трябваше да слезем над 1000м. денивелация до палатката, а пътя за слизане беше по “Виа Фератата“- по-лесния път да се стигне до Civetta от североизток. С нощта дойде и мъглата и така на челници почнахме слизане по безкрайните стоманени стълби и парапети. Около два часа през нощта стигнахме до палатката, няколко глътки вода, няколко залъка и заспахме като къпани.

На следващия ден блажено се опънахме на слънце до езерото и с облекчение си припомняхме разни напрегнати моменти от изкачването, следващите няколко дни прекарахме в мързелуване и размотаване из близките курорти. Посрещнахме и четвъртия член на отбора Калина, много приятно и спокойно момиче, далеч от катеренето, но голям любител на пътешествията. Беше дошла сама от България, за да се разходи с нас из Доломитите.

Следващата цел беше прекрасната стена на Мармолада - 3230м.н.в. и един от класическите маршрути “Винатцер – Кастильони”/Vinatzer – Castiglioni”/. Маршрута е прокаран 2-3.09.1936г. от G.B.Vinatzer и Е. Castiglioni, дължината му е 1000м, а денивелацията 800м и за времето си е бил един от най-трудните в Доломитите. И тук категориите и времето за преодоляване в различните гидовници бяха много противоречиви.

Настанихме се на удобните поляни до реката под заслона Falier, поразгледахме стената повеселихме се с мармотите и застягахме багажа за новия тур. Предвид това, че сме трима и нестабилното време пак предвидихме бивак на стената, но този път се опитахме да ограничим багажа до минимум и така още преди да са “пропели първи мармоти”, рано-рано тръгнахме за стената.

Началото на маршрута има два варианта, единия, може би оригиналния, тръгва по широки, червени, но много ронливи камини, затова избрахме варианта от ляво, който минава по здрава скала и на трето въже се включва в оригиналния тур. Следваха красиви и трудни въжета с най-разнообразни скални форми, а самата скала ни се струваше толкова здрава и стабилна в сравнение с тази на Civetta, че удоволствието беше пълно. Времето беше нестабилно и не умряхме от жега и жажда както очаквахме, дори ни поваля малко дъжд, но за щастие скалата изсъхна много бързо и продължихме нагоре. Изкатерихме всички по трудни въжета и около 18 часа бяхме на “Тераса Медиана”, ключово място на стената, една широка тераса, през която минават всички турове. Тук леко се засуетихме да продължаваме или не, оставаха само лесни въжета и около три часа светлина. И докато решавахме какво да правим, заваля проливен дъжд, цялата стена се обля в красиви и напоителни водопади, за щастие бяхме на сухо под надвесите на терасата. Дъждът скоро премина появи се и красива дъга, но работата беше ясна-пак ще се бивакува! На “Тераса Медиана” има много удобни места за бивак, а и явно често се бивакуваше съдейки по заравнените площадки и по миризливите купчинки камъни. Избрахме си удобна и дълбока ниша преградена с камъни за да не духа и се настанихме, която за нещастие не се оказа толкова уютна колкото очаквахме и скоро влагата се пропи в нас и отново започна студа. Поне беше по-широка и равна от предишната. Утрото ни посрещна след дълго очакване с леко облачно небе, но все пак добри изгледи за времето. В гидовника на Maurizio Giordani за Мармолада издаден 1987г. последната част на стената не е описана добре, само схематично без да се дадени дължините на въжетата. Това ни заблуди, че сме на час-два от върха, което се оказа далеч от истината, тръгнахме по варианта на M.Stenico – A.Gross от 27.09.1967г. времето отново се развали имаше мъгла и имаше вероятност да завали всеки момент. Ключовия пасаж на този вариант е един надвесен и ронлив винкел,който заедно с още няколко ронливи въжета почнаха да навяват неприятни спомени за Civetta. След шест часа и около 12-13 въжета бяхме на билото на Мармолада заедно с първите капки дъжд. Получихме sms от Калина, която ни чакаше долу, че лифта, с който се надявахме да се приберем от върха не работи! Това определено не ни зарадва, чакаха ни около 20-30км. ходене до палатката, но тук оценихме колко е добре човек да има “ятак”, на който да се довери. Наложи се да ходим само 2-3 часа до пътя, от където Калина ни събра с колата.

Вечерта при палатката отпразнувахме новия успех с местно сирене и вино, а на сутринта дълго се излежавахме. Давайки си сметка, че времето, което ни остава не е много и, че въпреки известното желание за още катерене не ни бе останала достатъчно кожа по пръстите решихме да са разделим със Страната на мармотите до следващия път. А това е място, което си струва да се посети не само веднъж.

Снимки има на: http://free.bol.bg/jivotnoto/pics/Dolomiti/
Поздрави, Вайса ;-)


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2792 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Фиксираните остатъци
Тайната на Cesare Мaestri
Tsaranoro Massif - Древните скали на Мадагаскар
Avoid the big ride - Tech Tips - Aid
Baffin 2006, the island at the edge of the world
Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в Норвегия
Ел Капитан и Халф Дом за един ден соло
Категоризация на изкуственото катерене
Суперкулоарът на Серо Фитц Рой
Курт Алберт: Само аз и скалата сме


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap