Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Четвъртия ВръхDierdre Wolnick  |  Редактирана на 31/10/2013

[i:6e62f5ba]Катерачния екип майка и син (въпреки, че Алекс катери с майка си само в почивните си дни)

Всички четири мечтани върхове вече изкачени – Какъв по-добър и по-величествен начин да започна седемдесетото си десетилетие?[/i:6e62f5ba]

Прокраднах поглед надолу към езерото Теная, стъклено, небесно синьо, далече под мен на 2500 метра, груб бял гранит ме заслепяваше докъдето ми стигаше погледа нагоре. Това беше моята вселена. И тогава се усетих. Бях го последвала до тук горе без да съм вързана на въже.

Не би ли трябвало една майка на моите години да има повече акъл?

Преди четири години, когато започнах да катеря помъдряла на 57 години, си направих списък. Никога не го наричах bucket list (неща, които да свърши човек преди да умре) – депресираща мисъл е тази камбана (bucket) – знаех че някой ден, преди ставите ми или дробовете ми започнат да протестират много силно, аз ще успея да направя четири изкачвания, който ме привличаха от първия път, когато прочетох за тях – Халф Доум, Кътидръл Пийк, Матес Крест и това чудовище Теная Пийк.

Но нека погледнем реално на нещата – може ли майка на 60 и нещо години, която тепърва е започнала да катери и която прекарва дните си в преподаване в училище или на компютъра, пишейки книги, наистина да очаква да покорява върхове? Това беше депресиращата страна на катеренето, знаех че вече бях прекалено стара и извън форма.
Сърцето ми обаче биеше малко по-бързо всеки път, когато видех някой от „моите” върхове в някое списание, или чуех как катерачи говорят за тях. И така, знаейки, че вероятно това няма никога да се случи аз ги сложих в списъка ми с мечти, четирите „върхове”, най-високите, най-красивите за окото, и най-запомнящите се върхове в парка Йосемити – игралната площадка на сина ми (Алекс Хонълд).

Когато той ми предложи да изкачим Халф Доум една година след като започнах да катеря, реших че се шегува. Моето начинаещо катерачно сърце подскочи, не осъзнаваше ли той колко извън форма бях аз? Колко слаба? Колко страхлива? Колко стара?

Какво високомерие, никога не бях изкачвала гранитна плоча преди Снейк Дайк, която е десет въжета от нищо друго освен плочи и стена. Никога не бях катерила такава стена. Следващата година той ме изводи по Кътидръл – но не нарочно. Ние отидохме там главно защото, гледайки ме да издъхвам без дъх, той беше сигурен, че никога няма да стигна три мили нагоре през гората до целта ми за деня, Матес Крест (разрастващите се зимни облаци също бяха добро извинение).

Вероятно той беше прав.

Но аз зачеркнах Матес от списъка ми с него следващата година – миналото лято. И за уикенда, когато беше моя рожден ден този септември, отново бях в Йосемити, на къмпинг с моето катерачно племе. Но този уикенд, моя обикновено прекалено зает, бързо движещ се син се случи да е също в Йосемити, изнасяйки лекция на някакви хора. Така се случи, че той намина да ни види, и остана в нашия лагер. А също така му беше и почивен ден, така че той предложи да ни изводи нагоре по Теная, четвъртия последен връх в списъка ми.
(За мен е ясно че той винаги ме води на моите най-луди, изморяващи и необикновени изкачвания в неговите почивни дни)

След като спрях с празнуването на добрия ми късмет – колко начинаещи катерачи имат шанса да следват най-смелия катерач в света някоя планина, на техния рожден ден? – натякващия ми вътрешен глас започна да ме преборва. Какво ме караше да мисля, че може да изкача 14 въжета за един ден? (Халф Доум беше десет, и аз се прибрах в лагера в единайсет и половина вечерта.) Какво ме караше да мисля, че тези стари дробове може да се справят с всички тези часове на такова трудно упражнение, до 3133 метра, при условие че съм карала от морското равнище предния ден? Или тези остарели колене, или … ? Трудно е да си избереш част на тялото която не прещраква, прискърцва или пука.

Всеки път, когато се запътя към Йосемити от Сакраменто, корема ми започва да се преобръща на вълни- заклещващи горещи проблясъци на съмнение: Аз не съм истински катерач, аз съм само учител/майка, която си играе на катерач. Аз съм измама. Вярно, седя в Lover’s Leap с приятелите ми... но те катерят с мен, за да са любезни нали? Нека да помогнем на майката на Алекс да се качи на стената. Ами, да, изводих Deception, това лято, всичките му три въжета, включително и „плашещия траверс”, както го нарича моето катерачно племе. Аз изкачих, това ужасно, мръсно минаващо през камини изкачване, но това беше просто късмет. Нали?

Мисля че родителите – особено майките, чийто тела се променят след събитието (хвърченето от едно настоение в друго, никога не ме караха да ми се гади преди да имам деца) – трябва да се научиш да се съмняваш докато децата ръстат. Предпазните инстинкти са тези, които позволяват на тези деца да израстнат безопастно. Ако родителите казваха сляпо да на всичко, вярваха на всичко, живота щеше да бъде прекалено луд. Прекалено непредвидимо опасен. Заради това ние се съмняваме. Ние се тревожим. Ние пазим.

Това оказва влияние на начина, по който старите катерачи – или поне тези, които имат деца – се изправят пред скалите. Научили сме се на предпазливост, която получателите на нашите грижи не могат да схванат. Така че Алекс върти очи, намалява темпото – но все още ме води нагоре, за да сподели своето царство от време на време.

Тази сутрин, слушах всички как обсъждат организацията за следващата сутрин, и не издадох войната, която протичаше в главата ми. Аз гласувах, няколко пъти, да тръгнем от лагера в 5:30, но те решиха 7:30. Никога няма да успеем, преди слънцето да е залязло! – крещеше малкия глас в главата ми. Нормално, в реалния живот, аз мога да заглушавам тези гадни гласчета до шепот. Но когато наистина е от значение, те стават натрапчиви. Никой друг обаче не ми се връзваше на акъла, така че пролазих в палатката (знаех кой) вероятно ще си счупи нещо опивайки се намери пътя надолу в тъмното на челник (чела съм всички тези истории, за това колко предизвикателно е слизането).
[i:6e62f5ba]Партито по случай рождения ден с младата компания след нашето изкачване. Подаръка е на преден план газово котлонче, за бъдещите й къмпинг/катерачни експедиции. [/i:6e62f5ba]


Но сутрешното слънце е невероятен заличител на нощните страхове, и така тръгнахме в 7:30, или някъде там, скъсващи се да си бърборим. Ние всички следвахме Алекс сляпо, минаващи напряко през гората и пътечките на елени. Алекс заложи темпо, което не съзнава, но пък което ние старите смъртници, силно осъзнаваме, докато пъшкаме и се спираме да засмучен от тънкия въздух. Петима го следвахме, четири младоци и аз. Не на последно място. Най-отзад. Пъшкайки и въздишайки.

Да не можеш да вдишаш достатъчно въздух е като да се давиш. Бъдейки залята от много силни вълни в дните ми на плажа в Лонг Айлънд, когато бях млада, знам това чувство на отчаяние прекалено добре. И това ме държеше настрана от Матес, първия път. Това почти ме спря от първия ми маратон преди няколко години. Но нямаше да ме спре от четвъртия ми последен връх днес, със сина ми. На рождения ми ден.

Така, че пуфтях и чаках – няколко пъти – докато почувствах, че кислорода отново ми стига (като на Кътидръл), и ги последвах всичките нагоре и нагоре. И нагоре. В нито един момент не поглеждайки надолу (трябваше да изкача една трета от Халф Доум, за да ми стигне смелост да го направя). Началото на Теная е плочи – всъщност голяма част е толкова полегато че трима от нашата група го минаха фрий-соло. Шон, който е катерил едва година и половина успя да го направи. Меган и Ник, се опитаха да се вържат на въжето веднъж но решиха, че не си струва проблемите, и правеха компания на Шон. Аз се опитвах да не мисля за тях и къде са те, и какво правят; аз не се състезавах с никой друг освен себе си.

Но някъде около второ или трето въже, хвърлих поглед надолу към езерото и осъзнах къде сме.

„Мамка му!” Това е гласа, който изглежда се появява само когато съм на скалите и се колебая, чакайки ръцете и краката ми да спрат да се клатят. Сина ми никога не е чувал такъв глас.

Не го чу и днес, също, беше прекалено напред. Всички те бяха. Възхитата ги беше извела нагоре много по-бързо отколкото аз можех. Техния фокус беше върху това, което беше 14 въжета нагоре – сега 12, или може би 11- но моя беше доста по близо. Една грешна стъпка, и ще падна – не ще отскоча по всеки блок и издаденост на скалите, които подминах нагоре, чупейки всички кости, на които знам имената, и вероятно някои, на които не ги знам – надолу чак до там, където беше колата.

Стоейки на острия като бръснат Матес Крест, три месеца по-рано, същата картина беше ме зашеметила, - проклятието на развитото въображение.
Най-накрая го накарах да ми обърне внимание и ние тримата спряхме, за да се вържем – Алекс водейки, после аз и накрая Мишел. Като не искаше да спираме и да отделяме време за правене на площадки и размяна на джаджите, Алекс реши, че ще катерим на френска свръзка.

Последния път, когато катерех на френска свръзка, беше преди три години с Алек, не осъзнавах какво значи това едва след като го направих. Този път бях наясно. Но когато катерим навън Алекс е на чело – така че се вързахме на въжето, опитах се да си поема повечко въздух, и Мишел и аз правехме всичко по силите си да не оставим въжето да направи корем, да се омотае около някоя стърчаща част от скалата или да се навре в някоя цепка… което ставаше, разбира се, на пук на усилията ни, отново и отново. Тя бързо се научи да го намотава около себе си, докато катери.

Всички вие истински катерачи, знаете че Теная е лесно катерене. Беше такова. Аз забелязах като се изкачвах нагоре по-бързо от обикновено. Но последните две въжета са по избор, ляво (лесно покатерване), дясно (също лесно) или по средата – надвесено категория 5.8. Както Алекс го представи по-късно, истинско катерачно изживяване.
[i:6e62f5ba]Пасажа, последното въже – или „истинското катерачно изживяване”, както му викаше Алекс.[/i:6e62f5ba]

Но когато стигнах там, след 12 въжета и много задъхване, бях размазана. Този момент винаги ще е ясен, и дори проникновен за мен. С радост бях преминала последната част лесна цепка и плоча, безкрайно облекчена, че почти съм стигнала върха на толкова значима купчина камъни. Бях изкачила четвъртия ми, последния-ми-за-това-десетилетие връх! Бях в екстаз – после пристъпих зад издатината и погледнах нагоре.

В очите ми се насъбраха сълзи, по-бързо отколкото можех да избърборя „Мамка му!” Ето го отново, катерачния език, част от който въобще не знаех, че е част от репертоара ми. Знаех, че съм го загазила. Но някъде, по-надълбоко, знаех, че не съм.

Алекс и аз имаме много общи черти – структура на костите, права коса, изпито лице. Любовта към катеренето. Едно качество, обаче, е много полезно в такива моменти. И двамата сме толкова упорити колкото трябва.

Скалното катерене ме научи точно колко струва това. Винаги знаех, че съм упорита, майка ми ми го повтаряше често. Но досега, никога не бях съзнавала колко хубаво нещо е това.

Още цветущи изрази се изляха от устата ми. Бях изморена, изцедена, скапана. Уплашена. Груби скали бяха надвиснали над мен оттук нагоре и навсякъде. Той можеше да заобиколи, както другите трима бяха направили. Лесния път. Но това не е той. Или аз.
Моя ум светкавично просветна назад към внезапното отчаяние при първия ми поглед на страшните блокове на върха на Кътидръл. Не мога да го направя – спомних си, че си мислех. „Не съм достатъчно силна/ достатъчно добра / достатъчно смела / всичко това.” Но имам снимка на кухненската ми стена, която доказва обратното.

Отново погледнах нагоре, примижах срещу сълзите и слънцето. Това не беше по-страшно от онова, си казах аз. Опитах се да си представя върха на Теная, и как стоя на него. Заедно с Алекс. Знаех точно къде ще сложа тази снимка.
[i:6e62f5ba]Връх Теная, надвиснал над езерото Теная, местността Туломни в Йосемити Нешънъл Парк.[/i:6e62f5ba]


Изтръсках ръцете си, поех колкото може по-дълбок дъх, отпуснах се на болдърите, които висят във въздуха, стъпих внимателно по малките фисури и дупки. Аз винаги катеря все едно, че водя, така че да вися на въжето не е вариант. Оставих доста спомени от кожата ми там, като върховете на пръстите ми се изпилваха от изпълнената с кристалчета скала. Но когато мислех, че не е възможно да стъпя по нависоко, успявах някак да го направя. Когато бях сигурна, че никога няма да успея да мина на следващата хватка, успявах.
И ето, всички бяхме горе пляскахме си ръцете, викахме и зяпахме с възхита невъобразимите гледки.

Но гледката, която беше от най-голямо значение беше тази, която никой не можеше да види. Втренчвайки се в страшния ръб на Матес в далечината, и острия връх на Кътидръл, дори и прегърбения силует на Хаф Доум – всички те бяха с мен – всичко, което виждах беше невъзможното. Свършено. Отново.

Правила съм изкачвания четири пъти с Алекс в необикновена среда, скептична всеки път. Дали това някога ще ми омръзне?

Ще направя ли някога още някое такова изкачване? Нямам представа – както и нямах и предните пъти. Но си спомням отчетливо, как вися в кулоара, който се вие нагоре по Хаф Доум, преди две години, абсолютно сигурна, че това е най-лудото нещо, което съм правила през живота си!
Вече не се съмнявам в комбинацията учителка/майка – или в сина си.

[i:6e62f5ba]Диедре Уолник е учителка, катерачка и майка на Алекс Хонълд.[/i:6e62f5ba]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 341 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Серо Торе - маршрути и история
Забележителните изкачвания на The Nose
Българският подвиг на Транго Тауър
Маршрути по Западната стена на Дрю
Първото изкачване на Стената Трол
Скоростни серии: Част ІV – Ханс Флорийн
Категоризация на изкуственото катерене
Първо зимно изкачване на Серо Торе
Фиксираните остатъци
Как да станете бог в изкуственото катерене


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap