Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Кралският траверс на Монблан за един денJon Griffith, Alpine Exposures  |  Редактирана на 19/09/2013
[i:d7a9b267]Маршрута: 41 км и 5000 м изкачване от Les Contamines до Aiguille du Midi[/i:d7a9b267]


Свързванията са забавно нещо. Както и предполагах те са повече предизвикателство за издържливост, отколкото нещо технично, но като цяло се чувстват далеч по-обвързващи и сериозни. Теренът е по-лесен, но когато се почувстваш тотално изморен и имаш още 5 часа след това всичко се свежда до една наистина силна умствена игра. Тъй като не можеш просто да спреш и да слезеш долу, защото си отишъл прекалено далеч – често най-бързият начин е да продължиш да катериш следващите няколко часа и когато вече си тотално сдухан трябва да направиш една сделка с глава си. В такива ситуации се чувстваш много гол и уязвим.

През последните няколко години за мен наистина е интересно да правя големи свързвания. Те могат да бъдат във всякакви форми и размери. Най-забележителните, които направих бяха Cassin на Denali, Peuterey Integral, свързването на северните стени на Verte, Droites и Courtes последната зима, а сега и траверса на Mont Blanc от Les Contamines. За мен беше наистина интересно да открия границата си и така видях колко далеч мога да я избутам. Границата е трудно да бъде дефинирана във времето – понякога тя е една сделка с физическото изтощение, но понякога е един кошмарен микс от физика и посихика, когато нещата продължат повече от 24 часа. Справянето с всичко това и движението отвъд него беше една болезнена крива. Всеки път търсех начин как да увелича времето и дистанцията без да се почувствам изморен, защото това е наистина важно. Подготвях тялото си към липсата на нощен сън и умората през целият следващ ден.

Това лято не постигнах нищо велико в катеренето и след пакистанския провал исках да направя нещо преди лятото да свърши. Моят план беше да свържа масивния гребен, който започва в края на Les Contamines и завършва с Aiguille Du Midi. Когато шофирах през долина от Sallanches можех да видя добре детайлите на целият масив на Mont Blanc и тогава пожелах да го направя. Бях чувал, че е правен подобен траверс, но от Les Durier и ледника Glacier du Plan, а някои дори са правили траверса от хижа Les Conscrits. Обаче не бях чувал някой да го е правил с единично усилие от самото начало.

Минавайки през ледника Les Tret la Tete и следвайки траверса на Domes de Miages, което е от противоположната страна на ледника Glacier du Plan, маршрутът става с 15 км по-дълъг и има повече от 1000 метра допълнително изкачване (Аз направих GPS трак и на двата пътя). Това беше най-дългият път, като техничното катерене на Bionassay оставаше точно в средата на маршрута. Също така това е един невероятно панорамен, висок, алпийски гребен пресичащ най-високия връх на Европа.

За нещастие времето не искаше да ми играе по свирката и аз напуснах паркинга на Le Cugnon с някои остатъчни гръмотевици и светкавици наоколо. Но аз продължих да танцувам, тъй като бях решил да стигна до ледника Tre La Tete, за да видя как е положението там; за мой късмет небето се изчисти. Ходенето в дъжда не беше велико начало, но светкавиците се прехвърлиха бързо към италианската част на масива, което беше добре за мен.

Първата трудност на катеренето е в неговото начало. Ориентирането по ледника и тогава изкачването на Dome de Miages е супер сложно в тъмнината. Аз наистина не знаех пътя, склоновете блокираха пътеката и на няколко пъти си мислех, че съм се изгубил, което ме стресира в първите няколко часа. Докато катерех по един отвесен леден насип на глетчера едната ми котка се откачи, което допълнително ми създаде проблеми. Нещата не изглеждаха добре. Аз бях изгубен, мокър, а освежаването от дъжда беше ужасно. След някое време успях да открия пътеката отново и с един знак на релефа, се измъкнах от ледника и стъпих на пътеката за хижата. От тук нататък знаех маршрута и беше точно момент за издържливост сега.
[i:d7a9b267]На един от върховете Miages[/i:d7a9b267]


От момента, в който стигнах до хижата, снегът стана фирнов, небето се изчисти и аз изсъхнах бързо. Нещата започнаха да изглеждат по-добре. Първо преминах през Beranger. Тук снегът стана супертвърд, което беше перектно, защото започнах да се движа още по-бързо и да пресичам с котки втвърдените от дъжда фирнови полета. По едно време попаднах на пресни следи идващи от седловината Col Infranchissable и се зарадвах, че ще имам компания в това катерене, но тук се появиха облаците и дъждът заваля отново. Той обаче се оказа много локален и не успя да размекне снега, докато изкачвах последният Miage. В това време лъчите на слънцето огряха хижа Durier далече долу. Време беше за закуска ...
[i:d7a9b267]Изгрев над Италия[/i:d7a9b267]


Достигнах до хижа Durier, когато деня започна и тук спрях за чай и хляб. Чувствах се добре до тук, но заплахата от гръмотевици продължаваше да бъде реална и затова скоро бях отново на път за Bionassay. Слънцето освети в розово всичко около мен. Усещането да си навън в такава красива сутрин беше страотно. Не видях нито един човек до тук и траверсът изглеждаше постижим. Животът е прекрасен. Дори имах време да спра и да си направя няколко снимки, тъй като мястото беше зашеметяващо.
[i:d7a9b267]Слънце = Щастие[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Изгрев над Bionassay и Mont Blanc[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Поглед надолу към скалните пасажи на Bionassay[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Последните склонове преди връх Bionassay с Domes de Miages отзад[/i:d7a9b267]


Скалните участъци на Bionassay преминах без инциденти и един час и половина след като оставих Durier бях на върха. Тук ме налегна една мисъл за Ally, тъй като ми предстоеше да премина по острия като нож гребен до включването в маршрута Gouter. След това трябваше да стигна до заслон Vallot. Нещата станаха тежки в този участък. Аз не бях добре аклиматизиран за нещо над 4000 метра, а точно сега трябваше да се кача на 4810 м. Очаквах го и знаех, че единственият начин е да сложа наочниците си и да се съсредоточа в стъпките си без да спирам до върха. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, тъй като височината, ходенето до тук и неспането през последните 24 часа, изведнъж ме удариха всички наведнъж. В един момент започнах да халюцинирам и скърцането на щеките започна да ми звучи като човешки глас. Все пак това не беше нещо ново за мен. И преди бях откривал какъв ад е да стинеш до върха, но сега се чувствах тотално нае#@н от височината. Това беше един жив кошмар в глава ми и аз не бях сигурен дали можех да продължа траверса до Midi в този случай. Не ми изглеждаше възможен, но както обикновенно, каквото изглежда невъзможно, понякога е. Трябва само да си повярваш.
[i:d7a9b267]Гледката от върха на Bionassay показва част от маршрута – аз дойдох от дясно и трябва да продължа към Mont Blanc на ляво[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Двама катерачи на гребена на Bionassay. Mont Blanc е на заден план[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Двама катерачи на гребена на Bionassay. Mont Blanc е на заден план[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Маршрута Gouter водещ до върха - един адски кошмар[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Чувствайки се напълно нае#@н на върха на Mont Blanc[/i:d7a9b267]


След като се качих на Mont Blanc направих няколко снимки и тръгнах надолу преди да реша да се върна по маршрута Gouter. Това което последва беше един ад от изкачвания и слизания, горещина и студ. Когато стигнах до Tacul вече височината беше достатъчно ниска, за да може умът ми напълно да се изчисти за слизането по склоновете с надвиснали сераци и накрая да пробягам гребена на Midi.

Чувството беше велико, докато пресичах станцията на Midi. Бях преминал соло един от моите големи летни проекти, а той се оказа доста по-дълъг отколкото първоначално бях мислил. 41 километра и 5000 метра изкаване ... Мисля, че направих най-големият от дните, които съм имал в планините!


Вертикален свят предлага изкачване с водач на Кралския траверс на Монблан. За повече информация тук http://royaltraverse.mountain-guides.eu


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 736 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Моите Планини - Част Пета
Североизточната стена на Срон На Киш, Остров Скай
Ангелите на Монт Блан
Аляска
Палецът на Дявола 2003
Снимки от първото изцяло женско изкачване на Серо Торе
Трагедията под Матерхорн: Историята мълчи
Звезди и Бури - Гранд Жорас
Моите Планини - Трета Част
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap