Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

VallorcineJack Geldard, UKC Articles  |  Редактирана на 04/08/2013


Отстоящо точно на 20 минути от световноизвестният катерачен град Шамони, селцето Vallorcine може да бъде едно спокойно местенце в сравнение с маниашката блъсканица долу в долината. Ако вие сте по-заинтересовани да катерите перфектен гранит, отколкото да стоите в някой бар, тогава едно бързо ходене до Vallorcine и неговите околни обекти могат да бъдат перфектната противоотрова на едно пренаселено или провалено от лошо време алпийско пътуване.
[i:c028e8a1]Alan James на един от най-лесните маршрути в сектор Afrique - L'Anormale (6b)

© Jack Geldard[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Victoria Jameson близо до върха на едно перфектно 7a - Guillotine – в сектор Afrique

© Jack Geldard[/i:c028e8a1]


Скалите в този район са добре документирани от Jon de Montjoye, който живее във Vallorcine. Той направи един прекрасен малък гидовник през 2006 година под името [url=http://www.ukclimbing.com/logbook/book.php?id=541]Barberine Gietroz - les classiques et les nouveaux spots[/url]. Jon de Montjoye е също така и създател на много от маршрутите в района.

Скалата около Vallorcine е смес от гранит и гнайст и там има много различни обекти и сектори. Основният район е от страна на хълма над селцето Barberine, известно още като Barberine и Gietroz. Този район има фактически всички стилове на катерене – от полегнали и лесни мултипитч плочи на Barberine до отвесни по едно въже катерения на The Gorge (намиращ се нагоре по склона над Barberine и лесно достъпен от швейцарското селце Gietroz) и няколко средна трудност по едно въже маршрути в обектите The Zone и Сектор Afrique. Извън тази колекция има изобилие от други обекти, на които може да се отиде - от къси по едно въже сенчести маршрути, през по-дълги мултипитч маршрути нагоре в долината Berard, такива като L'ete Indien и Into the Wild, които са фантастични мултипитч катерения в края на известните Aiguilles Rouges (Червени игли) с гледка към масива на Монблан. Скритата малка скала на Le Couteray е един прекрасен малък обект, но катеренето не е официално разрешено тук и катерачите трябва да бъдат дискретни. На обекта обаче има няколко маршрута между 6a+ и 8a+ и едно от европейските най-трудни offwidth (широка цепнатина) катерения Thai Boxing, разделяйки по средата скалата в основата й (има я на една от снимките по-долу). И разбира се, за онези, които търсят нещо по-малко екстремно, могат да посетят лесно достъпната плоча на Dalle de Vallorcine, чиито първи въжета са популярни за групови изкачвания и деца.
[i:c028e8a1]Популярният обект Dalle de Vallorcine предлага лесен достъп и мултипитч катерене по плочи.

© Jack Geldard[/i:c028e8a1]


В близост до Vallorcine на седловината Col des Montets също така може да се катери и боулдър. Тези красиви близко разположени един до друг скални блокове са в близост до пътя, с красиви планински гледки и има проблеми от всякаква трудност – от лесни плочи до неизкатерени проекти.

Най-лесните обекти на Vallorcine са доста посещавани през лятото, тъй като катерачите се разбягват около Шамони, когато времето е лошо в планината. Обаче ако разучите района малко повече ще бъде лесно да избегнете по-големите тълпи и да покатерите приятно на едни субалпийски и величествени скали с гледки към масива на Монблан без да ви се налага да плащате за лифт или да се борите за пътя си по снежният ръб на Aiguille du Midi.

За тези които търсят по приключенски излизания в планината Vallorcine също има своя "голяма стена". Les Perrons de Vallorcine се намира високо над селото и има няколко големи скални стени с дълги маршрути. Jon de Montjoye и Hilary Sharp направиха първото изкачване на няколко от тези маршрути. Техният последен беше Bada Boom през 2010 година. Маршрута е дълъг 11 въжета с трудност 7b и няколкото повторения до момента потвърждават, че е от най-високо качество.

Jon de Montjoye коментира следното:

"Стръмните мултипитч маршрути на тази великолепна южна планинска стена са с дължина до 370 метра и са разположени на френско-швейцарската граница над Vallorcine. Подходът от езерото Emosson Dam е 1:45 часа. Аз бих препоръчал следните маршрути: Ballade des Gens Heureux (6a+), Squatteur de Lune and Grevolle Directe (6b+), Bada Bing (6c+), Bigger Bang (7a), Alea Jacta Est (7a+), Bada Boom (7b). Траверса на Perrons е класика, ако бъде изкатерена сама по себе си или бъде направена като завършек след изкатерването на някой маршрут."
[i:c028e8a1]La Traversée des Perrons (от североизток на югозапад)

© Jon de Montjoye, Nov 2007[/i:c028e8a1]


[b:c028e8a1]Най-популярни маршрути:[/b:c028e8a1]

La Sylvie Phobie (6c), Vipère au Pied (6b), Mise en bouche (6b), Autoroute Blanche (6c), L'Epée de Damocles (6c), 2 Dalles (5+), 4 Dalles (5+), Bon Voyage (7a)


[b:c028e8a1]Гидовници:[/b:c028e8a1]

Les Aiguilles Rouges vol 2 (2012), Barberine Gietroz - les classiques et les nouveaux spots (2006)


[b:c028e8a1]Снимки от района на Vallorcine[/b:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Jack Geldard на напрегнатото и надвесенo 7b на Dreamer in The Gorge

© Alan James[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Charlie Boscoe плува по една класика на The Zone - Mise en bouche (6b)

© Jack Geldard[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Скалите Gietroz над Barberine, Vallorcine

© Jack Geldard[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Geoff Unger на надвесена 7b цепнатина на Couteray. На тази снимка може да бъде видян и маршрута Thai Boxing – един супертруден offwidth отдясно на катерещият.

© Jack Geldard[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Sarah Burmester на едно класическо 6a+ на Сектор Afrique, Gietroz

© Jack Geldard[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Charlie Boscoe на великолепното връхно въже на L'ete Indien (6a) в долината Berard в близост до Vallorcine.

© Alan James[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Jack Geldard катери боулдър на Col du Montets

© Ben O'connor-Croft[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Alan James катери Into the Wild (6a+) на обекта L'ete Indien в долината Berard в близост до Vallorcine

© Charlie Boscoe[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Ben O'connor-Croft катери боулдър на Col du Montets

© Jack Geldard[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Навалицата на Dalle de Vallorcine

© Alan James[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Една коза по средата на първо въже на Into the Wild в долината Berard в близост до Vallorcine.

© Alan James[/i:c028e8a1]
[i:c028e8a1]Hilary Sharp на 5-то въже по време на първото изкачване на A Bigger Bang, Les Perrons.

© Jon de Montjoye[/i:c028e8a1]


[b:c028e8a1]Логистика

Кога да отидем?[/b:c028e8a1]

От пролетта до есента е идеално време за катерене във Vallorcine. Зимата всичко е покрито със сняг (но мястото е идеално, ако искате да карате ски), а в средата на лятото може да е малко горещо, но могат да бъдат открити някои сенчести места. По-високите мултипитч маршрути в долината Berard имат нужда от летни горещини за да бъдат сухи и и за да няма топящ се сняг.


[b:c028e8a1]Как да стигнем до там?[/b:c028e8a1]

Летището в Geneva е с най-бързият и лесен достъп до Vallorcine и има много транспортни фирми, които предлагат директни трансфери от летището до селото, ако не желаете да наемете кола. Също така има много лесен и редовен влак от Vallorcine до Шамони, ако искате да се придвижвате из долината.


[b:c028e8a1]Къде да отседнем?[/b:c028e8a1]

Vallorcine има няколко избора за настаняване. Тук има добре уреден къмпинг, както и няколко къщи за гости и разбира се скъпи резиденции и спа хотели.

За повече подробности относно възможностите за настаняване можете да посетите [url=http://www.vallorcine.com/index.php?id=177]официалният туристически сайт на Vallorcine[/url].


[b:c028e8a1]От къде да купим екипировка и храна?[/b:c028e8a1]

Има няколко ключови магазина във Vallorcine от които е възможно да се купи всичко основно. Има също така два аутдор магазина с катерачна, ски и маунтин байк екипировка, но също така не е проблем да си направите и една кратка разходка с влака до Аржентиер или Шамони, където има всичко. Колкото до доброто хранене [url=http://www.hotelbuet.com]хотел Le Buet[/url] има почти легендарен статус в тази част на света, където можете да релаксирате след един велик ден в планините.


[b:c028e8a1]Какво друго може да се прави освен катерене?[/b:c028e8a1]

Долината е блаагословена с прекрасни пътеки за преходи, тук се намира и най-добрата река за каньонинг в тази част на Алпите и мястото има добри трасета за планинско колоездене. Ски лифтовете през лятото са заети байковете на даунхил спускачите. Има също „спа“ горещи басейни и всякакви други глезотии от този сорт, за онези които искат спокойствието и релакса след трудните дни на клатерене.
[i:c028e8a1]Vallorcine гледан от Barberine с Монблан отзад

© Alan James [/i:c028e8a1]


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 182 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Югозападна стена на вр. Ушите - тур "Шумен"
Момини скали, Източни Родопи, Югозападен масив - информация от април 2007 година
Враца, Зъбът - тур "Кучешкият зъб"
Катерачен обект “ЧУДНИТЕ СКАЛИ”.
Югоизточната стена на връх Злия Зъб - сектор Варника
Враца, Централна стена - Тур "Винкелите"
Райски скали - тур "Г.И.Т. или Пингвин"
Райски скали - Петимата от Хиндукуш
Обща характеристина на скалите около Райското пръскало
Боженица


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap