Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Покорител на върхове рисува морското дъноИскра Сотирова, 24 часа  |  Редактирана на 25/01/2013


[img:9b7d4b2d]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_489_1.jpg[/img:9b7d4b2d]

[i:9b7d4b2d]Стамен Касабов е изкачил трите най-страховити стени в Алпите и Хималаите.[/i:9b7d4b2d]


Човекът, който първи скочи с въже от Аспаруховия мост, а после изкатери 3 от най-страховитите планински стени, е зает със своите живописни платна.

Стамен Касабов е еднакво добър в гмуркането и в алпийските техники, но адреналинът е оставил по-назад. Всъщност “адреналин” е любима дума в семейството на варненеца. Той е брат на Росен Касабов - парашутист, бънджи скачач и създател на клуба за екстремни спортове край морето.

Ако ме питате какъв съм - на първо място съм художник, казва Стамен. Атлетичен, висок близо 2 м, той е влюбен в тайнствените светове на морето и планината. Но търсачът на силни усещания напоследък е отдаден на рисуването - създава живопис и акварелни илюстрации към книги за деца.

Ценителите с изненада откриват дарбата му на художник и си препращат негови картини в социалните мрежи.

Стамен Касабов илюстрира вече трета детска книга по текстове на своя приятел Николай Новкиришки - също запален планинар и гмуркач.

Художникът алпинист казва, че детската илюстрация е тази, която запазва света красив и прекрасен, какъвто го виждат децата. Той се гневи на безобразните изображения, които съпътстват част от книгите за малките, и в крайна сметка ги отблъскват от словото и четенето като цяло.

Неговите рисунки на повелителя на океаните и оживели дървета са плод на невероятните му преживявания под водата и в планините.

“Не ме питайте откъде я имаме тази страст към екстремното с брат ми. Може би това е детска лудост, която още не ни е напуснала”, смее се Стамен.

Той се влюбва в морето и подводните му тайни от дете. С авери от махалата правят сами харпуни и се гмуркат. После започва да тренира сериозно и става състезател по подводно гмуркане на клуб “Одесос”. 1989 г. е ключова за Стамен.

С брат си Росен и Веселин Радев-Зеления изпълняват първите скокове с въже от Аспаруховия мост. Това се случва на 27 септември.

“Нямахме дори ластични въжета. Използвахме обикновени алпийски.

Спускаме се по едно въже с една парашутна отцепка и, когато си готов, стискаш очи и скачаш”, разказва Стамен. Той си спомня, че точно брат му измисля култовото име “Адреналин” на клуба.

По същото време Стамен Касабов отива на разходка из Пирин. Остава поразен от красотата на планината и особено го пленяват огретите от слънцето каменни стени.
Записва се да учи алпийски техники в туристическо дружество “Родни Балкани”.

Напредва бързо, трупа опит по българските планини и скоро става инструктор по скално катерене.

“От емоционална гледна точка гмуркането и катеренето на планини си приличат - слизаш в светове с много тайни. Така открих планината - влюбих се в нея, както преди това в морето. Катеренето се превърна за мен в страст и ми стана начин на живот”, разказва Стамен.

След солиден опит по българските скали Касабов решава да се пробва на Стената на смъртта в Швейцарските Алпи. Айгер е култово понятие за алпинистите. Мнозина търсят предизвикателството да изкачат именно тази скала.

Заедно с Никола Леваков и Милен Милчев започват да се готвят за Стената на смъртта. През 1999-а тримата приятели катерят в идеален синхрон и успяват да сбъднат високата си цел.


[img:9b7d4b2d]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_489_2.jpg[/img:9b7d4b2d]

[i:9b7d4b2d]Стамен се гордее с илюстрациите, които е направил за детската книга “Приказка за Еколина”.[/i:9b7d4b2d]


После през 2003-а покоряват Матерхорн по северната стена. Те са от малцината български алпинисти, успели да се върнат от изпитанието живи и здрави. После поглеждат към Хималаите.

“Милен Милчев загина на една подготовка във Вихрен - да му е светлина на душата.

Нелепо падане на слизане по Дженджиев ръб. Отцепва се малка козирка и той полита от 60-70 м. За нас с Никола това беше голям шок. Планирахме тримата да заминем на Хималаите”, спомня си Стамен и очите му се пълнят със сълзи. Той има и други приятели, загубили живота си по планинските ръбове, но този му е скъп.

Все пак продължават подготовката с разширен състав на експедицията за Еверест. На един лагер в Белмекен се сближават с Христо Христов - 27-годишен алпинист от Смолян. Той става четвъртият от компанията за Хималаите заедно с Никола Леваков, Жеко Вътев и Стамен.

“За мен целта беше да качим връх Талай Сагар в Индия, който е висок 6904 м. Неговата стена е VI степен на сложност и е голямо предизвикателство. Христо беше невероятен човек, душа, отзивчив. Той после продължи за Еверест, покори го, но си остана там”, разказва Стамен.

За него преживяването да си на 5000 м надморска височина е неописуемо и несравнимо. Там всичко става на забавен каданс.

“Бяхме на базов лагер на 5100 м и бях оставил неопреновите постелки да съхнат, но не ги бях затиснал. Едно хубаво време, слънце, но духна малко вятър и едната тръгна надолу по склона. Хукнах да я гоня, защото е въпрос на оцеляване.

Пробягах 15 м и после не можех дъх да си поема - като някакъв наивник на Луната, който не е преценил обстановката. Да си в Хималаите, е странно преживяване”, разказва Стамен.

Условията по време на експедицията са тежки - температурите падат под -25 С, вали обилно сняг, духа силен вятър. В нощта преди изкачването се стоварва ураган.
“Стената е около 1600 м, но изкачването става много по-бавно заради голямата надморска височина.

Талай Сагар е обрушена отвесна скала - над 80 градуса, и няма как да се правят осигуровки. Качването и слизането стават по лабилни камъни, няма къде да се закачиш”, обяснява алпинистът.

Но момчетата успяват - те са първите българи, които изкачват Талай Сагар и проправят наш маршрут по страховитата скала.

Стамен се прибира с измръзнали пръсти на краката, но все пак вади късмет и се отървава, без да му ги скъсят. Преживяването в Хималаите го зарежда с енергия за години напред.

И сега скача от време на време с бънджи и катери скалния венец в долината Бондаска в Тиролските Алпи. Но това, което го вълнува, е рисуването. Признава, че е искал да бъде художник и след училище се готвил за изпити в академията. На 3 пъти обаче не му достига балът. После започва да работи като художник на плакати в “Монтажно управление” в Девня. През 1989 г. го уволняват, защото нямат нужда от рисувач на нагледна агитация.

След години, отдадени на планината, Стамен преоткрива живописта. Публиката е изненадана от срещата на реалност и собствен стил в изложбите му “Камък и вода” и “Морето под вълните” в галерия “Зограф”.

Картината му “Синята котка” натрупа огромен брой почитатели, когато беше споделена във фейсбук.

Близкото усещане за вода и природа живее и в детските му илюстрации. Морският повелител Марес в “Приказка за Еколина” е изрисуван с вещина и емоция. Освен картинки към римуваната приказка Стамен Касабов и Димо Миланов са създали и сюжети за оцветяване.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 673 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Профил на Минчо Петков
Скоростни серии част І: Alex Honnold
Последния полет на гарваните
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
GRAVITY и удоволствието от катеренето
В памет на Шон Лиъри
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Алпинистът, който не съществуваше
Свободният катерач Ману
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap