Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Да затворим ли Еверест?Алан Арнет  |  Редактирана на 31/12/2012


В октомврийския си брой списание Rock&Ice засегна една тема, която неминуемо навлиза в публичното пространство повече и повече, а именно платените изкачвания по планините с гидове и в частност мястото, където това е достигнало до екстремни степени, а именно върха на света - Еверест. Доколкото в списанието се предлагат няколко гледни точки, който разясняват доста нещата и не бих искал да ви обременявам с моето мнение за това. Единствено бих цитирал Оскар Екънстейн : ” … Препятствията, които пречат да стигнеш до най-хубавите планини в момента, отсяват тези, които няма да ги оценят…”. В следващите няколко седмици ще се целим да качим и останалите две статии от броя. Започваме с увода и статията „Защо Еверест заслужава уважение”.

Пемба Жанбу Шерпа изкачил Еверест през 2010 и през 2011. Тази година той насрочил опита си за изкачване за 19-ти май. След като научил че около 200 човека ще се изкачат по фиксираните въжета този ден, той решил да изчака.

На следващия ден, докато Пемба и клиента му се движели нагоре в тъмното, изкачилите върха още слизали надолу. Не много по-нагоре по въжето, Непалец сигнализирал за помощ. Челника му бил счупен. Кислорода му свършвал, и бил силно дехидратиран. Пемба му дал кислород и вода. Нататък: боен кореец. Пемба го закачил за въжето, дал му малко вода, и го насочил надолу. По-нагоре: тяло лежащо малко в страни от пътеката. Канадеца/непалец Шириа Шах бил „изоставен”. Пемба бързо извадил бутилка кислород, но Шах бил вече мъртъв. Малко по-нататък Пемба срещнал американец, който също бил изоставен, свършил му бил кислорода, липсвала му ръкавица, пухения костюм му би раздран – перата раздухани от вятъра.Пемба погледнал часовника си 23:30. Извикал на клиента си: „Ако се качим на върха, както планирахме, този човек ще умре.”

В 4:30 през нощта Пемба, клиента му и Американеца(носещ ръкавиците на Пемба), стигнали обратно във височинния лагер, всички с измръзвания, но живи.

Пет дни по-късно Пемба бил попитан от Непалския вестник Република: „Какво беше толкова сбъркано този сезон на Еверест?”. Отговора му засегнал повратен момент в горещата тема дали Еверест е планина или цирк: Трябва ли всеки, който има достатъчно пари, да изкачи най-високия връх на планетата?

Говорейки за задръстванията по фиксираното въже Пемба казал: „Въпроса не е само колко, но и кой точно. Защото сега, всеки който е готов да си плати, може да има достъп до Еверест”. Често е невъзможно да ги задминеш, а забавянето е смъртоносно. „Има много чужденци, които се пробват да изкачат върха за забавление и слава. Но честно ли е да му е разрешено, ако това означава риск за всички останали?

В „Еверест заслужава уважение”, Алан Арнет пише: „Тъжно е, но ще има още трагедии, но единственото перфектно решение е да се спре катеренето там изобщо.”
Непалските политици говорят да направят точно това. Според доклада за отражение на икономиката, туризма дава 2.8 процента от БВП. Национален Парк Сагарматха, в който е Еверест, бил втория по популярност национален парк с приходи от 61 милиона долара. Разрешителните за изкачване на Еверест генерирали 2,343 милиона долара.

Според Кашиш, човек водещ политиката на фондация Niti, влиятелна непалска група, имайки в предвид малкото пари, които Непал печели от катерачите на Еверест, има смисъл да се забрани за катерене Еверест за няколко сезона, за да се изучи как влияят климатичните промени върху него, да се „преориентират” гидовете и спасителните служби, да се измислят някакви стандарти за клиенти/катерачи, и да се предотврати бедствието.

„Макар затварянето на Еверест да изглежда радикално, поне от финансова гледна точка,” – пише Кашиш в Република – „може и да не е. Има 326 върха с възможност за планинарство в Непал… това само значи че ще има възможност да се предлагат изкачвания на по-безопасни Еверест-и по-нататък.

[b:d0f4351b]Защо Еверест заслужава уважение… от някой, който е бил там[/b:d0f4351b]

За четири дни през май 2012, около 250 човека западняци и 270 шерпи и тибетци изкачиха връх Еверест. За много, достигането на най-високата точка на Земята било кулминацията на безкрайни тренировки, лични жертви и усилен труд, за да достигнат значителна и задоволителна мечта за цял живот.

Въпреки че е нормално, в голямото катерачно общество да се критикуват катерачите на Еверест за използването на стълби по ледопада Кхумбу, за разчитането на бутилки с кислород нагоре, за наемането на шерпи, които да им носят екипировката, да фиксират въжета и да установяват техните лагери. За много критици гледащи от страни, Еверест е станал нещо като шега. Аз съм обезпокоен от това, което визирам като мода да се предписва на тази велика планина и изкачващите я, описания на злодеи, и също така от голямото количество подвеждаща информация, която подклажда огньовете на спора.

Факт е че Еверест е труден да изкачване. Проклето труден. Силни опитни катерачи са умирали от усилията или излагането на атмосферните условия. Да пробиеш над 8000 метра е като да се разхождаш в космоса. Най-малката грешна сметка или стъпка ще ви убият. Малко изкачвания на този свят са толкова безмилостни. Еверест е заслужаващо си психическо и физическо предизвикателство и заслужава уважение. Всеки, който казва обратното, или не я е изкачил, или му липсва смелостта да разкаже за собствените си мъки по време на изкачването, или му липсва обективност да бъде горд от постижението си.

[b:d0f4351b]Независимо дали го обичате или мразите[/b:d0f4351b]

Катерачите намират много кусури на Еверест, но да омаловажаваш изкачването му, защото изкачването или реалността не съвпада с определена идея за това какво трябва да бъде изкачването по планините е просто грешно.

Катерачното общество най-често е най-лошия си враг, страдащо от „приятелски огън”, който тръгва от войни за болтовете по скалите и стига до Еверест. Нашата всекидневна критика ощетява всички. Не спомага и факта, че някой от най-големите имена на Еверест представят планината и катерещите я в негативна светлина.[i:d0f4351b]Снимка:Симоне Моро[/i:d0f4351b]

Симоне Моро, един от водещите в света алпинисти и планинари, който изостави опита си да изкачи Еверест без допълнителен кислород тази година заради пренаселването, описва обстановката като „лунапарк”, и казва, че той бил „изумен” да види катерачи „които не знаят как да използват жумар.”

Истина е, че има някои лошо подготвени участници, които не трябва да бъдат на Еверест, но можете да намерите и хора на Ел Капитан, които също не знаят как правилно да използват жумарите си. Средностатистическия катерач на Еверест през последните години, не е толкова не опитен колкото го изкарват. Мнозина от тях са били на Денали или Аконкагуа или пък са катерили на други осемхилядници, като Чо Ойо. Най-добрите гидове не приемат неопитни катерачи, но има и такива които приемат, и това са тези, за които след това пише във вестниците. Тази година например, Непалския доставчик на екипировка Тамсерку приема 46-годишния турчин от Ню Йорк Айдин Ирмак. Макар Еверест да е първото му изкачване въобще, и въпреки, че първоначално му е било отказано разрешително – той заплашил, че ще се самозапали, ако му откажат – Ирмак изкачил върха, въпреки, че се спънал на слизане и трябвало да бъде спасяван малко под върха.

Може би говорейки за Ирмак, Ралф Дужмовиц, 16-тия човек изкачил всички 14 осемхилядници, който направи всеизвестната снимка с дългата опашка на Еверест този сезон, казва – „Не ви трябват умения, за това, което по-голямата част от туристите на Еверест правят. През последните 10 години нараства тенденцията да се използва кислород почти от базовия лагер нагоре, докато десетилетия наред се считаше, че това е нормално от 8000 метра нагоре. Сега го поглъщат сякаш е вода.”

Факта е че почти всеки катерач започва да диша кислород с малък дебит, когато тръгнат от лагер 3 на 7 172 метра, за опита си за изкачване на върха, съвсем далече от базовия лагер.[i:d0f4351b]Снимка:Симоне Моро[/i:d0f4351b]

Критичните коментари може и да бъдат обосновани, но тези които са неточни и са сензационни за медиите не правят нищо освен да преписват чувство на гордост или чувство за постижение в нашия спорт и правят продължаването напред за всички по-трудно. Ако Еверест е нелеп, защо тогава в списъците за разрешение има прочути имена? Защо най-сигурните оператори запълват местата в експедициите си всяка година с квалифицирани катерачи?

Медиите, най-вече, сякаш изпитват удоволствие да изписват изкривен образ на Еверест. След уикенда 18-19 май, тази година, когато там починаха 4-рима западняци, CNN попита дали Еверест не е „морга”, и написа, че кончините им са поради „смъртоносно задръстване”.

Медиите обичат да публикуват снимки на дълги опашки на катерачи и репортажи за закъснения на Hilary Step. Те заклеймяват стадата от „богати” катерачи и се нахвърлят на цитати от значителни катерачи като Конрад Анкър, който изкачи Еверест без да използва кислород тази година и каза че катерачите се разделят на две групи, „силните катерачи, които спестяват, за да отидат и да се качат” и „дирещите трофеи, хора, които … имат добър бизнес и имат парите, имат 70000 долара за да си платят за возенето нагоре към върха на Еверест, и те искат да имат този трофей на стената си.”

За съжаление, хората предпочитат да игнорират, първата категория катерачи. Определено, изкачването на Еверест изисква много пари, но както отбелязва Анкър, не всички изкачващи Еверест са богати и голяма част от тях, са направили съдбоносни жертви за възможността да се изкачат там. В моите експедиции с повече от 40 катерача, имаше само няколко, които бих описал като богати. Повечето бяха усърдно работещи хора, които направили изкачването на Еверест приоритет за себе си. Един от екипа ми беше взел втора ипотека на къщата си за да финансира изкачването си; днес тя сподели че не съжалява за това.

Би ви било трудно да откриете друго такова изкачване или дисциплина, която да изисква такава страст и такова посвещаване заради целта.

[b:d0f4351b]Зад тълпите от 2012[/b:d0f4351b]

Прочутата снимка от 2012 показваше дълга опашка от катерачи на стената на Лхотце. Това, което не беше споменато беше, че почти половината от тези катерачи бяха шерпи, не западняци, и по-голямата част от тях не се качвали към върха. Те се върнали към по-долните лагери, след като закарали товари в по-горните лагери. Някои комерсиални оператори като Интернешънал Маунтин Гайдс и Хималаян Експириънс имат двойно повече шерпи отколкото клиенти, съвсем наопаки от предни години, и те качват повече шерпи на върха отколкото клиенти.

Защо толкова много шерпи? Изкачването на Еверест изисква голямо количество хора. Дори и през 1963 при легендарното изкачване на западния гребен използвали 900 носачи и 37 шерпи за пет западни катерачи, шокиращо съотношение от 7.4 към 1 шерпи катерачи, за тази пионерска експедиция.

Според 8000ers.com, от 1953, от над 3400 човека изкачили Еверест, почти 1000 са непалски шерпи или тибетци.

Аз вярвам, че добавянето на повече шерпи, за да се привлекат неподготвени катерачи не е умна стратегия, тъй като по-голямата сигурност, ще изкуши повече неподготвени клиенти, които искат да се пробват на Еверест. Аз бих предпочел вместо това операторите да вдигнат летвата за клиентите си.

[b:d0f4351b]2012 – Една нормална година[/b:d0f4351b]

Броя катерачи на Еверест през 2012 беше типичен за миналите 10 години. Това, което направи този сезон уникален беше лошото, сухо време, заради което, имаше само 4 дни за изкачване през май, в сравнение със средностатистическата бройка от шест. С по-малък прозорец, опашката от хора изглеждаше ненормално голяма.

Десет катерачи умряха в планината, включително и трима шерпи, и нито един не е умрял заради задръстването.

Всяка смърт беше уникална и най-вече съвкупност от добре познатите рискове от височинния алпинизъм. Четирима очевидно умряха от височинна болест / преумора, трима умряха от падания, двама получиха удар и един почина от друга болест.

Но с кончините и снимките на катерачи, чакащи на опашка, пресата и някои специалисти описаха всичко като хаос. Дори уважаваното NPR пусна статия със заглавие: „Може би на Еверест трябва да има регулировчик; Поне четирима катерачи мъртви.”

Това, което беше игнорирано беше голямото задоволство донесено на стотици заслужаващи катерачи и работа за стотици шерпи. За жалост, ще има още такива трагедии, както тази година, но единственото перфектно решение е да се спрат изкачвания изобщо.

Предполагам, че стълбите може да бъдат премахнати от ледопада Кхумбу, фиксираните въжета махнати от стената на Лхотце, и допълнителния кислород да бъде забранен. Тези промени биха свалили броя катерачи, инциденти и смъртни случаи. Но тези промени също ще ограничат хората, които могат да изкачат Еверест от стотици до няколко. Тази пуританска стратегия е срещу моите вярвания, че планините са за всички, и мисля че повечето катерачи не биха искали техния спорт да бъде регулиран.

В края на деня, всеки катерач прави всяка стъпка благодарение на собствените си сили и воля да се напрягат над собствените си възможности. Просто не е правилно да се омаловажават катерачите на Еверест заради идеологически различия. Всеки катерач заслужава малко уважение, независимо от стила, в който се пробват да изкачат върха, годините им или резултата от опита им.

[b:d0f4351b]Уважение заради приключението [/b:d0f4351b]

Спомням си като дете как гледах Нийл Армстронг да върви по луната, как четях за Хилари и Норгей на Еверест, или за експедициите на Бонингтън, и имах нескончаем апетит за нещо приключенско. Тези пионери засадиха в мене семето, което израстна в моите собствени приключения, дори въпреки, че не бях първия изкачил тези планини, нито пък че никога не изводих ново изкачване, но това, което постигнах се случваше за първи път за мен и затова съм горд.

Няма причина да се избягва приключението само защото някой вече е бил там. Всяка случка е лична и уникална и отворена за нашето собствено докосване до нея. Струва си да се отбележи, че след първото американско изкачване на Еверест през 1963, само 450 американци са стъпвали на върха. Сравнете това със 492-мата, които изкачиха Денали само това лято, и 20 056-ма, които общо са изкачили Денали до момента.

Крис Бонингтън сумира всичко добре като каза: „За всеки човек, който се качи на Еверест това е променящо живота изживяване, не ми се ще да отказвам на някой това. Когато изкачих Еверест, това за мен беше последния шанс да го направя. Това е необикновено изживяване и мисля че е страхотно за един обикновен човек, който си мечтае да го постигне.”

Когато сър Едмънд Хилари бил на 83 години, той казал че му е жал да види тълпите на Еверест, но когато бил попитан дали, ако бил 50 години по-млад, той още би искал да изкачи Еверест, той се усмихнал и отговорил- „Предполагам, че бих.”

[i:d0f4351b]Алан Арнет е говорител, планинар и застъпник за болните от Алцхаймер. Той е направил 30 значими експедиции, сред които 4 опита за изкачване на Еверест, като се е изкачил през 2011. Наскоро той завърши неговите изкачвания на 7-те върхове за проекта си за болните от Алцхаймер, за да обърне вниманието на обществото и да събере средства за проучване на болестта. Можете да видите повече на [url]www.alanarnette.com[/url] [/i:d0f4351b]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2220 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Интервю с Крис Бонингтън
Ама Даблам и реализирането на една 30-годишна мечта
Истината на Аврам Аврамов, или истината за Еверест
Свирепа Арена - Дунагири
МОИТЕ ПЛАНИНИ - Четвърта част
Еверест 2010: Сравнение на маршрутите
Боян Петров за изкачването на К2
Западната стена на Gasherbrum IV
Лхоце 8501 - Цялата книга
Последните хималайски проблеми


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap