Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Джон ГилСтанко Йончев  |  Редактирана на 27/12/2012


Мнозина от вас ще запитат: „Кой е Джон Гил?”. Доколкото у нас малко хора възприемат болдър катеренето като нещо сериозно и се интересуват от корените му, твърде вероятно малцина биха могли да отговорят на този отговор.

До голяма степен статията „Произход на Болдър катеренето”, която той е написал събирайки информация от много източници дава отговор за това. Но е редно на кратко да ви обясня кой е той. Това е човека инициирал възприятието на болдър катеренето в Щатите като нещо, което си струва да се прави и си струва да е отделна дисциплина. Ще кажете какво от това, това е там, а тук при нас какво е направил. Истината е че макар и във Франция и Англия да са се катерили болдъри и да е имало в един или друг момент хора, които да са възприемали нещата по този начин, голяма част от промяната е дошла от щатите и разбира се това се е отразило навсякъде където е имало катерачни общности. С други думи болдър катеренето в момента е нещо повече от тренировка до голяма степен заради г-н.Гил, който също така излиза от рамката на трите точки на контакт и подхожда гимнастически към катеренето с използване и на динамични движения. Също така той инициира използването на магнезий, за да не се потят ръцете докато се катери. Не бихме сбъркали ако го наречен един от бащите на болдър катеренето.

Не бих излъгал ако кажа, че това е един от хората, на които се възхищавам и от доста време търсех информация за него в интернет, като се оглеждах и за биографията му John Gill: Master on Rock, а също така и за негови интервюта най-вече за едно негово интервю в Alpinist. Също така попаднах и на неговата страница в интернет, като обаче не и отделих много внимание. В последствие някъде покрай 1-вата ми година от работа по този сайт реших да направя нещо по-сериозно, като клонях към търсене на някакво интервю с Джон Гил и превода му, и тогава разгледах сайта му. Там той доста се е постарал и е създал един значителен труд от натрупаните данни наречен „[url=http://verticalworld.net/articles/article.php?id=455]Произход на Болдър Катеренето[/url]”. Като под значителен искам да кажа, че дори го е издал като книга. Разбира се реших да се свържа с него и да го попитам дали разрешава да го преведа. Разбирайте, че това не беше нищо повече от един два и-мейла, като в реших да го разделя на две части и да се стремя да го преведа и публикувам на датата, на която правя 1 година участие в сайта. Така и стана след малко по-сериозно напъване от моя страна, като втората част, която уж бързо трябваше да преведа, започна да се отлага и отлага, като през годината превеждах по съвсем малко докато не го завърших сега. Разбира се още в началото ми беше дошла идеята да направя интервю с г-н Гил, но просто исках да завърша първо едното преди да почна другото.

След като завърших превода му пратих линк към статиите и го попитах дали е възможно да направя едно интервю с него. Той беше така добър да се съгласи, аз да му пратя въпроси и той да отговори, за половин ден измислих, каквото ми дойде на акъла в момента и му ги пратих. Да кажем, че ме хвана срам наистина исках много неща да питам, пък не исках да го натоварвам с това да ми отговаря на хиляди въпроси и макар да гледах да извлека максимума с минимално количество въпроси му пратих 27 въпроса. Като искам искрено да му благодаря, за отделеното време да отговори на въпросите ми, а да се извиня за прекаляването ми с въпросите.


[b:b117631d]Как и кога започнахте да катерите?[/b:b117631d]

Едно момиче, което познавах в гимназията в Джорджия (САЩ) ме помоли да я придружа до северните планини в Джорджия, когато бях още заек през 1953. Тя беше катерила малко в Колорадо и имаше въже, няколко клина и карабинера. Ние търсихме една индианска пещера , която беше скрита сред високите варовикови скали, и така се научих да пускам рапел и станах очарован от катеренето. Моето запознаване с тази дейност беше практически на ниво 19-ти век, с къси гащи, дълги вълнени шапки и планинарски обувки. Имаше усещане за приключение тогава, което не мисля че може да бъде изпитано сега, независимо, къде се катерите.
[i:b117631d]Джон Гил на Ripper Traverse (V5), в момента част от затворена зона покрай Пуебло, Колорадо

Снимка: Джеф Ачи[/i:b117631d]


[b:b117631d]Опишете типичен катерачен ден за вас, когато започвахте?[/b:b117631d]

Просто покатерване по варовиковите скали в Джорджия. После катерене около Стоун Маунтин покрай Атланта, когато бях в техническия университет на Джорджия. Също така катерене покрай кампуса на училището посред нощ.


[b:b117631d]Как търсехте нови болдъри за катерене?[/b:b117631d]

Първоначално не търсих, защото все още не катерех болдъри. По-късно развих нещо като шесто чувство за откриване на болдъри на непривични места. Нямаше катерещи болдъри през 1950-те, освен покрай Стоуни Пойнт, Калифорния, долината Йосемити или Флагстаф Маунтин в Колорадо, така че където и да отидех аз бях първия катерил там.


[b:b117631d]Разпространявахте ли информацията за болдърите, които откривахте?[/b:b117631d]

Аз наистина започнах да катеря болдъри в средата на 1950-те и имаше толкова малко заинтересувани от това катерачи, че не разказвах на други много за това.


[b:b117631d]Когато си харесвахте някоя линия на някой болдър, чистехте ли го на горна установка, и правехте ли си площадка, там където може да се падне?[/b:b117631d]

Повечето болдър маршрути бяха прекалено къси за пускане на установка. Изчиствах лишеите с телена четка отдолу.


[b:b117631d]Описвахте ли някъде изкачванията си, като гидовник или дневник?[/b:b117631d]

Ивон Шоинард и аз написахме хумористична брошура за болдърите покрай Джени Лейк в Тетоните някъде около 1957. Тя не беше публикувана.


[b:b117631d]Каква е дефиницията ви за болдър катерене, и променила ли се е през годините?[/b:b117631d]

Кратки изкачвания обикновено изискващи динамични движения или някаква специална техника. Като най-често са трудни.


[b:b117631d]Кажете ми как ви дойде идеята да използвате магнезий докато се катерите?[/b:b117631d]

От гимнастиката, когато изкарах един курс през 1954 в техническия университет в Джорджия, Атланта.


[b:b117631d]Вие грубо казано инициирахте възприемането на болдър катеренето като нещо повече от тренировка, но какво мислите реално накара хората да мислят, че може да бъде възприето като отделна катерачна дисциплина?[/b:b117631d]

Катерачните движения, които аз правих бяха значително по-трудни от всичко останало по дългите изкачвания по това време и това накара катерачите да мислят за болдър катеренето като възможно развитие. Използването на контролирани динамични движения, вкара в скалното катерене нова техника. Също така, моето изкачване на Thimble 10 метра над парапета впечатли много хора и показа, че и в болдър катеренето може да има нужния риск. Иронично е обаче, че аз никога не възприемах Thimble като болдър проблем, а по-скоро като упражнение в това, което сега се счита за фрий-соло изкачвания, и с категория над 7а+, това може би по-трудно от всичко останало, което беше изкачено по това време.
[i:b117631d]Джон Гил прави везна на една ръка

Снимка: архив Джон Гил[/i:b117631d]


[b:b117631d]Какво мислите за сегашното състояние на болдър катеренето, не е ли станало прекалено ориентирано към изкачване на високи категории? Към какво трябва да е ориентирано болдър катеренето според вас?[/b:b117631d]

Не съм в крак с болдър катеренето сега. Но статиите, които периодично виждам, почти винаги започват с V-нещо си, така че, да участниците сякаш напълно се фокусират върху категориите и номерата, нещо, което от преди много години се надявах да не стане. За това моята категоризация с B системата беше направена по начин, който ще предизвика катерачите, но да не налага скала с номера. Тя не изтрая дълго!


[b:b117631d]Сега винаги има дискусии за това дали някой е изкачил някой болдър маршрут започвайки с правилните хватки и стъпки и дали това се зачита, какво мислите за това?[/b:b117631d]

Това е постоянно развиваща се игра, така че ако атлетите искат да я играят защо не?


[b:b117631d]Не много знаят че имате докторска степен по Математика, защо решихте да работите в тази област? Вероятно сте обучили много студенти по математика, бяхте ли наставник на някой в болдър катеренето или катеренето като цяло?[/b:b117631d]

Предизвикателствата на математиката ми доставяха удоволствие и исках да преподавам на колежанско ниво. В определени моменти давах съвети на младите болдър катерачи, но сега те знаят много повече, от колкото ние въобще знаехме и катерят по-трудни неща.


[b:b117631d]Има ли според вас връзка между това да пробваш болдър проблем и да решиш математическа задача?[/b:b117631d]

И двете изискват изобретателност и себеотдаване, и двете са нещо като загадка, като физическата страна на катеренето допринася към по-умственото преживяване от математическото проучване. Никога нямаше да съм щастлив просто бъдейки катерач през цялото време. Исках разнообразие.


[b:b117631d]От писанията ви в “Origin of Bouldering” е ясно, че в определен момент сте ходили на болдърите с жена ви и детето ви, те катереха ли?[/b:b117631d]

Не. Като аз нямах нищо против това. Никога не съм се пробвал да присъединя някой към катеренето. Катеренето трябва да ви идва отвътре.


[b:b117631d]Как балансирахте между преподаването, катеренето, тренирането и семейството?[/b:b117631d]

Не ми изглеждаше трудно. Доставяха ми удоволствие различните изживявания.


[b:b117631d]Някои от първите болдър катерачи са имали някаква връзка с гимнастиката в миналото, мислите ли че има връзка между гимнастиката и болдър катеренето? И мислите ли, че хората, които като цяло предпочитат динамични движения харесват болдър катеренето?[/b:b117631d]

Някога мислех, че болдър катеренето и гимнастиката са подобни, но като минаха години, започнах да виждам разликите: мускулатурата от гимнастиката може да бъде по-скоро пречка, когато катерите трудни болдър проблеми. Тази асоциация работеше за мен, отчасти защото стандартите бяха сравнително ниски и аз исках да развия силна физика. Ако бях се отклонил от гимнастиката/упражненията с използване на тялото като тежест, може би щях да катеря по-трудни маршрути, но аз харесвах да развивам сила и силова издръжливост сами по себе си. Трябва да питате модерните болдър катерачи за връзката между динамичните движения и общото катерене на болдъри – според мен те бяха близки.


[b:b117631d]Колко катерите сега и какво?[/b:b117631d]

Отказах се от катеренето напълно заради остър атрит на рамото и заради годините. Обичах да катеря соло до към 70-тата си година, но знаех, че е време да се откажа. Сега отново тренирам правейки упражнения, където се използва само тялото за тежест, и мога в минимално количество да ги правя, като те ме ободряват.


[b:b117631d]Част от сайта ви е посветен на по-стари катерачи на възраст 70 години и нагоре. Какви са наблюденията ви за тях до този момент? Усилените тренировки в миналото равносилни ли са на здравни проблеми в бъдещето?[/b:b117631d]

След 70-тата година вече си за боклука, като това зависи от генетиката, физическата форма и др. Аз донякъде имам общо сила и се чувствам млад, когато започна да правя набирания с леко избутване с краката и т.н. Но всичко опира до генетика, късмет и обща форма.


[b:b117631d]Какъв мислите, че трябва да е баланса между тренировките и катеренето, за да може човек да катери, когато остарее?[/b:b117631d]

Въпрос, който не ми зададохте е: Всички ли стари катерачи наистина искат да продължат да катерят. Някои искат, а някои не. Но внимавайте с прекалените тренировки, това може да доведе до артрит по-нататък в живота ви. Аз тренирах на халки и затова имам проблем с рамената сега. Сега ми става неудобно, когато гледам атлетите използващи системата Crossfit да правят тези прости упражнения на халки. Особено момичетата. Ортопедичен хирург, специализиращ в раменната област, веднъж ми каза, че тези прости упражнения на халки – кофички и набиране и изправяне – са най-лошите неща, които може да направиш на рамената си. А и ако ви подменят ставата на рамото, реално вече не можете да катерите.


[b:b117631d]Все повече и повече деца, започват да катерят на млада възраст, пробват все по-трудни и по-трудни неща, катерят болдъри над 8а и маршрути над 8b, какво мислите за това?[/b:b117631d]

Моя стар приятел Пат Амент и аз се шегувахме че бъдещето на спорта ще бъде заето от малки момичета гимнастички. Ако искате да не ви надминат дребосъците, трябва да преминете към сериозни алпийски изкачвания изискващи чиста сила и издръжливост. За болдър катеренето всичко е предопределено! От друга страна, ако катерите за собствено удоволствие, доставя ви удоволствие упражнението и ви харесва да сте навън и да проверявате докъде може да стигнете сам за себе си – предизвиквате се –тогава ще бъдете щастливи и ще катерите болдъри дълги години. Особено ако възприемате болдър катеренето като медитация в движение.


[b:b117631d]Какви други нюанси на катеренето сте пробвали през годините?[/b:b117631d]

Традиционни изкачвания, правене на първи изкачвания. Но варианта на спорта, който наистина харесвах над 50 години беше катерене фрий соло на средно ниво, да изкачвам скалите сам вместо да следвам маршрутите на други.


[b:b117631d]Друга част от катеренето, което наистина ви е харесвало е соло катеренето, вие катерихте соло лесни неща, или се пробвахте на неща, които ви изпитваха физически и психически?[/b:b117631d]

И двете. Но се отказах от сериозната страна на тази вариация след началото на 1960-те.


[b:b117631d]Много катерачи, трябва да се справят с умствената страна на катеренето, вие как се справихте с това?[/b:b117631d]

Помага ако правите упражнения за медитация.


[b:b117631d]През 1987 си късате дясния бицепс от предмишницата и сте се отказали от болдър катеренето след хирургическата намеса, липсваше ли ви болдър катеренето и как се справихте с контузията вътрешно?[/b:b117631d]

Бях на 50 по това време, и бях леко уморен от сериозното болдър катерене, плюс това уменията ми бяха се понижили с възрастта, така че нямах нищо против да се откажа. След като се възстановявах за година се завърнах към старата си любов, фрий соло изкачвания на средни по трудност маршрути, радвайки се на истинския дух на катеренето без състезателния фактор. Истинско приключение за мен за около 20 години – най-приятния период от катерачната ми кариера.


[b:b117631d]Кои са някои от изкачванията си от които сте горд или си спомняте с удоволствие?[/b:b117631d]

Ами, горд съм от изкачването на Thimble, но не си го спомням с удоволствие. Достави ми удоволствие да катеря болдъри в Джени Лейк в Тетоните (Уайоминг), без да знам че поставям нови стандарти в този момент. Харесваше ми и да карам към Блек Хилс в Южна Дакота, когато бях офицер във Военно-въздушните сили в края на 1950-те, да минавам соло някои кули и да катеря болдъри покрай Нийдълс.


[b:b117631d]Какво ви накара да търсите произхода на болдър катеренето и да пишете за това?[/b:b117631d]

Аз се пенсионирах от длъжността професор по математика в колеж през 2000, и започнах проект, развиването на страница от нищото, без да имам идея какво правя. Болдър катеренето не беше проучвано – никъде по това време – така че минах от математически проучвания към исторически проучвания и разкриването на факти и хора от минали поколения беше възхитителен проект за моето пенсиониране. Научаването за Оскар Екенстейн, Пиер Алан, и други беше приключение за мен – също така ми послужи да ми покаже къде аз се вмествам в историята и развитието на спорта. Старите хора често се заинтригуват от родословие и история в общия смисъл. Забавно е като си стар да правиш интелектуален принос от някакъв вид- всеки случай е по-добре от това да дялкаш дървени патици!


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2329 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 25/12/2012 от Димитър Колешев Коментирайте
Много добра работа Станко ! Честито Рождество Христово на всички катерачи !

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Боулдър:
Тренировка за боулдър
Даниел Уудс – La Force Tranquille
Спотинг или пазене при катерене на болдъри
Динамичното движение
Бели Искър - боулдъри
Боулдър категоризации
Писмо от Георги Танев
Боулдъри в района на Мальовица
Aмериканска боулдър категоризация
Боулдър упражнения от Нийл Грешъм


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap