Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служителРосица Христова, 24 часа  |  Редактирана на 14/12/2012

“Планината е извисено място - принуждава те да вдигнеш глава и да погледнеш към небето”, казва отец Кънчо Кабадийски.

40-годишният мъж е единственият свещеник в България, който се занимава с алпинизъм, а отскоро е и планински спасител.

Страстта си към високото обяснява с търсаческия дух, който всеки носи у себе си, но се проявява по различен начин и в различно време.

Казва, че у него съществувала от ранното му детство. Изкарвал тогава летните ваканции при баба си и дядо си в с. Бежаново. Селото е разположено в карстов район, 3 реки преминават през него, пещери са вдълбани в скалите наоколо. Сред тъмните им потайности любопитството му го тласкало да открие нещо повече зад видимото.

“Оттам тръгна обичта ми към катеренето и алпинизма. В този спорт винаги се изправяш пред голяма неизвестност, която трябва да решиш някак”, казва Божият служител с нестандартно мислене.

Това му помагало да се ориентира в живота, да намери отговори на основните питания, които открай време го вълнували - защо и как трябва да се живее, какъв е смисълът. Съществува допирна точка между религията и алпинизма, убеден е Кабадийски. Тя е в екстремността на планината, когато си сам. Формулира го просто: в множеството откриваш ближния, в единичността - Бога! На високо общуването му със създателя било истинско, излизал от затворената човешка субективност.

Кабадийски от 13 г. служи в катедралния храм “Св. Троица” в Ловеч. Неделните му проповеди карат мнозина да се замислят над поведението си и как да разчупят стереотипа на делничното. Всеобщо е мнението, че басовото му пеене е изпълнено с истинска страст, което не на всеки свещеник се удава.

Той обаче няма самочувствието на добър певец. Смята, че начинът на служението е като начина на живот. Всеки по-различно изживява религиозното чувство. Той - чрез пеенето. И друго се говори между хората: отец Кънчо има интелигентно излъчване. С достойнство се отнася към всеки проблем.

Онази карикатурна представа за притворния поп, който е заметнал под расото човешките си слабости и податливост на съблазни, при него не идва в съзнанието. Според жителите на Ловеч той е в крак с времето, без да го прави натрапливо и дразнещо. Говори за вярата хем традиционно, хем съвременно.

С алпинизъм започнал да се занимава на 15 г. “Записах се в клуб “Стратеш” тайно от родителите си. Баща ми не одобряваше, страхуваше се да не се потроша по скалите. Криех се и ходех да тренирам, но след време травми по ръцете ме принудиха да се откажа за около 10 г.”, припомня си свещеникът.

След дългото прекъсване болките отшумели. И пак отправил поглед към планината. Преди 5 г. заедно с 3-ма приятели създали алпийски клуб “Планински ангели”. Естествено, кръстник му станал Кабадийски. Дълго мислел, преди да избере името. Спрял се на ангелите, тъй като те са съвършени и служат на Бога и доброто.

На този етап основното ядро в клуба е от 10 души. Според свещеника алпинизмът е традиционно изкачване на върхове по нетрадиционни пътеки.

Това предполагало по-различна тренираност на тялото. “Ангелите” получават помощ от община Ловеч и няколко дарители при организиране на експедиции. Но екипировката си купуват сами. За една свръзка от двама души са нужни минимум 4000 лв. Те отивали за въже, обувки, котки, специални облекла.

Досега са изкачвали 3-хилядника в Доломитите в Италия. “Не са нещо особено като височина, но от техническа гледна точка са трудни за катерене”, изрича Кабадийски. В България са покорили всички съществуващи върхове.

Всяко свободно време отец Кънчо посвещава на тренировки. Често може да бъде видян на скалите при стария римски път над Ловеч. Общофизическата си подготовка прави в спортните зали и поне веднъж седмично пробягва 20 км по пресечен терен. Зимно време пък кара ски извънпистово.

Изобщо Божият служител е екстремен човек, макар че не се приема така. Твърди, че харесва премерения риск и адреналина. Иначе човек заспивал, пък можело и да не се събуди - така идвало времето за умиране.

Като правел повърхностен анализ на Свещеното писание, се виждало, че всички важни събития в Стария и Новия завет са се случвали в планината.

“Сам Господ е обичал високите места - отделял се там за молитва. А 10-те Божи заповеди са дадени на Синайската планина”, обяснява връзката между професията и хобито си свещеникът. Обичал изкачването, защото в рискови ситуации, скован от страха, се пречиствал от дребното, което съсипва живота ни.

“Пред заплахата да полетиш от скалите какво значение има това, че не си платил 2 вноски на банката или малки сметки например”, казва отецът.

От 1999 г. той служи и в затвора. Под негово давление през 2005 г. лишените от свобода направили параклис и го изографисали. Трудно може да определи колко от тях са търсили упование в Бога. Някои идвали да запалят свещичка и да се помолят по конкретна причина, а постоянни на курса по православно вероучение били около 10-ина.

Отецът разговарял с тях на различни теми, не само по църковни - най-вече как да не губят времето в затвора.

Излизайки на свобода, някои се връщали при свещеника, за да му благодарят. Той увлекателно говори за битността ни, смачкващите обстоятелства и силата на вярата, която ни държи на повърхността.

И си казва, че е човек като всички останали. Реагирал остро и осъждал чуждите грешки, а после бързал да се изповяда. Дори често изпитвал желание да удари. По тази причина като студент се занимавал с бокс и кикбокс.

“Знам слабостите си и се боря с тях. Затова ходя да боксирам, тичам много километри и гледам да се изтощавам”, разкрива поп Кънчо. Признава, че от живота си е и доволен, и не. Доволен, защото може да изпитва чувството на красота. Старае се да я открива навсякъде. Дори имал лична философия да си складира хубавите моменти и да ги извиква, когато изпада в униние.

Благодарен е за дарените му от Бог хубаво семейство, здраве, възможност да спортува. Щастлив е, че е открил верния път в живота. Другото били амбиции.

Смята, че по отношение на екзистенциалното любопитство към света можел да направи повече, но поради мързел не го сторил. Смята, че по принцип амбициите не са лошо нещо, и доверява, че мечтата му е да изкачи 8-хилядник. А на върха да изпее в прослава на св. Богородица “Достойно ест”. В църквата пък иска да спаси душата си. “Духовната борба е много трудна, но води до духовна чистота - към това се стремя”, казва отец Кънчо Кабадийски.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 662 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Riccardo Cassin - Планината като любовница
Покорител на върхове рисува морското дъно
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...
Интервю с ALEXANDER ODINTSOV
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
GRAVITY и удоволствието от катеренето
Dean Potter - Една история ...
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap