Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Ашима ШираишиМайк Уилиамс DPM  |  Редактирана на 07/12/2012


Преди да посети Ред Ривър Гордж, Кентъки, 11-годишната Ашима Шираиши била катерила на въже само веднъж. Миналата есен тя посетила Ред и на 10 години, изкачила Swingline (8b) и минала онсайт The Return of Darth Moll (8a). В края на това посещение, тя успяла да се пробва на God’s Own Stone (8b+) само веднъж преди да се закълне да се върне за нов опит.

Целта на Ашима за сега вече легендарното и посещение през 2012 в Ред била да изкачи God’s Own Stone и да запише първото си 8b+. Тя смачка маршрута от втори опит на първия й ден, а следващия ден минала флаш Omaha Beach (8b+) ставайки най-младия човек, който някога е флашвал маршрут от тази категория. Но дори Ашима не очаквала това, което се случи след това. След като вече надминала целта си, тя започна да работи два маршрута 8с+. Само за седмица, тя изкачи и двата и стана най-младия човек изкачил тази категория.

Аз прекарах няколко дена с Ашима, снимайки я докато тя катереше едни от най-трудните маршрути в Ред. Но от гледането как катери не можеш да разбереш много за нея. Тя е забележително дете, което е мило, любезно и зряло. Аз седнах с нея в салона преди Miguel’s Pizza. Тя седна на бара между два мръсни двайсетгодишни, като краката и висяха от високия стол. Тя си отвори организирана папка с шарени таблици, които преглеждаше за ученето си в 6-ти клас. Тя прибра моливите си прилежно в несесер с цип, и с усмивка ме заведе на по-тихо място, където мислеше че ще е удобно за видео интервю. „Ашима, нещо, което много ще ми помогне е ако преразказваш въпросите в отговорите си, така че …” Тя любезно ме прекъсна. „О, да. Знам как да правя това.”- каза тя с блясък в очите. В този момент разбрах, че си имам работа с пълен професионалист

[b:18883d58]Та какво направи през последното си посещение в Ред?[/b:18883d58]

От миналата година започнах да посещавам много места, най-вече за катерене на болдъри. През лятото отидох до Япония за два месеца, после отидох до Rocklands, Южна Африка за месец, което беше много много яко. Имаше много хора там, и много професионални катерачи. Беше забавно да се движа с про-тата, защото това никога не ми се е случвало тъй като живея в Ню Йорк. Rocklands са толкова изумителни… когато изкачиш някой болдър, отгоре виждаш само камъни.

[b:18883d58]Имаше успешно посещение там. Кой са някои от трудните болдъри, които успя да изкачиш?[/b:18883d58]

Ами, по-трудните неща, които изкачих докато бях там бяха в Кейп Таун, който също е в Южна Африка. Изкачих Steady Plums (8b), също така Fragile Steps (8b) и минах флаш Hatchling, което е 8а (в Rocklands).

[b:18883d58]Преди да дойдеш в Ред тази година, какви бяха част от целите ти?[/b:18883d58]

Ами всъщност откакто се разбра че ще дойда в Ред, единствено исках да изкача 8b+. Бях доста изненадана от това, че направих малко повече!

[b:18883d58]Определено! На първия ден изпълни целта си. Какво се случи след това?[/b:18883d58]

Ами, на втория ми ден отидохме до Motherload (зона в Ред Ривър Гордж) и минах флаш Omaha Beach (8b+). Беше доста смешно, защото когато катерих нагоре по последната част от Omaha си мислех че площадката беше тази на Madness. Малко ги обърках, така че се включих там, и Ник (Дутъл) ми викна, че са грешните и трябваше да се откопчая от тях и да се изкача нагоре до площадката на Omaha. Беше доста смешно.

[b:18883d58]След Omaha, ти се нацели в Southern Smoke (8c+). Защо избра този маршрут?[/b:18883d58]

Ами, първо изкачих Ultraperm (8b) и края и двата е един и същ. Тъй като може да мина края реших да пробвам по-трудното начало. Средата на Southern Smoke е горе долу пасажа… или, май всичко е пасаж. Но края на Southern Smoke се оказа пасажа за мен. Падах къде ли не там. След като успях да го мина, знаех че мога да го мина. Остатъка беше доста лесен за мен: доста добри хватки, наблизо една до друга. Беше само въпрос на самообладание.

[b:18883d58]Знаеше ли че ще можеш да го минеш?[/b:18883d58]

Преди последния ми опит, ние бяхме на път да си тръгваме и аз си казах – „Ще се пробвам още веднъж.” После Ник (Дутъл) и Джими (Уеб) и Катерин (Уилиамс) дойдоха само, за да ме окуражават. Когато го изкачих бях много много развълнувана. Не мислех, че ще успея да го кача поне не този ден.[b:18883d58]Как стана толкова добра катерачка? През цялото време ли тренираш?[/b:18883d58]

Ами аз съм най-вече болдър катерачка, така че не тренирам реално за спортно катерене, поне не до последните няколко седмици. Мисля си, че ако си добър в болдър катеренето… ти трябва само издръжливост, нали разбираш? Ако си добър в катеренето на болдъри, знаеш че можеш да направиш всички движения и остатъка е само дали ще се умориш твърде бързо или не. Има зала за катерене на около час от вкъщи. Аз ходих там всеки уикенд за да катеря малко спортно. Това е може би единственото място в Ню Йорк Сити, където има наистина високи стени. Аз ходя веднъж седмично изкачвам някой друг дълъг маршрут, правя няколко траверса напред- назад, малко катерене на болдъри. Всъщност не правя нищо специално.

[b:18883d58]Защо мислиш, че всички са впечатлени от твоите постижения на толкова малка възраст?[/b:18883d58]

Не съм сигурна… Аз съм само на 11 години и съм изкатерила няколко доста трудни неща. Спечелила съм няколко състезания. Но има и други деца, които са доста силни. Мисля че е защото ме даваха в Reel Rock Tour и доста хора изгледаха този филм. Хммм…може би също така защо съм изкачила 8b, което е доста висока категория за жена и току що изкачих 8с+, което е доста трудно. Да това са всички причини за мен.

[b:18883d58]Какъв ти е плана за остатъка от последния ти ден тук? Ще пробваш ли Lucifer (8c+) още веднъж?[/b:18883d58]

Може да го пробвам още веднъж днес … Малко вали. Може би.

[i:18883d58]Няколко часа по-късно, Ашима изкачи второто си 8c+ за два дни.[/i:18883d58]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 202 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Система за самооценка на личните качества
Метеора
Spartacus – катерене на Kalymnos, Гърция
Едно пътуване до Гърция
Разказ на Адам Ондра за изкачванията му в Испания
Сравнителна таблица за спортни маршрути
Музаки и Теопетра - курс по катерене
Мальовица - Учебни скали "Динамо"
Мисли като един атлет


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap