Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Първото изкачване на Стената MahayanaПо материали от Internet  |  Редактирана на 12/10/2004


На 9 май 1998 година Russel Mitrovich, Mike Libecki и Josh Helling пристигат в едно малко село намиращо се в Clyde River, Бафинова земя, с планове за най-голямото приключение в техният живот. Екипът има многобройни трудни изкуствени катерения по El Cap. Но дори големите стени в Йосемите не можеха да бъдат адекватен тренинг за суровото време и усамотеността, които ги очакваха през следващият един месец и половина.

За да достигне отдалечените гранитни гиганти, екипът наема снегомобили, за да пренесат екипировката през 60 мили по замръзналият Арктически океан. Очаквайки най-лошото, екипът носи повече от 600 паунда храна и екипировка със себе си. На 12 май те завършват базовият лагер и започват да катерят 4200 футовата Северна стена на Walker Citadel, който все още е един некатерен връх.

[img:6ef9e4cc95]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Gibbsfiord.jpg[/img:6ef9e4cc95]

Изкачването започва с нормално изкуствено и на някои места, смесено, снежно-ледено катерене. След като фиксира 550 фута въже, екипът изнася седем тежки натъпкани торби за теглене под един огромен гранитен таван. Този скален подслон става Лагер 1. Фиксирайки още две трудни изкуствени и едно страховито свободно въже, екипът започва да се придвижва относително бързо по вертикалната стена. Обаче, техният прогрес е спрян
за една седмица от една силна арктическа буря, започваща на 17 май. Тъй като ветровете духат жестоко, сняг и лед обвива вертикалният свят и залежда техните въжета. Екипът става затворник, скрит в 6х4 футовото порталедже. Скоро стената се пренасища със сняг и големи лавини започват да падат отвсякъде надоло. Първата голяма лавина, която отбелязва директен удар по тях, отваря циповете на найлоновите врати и изпълва порталеджето с тежък сняг. С голямо безпокойство и силно удрящи сърца, те издържат повече от дузина подобни опустошителни лавини.

На 23 май, времето се оправя достатъчно, така че те са способни да катерят в лошото, но поносимо време. Следващите хиляда вертикални фута преминават през изкуствено катерени и запълнени със сняг и лед цепнатини. На 1 юни, екипът допълзява до един огромен снежнопокрит перваз, където организира Лагер 4 под друг голям скален таван. Тези естествени тавани се оказват животоспасяващи от камъните,снегът и ледът падащи периодично отгоре. Качеството на скалата е изключително добър гранит до 17 въже, но от там нататък тя се превръща в червено оцветен, прояден и разлагащ се гнайст през следващите 700 фута. Откриването на здрави и безопасни анкерни точки става изключително трудно. След един дълъг период на трудно катерене, екипът е способен да изнесе торбите за теглене по фиксираните, в продължение на 600 фута, статични въжета. Скоро след това, севернообърнатата връхна стена става силно надвесена и здрава.

От там нататък чудни винкели водят към празнотата на синьото небе. Ощастливени от нормално, но студено време, те продължават да катерят нагоре. Достигайки на около 3700 фута над замръзналото море, късните пролетни температури започват да се повишават. Небесно синята вода започва да покрива повърхността доло, сигнализирайки за пропукването на покритото с лед море. Фиксирайки само едно въже над Лагер 7, екипът прави още една дължина и излиза на върха на кулата на 13 юни. Така тримата стават първите хора стъпили на върха Walker Citadel.

Следващите три дни те изгубват в преподреждане на торбите за теглене и в спускане надоло по 4200 футовата арктична стена. След 36 дни без нощ, прекарани в целенасочено катерене, екипът накрая се добира до водната основа на разрушената стена.

През следващата седмица тримата изследват обграждащите ги фиорди, като ги пресичат по топящият се лед, газейки по водата. Плиткият слой вода на повърхността на леда, отразява огромните и обширни гранитни стени доло в техните крака. Гръмогласният лай на обкръжаващите ги тюлени, отеква на цели мили. До скоро замръзналият пейзаж, сега открива малки диви, лилави цветчета по каменистата брегова линия,а огромни цепнатини се открояват по променящата се повърхност на островите от син лед. Пингвини плуват елегантно в дълбоката зелена вода, a високо по покритите с оранжеви лишеи скали, гнездят бели чайки. Една дълга и тъмна зима си е отишла и сега никога незалязващото лятно слънце виси над тях. На 21 юни, в деня на лятното равноденствие, екипът вече е далеч от сенчестата стена, и подгизнал под ярките лъчи на арктическото слънце той продължава към дома.

Маршрутът бе наречен "Стената Mahayana", а трудноста, която му бе дадена е от 7 Степен, 5.10, А4.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1842 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Стената Трол
Първо зимно изкачване на Серо Торе
Северният ръб на Фицрой и Поансено
Катерене във Венецуела
Avoid the big ride - Tech Tips - Aid
Лена - руският маршрут на Пти Дрю
Турция и нейните цветя
Долината Ак-Су - "От Русия с любов"
Експедиция Серо Торе 2010 или една история с продължение
Маршрутът на Jean Christophe Lafaille


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap