Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Износена фиксирана екипировка може да среже въжето виJacк Geldard, UKC Chief Editor  |  Редактирана на 22/11/2012


[b:1f0b896f]В скорошно проучване на Mammut, тестовете показват, че някои фиксирани карабинери (често срещани като оставени примки на трудни спортни маршрути) биха могли да бъдат износени до такава форма, която да среже въжето ви дори при късо падане от само 2.7 метра.[/b:1f0b896f]


Снимката долу показва карабинер, който е взет от маршрут и тестван от Mammut:

За по-опитните катерачи вероятно не е никаква изненада това, че стара, фиксирана екипировка би могла да не е много здрава и надеждна. Евентуалното срязване на въже, обаче, е толкова потенциално опасно явление, че си струва да обърнем внимание на този доклад.


[b:1f0b896f]Ето го и пълното изявление направено от Mammut:[/b:1f0b896f]

Mammut спешно призовава за незабавно прекратяване на използването и отстраняване на постоянно монтирани примкии и карабинери в катерачните райони. Без значение кой е производителя на такава екипировка, многократното триене и причиненото от него износване може да доведат до образуването на остри ръбове, които могат да повредят или напълно отрежат въжета, дори и при сравнително малки падания. Разследванията на Mammut показаха, че този проблем всъщност е далеч по-драматичен, отколкото се приемше преди и това представлява много висок риск за катерачите.

През последните години стана все по-често срещано явление да се инсталират примки на надвесени маршрути по катерачните обекти. От една страна, това има за цел да улесни катерача при включването на въжето, от друга страна, целта е да се избегне понякога трудоемкото сваляне на примките след катеренето.

В зависимост от тяхната позиция, и като резултат от триенето на въжето при спускането на катерещите, тези примки могат да бъдат износени под ъгъл, което води до формирането на много остри ръбове (виж снимката горе).

Следните позиции са особено силно засегнати:

- първата точка на осигуряване (там, където осигуряващият стои в страни от стената при спускането)
- точки за осигуряване под тавани/надвеси
- точки за осигуряване в страни от линията на катерене

Износването се увеличава от наличието на прах или пясък по въжето. Изключително остри ръбове се формират на карабинери, които почти никога не понасят товара при падане и рядко се използват като точка за връщане. Това означава, че те никога не биват износени в заоблена форма ("deburred") и на тях могат да се образуват остри като бръснач ръбове. Карабинерите с Т-профил са склонни да бъдат по-податливи към образуването на остри ръбове в сравнение с кръглите профили.

При тестване на карабинера показан горе в лабораторията на Mammut за стандартизация, беше установено, че 9.5 mm въже, с маса при падане от 80 kg се прерязва при височина на падането само 2.7 метра/фактор на падане 1.0. Използваният карабинер има особено остър ръб. Предишни проучвания също са показвали, че на практика, наличието на триене в осигурителната верига може да доведе до фактор на падане, значително по-висок от пресметнатия. В комбинация с много остър карабинер, дори много малки падания (по-малко от метър) могат да бъдат критични. Известни са няколко случая на прерязани по този начин въжета без трагични последствия. В момента това се разглежда като вероятна причина за фатален инцидент при катерене в Швейцария.

Mammut също изследва и ефекта при промяна диаметъра на въжето върху тези остри ръбове. Появи се ясна връзка, както е показано на графиката по-горе: във всички случаи, по-дебелото въже предлага по-висока граница на безопасност, когато става дума за остри ръбове. Въпреки това, дори с 10 mm въже, стойностите са критични и животозастрашаващи. Близначните и двойни въжета (и двете въжета включени) предлагат най-голямо ниво на безобасност. Не са наблюдавани значителни разлики в стойностите при тестване с нови и използвани (леко сбръчкване на бронята, без повреди) въжета.

Остри ръбове могат да се появят и по карабинери на осигурителните площадки, но в този случай въжето минава през карабинера под остър ъгъл, в резултат на което се получава заоблено износване и образувалите се ръбове са по-тъпи. Въпреки това, тези карабинери могат да бъдат критични, ако оставащата здравина на оборудването не е достатъчна, за да издържи натоварването.

Залите за катерене по принцип използват стоманени карабинери, които се износват по-бавно и фиксираната екипировка се проверява редовно. Въпреки това, Mammut препоръчва да се обръща особено внимание и в тази ситуация. Не използвайте износени карабинери и докладвайте за тях веднага на отговорника в залата.

Фиксираната екипировка по маршрутите за катерене навън обикновено не се поддържа и дори не се проверява. Като цяло, поддръжка се изисква поради влошаване на лентите, корозия и т.н. и най-добре е да се избягва използването на такава екипировка.

Предупреждението е публикувано на сайта на [url=http://www.mammut.ch/ropes_handling_note.html]Mammut[/url]


Превод от английски:  Мартин Мартинов


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1145 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Как да изберем подходящите обувки за подход?
Ревю на La Sportiva Nepal Cube
Новите сечива за ледено катерене на Petzl
E9
Най-добрите обувки за катерене и подход за жени
Как да си изберем раница
Кой е възела за свързване на две въжета при рапел с най-голяма якост
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?
Как да изберем туристически обувки
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap