Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да си изберем седалка за катеренеREI, Rock & Ice  |  Редактирана на 26/10/2016

Много често удачността на избора на катерачна седалка се разбира, когато ви се наложи да я използвате в реална ситуация на скали, лед или в зала. Знанието какви са основните частите на седалките и какъв тип седалка е подходяща за определен вид катерене ще ви даде възможност да си изберете най-подходящата седалка за вашите приключения.


[b:5c5a69ab]Части на катерачната седалка[/b:5c5a69ab]

Ако тепърва започвате да се катерите, първата ви стъпка е да се запознаете с отделните части на седалката.

- Колан за кръста - Съществуват различни дизайни и се използват различни материали, за да се постигне максимален комфорт с минимално тегло. Има различни варианти – с една или две катарами, които могат да се затягат автоматично или да изискват вторично прекарване на лентата обратно през токата, за обезопасяване на седалката.

- Катарами – Това са едно или две парчета метал (най-често алуминий), които както споменахме по-горе изискват ръчно прекарване на лентата или затягат автоматично. Най-често катарамите са в страни от точката на връзване към въжето. Седалките винаги имат катарами на кръстния колан, но това не е задължително условие за коланите на краката.
- Колани за краката – Те са подплатени, за да са по-удобни и могат да имат катарами, с които да се стягат или разхлабват за улеснение на свалянето на седалката и за преобличане, докато сте вързани за въжето.

- Инвентарници - Използват се, за да се закача инвентар по тях. Повечето седалки имат четири инвентарника, но има и специализирани седалки, които имат повече, за да може да носите още повече екипировка. Инвентарниците се правят или от въженце с гумена обвивка и/или от пластмаса. Някои седалки дори имат свалящи се инвентарници, които позволяват да се наглася максимално удобно седалката. Внимание: инвентарниците не са направени, за да се осигурявате на тях.

- Ухо за теглене на товари (haul loop) - Намира се отзад на седалката и представлява лента или въженце зашито, така че да можете да завържете или да закачите с карабинер въже, с което в последствие да теглите товари. Внимание: То не е направено да носи собственото ви тегло или да се използва за осигуровка. Също така, не го използвайте, за да пускате рапел.

- Ринг за осигуряване (belay loop) – това е най-яката точка на седалката и единствената част от седалката, която се изпитва. Там се закачат карабинери с муфа, когато осигурявате някой или примка, когато пускате рапел. Внимание: Не трябва да връзвате за постоянно други работи на това ухо включително дейзи чейн или примки. Ринга ще се износи по-бързо, а също така не е предвидено да се използва по този начин. Ринга за осигуряване се прави от найлонова лента.

- Точки за връзване - това са две уши свързани с ринга за осигуряване. Въпреки че не се изпитват колко носят, те са доста яки. Независими проучвания показват, че те се късат около 12-14 kN (1200-1400 kg). Ако връзвате прусек, въже или лента за седалката, те трябва да са вързани за горната и долната точка за връзване. Така по-малко се износват двете уши и имате допълнителна сигурност. Внимание: Не осигурявайте и не пускате рапел, като връзвате карабинера с протриващото към тези точки, така се намалява якостта на карабинера. Вместо това използвайте ухото за осигуряване.

- Еластични ленти / повдигачи – Тези ленти служат за повдигане и свързване на двата колана за краката с колана за кръста. Обикновено са направени от тънка еластична лента. Често те могат и да се свалят. Много седалки за алпийско и традиционно катерене имат тази опция и позволяват на катерача да свали коланите за краката без да се отвързва от въжето, когато им се приходи до тоалетна. Много седалки за спортно катерене и катерене в зала имат ленти, които не могат да се откачат временно. Тези ленти могат да бъдат регулирани на дължина, за да бъде създадено максимално удобство при висене и свобода на движенията.


[b:5c5a69ab]Видове седалки за катерене[/b:5c5a69ab]

Най-първите седалки за катерене били направени само от парче въже, с което са се обвързвали катерачите. Седалките били или от самото въже или от найлонова лента, която се връзвала за кръста и краката. Някои въжени седалки, които можете да видите от време на време са Swiss Seat и Studebaker Wrap.

Днес обаче е доста по-обичайно (и по-безопасно) да си купите фирмено произведена седалка. Тези седалки са придържат към строги стандарти за изпитване и са направени да са по-удобни за катерачите.


[u:5c5a69ab]Седалки в зависимост от вида катерене[/u:5c5a69ab]:

1. Седалки за спортно катерене или катерене в зала


Катерачна седалка Hirundos Petzl

[b:5c5a69ab][i:5c5a69ab]Катерачна седалка Hirundos Petzl[/i:5c5a69ab][/b:5c5a69ab]


Този вид седалки са с минимално количество екстри, за да бъдат ултра леки, независимо дали катерите в залата или навън по спортни маршрути. Обичайни черти на тези седалки са:

- Имат единична самозатягаща се катарама или обикновенна, която трябва да бъде прекарана обратно. Направени са така, че да могат да се слагат и свалят много бързо.
- Разполагат само с два инвентарника, тъй като се носи минимално количество инвентар, докато се катери.
- Тънък ринг за осигуряване: пести се тегло.
- Минимална възможност нагласяне на коланите за краката: много от тях нямат катарами, за да се пести тегло. В повечето случаи вместо катарами се използва материал, който е или еластичен или позволява леко разтягане. Рядко при подобен вид катерене се изисква да обличате много слоеве дрехи, така че не е проблем, че коланите за краката не могат да се нагласят много.


2. Седалки за традиционно катерене

Традиционното катерене обикновено изисква много повече екипировка от спортното катерене, така че седалка за традиционно катерене има много повече екстри, като същевременно целта е да е относително лека и удобна. Типични черти на тези седалки са:

- Нагласящи се колани за краката с катарами
- Четири или повече инвентарника: направени, за да носят много инвентар.
- Дебело и издръжливо на износване подплатяване: увеличава удобството, когато прекарвате много време в седалката (при висящи площадки и катерене на маршрути, които са дълги повече от едно въже) ви е нужна повече подплата.
- Допълнително подплатяване на кръста: позволява да се стабилизира долната част на гърба ви и кръста ви.
- Ухо за теглене на товари: за дърпане на второ въже нагоре.


3. Седалки за ледено и смесено катерене

Подобно на седалките за традиционно катерене, но са направени да се справят с зимните условия. Типични черти:

- Нагласящи се колани за краката с катарами: трябва да дават възможност за пълно нагласяне, за да могат да стават върху зимни дрехи.
- Четири или повече инвентарника: направени са за носене на зимна екипировка, като цеви и сечива. Една или две дупки за закачване на карабинери за цеви и сечива.
- Допълнително подплатяване на кръста: позволява да се стабилизира долната част на гърба ви и кръста ви.
- Ухо за теглене на товари: за дърпане на второ въже нагоре.


4. Алпийски или планинарски седалки

Те са не са подходящи за трудно катерене. Леки са, с нагласяне на коланите на краката и с възможност за лесно слагане и сваляне. Типични черти:

- Нагласящи се колани за краката и за кръста с катарами. Позволяват лесно слагане и сваляне.
- Четири или по-малко инвентарника: за носене на минималното количество инвентар и са направени така че да не пречат при носене на раница.
- Тънък материал, за да не пречи при носене с раница. Този материал позволява при прибиране в раницата седалката да заема минимално място, тъй като не е задължително да бъде носена по цял ден.
- Тънко ухо за осигуряване: пести тегло, а на някои модели, дори и няма такова и трябва да осигурявате/пускате рапел през кръста или точките за връзване на коланите за краката.
- Ухо за теглене на товари: за дърпане на второ въже нагоре.


5. Специализирани седалки

Това са седалки направени за специфични катерачни нужди. Въпреки че те са строго специализирани и рядко се купуват, си струва да се споменат.

а. Седалки за каньонинг (минаване през тесни и високи каньони, където текат реки):

- Имат допълнителна защита на седалката, най-често от водоустойчиви материали;
- Единична точка за връзване, която също се ползва като ухо за осигуряване;
- Дебела е и е направена от устойчив на износване материал, така че да издържа на често търкане в скалите.


б. Седалки за състезания:

- Нямат инвентарници, тъй като няма нужда да се носи нищо нагоре;
- Тънко ухо за осигуряване, а понякога няма такова;
- Направена е така, че да не я усещате, докато катерите с нея.


в. Седалки за катерене на големи стени:

- Много широка и дебела подплата, която да осигурява удобство при дълго висене на седалката;
- Два ринга за осигуряване, позволяващи много възможности за осигуряване;
- Допълнителни инвентарници (6-10), за носене на многото инвентар нужен за изкуствено катерене на голяма стена.


г. Седалка за цялото тяло (за спасителни операции):

- Обикновено комбинация от гръден колан и седалка за кръста;
- Разпределя товара по-цялото тяло, което е нужно при носене на големи товари или стабилизиране на големи обекти (например спасителна носилка или голям клон на дърво);
- Не е подходяща за катерене.


[b:5c5a69ab]Седалки за жени и деца

Седалки за жени[/b:5c5a69ab]

Има доста седалки, които са направени да отговарят на специфичната женската физика, с уникална кройка и допълнителни екстри за комфорт. Трябва да сте наясно, че мъжките варианти на седалките няма да ви стават по същия начин, по който женските варианти. Някои от специфичните черти на женските седалки включват:

- Различно оформен колан за кръста;
- По-голямо отстояние между колана за кръста и коланите за краката;
- Намалено съотношение между размера на колана за кръста и коланите за краката.


[b:5c5a69ab]Детски седалки[/b:5c5a69ab]

Тези седалки имат много общи черти със седалките за възрастни, но са съобразени с физиката на децата. Много малките деца има относително висок център на тежестта (поради по-голямо отношение между големината на главата и гръдния кош) те трябва да носят седалка за цялото тяло. Детската седалка за цялото тяло се счита за седалка тип B и е направена за товари не по-големи от 40 kg. Седалките за цялото тяло най-често стават най-добре за деца до 5 години.

Когато детето ви порасне центъра на тежестта слиза надолу (поради понижаването на отношението между размера на главата и гръдния кош), седалките за кръста са по-добър избор. Седалка за кръста учи детето на общата безопасност при боравене със седалка на малка възраст, тъй като детските седалки за кръста и тези за възрастни са базирани на един и същи принцип и трябва да издържат на едни и същи изпитвания. Липсата на колани през гърдите позволява точката за обвързване да е по-ниско. Това позволява възела да не отива в лицето на детето, когато катери на установка.


[b:5c5a69ab]Как да пробваме и изберем седалка[/b:5c5a69ab]

Тук е описано обща информация, която е приложима за голяма част от седалките. Обаче е особено важно да спазвате инструкциите на производителя за специфичния модел седалка.


[b:5c5a69ab]Стъпки за слагане на седалка[/b:5c5a69ab]

1. Първо отпуснете коланите и на двата крака (ако те имат възможност за нагласяне), а после и колана за кръста;

2. Стъпете вътре в седалката като краката ви да влязат в коланите за краката. Внимавайте много коланите за краката да не се пресичат, ринга за осигуряване да не е усукан и колана за кръста не е обърнат наопаки. Ринга за осигуряване трябва да е отпред на седалката;

3. Наместете колана за кръста малко над кръста ви (над хълбоците). Това подсигурява да не се изплъзнете от седалката ако паднете с главата надолу. Веднъж след като колана за кръста е на мястото си го затегнете хубаво;

4. Трябва да имате не повече от два пръста разстояние между талията и седалката ви. Проверете дали катарамите са прекарани обратно, ако са от този тип (не е нужно ако са самозатягащи се);

5. Седалка, която няма възможност за още нагласяне (с други думи, ако не може да се стегне още или отпусне ако искате) не е опасна, обаче ще ви бъде трудно да си я сложите или свалите и това може да ограничи приложимостта й (може да не ви става, ако се наложи да носите по-дебели дрехи например);

6. Нагласете коланите за краката един по един. Някои седалки нямат възможност за регулиране на коланите на краката, а имат парче ластик, което им позволява да се разтягат;

7. Точното разположение на инвентарниците е по-маловажно от самия колан, това по-скоро е въпрос на удобство. Гледайте инвентарниците да са така разположени, че да ви позволяват да се движите и да не ви убиват. Да си сложите коланите за краката максимално близо до чатала и да имате два пръста междина в коланите за краката, най-често работи най-добре;

8. Колкото по-стегнат е коланът ви за кръста, толкова по-плътно ще ви приляга и ще ви е по-удобен, докато висите на въжето, но няма да можете да се движите много. Обратно, ако коланите за краката са по-свободни имате по-голяма подвижност, но те не са толкова удобни да висите в тях. Седалката е безопасна и в двата случая, така че вие преценявате доколко ви е удобно;

9. Последно проверете дали всяка катарама е прекарана обратно. Сега сте готови да изпробвате седалката.


[b:5c5a69ab]Стъпки за пробване на седалката[/b:5c5a69ab]

1. За да прецените дали седалката наистина ви е удобна трябва или да повисите на нея или да се отпуснете в нея. В нашите магазини, поне аз не съм виждал да има място, където да направите това, така че най-често е хубаво някой да ви препоръча нещо или в залата да пробвате някоя седалка и така да прецените. Принципно, когато се отпуснете на седалката, тя трябва да ви е относително удобна и да можете лесно да се изправите в нея, като на стол.

2. Колана за кръста не трябва да ви се мести прекалено много. Ако това стане, стегнете го, докато това вече не се случва. Също така не трябва да чувствате, че седалката се впива твърде много в кожата ви. Ако усещате места, където ви стяга много, пробвайте друг модел. Това може да пробвате като се опитате да мръднете колана за кръста надолу към бедрата ви. Не трябва да можете да го направите. Вариант е да увиснете на въжето и бавно се пробвате да се обърнете на обратно.

3. Ако имате чувството, че си стягате прекалено много тялото, за да се държите изправен, пробвайте да нагласите разстоянието между колана за кръста и коланите за краката. Това лесно може да се регулира с еластична лента от задната страна на седалката. Затягането им ще ви позволи да седите изправен в седалката без прекалено много да си напрягате тялото. Ако това не ви помогне пробвайте друг модел седалка.

4. Имайте в предвид, че всяко тяло е различно и не всяка седалка ще ви пасне перфектно. Има много видове седалки, така че пробвайте няколко различни модела, за да определите кой най-много ви пасва.


[b:5c5a69ab]Стандарти за седалки[/b:5c5a69ab]

Седалките, като всяка друга катерачна екипировка, са направени, както за удобство, така и с оглед максимална безопасност. Силите нужни за скъсване на седалката много надвишават силите, при които може да увредите вътрешните си органи. Това може да не е важно, за да вас когато си избирате седалка, но е информация, която всеки по-добър катерач трябва да знае.

Всички сертифицирани седалки се дават за строги изпитвания, за да отговарят на изискванията на Union Internationale des Associations d’Alpinisme (UIAA 105) или Европейската Комисия по Стандартизация (EN 1277). Двата типа стандарти за изпитване са различни и осигуряват качеството на различни видове продукти.

Седалките се категоризират и определят по формата и начина си за използване. Всички седалки за катерене споменати тук, които се състоят от колан за кръста и два колана за краката се определят като Тип С (седалка за кръста). На седалките тип С, ринга за осигуряване се изпитва на 15 kN (1500kg). Седалките за цялото тяло, които са за деца, спадат към тип B (седалки за малки тела) и за направени да издържат ≤ 40 Kg. Точката за връзване на тези седалки трябва да издържи минимум 10 kN (1000kg) преди да се скъса.


[b:5c5a69ab]Годност[/b:5c5a69ab]

През 2007 производителя на седалки и облекла Аrc’teryx направи голямо запитване на използвани седалки. Сред получените данни беше, че почти девет процента от катерачите казват, че не оглеждат седалките си. Седемдесет процента от тези не инспектирани седалки още били в употреба по време на допитването. Само десет процента казали, че оглеждали седалките си при всяко слагане.

Също тревожно е че много от катерачите не били наясно с истинската възраст или история на седалката, която използват. Част от допитаните казали, че взели седалката си втора ръка от други катерачи от стени за катерене или от водачи. Много от катерачите използвали седалките си много след предписанията на производителите, много ги ползвали за основна седалка въпреки, че били видимо увредени. Въпреки, че голяма част от върнатите седалки вече не били в употреба, много други били силно увредени и е трябвало да бъдат спрени от употреба много преди да стигнат до това състояние.


[b:5c5a69ab]Какво трябва да направите?[/b:5c5a69ab]

Гледайте точките ви за обвързване. Това са първите места, които се износват, особено ако катерите спортно, което включва много връзване и отвързване. Можете да увеличите живота на седалката си, ако когато се отвързвате дърпате внимателно въжето, вместо да го дърпате рязко и то да протрива през седалката. Когато седалката ви започне да се износва, веднага спрете да я ползвате, преди да стане инцидент.


[b:5c5a69ab][url=http://www.verticalworld.bg/subcategory.php?id=10]Ако желаете да получите качествен съвет при закупуването на седалки за катерене, можете да се обърнете за помощ към Магазин Вертикален свят[/url][/b:5c5a69ab]


Превод от английски:  Станко Йончев и Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 7995 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Кой е възела за свързване на две въжета при рапел с най-голяма якост
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем водонепропускливо яке
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
10 причини да използвате туристически щеки
Как да изберем еспадрили за катерене
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
Закупуване на еспадрили онлайн
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap