Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Борнео – нови трудни маршрути на височина над 4000 метраThe North Face  |  Редактирана на 13/10/2012


През лятото не липсваха събития, които да бъдат описани в катерачните медии, едно което може би не получи толкова голямо внимание беше експедицията спонсорирана от The North Face на Южи Хираяма, Даниел Уудс, Джеймс Пиърсън, Каролин Чиавалдини в Националния Парк Планина Кинабалу. Където над 4000 метра Южи Хираяма изкачи свободно мулти-пийч маршрут Pogulian Do Koduduo 9a, а Даниел Уудс изкачи за първи път маршрута Tinipi 9a+.
Tinipi – сън на местния език – е дълъг едно въже маршрут накован от Хираяма. А Pogulian Do Koduduo – завръщане на душата, е проект на Хираяма, за който той е споделил с други на Arco World Championship – самата линия е 65 метра 7c+ загрявка последвана от 35 метра 9а.
Като всичко е било заснето от Биг Ъп Продъкшънс за Rock Reel 2012 и може би след време като излезе за сваляне ще може да го видим във видео всички изкачвания.Като цяло плана на експедицията е бил да се направят някои от най-трудните спортни маршрути на по-голяма височина в света, и благодарение на изключително хубавото време, те катерили почти всеки ден. Те прекарали целия юни живеейки близо до върха на тази прекрасна планина, минавайки ежедневно едно часовия подход към платото на върха, за да катерят, да коват маршрути и да проучват. Освен описаните по-горе, по-важните изкачвания включват още:

Южи Хираяма – Metis – 5 въжета дълго Е6 6b
Джеймс Пиърсън: Excalibur 8c+ и флаш на Alanga 3 въжета – 120 метра 8b
Каролина Чиавалдини - Apuri Manan 8b и Alanga 3 въжета – 120 метра 8b
Даниел Уудс – Enter the Void 8cЕто и част от дневника, който са правили четиримата по-време на експедицията.

[b:0b1798e3]Каролин, 13 Юни[/b:0b1798e3]

Джеймс тъкмо ни раздаде чай и замръзнали бисквитки Орео. Всички ние, катерачи, и помощен персонал, сме се скрили в спалните чували, борейки се да не заспим и разпитваме за разкази. Сега е един след полунощ , пристигнахме в хижата Сайат Сайат, най-високата, на височина 3660 метра, в 8 тази сутрин. За да се изкачим тук от 1800 метра ни отне 5 часа вчера и един час днес. Срам ме е че използвам носачи: като катерач, не съм свикнала да плащам на някой 30 Евро за да ми носи тежката раница на гърба си. Само една плоскост дърво, въжета за презрамки, още едно въже около челото и са готови да действат. Технически погледното, нашия спонсор Mountain Torq им плати. Така че съм силно засрамена, но благодарна. Последното ни ходене тази сутрин трябваше да спирам на всеки 5 метра, също така и да се качвам по стъпките помагайки си с ръце. Колкото и дълбоко да се опитвам да дишам, не ми достига нещото нужно да се движа.

Сега е прекалено ветровито, мъгливо и дъждовно. Не е момента да проучваш недокосваните до момента стени на върховете около нас. Южи ни разказва с отпускащия си акцент: „тук, не планираш, може след малко времето ще се оправи, може утре…”В момента нямам нищо напротив да изчакаме. Съзнавам че Кинабалу ще е истинска експедиция. Студено, мокро, уморяващо и толкова ветровито… и в тези условия ние възнамеряваме да ковем нови маршрути, да катерим традиционно … Нещо наистина трудно. Част от мен се чуди, какво за бога правя тук. Сигурно ще ми стане лошо, ще се чувствам изморена, ще ми е студено, ще съм изплашена. Но накрая ще съм щастлива, и горда че съм била част от тази експедиция. Сигурна съм в това. Това е така, защото се чувствах по същия начин на предишното ми малко приключение с Джеймс и The North Face. Но в момента, чувам повече малкото срамежливо момиче в мен, което се мъчи да му е топло дори и в хижата. Може би ако се възстановя малко и се аклиматизирам, война в мен може да се пробуди.
[i:0b1798e3]Каролин на Alanga 8b [/i:0b1798e3]

[b:0b1798e3]Джеймс, 16-ти Юни[/b:0b1798e3]

Вече е трети ден от пътешествието, всъщност по-скоро седми, но днес е третия ден, в който катерим. Телата ни са смазани, но умовете ни стават само по-силни. Смешно е как само преди няколко дни, бих казал обратното, като стигнахме в подножието на планината добре починали, но малко неспокойни.

Катеренето и живеенето на 4000 метра е нещо ново за мен, идвайки от морското ниво до върха само за ден направи изживяването още по-лошо. Главата още ме наболява и дробовете ми още пищят, но първите няколко нощи преживяването беше адско.

Да се изкачваме нагоре посред буйния дъжд не ни спомогна особено, мокрите дрехи, които никога не изсъхват те карат да измръзнеш до мозъка на костите си. Вятъра, дъжда, как можем въобще да катерим на подобно място? Но после облаците се изчистват и светва слънце, виждаш най-невероятния пейзаж, който може да си представите. Планина от гранит, усукана и издялана във форми от сънищата ни, с надвиснали кули и стени докъдето ти види окото, само чакащи за първите си болтове.
Южи е бил тук преди така че сме наясно с нещата. Тук най-важно е да имаш търпение, не можеш да имаш вяра на времето, което значи доста прекарано време в хижата, после даваш всичко от себе си в малкия прозорец хубаво време през мъглата. Събуждането в 5 сутринта първоначално звучи ужасяващо, но когато се усетиш че е едва 7 вечерта и очите ти се затварят сами не е толкова лошо.
[i:0b1798e3]Южи си почива на пасажа на Pogulian Do Koduduo 9а [/i:0b1798e3]

Когато за първи път се качиш на върха на планината, е трудно да възприемеш всичко наведнъж. Толкова е обширно, и триизмерно, с кули стрелкащи се в небесата и тъмни кулоари, които сякаш стигат до самия ад. Южи ни обяснява местоположението на съществуващите маршрути и споделя тайните си проекти, харесваме си и няколко нови неща за нас самите, остава само да започнем.
[i:0b1798e3]Джеймс преминава пасажа на Excalibur 8c+ [/i:0b1798e3]

И преди съм ковал маршрути и разбирам основните неща, но не всичко, наистина да знаеш какво да правиш, и малките подробности благодарение, на които нещата става добре, се достигат само с опит. Обаче в сравнение с Даниел и Каролин съм майстор, така че давам най-доброто от себе си, за да се впиша в представите им, и ги научавам на малкото, което знам. След няколко дни всички са влезли в ритъм с нещата. Всеки е открил нещо, което да го вдъхновява, вкарал е малко кърски труд и е започнал да пробва движенията. Както наковаването на маршрути, така и катеренето на големи височини е нещо, което иска изучаване. Толкова е различно от катеренето на морското равнище, не само че най-малката по-сложна серия движения ви взима дъха, но също така се чувствам много по-уплашен от нормално, страхувам се че внезапно краката или ръцете ми ще се подхлъзнат, независимо от скалата с невероятно триене.

Говорейки за скалите… Най-хубавия възможен гранит, формиран във всяка форма, която може да се представите, дава почти безкрайна заигравка за (леко) приключенски настроените. Ние всъщност обикаляме наоколо, отбирайки най-доброто, най-трудното, и най-вдъхновяващите линии на цялото плато, и има повече от това, което може да си мечтаем да изкатерим. Ако разширим обхвата и към по-лесните категории или по-трудните за достигане зони, мястото има потенциал за няколко живота.

След няколко дни всички свикваме с живеенето на височина. Вече не сме без дъх вeчерта в хижата, и започваме да разбираме, някои по-болезнено от други за важността на слънцезащитния крем и вазелина за устни! От всички маршрути, които наковахме болшинството изкачихме свободно, поставяйки някои от най-трудните маршрути в местността. Трудността, когато правиш нови маршрути е не само да избереш красива линия, но да откриеш нещо близо до границата на възможностите си, но също така и възможно за изкачване. Разликата между възможното и невъзможното е често много малка!
Живота в хижата е лесен и приятен, благодарение до голяма степен на Mountain Torq – Малайзийски Приключенски Туроператор, и нашите гидове в планината. Те се грижат за всичко, давайки ни възможност да се отдадем само на катерене. Планирането и подготовката от тяхна страна е просто невероятно и може спокойно да кажем, че без тяхната помощ тази експедиция не би била възможна, поне не по този начин.
[i:0b1798e3]Южи на началото на Tinipi 9a+ [/i:0b1798e3]

[b:0b1798e3]Каролин , 17-ти Юни[/b:0b1798e3]

Вчера беше страхотен ден… Бях наковала кратък маршрут първия ден. Оказа се че по него има невероятни движения, много прецизно стъпване и …. Динамичен скок! Не очаквах такова нещо. След като разбрах движенията, разбрах, че не мога да ги направя. Така че го показах на Джеймс, който го изкачи при първия си опит, след като беше видял движенията. Бях толкова щастлива! Първия ми направен от мен маршрут, беше успешен, 8b Apuri Manan.

Това значи усещания. Но след това Даниел и Джеймс не надъхваха да пробвам движенията… И на третия ден открих точните стъпки, за да направя скока. И успях! Бях толкова изненадана. Винаги се отказвам, когато не мога да направя някое движение по маршрут. Интересно е да се запознаеш с идеята на проектите. Днес също беше хубав ден, защото Джеймс си намери проект. The Double Arête. Докато той го наковаваше, след приключенски традиционен подход към върха, той не беше напълно сигурен дали ще става. Но през деня той направи всички движения. Трябваше да видите усмивката му като слезе. Щастливи.
[i:0b1798e3]Каролин, Южи и Джеймс на Metis E6 [/i:0b1798e3]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 446 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Обща тренировъчна система
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Пакленица
Крис Шарма - First Round, First Minute
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Разказ на Адам Ондра за изкачванията му в Испания
Kompanj - спортно катерене в Istria, Хърватия
Квак и Моравския Крас
Трикала - спортно катерене в Гърция
Как да направим по-добър редпоинт


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap