Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

10 начина за ускоряване на катеренето в алпийски условияJack Roberts  |  Редактирана на 18/09/2012


Когато катерим в планината трябва да сме способни да се движим бързо и ефективно ако искаме да увеличим границата на сигурността и да повишим шансовете си за успех. Също така, поддържането на скорост при движението обикновено увеличава насладата ни от преживяването, защото се чувстваме по-вещи и въвлечени в това, което правим, в момента, в който го правим. Да се движим бързо не винаги означава да се катерим по-усърдно. Не става дума за заякване или да станем по-бързо приспособими към обстановката. Същността на скоростното катерене е най-вече в това да бъдем по-интелигентни катерачи, необходимите уменията за което биха могли да бъдат научени от всеки. Тук ви предлагаме списък с 10 съвета, за които мислим, че са важни и биха помогнали на всеки да стане по-бърз.


[img:6285fb56]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_472_1.jpg[/img:6285fb56]


[b:6285fb56]Ритъм[/b:6285fb56]

Бързото придвижване в планината не се състои в това да спринтираме, излизайки от палатката, като олимпийски шампион, а по-скоро в това да сме като ултра-маратонци, които намират ритъма си и се учат как да се придържат към него. Трябва да научим себе си и тялото си на изкуството за поддържане на ритъм и темпо, които му подхождат най-добрите и които ще ни позволят по всяко време да се движи напред, час след час. Това не може да се научи, ако винаги сте на границата на възможностите си, както технически, така и физически. Начина да научите своето лично темпо е друг - като правите дълги маршрути, които са категория или две под лимита ви и постепенно увеличавате трудността. Например ако границата на възможностите ви при трад катерене на 1 въже на скален маршрут е 5.10 (5c/6a), тогава започнете с по-дълги маршрути до 5.8(5a). Концентрирайте се върху това да се движите с умисъл. Поставянето на осигуровките. Правенето на площадките и т.н. Упражняването и практикуването на всички тези неща на по-дълги, по-лесни маршрути ще увеличи скоростта ви и без да го усетите ще откриете, че сте станали по-бързи и имате повече енергия. Вдигнете категорията, когато се чувствате готови за това и упражнете същите неща.


[b:6285fb56]Бъдете ефективни[/b:6285fb56]

Знаете ли наистина, колко време реално отнема на вас и партньора ви да изкатерите едно въже? Колко време ви отнема да оправите инвентара и да започнете да водите следващото въже? Вие и партньора ви трябва да имате разработена система, която отнема минимум време за да бъде изпълнена. Дали става дума за това, втория да събира инвентара така, че да е нареден и готов за катерене, още докато следва въжето, изкатерено от първия, дали за правенето на площадката или прекатаването на въжето, вкарването на скорост, докато в същото време оставаме добре осигурени е критично важно. Когато катерите и достигнете площадката, никога не забавяйте крачка. Направете осигуровките, накатайте въжето, осигурете втория и му предайте инвентара веднага и набързо. Използвайте Reverso или пластина за автоматично блокиране за осигуряване, това ще ви позволи да похапнете и пиете докато в същото време осигурявате надеждно втория. Докато катери вече изведеното въже, той подрежда инвентара по такъв начин, че да не се губи време след това при предаването му между партньорите. Целта е да се движим нагоре по всяко време. Ако катерим маршрут от 6 въжета и на всяка площадка седим по 10 минути, това прави 1 час, което може да означава разликата между това да слезаме по светло или на челници.


[b:6285fb56]Стремете се към простота (Принципа KISS - KEEP IT SIMPLE STUPID)[/b:6285fb56]

Единствения начин да избегнем загубата на време е да елиминираме сложността в системите, които използваме. Прост начин да започнем с това е като намалим бровя на въжетата, с които катерим. Наистина ли имаме нужда от двойно въже, или 60-70 м. единично също ще ни свърши работа? Обикновено дължината е достатъчна, за да свържем две въжета от маршрута (като по този начин елиминираме времето необоходимо за правенето на една площадка) и в същото време с едно въже се работи по-лесно, от колкото с две. Ако имате нужда от допълнително въже за пускането на рапели, може да помислите върху това да вземете леко - 7мм въже (tagline) и да го носите в раницата или вързано отзад.

Инвентара може да бъде опростен като намалим броя на френдове и клеми до един комплект от всяко. Френдовете се слагат и вадят по-лесно, плюс това са и по-лесни за намиране. Разбира се, това колко инвентар ще вземете зависи от трудността и вида на маршрута, но по принцип повечето катерачи имат нужда от по-малко инвентар, от колкото носят със себе си. Вземете повече 60-сантиметрови ленти и по-малко примки. По този начин ще имате по-малко триене на въжето, което е много важно когато катерите на едно (свързвате) две въжета от маршрута. Можете да използвате примка през рамото за да закачате инвентара си, вместо на седалката. По този начин прехвърлянето му от партньор на партньор става с минимална загуба на време. Използвайте 2 солидни точки за площадка вместо 3 и се връзвайте към тях с въжето вместо с ленти. Дълъг прусик (cord-de-lette) също работи добре, но изисква упражнения за да свикнете с него, така, че да не губите ценно време. Трябва да имате репертоар от техники за осигуряване, които можете да приложите в зависимост от характера на това, което катерите. Научете как да осигурявате [url=http://alpineinstitute.blogspot.com/2009/06/quick-belay-techniques.html]през рамо и през хълбок (hip belay)[/url]. А също и с протриващ възел/полу стреме.


[b:6285fb56]Стремете се към олекотяване[/b:6285fb56]

Всичко, което обличате или носите има някаква тежест. Дори тежестта на най-леката екипировка се натрупва и ще ви забавя, ще ви изморява и ще допринесе за това да не достигнете края на желания маршрут, освен ако не обърнете специално внимание на това колко тежи всяка единица инвентар или дреха. Можете ли да замените вашите тежки, големи карабинери с по-малки, които имат телени ключалки, които тежат с няколко грама по-малко?Наистина ли са ви необходими 22 cm цеви, когато 17 cm работят също толкова добре? Ще можете ли да се оправите с по-малко и по-леко устройство за осигуряване? Винаги ли пиете 2-3 литра течности или обикновено стоите дехидратирани и пиете по-малко? Един литър си е 1 кг, което е доста допълнителна тежест, която можете да си спестите, ако не я използвате. Пийте го или го оставете! Наистина ли имате нужда от допълнителен чифт ръкавици и шапка?

Добър начин да си наложите да носите по-лек багаж, е като вземете по-малка раница и не я препълвате. Старата поговорка, която казва, че "какъвто и размер раница да имате, ще я напълните" е доста вярна. Носете по-малка раница и ще мъкнете по-малко тежест. Мислете за това каква тежест бихте могли да махнете, не за това какво да добавите. В днешната катерачна култура имаме джунджурия за абсолютно всякакво ниво на комфорт и предназначение. "Опростявайте, опростявайте, преди всичко опростявайте!" е най-важното тук. Не взимайте джаджа, която може да се използва само за едно единствено нещо. Опаковъчния наелон с въздушни балончета изолира, става за постелка и почти не тежи. Дрехите за катерене са модно облекло. Критикувайте това, което носите. Ще използвате ли даден артикул като екипировка, или за да ви направи по-секси на снимките? Наистина ли имате нужда от вилица и лъжица за бивак, или ще се справите и без тях?


[b:6285fb56]Опознайте свръзката си[/b:6285fb56]

Много е важно да имате партньор, който е в състояние да се движи поне толкова бързо, или по-бързо от вас самия. Ако постоянно чакате партньора си да ви настигне, това бързо става изморително и деморализиращо. Разбирането за това как партньора ви катери в свръзка, комуникира, движи се, не само ускорява нещата, но и също така прави катеренето ви доста по-сигурно и забавно. Това да имате ясно дефиниран начин за комуникация, които и двамата разбирате, помага много за намаляването на неразбирателствата и увеличава сигурността.


[b:6285fb56]Движете се заедно[/b:6285fb56]

Най-добрият начин да увеличите вертикалната скоростта на свръзката, е като се движите заедно, когато сте на лесен и умерено труден терен. Никой не казва, че тази техника е 100% безопасна, но когато се практикува и упражнява достатъчно от двама или трима партньори, които знаят как се движат останалите, тази техника (френска свръзка или simul-climbing) може да бъде по-сигурна дори от осигуряване от земята, което може например да е изложено на риск от падащи камъни/лед или други обективни опасности. Все пак, трябва да се има предвид, че това е техника, която трябва предварително да се изучава и упражнява, така че когато я прилагате да сте сигурни, че я разбирате напълно.

Винаги, когато катерите по този начин, бъдете сигурни, че помежду ви има най-малко една или две точки с осигуровки. Докато въжето остава относително изпънато между всички катерещи, всеки от тях е осигурен. Всеки от тях трябва да катери с равномерно темпо и да се отнася към това, така, сякаш катери соло. Това е особено важно, когато водещия катери на пасажа, а втория е на умерено труден терен. Една от опциите, които може да пробвате е да използвате Wild Country Ropeman или Petzl Tiblock за да подобрите сигурността докато катерите.

Водача слага наобратно Ropeman, като го закача за много сигурна осигуровка и прекарва въжетео през него. Поставено по този начин, въжето ще минава лесно през него, когато водача катери. Ако се случи така, че втория падне, палеца на Ropeman ще приклещи въжето и ще спре падането, като при това ще се избегне сериозно дръпване на водача за сметка на осигуровката. Petzl Tiblock може да бъде използван по същия начин, но може да му се има по-малко доверие, понеже той има зъби, които могат да обелят бронята на въжето. Ropeman няма зъби и следователно не би наранил въжето.

Трябва да се обърне специално внимание когато слагаме Ropeman на осигуровката и как въжето ще мине през него. Тази техника изглежда работи най-добре, когато се използва по-тънко въже. Някъде между 8mm до 9.2 работи най-добре. Всичко по-голямо води до излишно триене на въжето, което ви забавя. Бъдете сигурни в системата и си поиграйте с нея на някой лесен маршрут, така че да разберете напълно как работи и как да избегнете всякакви опасности, които могат да възникнат от използването ѝ.


[b:6285fb56]Тръгвайте рано[/b:6285fb56]

Общо взето, колкото по-рано тръгнете към това, което възнамерявате да изкачите, толкова по-големи са шансовете ви за успех и/или оцеляване. Налагало ми се е да се връщам от много върхове преждевременно, защото или времето много е напреднало, или светлината е свършила, или пък не съм стигнал там преди тълпата от други свръзки, или нещо подобно. Всички тези провалени опити биха могли да бъдат избегнати ако бях излязъл от чувала само 1 час по-рано. Алпийското катерене е приключение, и като такова винаги има неочаквани обрати. Ще бъдете по-подготвени за неизвестното, ако заедно с партньора си станете и започнете деня си по-рано от планираното.


[b:6285fb56]Обличайте се сериозно[/b:6285fb56]

Ако искате да се движите бързо, то обличайте се леко, така че да не ви става топло и приятно. Да се обличате сериозно означава да носите термобельо под вятъроустойчиво горнище (панталон и връхна дреха) и използвайки движението за да се топлите. Ако се случи така, че да забавите ход достатъчно, че да се охладите и да ви стане студено, чак тогава добавете изолиращ слой над това, което вече носите. Ако наистина искате да видите колко леко можете да бъдете облечени, поръчайте си micro wind/water-resistant nylon shell от Go Lite или Patagonia, заедно с тънка копринена balaclava, леки ръкавици, Petzl Tika челник, няколко GU пакета в торбичката с магнезий и увийте леко изолиращо яке около кръста си.


[b:6285fb56]Пийте и яжте[/b:6285fb56]

Понякога нищо не е толкова онемощяващо, колкото ожадняването и намаляването на кръвната захар. Удрянето в стена от умора не е забавно, а в същото време можем лесно да се докараме до такова състояние, защото вниманието, което отделяме на всепоглъщащите движения по скали и лед, понякога ни разсейва от факта колко сме дехидратирани и огладнели. Аз имам правило - винаги да нося някакъв power gel или GU в някой от външните джобове, така че да мога лесно и бързо да си набавя 100-200 калорий когато са ми необходими, без да се забавям от това. Ако го прави редовно, човек би могъл да продължава да се движи с часове, ако похапва по пътя така, че да поддържа нивото на глюкозата си. Да се дехидратирате е също толкова уморително, колкото и да нямате достатъчно храна. Поради тази причина си струва да погледнете за раница, в която можете да сложите мех с вода, който има маркуч, и да си посръбвате от него. По този начин ще имате възможност да си пийвате по малко вода продължително време, което ще ви държи мотивирани и свежи. В наши дни повечето от тези мехове са доста сигурни и водата не изтича от тях, единствения недостатък, за които трябва да намерите решение е, че замръзват. Аз все още не съм намерил добър начин да го постигна, така че обикновено катеря в някаква степен на дехидратация, което не е добре. [1]


[b:6285fb56]Тренирайте![/b:6285fb56]

И последно: няма заместител на това да бъдете физически и психически натренирани за вашия проект. Катерете лесни скали в лошо време с планински обувки. Катерете без оглед на това какво е времето или колко махморлук имате от предишната вечер.

Трениреайте, тренирайте и след това... тренирайте още малко.


-----------------------------
[1] Б. пр.: един от начините е да увиете съда с течност в нещо изолиращо, дреха/яке например.


Превод от английски:  Мартин Мартинов


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1015 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 19/09/2012 от detyo Коментирайте
Много правилни съвети, но трябва да двамата в свръзката да имат такава нагласа.
2 Публикуван на 20/09/2012 от matix Коментирайте
Разбира се, иначе единият се изнервя, че се влачат, другият, че го юркат, и така. Разбирателство трябва да има. Не случайно хората разправят, че е по-лесно да си намериш гадже, от колкото свръзка.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Cerro Torre's Cold Case
Моите Планини - Част Седма
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите
Моите Планини - Част Шеста
Скоростни Серии - Част III : Ули Щек
Пътешествието | Гренландия
Моите Планини - Част Пета
Схема и описание на маршрутите по АкСу
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
Първо зимно изкачване на АкСу


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap