Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да се завържем за въжетоDan Middleton, UK Climbing  |  Редактирана на 28/04/2020

Първото и може би най-важно умение, което трябва да научи всеки катерач е как да се завърже към края на въжето. Най-често използваните възли са "плетената осмица" и "булинът с контролен възел". В тази статия е показано как да ги направите.


ОСМИЦА


Възелът плетена осмица обикновено е първия възел, който научават начинаещите катерачи.

Започнете с връзването на една осмица на около 1 метър от края на въжето (точното отстояние от края зависи от дебелината на въжето).

Промушете края на въжето през точката на връзване на седалката. Задължително проверете инструкциите на седалката, от къде трябва да премине въжето, ако не сте сигурни.

Вземете края на въжето и проследете в обратен ред възела, така че да повторите оригиналния възел.

Завършеният възел трябва има две въжета минаващи успоредно едно на друго.

Имате ли достатъчно дълга опашка? 10 см е минималната безопасна дължина на опашката, така че проверете за това преди да стегнете възела.

Някои хора използват опашката, за да завържат стопиращ (контролен) възел. Той не е необходим, но е добре да го завържете, ако ви остане прекалено дълга опашка, която може да ви пречи или да ви бърка с основното въже. Винаги завързвайте контролния възел максимално плътно до осмицата.

Това е то – един сигурен и изпитан възел, който е лесен за научаване и лесен за проверка. Защо трябва да си правим труда да научим някой друг? Добре, това не е най-лесният възел за развързване след едно падане и тук е момента, в който идва време за булина с контролен възел.
Възел осмица (1)

© BMC Collection

Възел осмица (2)
Възел осмица (3)
Възел осмица (4)
Възел осмица (5)
Възел осмица (6)
Възел осмица (7)


БУЛИН С КОНТРОЛЕН ВЪЗЕЛ

Това е един гъвкав възел, който има някои недостатъци, но и някои предимства в сравнение с предишния възел.

Промушете края на въжето през точката на връзване на седалката.

Оформете една кръгла примка на основната дължина на въжето, като късия край на въжето излизащ от седалката трябва да идва отгоре на примката.

Вземете края на въжето и го прекарайте през примката.След това прекарайте края зад основното въже и тогава обратно през примката.

Стегнете и проверете възела.

Завършете възела с двоен контролен възел – това е задължително, за да осигурите безопасността на възела.

Понеже е лесен за развързване (дори и след едно падане), булина е популярен възел сред спортните и индор катерачи. Той има една основна слабост – склонността да се разхлабва, преобръща и развързва. Завършвайки булина с един стегнато завързан контролен възел създава здрава и безопасна комбинация, която трябва периодично да бъде проверявана.
Булин (1)
Булин (2)
Булин (3)
Булин (4)
Булин (5)


ВАРИАЦИИ

Въпреки че има вариации на тези възли, които могат да бъдат интересни, все пак е добра идея да ползвате някой от стандартните избори при падане. Надзирателя на залата, в която тренирате може да има проблеми с проверката на възела, ако не го познава и начинаещите катерачи е най-добре да се научат на основните варианти преди да се насочат към по-подходящи, но по-трудни за проверка вариации на основните възли.


ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИНЦИДЕНТИ

Способността да връзвате всеки един от тези два възела правилно не е достатъчно за вашата безопасност в залата или скалите. Шокиращо лесно е да се объркате или просто да направите грешка. Американската легенда Lynn Hill почти прекратява своята катерачна кариера и за малко не загива в Buoux, след като пада на земята, тъй като не е завързала правилно своя възел. Много други не са такива късметлии.

Има едно просто предпазно средство, което да предотврати тази свойствена за хората способност да правят грешки – тя е наречена приятелска проверка. Преди да започнете да се катерите, катерачът проверява осигурителната система, докато осигуряващия проверява катерача дали се е завързал правилно и как е сложил седалката си. Ако вие все още не използвате тази система, най-добре я опитайте, тъй като тя може да спаси вашия живот или този на вашия приятел.


--------------

Както споделихме в края на материала, умението да се завръзвате с тези възли не е достатъчно, за да ви осигури безопасност. За да сте сигурни, че ще се научите правилно не само да се връзвате, но и да осигурявате, да се контролирате взаимно, да се спускате на рапел и да разекипирате маршрута, който сте изкатерили, препоръчваме някой от курсовете по катерене, алпинизъм и планинарство на Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят".


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 10303 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
"Широко поле" за изяви всякакви
Категория на трудност - Част І
Как да направим снежен подслон
Chamonix Mont-Blanc
Подготовка и провеждане на алпийски прояви - Част IX от учебника по алпинизъм за ...
Обща характеристика на алпинизма - Част I от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 ...
Аз съм тук
Най-значимите изкачвания и катерачи за 2002 година
Опасности в планината - Част VI от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 година
Моите Спомени - Ревю на книга


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap