Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планинатаMcKenzie Long  |  Редактирана на 05/07/2012


[b:d909094e][url=http://verticalworld.net/articles/article.php?id=467]Към ЧАСТ 1: Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве[/url][/b:d909094e]

[i:d909094e]Носене на специализиран външен слой в дъжда по време на многодневен поход. Да носите предпазни слоеве е съществено важно за безопасността ви и за да се радвате на времето прекарано сред природата.

Снимка: Вероника Лонг[/i:d909094e]


[b:d909094e]Система за обличане на слоеве[/b:d909094e]

В тази част от статията ще ви обясним как да се обличате при различни условия. Като целта е да не носите прекалено много дрехи, но също така трябва да сте готови за внезапна промяна на времето.


[b:d909094e]Лятна полудневна разходка в планината[/b:d909094e]

За полудневна разходка в планината през лятото или за кратко катерене на дълги маршрути по няколко въжета, предпочитаме двуслойна система на обличане. Понеже е топло и не сте прекалено далече от цивилизацията, няма нужда да прекалявате с изолиращите слоеве. Но имайте в предвид, че ако стане ветровито и се заоблачи, трябва да си носите нещо, което да ви предпази, докато се приберете вкъщи или се скриете някъде.
[i:d909094e]Пример за обличане с два слоя, която работи добре, докато катерите. В идеалния случай ветроустойчивата дреха може да се побере в джоба ви и лесно да го носите със себе си.

Снимка: Макензи Лонг[/i:d909094e]


1. Основен слой – Започнете със спортна фанелка или дълго термобельо като основен слой. Може да е с дълги или къси ръкави в зависимост, доколко ще сте на слънце и колко са високи температурите, можете да предпочетете или вълнена или синтетична дреха. Като имате това в предвид, ние най-често излизаме с вълнено термобельо с цип на врата като основен слой.

2. Външен слой – За втори слой, ако се тревожите за обема и теглото (което често е основната ни грижа), изберете леко и лесно побиращо се ветроустойчиво яке като North Face Triumph. Като алтернатива, можете да изберете ветроустойчив полар като Патагония R4, North Face Windwall или Mountain Hardwear Mistral. Последно, ако има шанс да е влажно през деня, вземете ветроустойчив софт шел като Marmot Reyna или Arc'teryx Venta SV, който издържа на известно количество дъжд.
[i:d909094e]Макензи Лонг по време на преход в долината Торе, носи два слоя дрехи: вълнен основен слой и полар с софт шел панталони и кърпа Buff за предпазване от вятъра и слънцето.

Снимка: Люк Лайдйард[/i:d909094e]


[b:d909094e]Летен целодневен преход или изкачване (обличане на три слоя)[/b:d909094e]

Цял един ден в планината може да ви поднесе много изненади. Следобедните гръмотевичните бури са нещо често в много планини, особено в периода юли-септември и може да се разразят без предупреждение. Да сте в планината в такова време и да трябва да слезете надолу без да имате подходящи дрехи, е не само неудобно, но може да бъде и опасно. Дали е еднодневно изкачване или серизно алпийско скално катерене, трябва да сложим повече неща в раницата си, просто за да сме подготвени в случай, че се случи нещо непредвидено. Въпреки че изкачването ви може да мине съвсем благополучно, по-добре е да сте подготвени в случай, че си изкълчите случайно глезен или ви застигне буря в планината.
[i:d909094e]Пример за обличане с три слоя, използвайки синтетичен основен слой, полар със средна плътност за среден слой и дишащо софт шел яке за външен слой. Тази система е най-добра за аеробни дейности като преходи, ски бягане или катерене в студа.

Снимка: Макензи Лонг[/i:d909094e]


1. Основен слой – Поради същите причини, както и при половиндневния преход, трябва да си сложите висок клас фанелка по ваш избор. Ние бихме избрали термобельо с малка плътност и с дълъг ръкав от мериносова вълна с цип на врата.

2. Среден слой – Средния ви слой, трябва да е топъл, като например полар средна плътност от типа на Патагония R2. Ако температурите са по-ниски, както е през пролетта или есента, заменете го с полар с качулка или леко яке с изолация като Patagonia Down Sweater, Mountain Hardwear Zonal или Montbell Thermawrap.

3. Външен слой – За да завършите облеклото си трябва да имате мембрана, която е подходяща за съответните условия. Ако планирате да правите аеробна дейност в хубаво време, водоустойчив софт шел или ултралека мембрана ще ви свършат работа. Ако има шанс за сериозен валеж (което почти винаги се случва в планината), вкарайте хард шел или леко яке с мембрана в раницата ви заедно с някакви водонепропускливи панталони.

Имайте предвид, че при лоши обстоятелства еднодневен преход или изкачване може да включи бивак или преход през нощта. Във връзка с това си носете хубава топла шапка, челник, свирка, лейкопласт (в случай, че си изкълчите глезена), допълнително храна и вода.
[i:d909094e]Тук Патагония Capilene 2 е използвана като основен слой, а MontBell Thermawrap - като среден слой. Третия слой с мембрана е прибран в раницата при прехода, но може да се извади и да се облече, ако стане ветровито или се разрази буря.

Снимка: Люк Лайдйард[/i:d909094e]


[b:d909094e]Начин на обличане при многодневен преход (обличане на три слоя)[/b:d909094e]

Честно казано няма голяма разлика между това, което трябва да си вземете при един целодневен преход и при един многодневен. Най-вече трябва да предвидим, че вероятността времето да се развали е много по-голяма и ако нещата загрубеят ще трябва да издържим повече време преди да се приберем. Накратно, ще бъдем малко по-консервативни.

1. Основен слой - В най-общия случай ние бихме предпочели блуза с ниска плътност от мериносова вълна с цип на врата. Но бихме взели и спортна фанелка с къси ръкави като бонус.

2. Среден слой – Най-често бихме предпочели леко яке с изолация и качулка като Patagonia Down Sweater, Patagonia Nano Puff или North Face Catalyst. Въпреки че якето от полар е удобно, лекото яке с изолация е по-добро и ще ви държи топло в повече случаи.

3. Външен слой – за завършек е добре да си вземете яке с мембрана походящо за условията. За многодневен преход приемаме, че може да ни навали силен дъжд, така че си вземете хард шел или качествено яке за дъжд, заедно с някакви панталони, които са водонепропускливи.

Заедно с това , трябва да си вземете топла шапка, челник (и допълнителни батерии), свирка, лейкопласт, заедно с обичайната екипировка за дълъг преход.
[i:d909094e]Остин Палмър и Вероника Лонг, носят водонепропускливи, ветроустойчиви слоеве, шапки и Buff кърпи на вертровитото планинско било.

Снимка: Вероника Лонг[/i:d909094e]


[b:d909094e]Зимни подвизи (обличане на четири слоя)[/b:d909094e]

За по-студени и мокри условия като каране на ски, сноуборд, ледено катерене или неособенно трудно планинарство, 4-ри слоя работят най-добре, за да ви позволят да се охлаждате по време на усилено аеробно натоварване през деня и да ви е топло, когато не се товарите много или има буря. Всеки слой може да бъде махнат или облечен в зависимост от това дали ви трябва през деня.
[i:d909094e]Система за обличане с четири слоя за многодневни преходи в планината. Хард шела ви дава възможност да сте готови за всякакъв вид време, изолацията и полара със средно тегло и основния слой от мериносова вълна дават максимално отвеждане на влагата далече от тялото и изолация.

Снимка: Макензи Лонг[/i:d909094e]


1. Основен слой – Започнете с дълго термобельо - блуза и долнище. Тези с най-малка плътност често работят по-добре, така че да не прегреете, докато се напрягате нагоре в планината. Както винаги, предпочитаме нещо с дълги ръкави и цип на врата, което е по-леко и от мериносова вълна.

2. Среден слой – изберете полара, който най-много ви харесва. Той трябва да е със среден или малък грамаж като Патагония R1 или R2 и Arc'teryx Caliber Hoody. Може да е с по-малък грамаж от полара, който бихте носили, когато носите три слоя.

3. Изолиращ слой – За изолиращ слой изберете нещо сравнително леко, може да е с пух или синтетична изолация. Това яке трябва да става над полара ви и под якето ви с мембрана. И въпреки че ние бихме предпочели лека пухенка с качулка през зимата, когато има вероятност да се намокрите яке със синтетична изолация би било по-добро. Якетата със синтетична изолация тежат малко повече и са по-обемни от тези с естествен пух, но запазват свойствата си, когато се намокрят. Ако сте някъде по средата на нищото или на многодневна ски екскурзия, допълнителното тегло и обем на синтетичната изолация си струва. Нашите любими якета с изолация са Arc’Teryx Atom SV, Montbell UL Thermawrap или Mountain Hardwear Zonal.

4. Външно яке – Предпазващия хард шел слой е това, което ви трябва. Ако смятате да се ровите в снега, независимо дали ще порите със сноуборда, ще бягате със ските или ще ходите със снегоходките, непременно ще се намокрите, което е нещо нежелателно. Яке от Gore-tex или ЕVent е това, което ви трябва.

Плюс всичко това ви е необходима топла шапка, която да покрива напълно ушите ви, някаква кърпа от сорта на Buff или маска също са препоръчителни.
[i:d909094e]Люк Лайдйард на Патагонския ледник с Poincenot зад гърба. Сега той носи слоя със синтетична изолация над хард шел якето за удобство, но като започне да вали, той ги разменя.

Снимка: Люк Лайдйард[/i:d909094e]


[b:d909094e]Екстрeмни експедиции (Обличане на четири слоя)[/b:d909094e]

Начина на обличане за експедиция е доста подобен на обличането с четири слоя дрехи през зимата, само че слоевете трябва да са по-дебели и да ви предпазват още повече. При екстремните височинни експедиции пълен костюм с пух е нещо често срещано, но той се използва само над 6000 метра. Имайте предвид, че не е добре да носите прекалено много слоеве едновременно. Ако ви стане прекалено топло свалете слоевете, така че да регулирате температурата си и да не се удавите в пот, която ще ви охлади, когато спрете.
[i:d909094e]Обличането на четири слоя с дебело яке, което може да бъде носено под мембраната. Както при зимните изкачвания, така и при експедиции изолиращия слой е най-добре да се носи под мембраната.

Снимка: Макензи Лонг[/i:d909094e]


1. Основен слой - започнете с термобельо – блуза с дълъг ръкав и долнище с дълги крачоли. Дори при височинните експедиции, тънкия основен слой често работи най-добре, за да не прегрявате при подхода. Долнището обаче е добре да е по-дебело. При височинните експедиции най-често се използва пълен костюм – горнище и долнище в едно като Mountain Hardwear Power или Outdoor Research Saturn.

2. Среден слой – Типичното обличане за експедиция разчита на полар със среден грамаж като Патагония R2 и R3 или Mountain HardWear Monkey Man. Някои планинари предпочитат да използват нещо с малко изолация или жилетка (елек) с изолация в допълнение към полара.

3. Изолиращ слой – за изолиращ слой е съществено важно много топло висококачествено яке. Най-често се предпочита нещо с пух, но може да е както от пух, така и от синтетична материя. Трябва външната му материя да е от водонепропусклив материал като Gore-tex или пуха да е на клетки. Много височинни алпинисти предпочитат обемно пухено яке с висококачествен гъши пух 800 или 850 грама/m2 плътност, което включва дишаща, водоустойчива мембрана като Mountain Hardwear Sub-Zero или Absolute Zero parka. Независимо от това какво ще изберете, изолиращия слой трябва да бъде с такъв размер, че да ви става над полара и под якето с мембрана.

4. Външен слой - Някои височинни алпинисти предпочитат пред традиционното хард шел яке, пухенка с някаква мембрана от сорта на Gore-tex и после се преобличат в пухен костюм над 6000 метра. Най-често водоустойчиво, дишащо яке с мембрана с ципове под мишниците и без каквато и да е изолация е това, което се ползва да се предпазите от дъжда и вятъра. В ниското, докато изграждате лагерите или качвате товари нагоре, хард шел якето може да се използва вместо изолиращия слой. В допълнение, хард шел панталони или гащеризон с пълен цип са нещо обичайно.

За главата трябва топла шапка, която да покрива напълно ушите ви, лента за врата (neck gaiter) и маска, която да покрива цялото ви лице са нещо задължително.
[i:d909094e]Джейсън Куо, напълно облечен за алпийски условия, докато пуска вода в Патагония. Той изважда слоя синтетична изолация от раницата, за да му е топло, докато не се движи. Макензи носи Mountain HardWear Sub-Zero водоустойчива пухенка.

Снимка: Люк Лайдйард[/i:d909094e]


Превод от английски:  Димитър Колешев и Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 8405 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Как да си изберем седалка за катерене
Закупуване на еспадрили онлайн
Износена фиксирана екипировка може да среже въжето ви
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
Ревю на La Sportiva Nepal Cube
Новите сечива за ледено катерене на Petzl
10 причини да използвате туристически щеки
Как да си изберем водонепропускливо яке
Най-добрите обувки за катерене и подход за жени


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap