Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоевеMcKenzie Long  |  Редактирана на 09/06/2012


[b:f17a9070]Защо ни става студено в планината[/b:f17a9070]

Човешкото тяло има много тясна граница от 37 градуса плюс минус 4, в която трябва да се движи температурата му, за да е в безопасност и да функционира правилно. Независимо дали се разхождате в планината, карате ски или се катерите, когато сте навън и се борите със студа, вятъра и снега на високите върхове, да останете сухи и да ви е топло е основната ви грижа.
[i:f17a9070]Джейсън Куо си донаглася дрехите, за да му държат топло на върха на Пик 11300 в Аляска.

Снимка: Luke Lydiard[/i:f17a9070]


[b:f17a9070]Защо ни става студено в планините[/b:f17a9070]

На всички ни е ставало студено и интуитивно разбираме важността на това да останем сухи. Въпреки това малко хора от нас разбират принципите на термодинамиката, които влизат в действие, за да останем затоплени в планините. На кой му пука? Трябва да отбележим, че не на всеки. Но ако задълбаем в това защо ни става студено и защо от напора на вятъра може да измръзнем до мозъка на костите си, може да ни помогне да разберем как обличането на слоеве работи като система, посредством която оставаме затоплени. Тъй че останете с нас, за да ви запознаем с четирите конници на хипотермичния апокалипсис; четирите основни причини тялото ви да губи топлина:


[u:f17a9070]1. Изпарения[/u:f17a9070]:

Ако сте мокри от пот или от някакъв вид валеж, процеса на изпарение на влагата ви охлажда. Изпаряването е главния процес по охлаждане на потящото ви се тяло, но когато сте в планината това може да е опасно, защото може да се преохладите прекалено бързо, в момент, в който не можете отново да се затоплите. Докато всички сме достатъчно разумни, за да се пазим от дъжда, голямата грешка, която правят неопитните туристи е, че пренебрегват колко опасно е да са мокри от пот. Класическата идиотска грешка е да си носите удобна памучна фанелка на Бон Джови на дълъг преход като я напоявате с пот отвътре навън. По този начин създавате мокър и затворен, слой до кожата си, който не може да ви държи топло и благоприятства охлаждането чрез изпарение. Добавете към уравнението изненадващ следобеден силен вятър и собствената ви пот може да ви доведе до хипотермия. Ако вятърът обърне и на дъжд с падане на температурата, положението може да стане опасно. Охлаждащия ефект от изпаренията е това, при което обличането със слоеве отвежда влагата по-далече от тялото ви и позволява то да диша, да ви е хладно и да сте относително сухи, докато се напрягате и също така да ви изолира, когато спрете да се изкачвате. Най-доброто обличане на слоеве може да се справи с влагата, започвайки отвътре навън като по този начин избягва прегряването, когато се движите.

Необходимост: Слоеве, които извличат влагата по-далече от кожата.


[u:f17a9070]2. Отделяне на топлина[/u:f17a9070]:

Когато метаболизма ви се задейства, тялото ви започва да отделя топлина. Ако прекалено много от нея не се задържи до тялото ви и излезе навън при студа, е по-трудно да поддържате телесната си температура. Как да разберете откъде губите топлина? Ако се погледнете през инфрачервена камера ще се виждате, както Пришелеца би ви виждал и ще разберете, че по-голямата част от топлината ви се губи при главата и отделяната топлина там е главния източник на загуба. Точно затова системата с обличане на слоеве, комбинира задържащ топлината среден слой с хубава шапка, която да ви държи топло.

Необходимост: Задържащ топлината среден слой и топла шапка.


[u:f17a9070]3. Отдаване на топлина чрез допир[/u:f17a9070]:

Тялото ви губи топлина при допира си с нещо по-студено от него. За това използваме шалтета, когато лагеруваме, защото те задържат топлината на тялото ни близо до него и не позволяват на топлината да се просмуче в студената почва. Когато сте навън, премислете кои части на тялото ви може да са в контакт с нещо студено. Топлите чорапи и хубавите обувки са съществено важни, ако е студено навън. Ледените катерачи например, не случайно дълго време са търсили добър начин да поддържат ръцете си топли. Но един добър чифт ръкавици може да са нужни, както за да ви поддържат ръцете топли, докато се разхождате по студени камъни, така и от пипането на металните канчета, когато сте на палатка. Отдаването на топлина чрез допир също се появява при студен дъжд, суграшица или снежна буря. Всяка студена дъждовна капка, която падне върху кожата ви изсмуква част от вашата топлина чрез допир, като най-критичното място е главата ви.

Необходимост: Топли чорапи, изолиращи слоеве и водонепропусклив външен слой.


[u:f17a9070]4. Конвекция [/u:f17a9070]:

Всички сме чували за прословутия wind chill фактор, където температура се усеща по-ниска от реалната заради вятъра. „Усеща се като -100C” . Причината този фактор да бъде толкова смъртоносен е, че комбинира най-лошите черти на изпарението и отдаването на топлина чрез допир, излагайки ви по този начин на двойна доза студ. Конвекцията е охлаждането от движението на въздуха или флуидите. Конвекцията може да действа и на макро ниво, като когато порива на вятъра ви оставя измръзнали до мозъка на костите ви и да работи на микро ниво до кожата ви, когато се потите. Конвекцията действа по следния начин: студения въздух или вода се движи около тялото ви, загрява се и после продължава встрани от вас, като го замества още студен въздух или вода, които се допират до тялото ви като по този начин ви охлаждат още повече. Заключението е следното: нищо няма да ви вкара в хипотермичен шок като серията удари на вятъра, изпарение и отдаване на топлина чрез допир. Ако искате да ви остане топло трябва да предотвратите това да се случи. Важно е да останете сухи от валежите и да сте предпазени от вятъра.

Необходимост: Първи слой извличащ влагата далече от кожата и ветроустойчив слой.
[i:f17a9070]Люк Лайдйард и Джейсън Куо облечени до различни степени в снежна пещера в Paso Superior, Патагония. Джейсън (вдясно) носи синтетичен първи слой, поларен втори слой, хард-шел слой и синтетичен изолиращ слой, както и маска.

Снимка: Макензи Лонг.[/i:f17a9070]


[b:f17a9070]Запознаване с обличането на слоеве[/b:f17a9070]


[b:f17a9070]Увод:[/b:f17a9070]
[i:f17a9070]Вероника Лонг, Остин Палмър и Грегъри Бюрегард мокри, но въпреки това щастливи носейки изолиращи и водоустойчиви слоеве, чрез които да поддържат топлината на тялото си докато почиват след дълъг преход.

Снимка: Вероника Лонг[/i:f17a9070]


За да се радвате изцяло на планините независимо от времето, трябва да знаете как да се обличате. С правилните дрехи, следобедната алпийска гръмотевична буря може да се превърне в сюреалистично и вълшебно изживявяне в подножието на планините. Но ако не сте подготвени същата буря може за вас да бъде един спомен свързан с мръзенене и измъчване (дори с по-лоши последствия от това).

В тази част темата е как модерното специализирано облекло е направено да бъде носено на слоеве: като всеки слой има задачата да ви поддържа топли, давайки ви възможност да комбинирате различни слоеве, за да се справите с различните условия в планината по подходящ начин. И въпреки че слоевете не са толкова важни когато къмпингувате в колата си, когато спортувате, независимо дали правите преходи, карате ски или катерите, обличането на слоеве ви дава нужните средства да не прегреете, когато влагате повече усилия и също така да ви държи затоплени, когато спрете.


[b:f17a9070]Видове слоеве:[/b:f17a9070]

Отдолу са описани различните видове слоеве, които могат да бъдат използвани в различни комбинации един с друг, за да се постигне нужния ефект през различните сезони, различните атмосферни условия и различните спортове, с които искате да се занимавате. Тези слове действат заедно, за да постигнат четири цели: да отведат влагата далече от тялото ви, да заддържат топлина, да ви изолират от студа и да спират вятъра и валежите.
[i:f17a9070]Снимката показва 4 слоен начин на обличане в планините. Този пример има допълнителен слой против вятър, който може да бъде заменен с дреха от поларена материя. Този начин е перфектен за каране на ски извън пистите, ледено катерене или средно по натоварване планинарство.

Снимка: Маккензи Лонг[/i:f17a9070]


[b:f17a9070]Основен (първи) слой[/b:f17a9070]

Основния слой е слоя, които е в допир с кожата ви, което значи, че той събира най-много пот. Целта на този слой е да ви държи сухи, като извлича влагата далече от тялото ви и я разпределя в материята си. В същото време тази материя трябва да ви приляга плътно, но удобно и да има известни изолиращи свойства. Никога не носете памучни дрехи като основен слой, които извеждат влагата далече от тялото ви, но след това я задържат, докато памука губи свойствата си, губи топлината си и ви охлажда чрез изпарение. Във втората част е обяснено по-подробно как протича този процес.
[i:f17a9070]Сваляне на слоя с мембрана, когато става прекалено топло по време на подхода, показвайки отдолу вълнения основен слой. Важността на обличането на слоеве е да имате възможността безопасно да регулирате телесната си температура в зависимост от интензивността на натоварването и различните метеорологични условия.

Снимка: Люк Лайдйард[/i:f17a9070]


Има два основни варианта на основния слой облекло: синтетичен и вълнен. Пример за синтетични слоеве са полипропиленовото, полиестерното или капиленовото термо бельо, плюсовете на което е, че не ви сърби от тях, обикновено е по-евтино от вълната, по-износоустойчиво и изсъхва по-бързо. Минуса на синтетичния основен слой е, че той има неприятен мирис, бързо се вмирисва от пот и миризмата сякаш не може да изчезне след това.
[i:f17a9070]Arc'teryx RHO LT горно бельо с дълъг ръкав и цип, го правят прекрасен основен слой, за който може да изберете дали да е синтетика или вълна.

Снимка: arcteryx.com[/i:f17a9070]


Днес, нарастващ брой хора обичащи да прекарват навън свободното си време, избират вълна вместо синтетика за техен основен слой. Защо? Мнозина смятат, че вълната изолира по-добре от синтетичните основни слоеве, когато е студено и е по-удобна в по-голяма температурна граница като е топло. Въпреки, че вълната изсъхва по-бавно от синтетичните материи, тя продължава да ви изолира, дори когато е мокра. Днес, вълнените основни словене се правят основно от мериносова вълна, която е тънка, лека, по-малко ви сърби от нея в сравнение с традиционната вълна и не се вмирисва. Какво забелязват обаче използващите мериносово термобельо – че вълната се къса и износва много по-лесно, когато се трие в груби повърхности, ключов плюс за синтетичните материи за дейности като скално катерене. За дейности като преходи, вълнените основни слоеве правят чудеса.
[i:f17a9070]Вероника Лонг и Остин Палмър направиха преход през Appalachian Trail през лятото на 2011, всеки облечен в различен основен слой. Вероника носи Icebreaker 150 вълнена тениска, а Остин носи синтетична спортна тениска.

Снимка: Вероника Лонг[/i:f17a9070]


Основните слоеве са с различна плътност, така че взависимост от условията може да си изберете изолиращ основен слой с по-голяма плътност. Обаче, може да ви изненада, че повечето планинари предпочитат основни слоеве с малка плътност. Причината е, че когато се занимавате с особено интензивни дейности, дори и при студ, прегряването е толкова настоящ проблем, колкото да се поддържате топъл. Ако планирате да се сблъскате със студ, но при аеробна дейност, като планинарство или ски бягане, обикновено тънкия основен слой е по-разумния избор, защото той спомага да се извлече влагата далече от кожата ви най-добре, когато се напрягате. Тогава разчитате на горните слоеве за изолация. Главната функция на основния слой, е да поддържа благоприятен микроклимат по кожата ви.
[i:f17a9070]Вълнения основен слой на Вероника показва признаци на износване като дупки при раменете след много километри преход. Освен по-лошата износоустойчивост, подържането на микроклимата, беше идеално за калните, потни условия по Appalachian Trail.

Снимка: Вероника Лонг[/i:f17a9070]


И последно, избирайте си основен слой с цип, което е още един начин да регулирате удобно телесната си температура. При планинарските дейности като преходи, катерене, ски бягане, може да се получи безкраен цикъл на обличане и разсъбличане. Ципа на врата може да ви спести време нужно, за да спрете и да се преоблечете. Допълнителното охлаждане от отварянето на ципа е значително, когато се напрягате и можете лесно да вдигнете ципа, когато си почивате.


[b:f17a9070]Среден слой[/b:f17a9070]

Целта на средния слой е да се задържи топлината под вид на задържан в слоя въздух. Обикновено средния слой е или полар или вълнен слой с голяма плътност. Някои марки описват средните си слоеве спрямо плътността им, като системата за полари на Патагония от R1 до R4 или Icebreaker слоевете от мериносова вълна, които са с 260 грама на m2 средно тегло. Средния слой обикновенно е по-обемен, за да може да задържа топлия въздух, но също така диша, така че да не се запарва и да не ви кара да се потите под якето с мембрана или външния слой облекло.
[i:f17a9070]Да отидеш на еднодневно походче в поларено облекло със средно тегло. Полара дава достатъчно топлина, за да ви изолира от студения бриз без да е прекалено топъл, като яке с изолация.

Снимка: Люк Линдйард[/i:f17a9070]


Понякога, предимно когато се обличате в три слоя, средния слой може също да е изолиращ слой, например лека синтетична изолация или лека пухенка. Най-добрите изолиращи слоеве, които може да използвате са дрехите от сорта на Mountain HardWear Zonal, якетата, които имат изолация, но също така имат дишащи панели Powerstretch от полар от двете страни.

Също като основния слой тук е по-добре да си вземете дреха с цип само на врата или по-цялата дължина, за да можете лесно да регулирате топлината си.


[b:f17a9070]Слой от леко ветроустойчиво яке[/b:f17a9070]
[i:f17a9070]Щастливи на финалната права на Appalachian Trail, носейки леки ветроусточиви дрехи, за да се предпазим на върха на Катахдин. Лекия ветроустойчив слой, е лесен за вкарване в раницата, не тежи много, дори при дълги преходи и дава нужната защита.

Снимка: Вероника Лонг[/i:f17a9070]


Особено при обличането на слоеве през лятото, ветроустойчиво яке (по-известно в миналото като „ветровка”, сега windstopper) е необходим лек слой облекло. Предпазването от wind-chill фактора дава голяма разлика в зависимост от това, колко ви е топло. Лекото ветроустойчиво яке си струва парите от гледна точка на получаваната топлина за единица тегло. Ако искате да направите еднодневен преход или кратко изкачване в хубаво време, където специализирана мембрана би била прекалена, лекото ветроустойчиво яке е най-лесното и леко за носене, като същевременно дава най-добра защита. Повечето ветроустойчиви дрехи също издържат и известно време на дъжд, например кратък следобеден дъжд, което ви дава възможност да се прикриете някъде или да се приберете спокойно.

За да спестите тегло и усложненията при другите системи на обличане на слоеве, ветроустойчивата дреха може да се елиминира, като си вземете ветроустойчив среден слой (като полар Патагония R4 или полар North Face windwall) или като си изберете ветроустойчива мембрана, от сорта на ветроустойчивия Marmot Reyna софт шел или Arc’teryx Venta SV софт шел.


[b:f17a9070]Изолиращ слой:[/b:f17a9070]

Изолиращия слой, независимо дали е синтетичен или пухен, ви дава достатъчна дебелина и топлина, правейки по този начин това, което прави дебелия среден слой, но умножено няколко пъти, като съотношението топлина-тегло тук е много по-високо. Изберете си изолиращото яке, така че да ви става удобно над лек полар и под външното яке с мембрана. Когато времето е сухо изолиращия ви слой може да се носи като външен слой, като ви държи топло до лагерния огън или да ви осигури допълнителна топлина при аеробни дейности.
[i:f17a9070]Люк Лайдйард носи пухенка над софтшел якето си, докато осигурява в Аляска на връх 11300. Той сваля тази дреха, когато започва да катери. Забележете, че той носи качулка, така че да не губи топлина при отделянето на топлина около главата.

Снимка: Люк Лайдйард[/i:f17a9070]


В повечето случаи за изолиращ слой е за предпочитане леко пухено яке като например тънките пухенки. Леко, заемащо малко място при сгъване и даващо най-доброто съотношение топлина-тегло, най-често леката пухенка е това, което ви е нужно. Обаче ако климата е такъв, че се очаква продължително време да е влажно, пуха е лош избор, тъй като когато се намокри той спира да ви изолира. Затова е по-добре да си вземете синтетично яке. Същото важи ако отивате да катерите биг-уол като в Йосемите, където възможността да се опазите от силен дъжд е ограничена и опасността да загубите ефективността на изолиращия ви слой може да бъде животозастрашаващо.

Изолиращия слой е добре да има качулка, която ще ви даде значително повече топлина, за почти никакво тегло и обем. Препоръчвам ви да си вземете с качулка.

През лятото, често може да не носим среден слой, ако имаме нещо, което да използваме за изолация (или обратното), но също така когато паднат температурите можем да комбинираме среден с изолиращ слой за допълнителна топлина. Особено след залез, комбинирайки среден слой с изолиращ ще имаме значително повече топлина, докато сте покрай палатките, които ви поддържат топло до момента, в които времето не стане толкова студено, че да влезете или в хижата или в палатката и в спалния чувал.

При по-студени условия, като например бивак през зимата, ще трябва да си вземете по-дебела дреха с изолация от пух или синтетика, независимо от допълнителния обем.


[b:f17a9070]Външен слой (софт шел или хард шел яке)[/b:f17a9070]
[i:f17a9070]Макензи Лонг води на лед в Лий Вайнинг Кениън, Калифорния облечен в Mountain HardWear Barisian софт шел яке. Еластичната материя се движи с тялото ви, като едновременно е удобна за носене по време на катерене и в същото време е ветро и водоустойчивата материя ви дава достатъчна защита от времето.

Снимка: Люк Лайдйард[/i:f17a9070]


Специализираните якета с мембрана са нещо като шлифера на баща ви, но наблъскан със стероиди. Направени от материали, които дават освен дишаемост и водоустойчивост, специализираните якета с мембрана са наясно, че живота ви е нещо между потене като прасе и скриване някъде от дъжда. Главната функция на мембраната е да ви пази от атмосферните условия, когато времето стане кофти. Има два вида якета с мембрани: софт шел и хард шел. Софт шел якетата са по-еластични и по-дишащи, може би водоустойчиви, но не водонепропускащи. Някои якета идват с ветроустойчива мембрана, а други нямат такава. Хард шел якетата са ветроустойчиви и водоустойчиви, но не толкова дишащи. В зависимост от условията, в които мислите да излизате, може някои от двата типа да е по-подходящ. Ако очаквате продължителен дъжд, няма с какво да заместите водонепропускливото хард шел яке. Най-добрите имат лепени шевове, водонепропускливи ципове, многослойни са и материалите им дишат до определена степен, въпреки че са водонепропускливи.

Алтернатива на специализираното яке е отделен изолиращ слой и отделно мембрана. Например, повечето якета за ски поемат по този път, тъй като така е по-евтино и по-удобно двата слоя да са комбинирани, когато карате ски в някой курорт. По подобен начин някои тежни зимни якета комбинират дебел изолационен слой и мембрана в едно зимно яке.

Защо ако комбинацията на изолация и мембрана е добра идея за яке за ски, защо не ги комбинираме постоянно?

За спортните занимания навън като разходки в планината, преходи или катерене отделените слоеве са предимство. И ето защо. Трябва да регулирате значително количество телесна топлина, когато се напрягате. Казано просто, ще започнете да се потите. И възможността да получите още дишаемост, когато свалите горния слой облекло е сериозна. Повече от всеки друг слой, външния слой е бариерата, която спира облеклото ви да диша, което е сериозен проблем, когато се напрягате. Специализирания външен слой ви дава свободата да оставите тази бариера в раницата си, докато ви потрябва, което е ключово, когато сте в планината и периодично се натоварвате и после почивате. И докато приятелите ви носещи ски якета не са готови да излязат извън пистите, вашата комбинация на обличане работи толкова добре и на пистата и докато се гърчите нагоре по планината.

[b:f17a9070][url=http://verticalworld.net/articles/article.php?id=469]Към ЧАСТ 2: Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината[/url][/b:f17a9070]


Превод от английски:  Станко Йончев и Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5275 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Как да си изберем седалка за катерене
Зала на славата: Класическия катерачен инвентар
Как да изберете челник
Закупуване на еспадрили онлайн
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Ревю на La Sportiva Nepal Cube
Как да си изберем раница
Как да си изберем водонепропускливо яке


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap