Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Североизточната стена на Срон На Киш, Остров СкайЖельо Василев  |  Редактирана на 05/06/2012


Остров Скай, Март 2012. Намирам се на североизточната стена на Срон На Киш, огромна скала изпълнени с големи маршути, всички над 300 метра. Забивам ръцете си в кратка пукнатина през която минава 4-то въже и намирам няколко добри места за стъпване. Наистина се наслаждавам на катеренето, комбинация от грация и гимнастика високо над земята. Малко преди края на пукнатината поглеждам надолу за около секунда...адреналинът ми се покачва и усещам, че това трябва да е най-страхотният маршрут, който някога съм катерил.

Една много висока стъпка ме води до сравнително лесен траверс в подножението на огромна скална подбора – Киокът. Това е един таван, който стърчи от стената на височина около 500 метра. Виждам прочутият Е8 маршрут, който Дейв Маклауд прокара, атакувайки директно тавана. За щастие нашето катерене е много по-лесно, около 5-та категория. Правя последните няколко движения и най-накрая виждам партньорът ми Джордан на площадката за осигуряване. Последните няколко движения на Киокът водят до страхотна хватка. Достигам я и поглеждам надолу отново – виждам океана, прочутият ръб Куилин, а надолу – няколко стотин метра въздух. Правя последното движение и с удоволствие се изкачвам над Киокът.

Осъзнавам, че се намирам на площадка, не по-широка от 5 метра, по средата на североизточната стена на Срон На Киш. Изненадвам се, когато чувам ентусиазиран глас да ни поздравява. Обръщам се и виждам един млад усмихнат шотландец. Поглеждам го и не виждам никаква екипировка, без въже, седло или каквото и да е било и, разбира се, малко по-късно той ни казва, че е дошъл соло по един от сравнително лесните маршрути дотук. Краткият ни разговор е приятен и е странно след няколко часа на катерачни викове от порядъка на „В безопасност съм!” или „Осигурявам те!” , изведнъж да се запознавам с нов човек, 500 метра над земята! Малко по-късно, соло катерачът се отправя отново към скалата. Преди това той направи и тази снимка на мен и Джордън на Киокът (аз от ляво, Джордан отдясно).

На слизането от Киокът поглеждам настрани... все още не мога да свикна с гледката да гледам някой да се катери соло. Няколко минути чувам още един ентусиазиран вик от отсрещната стена и виждам нашия нов приятел усмихнат до уши, който се провиква
„Не ми се иска да слизам!!”

Не мога да го виня, денят е перфектен. Ръбът Куилин, от който Срон На Киш е част, има собствена облачна система. Често дори времето да е перфектно на земята върховете са загубени в облаци. Не и днес, видимостта е невероятна и се наслаждаваме на гледки километри отвъд океана.

След около 10 минути си припомняме факта, че трябва да сме максимално бързи. Приготвяме осигурителна установка от клеми в пукнатините на върха на Киокът. Джордан води, а аз осигурявам от седнало положение. Минава известно време, докато го виждам на отсрещната стена, готов за следващото въже. Чувам познатия вик „Катери се, когато си готов!” и бързо изкарвам клемите от пукнатината и се отправям надолу.

„Мамка му, това е стръмно!” се провиквам аз, когато виждам какво трябва да се катеря и да премахвам осигуровката над себе си. За секунда всеки инстинкт ми казва да не тръгвам надолу, но се старая да контролирам това чувство. Хващам добри хватки и усещам, че съм в стабилна позиция. С нерадост премахвам истински сигурната премка, обгърната около един голям камък. Въжето е леко закачено на един от ръбовете и с ръка го разтрепервам и виждам как една от клемите излиза от скала от това минимално движение. „Мамка му!” се провиквам отново и разбирам, че това е ситуация, в която не мога да си позволя да падна. Осъзнавам, че под мен има 300 метра, което не помага психологически, а следващата екипировка е на 15 метра хоризонтално от мен, където е новата осигурителна станция. Това значи, че ако падна сега, резултатът ще е идентичен като това да съм на 15 метрова люлка, която да ме засили от високо директно към стената. Не особено приятно ситуация.


[img:73985d1b]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_466_6.jpg[/img:73985d1b]


Взимам няколко дълбоки вдишвания и просто си казвам, че трябва да съм 100% уверен във всяко движение, което правя. Това е трудно, когато някой от тях са свързани с не особено добри хватки и опиране на стъпалата в скалата за баланс. За щастие няколко минути по-късно свърших катеренето надолу и пред имаше просто десетина метра на най-страхотния скален ръб, който съм минавал. Широк в началото едва 10, 15 см, единственият начин да преминеш е да го яхнеш. Около 3-4 метра по-късно става достатъчно широк за ходене. Минавам бързо оттам и си отдъхвам, че опасността от ужасяващо падане е преминала.

Следващите 3-4 въжета минават спокойно. Чудесно и не особено трудно катерене. На последното въже, правя огромен траверс на запад. През цялото време залезът е в очите ми. Интересно е, че за добър период от време не мога да видя детайлите на скалата. Водя се от излъсканите места, знак, че там са стъпвали много катерачи преди мен. На последната станция осигурявам Джордан. Малко преди да започне да се движи успявам да развържа еспадрилите си. Това дава малък комфорт на стъпалата ми, а и след това имам възможност да се наслаждавам на гледката. Изкачили сме над 800 метра, над 300 от тях скално катерене, виждам залеза, океана и под мен има стотици метра въздух. Казвам си, че това е най-невероятното нещо, което ми се е случвало. И така след един комин, завършвам последното въже. Краят е интересен, по грешка излизам извън маршрута и изведнъж катеренето става по-трудно, наслаждавам се на няколкото по-трудни движения и след бърз траверс приключвам последното въже.

Оттам ни предстоят 20 метра вървене по ръба на скалата, достигайки безопасна земя на върха. С изненада виждаме, че вече е 20:30. Оттам се отправяме бегом по сипея от южната страна... За половин час слизаме стотици метри и отново бягаме по пътеката обратно към хижата на плажа, надявайки се да се приберем преди 21:30. Това е часът, когато помолихме да се обадят на планинските спасители ако не сме се върнали обратно.

След бърза първа част от прехода можем да намалим темпото и да се наладим на разговор за алпинизъм и пътувания. Осъзнаваме, че сме имали 12 часов ден на катерене, 8 от които вързани заедно. Перфектен ден на истински див остров в Атлантическия океан.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 342 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Руска система за категоризиране на алпийските изкачвания
Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay Sagar
Ангелите на Монт Блан
Айгер - Една мечта
Фото галерия от FFA на Японската диретисима на Айгер
Първо зимно изкачване на АкСу
Обща информация за едно пътуване с кола до Западните Алпи или Доломитите
В Памет на Валтер Бонати
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
Историята на един ледокоп


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap