Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Храна за космонавтиДарина Черкезова, Капитал  |  Редактирана на 14/04/2012
[i:1ed3f6a5]Над 50 са храните за космонавти, алпинисти или хора със заболявания, които могат да приготвят учените в Института по криобиология и хранителни технологии. Те обработват не само плодове и зеленчуци, но правят и таблетки с вкус на супа топчета или гювеч с месо

© Красимир Юскеселиев[/i:1ed3f6a5]


Боб чорба по манастирски, мусака, сарми, плодове... Това е част от менюто на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Всичко, което е включено в него, има вкус на "нормална" храна и всъщност си е приготвено от истински продукти, а не е комбинация от няколко вида химични съединения, консерванти и оцветители.

"Главните готвачи" на космонавтите са учените от БАН и Селскостопанската академия. Днес дейността им се продължава от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към академията. Но те вече не "готвят" за космонавти, а за алпинисти и болници. Учените са категорични, че "космическите" храни могат да бъдат от полза и на хора от бедстващи райони или войници, но засега не са успели да получат подобни поръчки. Днес дейността им е по-скоро научна, лабораторна и "бутикова", защото се прави рядко и само по предварителна заявка. Но въпреки това тя има потенциал да бъде не само част от миналото, а и от бъдещето на България.


[b:1ed3f6a5]Тайната рецепта[/b:1ed3f6a5]

Навремето целта на учените е била да подготвят храна, която да е запазила хранителните и вкусовите си качества, но в същото време да е лесна за консумация в условия на безтегловност. Всичко това се постига чрез т.нар. лиофилизация или казано по-просто – извличането на водата от хранителните продукти.

Процесът на тази високотехнологична консервация включва два етапа – дълбоко замразяване и впоследствие изсушаване в условията на вакуум. "Крайният продукт е хранителен концентрат с минимално остатъчно съдържание на влага – от 2 до 5%. Теглото на храната е намалено с 1/5 до 1/10 от първоначалното", разказва проф. Любка Георгиева от ИКХТ, която е зам.-директор на института и отговаря за тази негова дейност. Така на практика от около 30 килограма ябълки обикновено излизат близо 3 кг "ябълки за космонавти". Те са леки като царевични пръчици (но с вкус на ябълка;), а ако се полеят с вода възвръщат стария си, сочен вид.

Самото "изсушаване" се провежда в специални машини, които приличат на фурни. Но не си мислете, че можете да изсушите плодове в домашни условия. Най-много да ги запечете... А сушенето на слънце не води до толкова голямо намаляване на влагата, което е важно за дългия срок на годност на продукта.
[i:1ed3f6a5]"Продуктите са 100% натурални. Нямат консерванти и високо съдържание на сол. В този смисъл те са по-добри от сухите супи, които купуваме от магазина", казва проф. Георгиева.[/i:1ed3f6a5]


Извличането на влагата в лабораторни условия продължава към 12-15 часа, а за едно основно ястие с месо процесът може да отнеме и над 20 часа. При това при тази обработка храната запазва своите качества, т.е. не се извличат витамините и минералите, които се съдържат в нея. "Продуктите са 100% натурални. Нямат консерванти и високо съдържание на сол. В този смисъл те са по-добри от сухите супи, които купуваме от магазина", казва проф. Георгиева.

Благодарение на обработката се увеличава и срокът на годност на храните от 2 до 5 години и то при съхранение на стайна температура, т.е. не се изискват хладилни камери, стига да не се нарушава цялостта на вакуумната опаковка.

Чрез лиофилизация може да се обработи абсолютно всичко с изключение на мед и мазнини. В менюто, което могат да приготвят от инсититута, има над 50 вида храни, включително супа топчета, шкембе чорба, кисело мляко, лютеница, таратор... "Нашите продукти са разработени за вкуса, с който е свикнал българинът, но в същото време са много харесвани и от чужденци, тъй като храната е пикантна и вкусна", казва проф. Георгиева.


[b:1ed3f6a5]Кой яде "космически ябълки"[/b:1ed3f6a5]

България е третата страна в света, която започва да произвежда храна за космонавти след Русия и САЩ. Днес тази дейност на института е по-скоро "бутикова". Машините на института не само са малко, т.е. не могат да се обработват големи количества, но и са сравнително стари. Обикновено се използват за научни дейности и много рядко за истинско производство на храни, предимно по предварителна заявка.

И понеже няма космонавти, сега потребителите са предимно алпинисти и болници. През миналата година в инстиута са приготвили храна за една алпинистка експедиция, като специално по тяхна поръчка са "сушили" и риба. Храната е добър вариант за алпинистите, тъй като е лека, а в същото време с висока хранителна стойност. Снабдявали са и Първа многопрофилна болница за активно лечение – София и Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царира Йоана – ИСУЛ". При болните този вид храна е подходяща за сондови, следоперативни хранения. На базата на технологията, по която се приготвят храните за космонавти, са разработени и храни за хора, които страдат от диабет, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания. Това е т.нар. серия Body Norm, която има няколко международни награди. От института разказват, че имат и серия биостимуланти на зърнено-билкова основа, които също са търсени от лечебните заведения.


[img:1ed3f6a5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_465_3.jpg[/img:1ed3f6a5]

[i:1ed3f6a5]"Изсушаването" се провежда в специални машини, като самият процес отнема от 12 до 20 часа в зависимост от вида на продукта[/i:1ed3f6a5]


[b:1ed3f6a5]Има ли място за бизнес?[/b:1ed3f6a5]

"Ако материалната база се осъвремени и се увеличи капацитетът ни, можем да се занимаваме и с по-мащабно производство. Засега то е сравнително малко и е свързано с отделни малки поръчки. Не правим бизнес от това", казва проф. Георгиева. По думите й един пакет с порция от плодове е на цена от около 3 лв. Парите, които са получили от поръчката за алпинистката експедиция през миналата година, са около 1000 лв., колкото да покрият и разходите си.

Но в научината им дейност определно има място и за бизнес. Конкуренцията не е малка, храни за космонавти или чрез лиофилизация вече се произвеждат в редица държави, сред които САЩ, Германия, Дания, Италия, Израел и др. Но в същото време подобна дейност има и пазар, и бъдеще.

"Ако се изгради малко или средно предприятие, спокойно можем да снабдяваме с нашите полезни и трайни храни българския пазар, а и да изнасяме най-малкото за съседни държави като например Турция, където сравнително често се случват земетресения и е нужна храна за хората в бедствено положение", казва проф. Георгиева. Според нея основните "клиенти", ако дейността им премине от лабораторни условия в истинско производство, ще са отново алпинисти и болнични заведения. По думите й обаче тези храни са изключително подходящи и за войници и хора в бедстващи райони, понеже са леки, но с добри хранителни стойности и дълъг срок на годност.

Засега учените не са успели да "пробият" и да получат поръчки от НАТО – договор, който може да се окаже истинска ракета носител за дейността им. През миналата година са изпратили писмо и до еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи. Надеждата им е била, че ще успеят да привлекат вниманието й, така че да може да се използва капацитетът на българските учени, когато се налага да се изпращат храни до бедстващи места. Засега и оттам нямат положителен отговор.


[b:1ed3f6a5]Науката на бъдещето[/b:1ed3f6a5]

Това, с което се занимава инситутът е и един от бизнесите на бъдещето. Проблемът с осигуряването на храни за непрекъснато увеличаващото се население на Земята тепърва ще се изостря, заради ограничените ресурси (включително и енергийни) и климатичните промени. Затова и увеличаването на годността на хранителните продукти е едно от нещата, които ще променят живота на хорта, посочва сп. Time (виж карето).


[img:1ed3f6a5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_465_4.jpg[/img:1ed3f6a5]

[i:1ed3f6a5]Чрез лиофилизация масата на продуктите се свива от 1/5 до 1/10, а съдържанието им на влага - от 2 до 5%[/i:1ed3f6a5]


[b:1ed3f6a5]Може ли да се прави наука?[/b:1ed3f6a5]

Но преди да мечатаем за бизнес, базиран на науката, трябва малко да принизим нещата до темата с финансирането. В момента институтът се бори за бюджета си за 2012 г. И тъй като той е на подчиенение на Селскостопанската академия, която тази година е с орязано финансиране, същата съдба по всяка вероятност ще последва и самия институт. Парите са една от темите, по които учените в института говорят с болка и нежелание.

На дневен ред е въпросът за съкращенията. Ако миналата година служителите в института са били 104, тази година броят им трябва да се свие до 94. Седем от местата така или иначе не са били заети, но все пак ще се стигне и до "рязане на месо". Другият вариант е намаляване на заплатите, намаляване на работните дни или излизане в принудутелен неплатен отпуск. С ограниченото финансиране за проф. Георгиева ще е трудно да се пребори за бюджет и за научния си проект посветен на хранителните дажби за екстремни условия. "Много е трудно да се прави наука в България", категорична е тя. Наблюденията й показват, че проблемът ще се задълбочава, тъй като интересът към научната дейност спада, най-вече заради ниското заплащане.

Но може и да има по-светло бъдеще. Ако например се намери частен инвеститор, който да повярва в научната им работа. Защо това да не е един от успешните примери за публично-частно партньорство в България?


[b:1ed3f6a5]Храна с безкраен срок на годност[/b:1ed3f6a5]

Увеличаването на срока на годност на храната, но в същото време и запазването на вкуса й, е едно от нещата, които могат да променят живота на хората, а и да решат редица от проблемите им, пише сп. Time в един от последните си броеве.

Без добро съхранение на хранителните продукти човечеството може да има проблеми с изхранването си, посочва Джон Флорос, ръководител на отдела за хранително-вкусова наука в университета в Пенсилвания. Проблемът е, че броят на хората непрекъснато се увеличава, а голяма част от произвежданите храни се изхвърлят, понеже се развалят. В развиващите се страни без добри методи за съхранение на продуктите и охлаждащи системи загубите са около 30% на годишна база, а понякога могат да достигнат и 70%. "Не говорим само за храни за продължителни космически мисии. Става въпрос за оцеляване тук, на Земята", коментира Флорос.


[img:1ed3f6a5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_465_5.jpg[/img:1ed3f6a5]

[i:1ed3f6a5]Много е трудно да се прави наука в България, казва проф. Любка Герогиева, която е зам.-директор в Института по криобиология и хранителни технологии[/i:1ed3f6a5]


Несигурността на производството на храни и глобалните климатични промени са други два проблема на бъдещето. Освен това замаразената или охладена храна излиза скъпо на хората, които я продават, тъй като имат разходи за електричество, а това се предава по веригата и на хората, които я купуват. В този смисъл в бъдеще, когато енергийните доставки може да бъдат ограничени, инвестицията в нови технологии за съхранение на храни изглежда умен ход.

Ако храната може се съхранява по-дълго време, то и цената й ще стане по-ниска, особено тази на плодовете и зеленчуците, така че те ще станат по-достъпни и за хора с ограничени бюджети.

Голяма част от новите технологии са продиктурани от нуждите на войската или мисиите в Космоса, но впоследствие научните достигжения си пробиват път и в ежеднението на хората. Наскоро американската космическа агенция NASA съобщи, че са направили пудинг, който може да издържи 4 години. А Time разказва за научната работа на екипа на Лорън Олексик от американски департамент, който се занимава с въпросите по изхранването на военните. През 2002 г. те представят своят "неразрушим" сандвич. Той е с два вида плънка - пиле с чушки или с пиле-барбекю, може да издържи от 2 до 5 години и при това да има вкус на свежо-приготвена храна.

Предизвикателствата при разработването му са били три – контролът на влагата, на атмосферата и на микроорганизмите от бактерии до мухъл. Традиционните методи за съхраняване на храна като изсушаване и осоляване се справят с тези предизвикателства, тъй като успяват да убият или да намалят до минимум развитието на микроорганизмите. При сандвича обаче те не са приложими, все пак целта е той да остане свеж. В същото време плънката е сочна, може да попие в хляба и да създаде условия за разваляне на храната. Любопитно е, че шоколадът често се използва като бариера на влагата при производството на десерти. Класическият пример в това отношение е Twix, в който карамелът е изолиран от бисквитката именно чрез шоколад. По този начин тя не се овлажнява и съответно десертът има по-сълъг срок на годност. Но идеята да се използва шоколад като изолатор на плънка с пиле е малко странна..

Това, което правят учените, за да се справят с предизвикателството на сандвича, е да добавят глицерол и сорбитол в плънката, увеличават и използването на полимерни филми, които не са вредни и в същото време не се усещат при консумация, но задържат влагата в самата плънка и не позволяват тя да проникне в хляба. Използват и технология за обработка при високо налягане – по този начин се убиват бактериите, а вкусът на храната не се променя, което би станало при стерилизацията, където се прилага високотоплинна обработка (поне 30 минути на 121 градуса).

Самата опаковка на сандвича също е специална – тя има няколко слоя полипропилен, който е устойчив на топлина, метално фолио, а най-външната обвивка е обработена с химикал, който задържа кислорода, който иначе би ускорил химичните промени в храната. Така се получава супер-сандвич, който години наред може да има вкус на прясна храна.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3056 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Категория на трудност - Част І
Малко думи за истината и справедливостта
Съвети за начинаещи и (колебаещи се) бъдещи катерачи
Как да направим снежен подслон
Вертикален Свят през 2008
ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ПЛАНИНИТЕ - Исторически очерк
Top 10 U.S. Caves
Exo
Смърт под Матерхорн - Или защо само мъртвите риби плуват по течението
Свирепа арена - Айгер


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap