Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да направим снежен подслонPaul Lewis, UK Climbing  |  Редактирана на 07/03/2012
[i:929ebb33]Michelle и Keith в техния нов планински дом

© Paul Lewis[/i:929ebb33]


[b:929ebb33]Как да направим снежен подслон[/b:929ebb33]

Британските планинари имат богат опит в ползването на снежни пещери, което е пряко свързано с много успешни и емблематични изкачвания. Като въодушевен млад катерач, бях очарован от разказа на Крис Бонингтън, как той и Рус, Бордман и Таскърса ползвали снежни пещери по време на първото изкачване на връх Конгур. И в други случаи, импровизирани аварийни биваци са били животоспасяващи, като например снежната дупка на Скот и Хастън на 8763 метра, по време на епическото им завръщане от връх Еверест, след първото изкачване по югозападната му стена. Въпреки липсата на спални чували, свръзката остава невредима, след нощувката в най-високия бивак правен някога. Това което Скот и Хастън измислят, ги защитава от вятъра и снега, и им осигурява известна топлина. През зимата, това е жизненоважен фактор за оцеляване, в иначе смъртоносни условия. Без съмнение, умението да се изгради ефикасен подслон през зимата е от съществено значение за всички които ходят в зимната планина.


[b:929ebb33]Тръгвам или оставам?[/b:929ebb33]

Ако се окажете в ситуация, в която може и да се наложи да направите непланирана нощувка навън, трябва да прецените внимателно, дали няма да е по-добре да слезете в долината. Нощувка в снежна пещера, със слаба изолация никога не е комфортна. За група в добра физическа форма, с умения в ориентирането и надеждни светлини, може би е по-добре да продължи по маршрута си. Решението да се остане е по-подходящо за изтощена и бедстваща група, в която има ранени или измръзнали хора.


[b:929ebb33]Мястото[/b:929ebb33]

От съществено значение е да се избере безопасно място, далеч от обективни опасности, като например лавиноопасни склонове и снежни козирки. Най-лесно е да се използват естествените форми на релефа, където се събира най-много сняг, като например канавки, каменни реки и подветрени склонове. С повече практика ще се научите да намирате тези места и по картата. Важно е да се има предвид посоката на вятъра. Дори и да изглежда на завет, подветрения склон може да се окаже затрупан с отвят от другия склон сняг. Може да се окажете и в равнинни райони, и трябва да имате уменията да се справите и в такива терени. Друг фактор, който е от значение при изграждането на бивак е типа сняг. В мек сняг се копае по-бързо и лесно, докато ако снега е твърд е по-добре да се нареже на снежни блокове. Ако снегът е годен и за копане и за рязане на блокове, изборът е Ваш. Аз лично бих копал, тъй като често това е по-лесно.

И така, ако успеете да намерите достатъчно количество натрупан сняг, ще можете сравнително бързо да копаете и да изривате изкопания сняг надолу по склона.


[b:929ebb33]Авариен подслон на склон[/b:929ebb33]

В пряспа от лек сняг или в навявка, можете да изградите най-прост бивак – копайте директно навътре в снега, около 1 метър, като дупката е с широчината на раменете Ви. След това започнете да откопавате горната част на тунела /тавана/, докато стане достатъчно висок, за да можете да стоите вътре в седнало положение. Снегът който откопавате може да бъде изхвърлян навън и надолу по склона. Сложете си качулката и закопчайте якето си добре, тъй като доста сняг ще пада върху Вас. Накрая ще се получи малко пространство, в което ще можете да стоите седнали.

Нариването на сняг е друг вариант, когато се намираме на равно място. Този метод изисква повече време, така че не е подходящ ако имате спешна нужда от подслон, но е лесен за изграждане и може да построен в различни размери, в зависимост от това колко колко човека ще го използват. Първо, струпайте всички раници на групата на едно място, за да сведете до минумум количеството сняг, което трябва да се нарие. След това заривайте със сняг раниците, докато се образува солидна купчина сняг. Изкопайте тунел, за да изкарате раниците и продължавайте да трупате сняг отгоре, като откопавате сняг отвътре. Откопаването на сняг отвътре и трупането на сняг отвън спомага за втвърдяването и спояването на снега. Входа можете да затворите със снежни блокове или раници. Този тип снежни подслони са податливи към срутване в условия на снеготопене. Оформете малко терасовидно пространство, по-виоко от входа и използвайте раницата да затворите изхода, ще бъдете предпазени изненадващо добре от стихиите. Ако има и други хора освен Вас, лесно можете да разширите заслона. Както при всички други видове заслони, трябва да сте сигурни че има достатъчно добра циркулация на свеж въздух. Пробийте дупка с пикела си, на нивото на лицето Ви и проверявайте периодично дали дупката не е запушена, като прокарвате пикела през нея. Стойте седнали на въже или раница, притиснати един до друг, за да задържате телесната топлина. По време на копаенето ще се затоплите много, затова ако времето позволява, съблечете средния слой дрехи и останете по термобельо и яке. Така ще можете да си облечете топли дрехи, когато приключите с копаенето.

Ако снегът е достатъчно твърд, можете да да изкопаете най-обикновена ниша, голяма колкото да можете да седите в нея и с широчината на раменете Ви. След това изрежете снежни блокове и ги наредете отдолу нагоре, за да затворите дупката.
[i:929ebb33]Снежен заслон за 4 души

© Paul Lewis[/i:929ebb33]


[b:929ebb33]Аварийни заслони на равен терен[/b:929ebb33]

На равен терен, обикновена траншея в снега върши работа, ако има снежна покривка от поне половин метър. Такъв заслон се прави лесно и бързо. Изкопайте яма малко по-дълга и малко по-широка от тялото и я покрийте със снежни блокове. Ако успеете да ползвате блоковете от самата яма, ще спестите енергия за рязане на нови. Оставете си дупка от страната на главата, през която да влезете и пригответе близо до Вас снежни блокове, с които да затворите входа. Ако не успеете да направите достатъчно дълги блоковес които да покриете дупката, можете да направите по-малки и да ги наредите в триъгилна форма над дупката, като покрив на къща. При лежането в такава дупка в снега, голяма част от тялото Ви е в директен контакт със снега, затова е много важно да намерите начин да се изолирате от земята. Заемете ембрионална поза, на една страна със свити в корема, за да намалите загубата на топлина. Ако снегът не е подходящ за рязане на снежни блокове, можете да се покриете с „bothy bag”. Ако се покривате с “bothy bag”, уверете се че добре сте затиснали краищата му, тъй като при силен вятър може да излети, което не е за препоръчване в мразовитата нощ. Ако вятърът е прекалено силен, можете да изкопаете канал около дупката, да натикате краищата на “bothy bag”-а в канала и да го затиснете със сняг. Това ще ограничи движението на свободните части на платнището, които иначе ще се развяват от вятъра.

Снежните ями могат да бъдат изкопавани и на средно стръмни склонове. Понякога ще копаете в твърди слоеве сняг и ще стигате до по-меки слоеве отдолу. Използвайте това като предимство, като просто изкопаете малък отвор, през който да влизате и да откопавате снега от долния слой мек сняг. Това намалява размера на отвора, който трябва да запушите, след като сте се вмъкнали в дупката.


[b:929ebb33]Опитът е важен![/b:929ebb33]

Естествено, практиката ще Ви направи специалисти в изграждането на убежища в снега. Заслоните описани дотук не изискват много време за изграждане, така че упражнявайте се когато излизате в планината през зимата. Половин час копане преди обяд и ще разполагате с топло местенце, където да се нахраните.


[b:929ebb33]Важно![/b:929ebb33]

Погрижете се да поставите знак /лавинна сонда, щеки, клони/ който да е види, и да маркира Вашето убежище.


[b:929ebb33]Инструменти за копане[/b:929ebb33]

Повечето зимни планинари ползват пикел, който е напълно подходящ за изграждането на снежен подслон. Тесличката на пикела е елемента който се използва за копането, така че при покупка на пикел, гледайте тази част да е достатъчно голяма. Пикел с тежък клюн ще бъде по-подходящ при копане в твърд сняг. Когато започнете да откопавате снега от вътрешността на дупката, пространството ще е доста ограничено. В този случай, дължината на дръжката пикела е от значение – колкото по-дълга е, толкова по-трудно ще Ви е да го използвате в тясното пространство. Въпроса с най-подходящата дължина на пикела е спорен, но лично аз смятам, че 55 см. Е добра дължина за универсален пикел, като дръжката няма да Ви пречи много при копане. Ако Ви устройва да носите снежна лопата, тогава копането на подслон би било доста по-лесно. С лопата копането става много по-бързо отколкото с какъвто и да било пикел и увеличава възможностите за изкопаване на различните видове заслони. В аварийни ситуации може да се използва и снежна котва или дори металната рамка на раницата, но не очаквайте да е лесно да като с лопата. Лопатите могат да се използват и при изравянето на затрупани от лавина, и за правене на снежен профил. Ако сте решили да купите лопата, уверете се че размера на греблото е подходящ и дръжката е удобна. Алуминиевите гребла са по-подходящи за копане в твърд сняг и издържат на удари в камъни. Друг полезен инструмент е лавинната сонда, с която можете да маркирате заслона или да измерите дълбочината на снега. Триона за сняг също може да бъде от полза – не тежи много и рязането на снежни блокове с него е много по-лесно.


Превод от английски:  Русан Стаменов


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1495 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Chamonix Mont-Blanc
Водач от жизнена важност
29 Начина да направим по-добри катерачни снимки
Смърт под Матерхорн - Или защо само мъртвите риби плуват по течението
"Широко поле" за изяви всякакви
Моите планини - Втора част
Малко думи за истината и справедливостта
Опасности в планината - Част VI от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 година
Канад(ски) истории
Джак и стената за катерене


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap