Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Закупуване на еспадрили онлайнRock+Run  |  Редактирана на 02/03/2012

Покупката на еспадрили чрез интернет може да бъде трудно начинание. В тази кратка статия представяме в общи линии формулата за изчисляване на подходящия размер на еспадрилите. Тя предлага на клиента възможности за определяне на размера, в зависимост от това за какъв тип катерене ще се използват.


[b:3efd3dc7]Как да изчислим[/b:3efd3dc7]

Да вземем за пример еспадрили модел Five Ten Anasazi Velcro. Първо трябва да измерим крака по скалата за еспадрили /PDF формат линк/ - това ни дава стандарт, според който трябва да се направят изчисленията. Пример: ако сме измерили крака си като размер UK10, след това можем да установим размера, който би трябвало да е най-подходящ, като преди това определим за какъв тип катерене ще използваме еспадрилите:

А) „Технически” размер: трудни спортни и боулдър маршрути, много трудно традиционно катерене;

В) „Полу-технически” размер: средно трудни спортни и боулдър маршрути, трудно традиционно катерене;

С) „Традиционен” размер: за повечето видове традиционно, спортно и боулдър катерене;

D) За начинаещи: подходящ за начинаещи катерачи, и такива които катерят няколко пъти в годината.
[i:3efd3dc7]Таблица за съответствие между Европейските, американските и великобританските размери за обувки[/i:3efd3dc7]


[b:3efd3dc7]Примерен резултат (таблица):[/b:3efd3dc7]

5.10 Anasazi Velcro:

- за категория А: сваляне на размера с - 2 UK номера;
- за категория В: сваляне на рамера с - 1.5 UK номера;
- за категория C: сваляне на размера с - 1 UK номер;
- за категория D: моделът не е разработен за начинаещи.


[b:3efd3dc7]Резултатът[/b:3efd3dc7]

И така, клиента с предполагаем размер UK10, би трябвало да използва размер UK8 за категория А, UK8.5 за категория B, UK9 за категория С.

В теста са се включили 4 човека, препоръките са базирани на техните впечатления.


[b:3efd3dc7]Вашият размер[/b:3efd3dc7]

Ето как да използвате системата:

Стъпка 1 : [url=http://www.verticalworld.net/articles/uploads/files/Rock_Shoe_Sizing_Guide.pdf]изтеглете таблицата с размерите[/url] и принтирайте копие, уверете се че таблицата е принтирана в реален размер;

Стъпка 2 : измерете крака си съгласно инструкциите;

Стъпка 3: използвайте следващата таблица, за да добиете представа колко единици трябва да свалите или добавите към размера на еспадрилите които искате да купите, така че да отговарят на Вашите нужди.

[b:3efd3dc7]Забележка[/b:3efd3dc7]

При изчисляването на размерите сме взели предвид фактора разтягане на обувката – измерваме колко се разтяга дадена обувка след няколко катерения, преди да препоръчаме „сваляне” на размера. /Следва таблица с различни марки еспадрили/


[b:3efd3dc7]Препоръки[/b:3efd3dc7]

- Изчисленията за свалянето на размерите са валидни за UK и EURO номерационна система. Например, ако размера на кракът Ви е UK10 и искате да купите еспадрила модел Anasazi Velcro за категория А, би трябвало да търсите номер UK8. Ако искате да купите Scarpa Booster за категория A, търсете номер 41.5.

- Стопляйте обувките – никога не пробвайте новите си обувки, директно извадени от кутията „на студено” – преди да ги пробвате за пръв път, ги оставете в топло помещение поне за час, като по този начин ще омекнат и ще станат по-гъвкави.

- Имайте предвид, че въпреки усилията ни да дадем точна информация, опитвайки се да Ви помогнем с избора на подходящия размер еспадрили, поради особеностите на специализираните обувки и различията във формата на краката на хората, не можем да гарантираме на 100% точността на нашата формула.

- Ако някои вид от еспадрилите ги няма в тази статия можете да отидете на страницата [url=http://www.bananafingers.co.uk/]Banana Fingers[/url] и оттам на Footwear и после Climbing Shoes, оттам на всяка еспадрила има калкулатор, с който можете да имате обща ориентация за размера, спрямо някой друг вид еспадрили, които сте носили. Трябва да знаете, че там размерите не са разделени на този принцип и получавате резултат само един размер, но с малко сравнение с таблицата по-горе можете да стигнете до обща идея.

- Поне според мен, ако сте ходили да пробвате еспадрили в магазин и голяма част от моделите просто не стават на вашите крака е хубаво да си купите еспадрили на място след проба. Още трябва да знаете, че особено техничните еспадрили, които са извити надолу и имат по-сериозна асиметрия са особено специфични и не стават на всеки крак.


Превод от английски:  Русан Стаменов


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2379 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Новите сечива за ледено катерене на Petzl
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
Как да изберете челник
Износена фиксирана екипировка може да среже въжето ви
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
10 причини да използвате туристически щеки
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Как да изберем еспадрили за катерене
Кой е възела за свързване на две въжета при рапел с най-голяма якост


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap