Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Закупуване на еспадрили онлайнRock+Run  |  Редактирана на 02/03/2012

Покупката на еспадрили чрез интернет може да бъде трудно начинание. В тази кратка статия представяме в общи линии формулата за изчисляване на подходящия размер на еспадрилите. Тя предлага на клиента възможности за определяне на размера, в зависимост от това за какъв тип катерене ще се използват.


[b:3efd3dc7]Как да изчислим[/b:3efd3dc7]

Да вземем за пример еспадрили модел Five Ten Anasazi Velcro. Първо трябва да измерим крака по скалата за еспадрили /PDF формат линк/ - това ни дава стандарт, според който трябва да се направят изчисленията. Пример: ако сме измерили крака си като размер UK10, след това можем да установим размера, който би трябвало да е най-подходящ, като преди това определим за какъв тип катерене ще използваме еспадрилите:

А) „Технически” размер: трудни спортни и боулдър маршрути, много трудно традиционно катерене;

В) „Полу-технически” размер: средно трудни спортни и боулдър маршрути, трудно традиционно катерене;

С) „Традиционен” размер: за повечето видове традиционно, спортно и боулдър катерене;

D) За начинаещи: подходящ за начинаещи катерачи, и такива които катерят няколко пъти в годината.
[i:3efd3dc7]Таблица за съответствие между Европейските, американските и великобританските размери за обувки[/i:3efd3dc7]


[b:3efd3dc7]Примерен резултат (таблица):[/b:3efd3dc7]

5.10 Anasazi Velcro:

- за категория А: сваляне на размера с - 2 UK номера;
- за категория В: сваляне на рамера с - 1.5 UK номера;
- за категория C: сваляне на размера с - 1 UK номер;
- за категория D: моделът не е разработен за начинаещи.


[b:3efd3dc7]Резултатът[/b:3efd3dc7]

И така, клиента с предполагаем размер UK10, би трябвало да използва размер UK8 за категория А, UK8.5 за категория B, UK9 за категория С.

В теста са се включили 4 човека, препоръките са базирани на техните впечатления.


[b:3efd3dc7]Вашият размер[/b:3efd3dc7]

Ето как да използвате системата:

Стъпка 1 : [url=http://www.verticalworld.net/articles/uploads/files/Rock_Shoe_Sizing_Guide.pdf]изтеглете таблицата с размерите[/url] и принтирайте копие, уверете се че таблицата е принтирана в реален размер;

Стъпка 2 : измерете крака си съгласно инструкциите;

Стъпка 3: използвайте следващата таблица, за да добиете представа колко единици трябва да свалите или добавите към размера на еспадрилите които искате да купите, така че да отговарят на Вашите нужди.

[b:3efd3dc7]Забележка[/b:3efd3dc7]

При изчисляването на размерите сме взели предвид фактора разтягане на обувката – измерваме колко се разтяга дадена обувка след няколко катерения, преди да препоръчаме „сваляне” на размера. /Следва таблица с различни марки еспадрили/


[b:3efd3dc7]Препоръки[/b:3efd3dc7]

- Изчисленията за свалянето на размерите са валидни за UK и EURO номерационна система. Например, ако размера на кракът Ви е UK10 и искате да купите еспадрила модел Anasazi Velcro за категория А, би трябвало да търсите номер UK8. Ако искате да купите Scarpa Booster за категория A, търсете номер 41.5.

- Стопляйте обувките – никога не пробвайте новите си обувки, директно извадени от кутията „на студено” – преди да ги пробвате за пръв път, ги оставете в топло помещение поне за час, като по този начин ще омекнат и ще станат по-гъвкави.

- Имайте предвид, че въпреки усилията ни да дадем точна информация, опитвайки се да Ви помогнем с избора на подходящия размер еспадрили, поради особеностите на специализираните обувки и различията във формата на краката на хората, не можем да гарантираме на 100% точността на нашата формула.

- Ако някои вид от еспадрилите ги няма в тази статия можете да отидете на страницата [url=http://www.bananafingers.co.uk/]Banana Fingers[/url] и оттам на Footwear и после Climbing Shoes, оттам на всяка еспадрила има калкулатор, с който можете да имате обща ориентация за размера, спрямо някой друг вид еспадрили, които сте носили. Трябва да знаете, че там размерите не са разделени на този принцип и получавате резултат само един размер, но с малко сравнение с таблицата по-горе можете да стигнете до обща идея.

- Поне според мен, ако сте ходили да пробвате еспадрили в магазин и голяма част от моделите просто не стават на вашите крака е хубаво да си купите еспадрили на място след проба. Още трябва да знаете, че особено техничните еспадрили, които са извити надолу и имат по-сериозна асиметрия са особено специфични и не стават на всеки крак.


Превод от английски:  Русан Стаменов


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2320 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Зала на славата: Класическия катерачен инвентар
10 причини да използвате туристически щеки
Как да изберем еспадрили за катерене
Кой е възела за свързване на две въжета при рапел с най-голяма якост
Най-добрите обувки за катерене и подход за жени
Как да изберем туристически обувки
Как да си изберем раница
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Износена фиксирана екипировка може да среже въжето ви
Как да си изберем водонепропускливо яке


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap