Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Серо Торе – изкачвания, изтръгнати болтове и споровеСтанко Йончев, UKClimbing, ClimbingNarc, La Cachana  |  Редактирана на 27/01/2012
[i:44d42602]Давид Лама и Даниел Стойерер под впечатляващия Серо Торе.

Снимка: © Corey Rich/Red Bull Content Pool[/i:44d42602]


[b:44d42602]Изкачвания[/b:44d42602]

Хейдън Кенеди и Джейсън Круг изкачиха Серо Торе следвайки линията на маршрута Compressor, без да използват множеството болтове оставени там, след това на връщане те решили и изтръгнали към 100 от тях. Не след дълго там се появи и Дейвид Лама, който миналата година не успя да мине свободно маршрута, а също така и остави след себе си и филмовия си екип още болтове и екипировка, и за това получи много гневни коментари по свой адрес. Той успя на 20-ти януари да мине свободно маршрута.


Ето какво разказва Лама за изкачването си:

„Не мога да повярвам… За повече от три години бях мотивиран от идеята да направя свободно изкачване на маршрута Compressor на Серо Торе и сега тази мечта се сбъдна!

Аз и свързката ми Питър Ортнер тръгнахме на 19-ти януари от Ел Чалтен и се изкачихме до Нипо Нино, първия ни лагер. Следващата сутрин се изкачихме до Col de la Paciencia, починахме там за няколко часа и тръгнахме нагоре към 1 следобяд.

Изкатерихме се до началото на Траверса от Болтове, но вместо да тръгнем надясно, ние продължихме право нагоре по технически трудния ръб, на няколко метра в ляво от цепката Salvaterra. Паднах няколко пъти, докато разбера какви са правилните движения и после успях да мина това въже от втори опит от площадката ни. Няколко въжета по-нагоре стигнахме Ледените Кули, където избрахме малък ръб в леденото поле за бивак.
[i:44d42602]Давид Лама и Даниел Стойерер се качват нагоре по ледника Серо Торе на път към Серот Торе преди разсъмване

Снимка: © Corey Rich/Red Bull Content Pool[/i:44d42602]


Рано следващата сутрин се изкачихме до началото на главната стена. Факта, че Хейдън и Джейсън бяха махнали болтовете на Маестри няколко дни по-рано, направиха изкачването ми по-предизвикателно, особено психически, тъй като осигуровките бяха лоши и трябваше да катеря дълги пасажи без осигуровка. Катерейки по биещи на кухо и ронливи скали, ние следвахме оригиналния маршрут Compressor за три въжета. Около 20 метра под компресора, траверсирахме на дясно и стигнахме до мрежа от цепки и винкели, по които стигнахме до върха. Изкачването в алпийски стил на върха ни отне 24 часа от седлото.

За мен това първо свободно изкачване на югоизточния ръб на Серо Торе е края на едно от най-великите приключения в живота ми до момента. Особено съм горд от това, че го направих без да добавям още болтове. Научих много през последните години и изкачването на тази планина беше просто невероятно. Превръщане в реалност на мечтите – няма как нещата да са по-хубави!


[b:44d42602]Изтръгнати болтове[/b:44d42602]

Няма спор, че Серо Торе е един от най-привлекателните върхове за търсещите трудни технични изкачвания. Но в историята на този връх има една тъмна следа, тъмна следа от огромно количество забити в патагонския гранит болтове по маршрута „Compressor”. Хубаво е да спомена за какво става дума.
[i:44d42602]Снимка: © Corey Rich/Red Bull Content Pool[/i:44d42602]


[b:44d42602]Първото изкачване?[/b:44d42602]

През 1959 италианеца Сезаре Маестри, Тони Егер и Цезарино Фава правят опит за изкачване на Серо Торе. Като стигнали до седлото, Фава слязъл надолу, а Маестри продължил нагоре с Егер. След това Меастри бил намерен шест дни по-късно в подножието на стената полузаринат в сняг. Според него на слизане от върха Егер бил повлечен от лавина, а с него били повлечени и снимките и записките за изкачването. Независимо от това Маестри обяснил, че били достигнали върха и как се били изкачили, но липсата на доказателства довела до това, че италианското катерачно общество и света не го признали.


[b:44d42602]По югоизточния ръб на Серо Торе[/b:44d42602]

През 1968 англо-аржентинската свръзка съставена от Мартин Боусен, Мик Бърк, Пийт Крю, Хосе Луис Фонруж и Дугал Хастън се пробвали да изкачат югоизточния ръб на Серо Торе, като следвали естествената линия. Те успели да стигнат на 450 метра над Седлото на Търпението (Col of Patience), но отстъпили.


[b:44d42602]Стълба към върха [/b:44d42602]

Обиден и с накърнена гордост Маестри решил да се върне и да изкачи върха като изкачването му да бъде признато от всички. Идеята му била да направи зимно изкачване по нов маршрут. През Патагонската зима юни и юли 1970, той заедно с Езио Алимонта, Карло Клаус, Цезарино Фава, Пиетро Види и Ренато Валентини се пробвал да изкачи линията. След петдесет и четири дни и измръзвания на Клаус и Види, те се отказали, като били стигнали на 300 метра от върха. През патагонското лято на 1970, той се завърнал с Фава, Клаудио Балдесари и Даниеле Анджели (Италия) и Хуан Спекерман и Фаусто Барози (Аржентина).
[i:44d42602]Маестри на снимка с компресора[/i:44d42602]


Изкачването, което те направили е наричано по-много начини - от омърсяване до отравяне на планината, а маршрута на места е описан директно като виа ферата.

Причината е, че за да изкачат маршрута те използвали 180 килограмов бензинов компресор и с него поставили в скалата над 360 болта. На много места маршрута не следва естествената линия, тъй като болтовете са по гладки плочи, в страни от местата за естествена осигуровка. Този факт може да бъде донякъде обяснен с това, че така наречения траверс от болтове, те изкачили през зимата, когато ръба е блокиран от огромна снежна гъба. Маестри не бил особено добър леден катерач и за това избягал от леденото катерене. За поставянето на болтовете в горната част на стената Маестри коментира, че са могли да поставят там и обикновени клинове, но ги били забравили при бергшрунда и затова продължили с поставянето на болтовете. Може би още по-тъжно е, че след това почти всички други са избрали да следват само този маршрут за изкачване, като едва две свръзки са се пробвали да изкачат Югоизточния ръб с чист стил и по-честен начин.

Свързката на Маестри не достигнала до върха, като спрели на 60 метра от него, в края на скалната стена. Маестри решил да не изкачи снежно-ледената шапка на върха като казал, че практически това не е част от планината, тъй като, може във всеки един момент вятъра да я отвее. Разбира се, за нас е напълно ясно, че да изкачиш върха значи, да си отгоре и над теб да е само небето, но той приел така нещата. Като на връщане, Маестри имал идеята да среже болтовете, но практически на последната площадка оставил компресора и по общи данни е изтръгнал само последните осем болта.
[i:44d42602]Маршрута Compressor

Снимка: pataclimb.com[/i:44d42602]


[b:44d42602]Първото изкачване на върха[/b:44d42602]

На 13.01.1974-та Даниеле Чияпата, Марио Конти, Касимиро Ферари и Пино Негри (Италия) правят първото изкачване на върха по маршрута, който те кръщават Ragni по западната му стена. Те били част от голяма експедиция за покоряването на върха, като го достигнали след двумесечни опити в последния ден от експедицията след като храната им била свършила. Линията, по която те се изкачили върха била пробвана от Валтер Бонати и Карло Маури през 1958, като те достигнали 120 метра над седлото между Адела и Торе, където липсата на екипировка ги накарала да се откажат.


[b:44d42602]Второто изкачване на върха[/b:44d42602]

Второто изкачване на върха било по същия маршрут, по който било направено първото, три години по-късно. То било направено през януари 1977, когато американците Джон Браг, Дейв Карман и Джей Уилсън го изкачили в алпийски стил. Трябва да се отбележи, че първото изкачване било направено с фиксирани въжета, а всички изкачвания след това в алпийски стил. Стила и лекотата, с които свръзката изкачила маршрута била впечатляваща и свидетелствала за напредъка на леденото катерене в Америка в сравнение с Европа по това време.


[b:44d42602]Първото пълно изкачване на маршрута Compressor[/b:44d42602]

Първото пълно изкачване на маршрута е направено от Стийв Бруър и Джим Бридуел през януари 1979. Те успели да изкачат маршрута за три дни като достигнали до върха на втория. В последните 30 метра на скалната стена Бридуел бил принуден да катери изключително трудни пасажи изкуствено, на местата където Маестри бил изскубнал болтовете, докато се спускал. За Бридуел било очевидно, че Маестри не бил стигнал края на скалите, тъй като виждал че след срязани болтове има още 20 метра гладка стена до започването на снега.
[i:44d42602]Западната и южната стена и маршрутите по тях

Снимка: Pataclimb.com[/i:44d42602]


[b:44d42602]Истината за първото изкачване на Маестри[/b:44d42602]

През 2005 Ермано Салватера, италиански катерач, заедно с Алесандро Белтрами и Роландо Гариботи, изкачи маршрут, който Мастри посочвал, като маршрута, който той изкачил през 1959. Обаче те не открили следи от изкачване след първото ребро и описанието на Маестри не съвпадало с това, което те срещнали, което напълно развенчало мита за това изкачване.

Още за маршрутите и Маестри можете да прочетете в следните статии:

[b:44d42602][url=http://verticalworld.net/articles/article.php?id=42]Тайната на Cesare Мaestri[/url]

[url=http://verticalworld.net/articles/article.php?id=41]Серо Торе - маршрути и история [/url][/b:44d42602]


[b:44d42602]Да махаме или да не махаме[/b:44d42602]

През 2007 американската свръзка Джош Уартън и Зак Мартин, пристигнали в Патагония с идеята да изкачат маршрута Compressor без да използват болтовете на Маестри и после спускайки се да ги извадят.

С цел да се реши, дали да го направят, се направило събрание на катерачи в Ел Чалтен, и гласували по въпроса, като това било отхвърлено и мнозинството решило да оставят болтовете.


[b:44d42602]Дейвид Лама – да сложиш болтове от глупост[/b:44d42602]

Миналата година Дейвид Лама, заедно с филмов екип, спонсориран от Red Bull, забиха още болтове в Серо Торе по маршрута и след като го погнаха той се оправда, че те били за сигурността на екипа му, после кой ли не чисти оставената допълнително екипировка и болтове след него.
Давид Лама на фона на Серо Торе

Снимка: © Corey Rich/Red Bull Content Pool[/i]


Разбира се, в този момент напрежението нарасна и вече огромна част от катерачната общност или поне по-сериозните катерачи застанаха твърдо зад каузата да се премахнат болтовете.


[b:44d42602]Изкачването на Хейдън Кенеди и Джейсън Круг[/b:44d42602]

Изкачването им на Серо Торе било кулминацията на тяхната експедиция в Патагония. Те го направили на 15 и 16 януари. След като се разчуло през интернет за това, че били изскубнали болтовете от горната част на маршрута, в Ел Чалтен се събрала тълпа и едва ли не искали да ги линчуват, а също така и били привикани от полицията да предадат изскубнатите болтове и да ги разпитат.

Ето какво разказват те заедно с Колин Хейли и Роландо Гариботи в интервю за La Cachana:


[b:44d42602]La Cachana:[/b:44d42602] Премахването на болтовете на Маестри беше ли нещо, което бяхте замислили и планували преди да изкачите Серо Торе?

[b:44d42602]Хайден Кенеди:[/b:44d42602] Тази година дойдохме в Патагония само с цел да катерим, въобще не бяхме планирали предварително да премахнем болтовете, нито пък да изкачим югоизточния ръб на Торе. Ние искахме да изкачим Standhardt, Егер, а също и кулата, но не непременно този маршрут, само топлото и хубаво време ни доведоха до това да решим да се пробваме. Също така, Джейсън вече познаваше това място, тъй като предната година се беше пробвал да изкачи маршрута с Крис Гайслер, стигайки 60 метра под върха.

[b:44d42602]Джейсън Крук:[/b:44d42602] В нито един момент докато катерехме не мислехме да махаме болтовете, дори в момента, в който бяхме сигурни, че ще изкачим върха. За нас в момента, в който започнеш да мислиш само за края, ти губиш удоволствието от самото изкачване, а това е важно за нас. Чак на върха решихме да махнем болтовете на Маестри.
[i:44d42602]Болтовете снимани в полицейския участък[/i:44d42602]


В града, на 19 януари, група местни катерачи се събрали при местната докторска станция, когато чули новината за „чистката” на Серо Торе. Катерачите и местните заинтересувани от тази тема осъдили действията на Крук и Кенеди: „… премахването на болтовете от маршрута „The Compressor” от Хейдън Кенеди и Джейсън Крук, въпреки постигнатото споразумение през 2007 за запазването им е в голяма степен накърняване на културното и историческото наследство на една от най-емблематичните планини в света.”

Едно от главните действащи лица от линч групата обяснява: „ в същото време разбрахме, че един от злодеите на планините беше наблизо, затова отидох да се намеся и да поискам обяснение. След това дойде полицията и го отведе до мястото, където са отседнали и където партньора му предаде изтръгнатите болтове (на око, повече от 100) и после те бяха закарани в полицейския участък да опишат деянието си. Ние пък направихме символичен протест пред дома им.”


[b:44d42602]La Cachana:[/b:44d42602] Представяхте ли си, че ще има такива проблеми?

[b:44d42602]Хайден Кенеди:[/b:44d42602] Обсъдихме го, и знаехме че това няма да се хареса на много хора и че в интернет щеше да има много спорове по въпроса, но не очаквахме такава реакция от хората.

[b:44d42602]Джейсън Крук:[/b:44d42602] Не очаквахме, че ще има гневна тълпа, която ще ни нападне. За нас това е много тъжно. Имаше хора, които даже не искаха да говорят директно с нас. Покрай това загубихме приятели.

[b:44d42602]Хайден Кенеди:[/b:44d42602] Не очаквахме това и не си представяхме, че нещата ще свършат с полицията. Но от друга гледна точка, Джейсън и аз взехме решението да премахнем болтовете и трябваше да сме готови да поемем последствията.

[b:44d42602]Джейсън Крук:[/b:44d42602] Не ни интересува, какво мислят останалите, ние взехме това решение и сме готови да живеем с него. Никога няма да има консенсус, кой е прав, така че просто го направихме.

[b:44d42602]La Cachana:[/b:44d42602] Това нещо обичайно ли е? Когато успееш да направиш изкачване без болтовете, да ги махнеш?

[b:44d42602]Колин Хейли:[/b:44d42602] В катеренето клиновете и болтовете започнаха да се използват от 1950. От тогава насам, те са обект на постоянни спорове тъй като по този начин може да изкачиш, която си поискаш планина. Може да катериш по болтове достатъчно на гъсто без усилие. Има много случаи, при които е имало прекалено много болтове по някой маршрут и някой ги е махнал. Не бих казал, че е обичайно тъй като, в повечето случаи, болтовете са сложени на логични места, където няма друга възможност освен тях. Обикновено те се премахват от местата, където няма смисъл от тях, например близо до цепки. Маршрута Compressor е един от маршрутите в света с болтове в повече. За четири десетилетия, катерачите обсъждаха, че трябва да се премахнат болтовете от маршрута.


[b:44d42602]La Cachana:[/b:44d42602] Защо?

[b:44d42602]Колин Хейли:[/b:44d42602] Целта да се изясни нещо съвсем точно на хората от катерачната общност. Нещо, което е трудно да се обясни е, че е важното уважението към природата. Мисля че по този начин планината остава чиста и може да се катери чисто, като това, което слагаш после го вадиш. От едната страна имаме „направи всичко възможно, независимо от това, което трябва да направиш само, за да изкачиш планината.” а от друга уважението към планината.

[b:44d42602]Колин Хейли:[/b:44d42602] По този начин общо взето планината е възвърната към естественото си състояние.

[b:44d42602]Джейсън Крук:[/b:44d42602] Хората, които дойдоха при нас ядосани, ми казаха че ако бяха в моя град и направеха нещо, щяхме да се отнесем с тях лошо, но точно обратно аз бих искал да ги поканя да дойдат в моя град и да катерят какво искат и да се чувстват у дома си. Ще направя всичко, което трябва, за да се чувстват добре посрещнати.

[b:44d42602]Колин Хейли:[/b:44d42602] По мое мнение тази дискусия, само отчасти е свързана с катеренето, също така това е въпрос на национализъм, мисля че много хора са гневни просто, защото Хейдън и Джейсън не са аржентинци. За мен това няма смисъл, планините са част от природата и Серо Торе е за всички катерачи по света, независимо от народността им. Такова поведение е на границата на дискриминацията.
[i:44d42602]Hayden Kennedy и Jason Kruk на върха на Cerro Torre след като изкатерват своя вариация на маршрута Компресор (5.11 A2).

Снимка: Jason Kruk[/i:44d42602]


[b:44d42602]Хайден Кенеди:[/b:44d42602] Друга част от това е историята, те ни казаха, че те чувстват, че по този начин ги изтриваме от историята, но историята е вече написана и не може да бъде променена. Това е особено спорно и тази планина е само една глава от историята. Ние не можем да откраднем историята й.

[b:44d42602]Роландо Гариботи:[/b:44d42602] Напълно съм несъгласен с това и искам да наблегна върху това, което Колин каза за местните. Основанията за тази реакция, са че те са вложили сърцето си тук, тук са прекарали много време и са вложили енергията си. За мене местни са тези, които идват тук всяка година и влагат много усилия в тези планини. Аз съм живял над 15 години извън Аржентина и никой, никога не ме е карал да се чувствам, че не съм местен, никога никой не ме е карал да се чувствам, че не може да говоря друг език или да имам акцент.

[b:44d42602]Колин Хейли:[/b:44d42602] Истината е, че има места в Ел Чалтен, където всички са чужди хора.

[b:44d42602]Роландо Гариботи:[/b:44d42602] Дискусията за тези болтове е философска, това е дискусия за какъв е смисъла на планината и какво й причиняваме. Болтовете са пряк път към върха, с който да го достигнеш, когато нямаш силите да го изкачиш по нормалния начин. Мен ме вълнува повече изживяването, предпочитам да не достигна върха, вместо да използвам още ресурси само и само за да го изкача, но това е личен избор и е естетично решение. Има хора, които отиват на определени планини, само за да си запишат изкачването на върха, а има и други, които отиват заради преживяването от стигането до върха, заради битката с природата по нейните правила, следвайки няколкото основополагащи идеи на катеренето. Относно това, което използвате, колкото по-малко, толкова по етичен е вашия стил на изкачване.
[i:44d42602]Hayden Kennedy

Снимка: Jason Kruk[/i:44d42602]


[b:44d42602]La Cachana:[/b:44d42602] Като се премахнат болтовете, не ограничавате ли по този начин възможността на много хора да се изкачат на върха без помощта им?

[b:44d42602]Роландо Гариботи:[/b:44d42602] Но тогава да сложим директно един асансьор на Серо Торе. Някъде там е границата между бялото и черното, защото този спорт не е добре дефиниран. Маестри, без съмнение от началото е бил не в сивата, а в червената зона. Това което е направил Маестри си е директно нарушение. Въпроса е колко смятат, че целта оправдава средствата. Отивам в планината, за да си намеря трудно предизвикателство и после да използвам много методи, за да го улесня? Просто няма смисъл. Някои биха поспорили, че трябва да катерим голи и че не е честно да използваме дори въжета. Все пак има възприети основи между катерачите, че трябва да си носиш въжетата, раницата и още малко неща. Всичко, допълнително, което излиза от раницата ви, бормашина, фиксирани въжета и още екипировка, намалява стойността на постижението, защото използваш повече ресурси, за да се справиш с условията на планината. Трябва да си честен и скромен пред планината и да се изправиш срещу нея на при нейните условия. Скромност е като не си на това ниво да избереш друга по-лесна планина. И също така не е вярно, много хора, които са изкачили до днес Торе посредством Compressor може да получат същото изживяване от изкачването на друг връх и може би то ще изисква също толкова сила, това което се променя е името на целта, но ако се отдадем на нуждата от хвалби на кашкавал туристите „Аз изкачих този велик връх”, тогава бих казал да, асансьор, хеликоптер и каквото трябва. Ако приемем аргумента, че по този начин ограничаваме възможностите на другите, тогава няма граници – няма вече и връх.


Би било добре да направим нова среща, защото много хора катереха в момента, така че и двете страни да бъдат представени. Честно е само, ако чуем всички, всички версии и мнения.

В крайна сметка всичко е въпрос на уважение, и почитане на природата.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 780 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Eternal Flame по Неймлес Транго Тауър
Фиксираните остатъци
Най-отвесната "Голяма Стена" на света?
Българският подвиг на Транго Тауър
Забележителните изкачвания на The Nose
Руското решение на Стената Трол
Taghia: Hi-Jinks in the High Atlas
Oman: Adventure Climbers' Paradise
Първото изкачване на Стената Mahayana
Живот във вертикала


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap