Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да си изберем водонепропускливо якеDan Bailey, Rob de Luca, Станко Йончев  |  Редактирана на 02/01/2012


[i:50c173f0]Goretex Active Shell, Polartec NeoShell, Mountain Hardwear's DryQ Elite, Nikwax Analogy, eVent, Paclite, Pertex Shield, качулки с ластик за стягане, водонепромукаеми ципове, ластици за стягане, ципове под мишниците, воден стълб... Терминологията на дишащите водонепромокаеми якета е достатъчно голяма да обърка дори най-зарибения планинар. Сега има толкова различни видове. За какво да внимаваме, когато си купуваме яке или хард-шел, както някои ги наричат? Дан Бейли прави преглед на някои от основните неща, които трябва да знаете за якетата. [/i:50c173f0]


Как да си купите водонепромокаемо яке? Може би си мислите, че това е риторичен въпрос. Все пак това е толкова просто. Влизате в магазина и взимате първото дишащо водонепропускливо яке в любимия ви цвят ? Разбира се, може да направите това, но преди да олекотите портфейла си, бих ви предложил смирено да помислите малко по въпроса. Не се оставяйте да ви продадат това, което те са решили да ви продадат. Никое водонепропускливо яке не може да бъде наречено евтино, така че си струва да помислите какво точно искате от вашето, къде най-вече ще го използвате, какви материи, свойства и допълнителни екстри ви трябват и кои са ви в повече. Всяко яке си има специфични качества, които неопитните трудно ще забележат и ако тръгнем да описваме вида на материалите, видовете модели и допълнителни екстри може да изпишем няколко статии. Понеже имаме място само за една ще караме по общо.
[i:50c173f0]Внезапна топла вълна връхлита Great Gable

Снимка: © Dan Bailey[/i:50c173f0]


[b:50c173f0]Материи[/b:50c173f0]

Има главозамайващ брой непромокаеми и дишащи материи на пазара и с новите видове материи Goretex Active Shell, Polartec NeoShell и Mountain Hardwear’s DryQ Elite, които се появиха на пазара нещата станаха още по-сложни. Това е като с автобусите – чакаш с години да се появи нещо ново като мембрана и в един момент се появяват три наведнъж. Има велики твърдения по отношение на това колко дишат и трите материи, но за момента няма заключение по въпроса. Мембраните, които са се доказали с времето като eVent и Goretex Pro Shell се представят достатъчно добре, предимството в момента е, че ако купувате от тях може би ще ги вземете по-евтино при условие, че не са новост, в сравнение със споменатите по-горе видове. Или пък може би искате да сте нестандартни и да си вземете нещо като Nixwax Analogy (изполвани в якетата Paramo) или Keeld System Dual Protection, като и двете действат на принципа на многослойните материи. Зарибените по тях казват, че те са сред най-водонепропускливите, дишащи и трайни материи на пазара, макар че имат минуси като допълнителното тегло и топлотата от използването на многослойни материи.
[i:50c173f0]На Isle of Lewis май е време да си извадите якенцето от раницата

Снимка: © Dan Bailey[/i:50c173f0]


[b:50c173f0]Какво значи непропускливи и дишащи всъщност?[/b:50c173f0]

Дреха, която е водонепропусклива в двете посоки ще е почти безсмислена, защото освен че няма да пропуска дъжда, ще задържа потта ви и няма да я пропуска навън. Един зрял човек, който се напъва повече, може да отдели около един литър пот на час, така че долните ви дрехи ще подгизнат и или ще се сварите или ще измръзнете и ще ви е гадно (най-често и двете).

Разбира се, модерните якета реално не „дишат”, но благодарение на създадените в лабораториите материали, те използват хитър номер, за да задържат дъжда навън, докато пропускат потта навън (горе долу). Има много начини да се постигне това, най-известния е принципа на мембраните използван от Goretex и други. Капките вода (тоест капките дъжд) са далеч по-големи от молекулите на водата под форма на водна пара, които произвеждат телата ни, така че ако дупчиците в мембраната са достатъчно малки тя работи като двустранна бариера, като влагата отвътре преминава навън, а тази отвън не прониква вътре. Разликата във влажността под якето и навън способстват процеса като влажността се вдига, когато започнете да се потите. Последното поколение материи Polartec NeoShell, Goretex Active Shell и Mountain Hardwear DryQ Elite – дължат по-добрите си свойства на повишената въздухопропускливост, което значи, че не трябва много да се потите преди да заработи механизма. Но дори и най-добрите материи имат граници на възможностите си като тя се достига най-често, когато се напрягате физически при топли, но влажни условия. Като имате това в предвид, може би няма по-добро място за тестване на водонепропусливите якета от влажните, мокри хълмове на Великобритания.

Деликатната мембрана най-често е обтъкана с по-устойчива материя отвън, т.е. частта от якето, която виждате и частта, която се отразява на теглото и трайността на дрехата. Като тази материя се третира с DWR (устойчив водоотблъсващ) препарат тъй като мократа външна тъкан няма до позволява на мембраната да си върши работата. За да се осигури дълготрайност на якето, този филм трябва периодично да се отмива и нанася наново.
[i:50c173f0]Топло и влажно на Beinn Eibhinn; перфектни условия за изпитване на яке

Снимка: © Dan Bailey[/i:50c173f0]


[b:50c173f0]Диша ли?[/b:50c173f0]

Дишаемостта е практически пропуснатите водни пари през материята при определени условия за определено време. Има прекалено много и различни тестове за определянето на този показател и проблема е че изпитванията не са взаимно заменими и сравними. Поради това, не трябва почти да обръщате внимание ако има някакъв показател записан като качество на якето, защото едно яке може да е тествано по метод А и да дава по-високи резултати, а друго по метод Б и за това резултатите да са по-ниски. Това което обаче трябва да ви успокои е че изпитващите подобни материи, казват че тези, които се продават на пазара, имат достатъчно добри качества и няма начин да купите нещо, описано като водонепропускливо яке с лоши качества на дишаемост. Разбира се няма да коментираме якетата Кучи, Nord Fase и подобни от сорта.


[b:50c173f0]Воден стълб – да бе, да, ясно [/b:50c173f0]

Всички гледаме водния стълб и си мислим, че щом е повече, значи е по-добре. Обаче малцина са наясно за какво точно става дума. Трябва да ви е ясно, че водонепромукаемо яке не значи, че никога, ама в никакъв случай не може да проникне вода през якето. Знаем че има материали, които не пропускат вода, като да кажем стъклото, различните видове гума и металите. Но в случая говорим за текстилен продукт, който при определени условия пропуска вода. Тук влиза в действие водния стълб.

Принципно водонепромукаемите материи се изпитват по два основни метода:

- устойчивост на дъжд в специално създадена стая симулираща такива условия;
- устойчивост на статично налягане от воден стълб.

Изпитванията на дъжд и различните проучвания на производителите се правят не само, за да се подобряват моделите, а също така и за да отговарят на Международните митнически изисквания и материала да получи правилното мито при класифициране като водонепромокаем. Това изпитване обаче не дава качествена оценка, а само определя якето, че „издържа”.

Второто изпитване е това, което ни интересува. То се използва за оценка на точната водонепропускливост на материала, като в случая е възприето измерването на натоварването с височината на воден стълб, което разбира се може да се трансформира и в единица по-разбираема за всички нас. Изпитването е просто. Имаме тръбичка с определени размери, която се поставя върху плата и се измерва височината на водата изсипана вътре, при която материала пропуска.

Разбира се това, че има общ критерий, спрямо който се оценява материята, е страхотно и по този начин ние може да добием представа кое яке е по-добро. Но проблема е, че това не е изпитване на якето в реални условия. Още повече някои компании правят вариации в условията на изпитването, което води до различни резултати, но все пак ето ви едно описание какво да очаквате при определен воден стълб:

- 0 mm – очевидно съвсем не водонепропускливо. Нещо като аналогия на цедка или мрежа;

- 0 до 1000 mm: отблъскващо водата, но не и водонепропускливо. Повечето разтегливи софтшел материи попадат в тази категория;

- 1000 до 5000 mm: устойчиво на дъжд, но не водонепропускливо при по-сериозен дъжд или статично натоварване с вода (примерно сядане или облягане на мокри повърхности). Импрегнираните софтшел материи, евтините мембрани и ниския клас ски и сноуборд дрехи попадат тук;

- 5000 до 15 000 mm: напълно устойчиво на дъжд и общо устойчиво на вода, освен ако няма по-сериозно статично водно натоварване (тоест продължително седене върху мокра повърхност или потапяне във вода). Повечето импрегниращи покрития (в общия случай, покрития базирани на течен полиуретан, които стават порести, когато се нанесат върху материите и засъхнат) попадат в тази категория;

- 15000 до 30 000 mm: напълно водонепропускливи, дори и при тежки условия. Високия клас импрегнатори и мембраните като eVent и Gore-tex попадат в тази графа. Те издържат на потапяне във вода, но в плиткото (рибарски ботуши, костюми от сорта на водолазните за плаване в морето);

- 35 000 mm и нагоре: Плътни материи и непориозни материали. Такива се деформират критично и се чупят преди да пропуснат вода. Бутилки от усилена пластмаса, гумени галоши, корпусите на корабите са пример за такива.

Сега и да ви поясня водния стълб с по-разбираема от нас единица 1000 mm воден стълб са 0,01 kg/cm2 натоварване, с други думи ако имаме едно парче 10х10 cm, то може да издържи статично 1 kg вода преди да пропусне. Ето ви го и практически обяснено, да кажем че имаме човек, който тежи 80 kg и имаме една мокра пейка. Когато човека седне върху нея, той заема площ 30x30 cm или 900 cm2. Грубо получаваме 0,09kg/cm2, което значи че трябва да имаме воден стълб 9000 mm минимум, за да няма пропускане на вода от материята.

Добре е да гледаме водния стълб, но също така трябва да имаме и следното в предвид: това е показател не за якето, а за материята, която се явява водонепропускливия слой. Което често значи, че ако пише на якето 10 000 mm воден стълб, то може и да не издържа толкова. Също така местата с шевове намаляват ефективността на материята и въпреки че в критичните зони (най-често рамената, гърдите и ръкавите на якетата) те са усилени, на другите места нещата не са така. Само якетата с усилени зони при шевовете са водонепропускливи до дадената стойност по тази дефиниция.


[b:50c173f0]Модел[/b:50c173f0]

Всички сме различни по размери, форма на тялото и т.н. Такива са и якетата. Малко е рисково да си купите яке онлайн без да сте го пробвали. Дали е широко, колкото ви трябва в рамената? Има ли достатъчно място за биреното ви коремче? Ръкавите достатъчно дълги ли са и дали не са прекалено плътно прилепнали, така че да ви позволяват да си вдигнете ръцете над главата – например като катерите или викате за помощ – без якето да ви спира движението и да ви се набира отзад? От известно време модата при катерачите е да се купува по късо яке, което да ви позволява безпроблемен достъп до седалката, докато якетата ориентирани към ходещите най-често са по дълги, тъй като целта е да запазят по-голяма част от вас суха (по-важните части всъщност ). Но това не е ясно от пръв поглед, тъй като някои якета за катерене са по-дългички, а има и предостатъчно къси якета за туристи, който стигат само до кръста ви. Аз лично предпочитам нещо достатъчно дълго (но не да спира движенията ми) за катерене, тъй като съм открил, че по-дългото яке стой по-добре като го поставите под седалката и ви пази повече. Много якета имат зони от разтеглива материя, което спомага свободата на движенията (като по-този начин се използва минимално количество материал, за да се намали теглото). Но същото може да бъде постигнато и с добре обмислена кройка.


[b:50c173f0]С или без подплата[/b:50c173f0]

Някои от най-добрите водонепропускливи якета навремето имаха мрежестта подплата. Предполагам, че това е било, за да може тъканта да не прилепва към кожата и да не се чувствате като опакована мида, но основното нещо, което се постигаше от това беше, че се увеличаваше теглото на якето. Модерните материи са дишащи до такава степен, че няма смисъл от подплата (единственото изключение, за което се сещам е споменатите по-горе якета Paramo).
[i:50c173f0]Големи джобове, водонепропускливи ципове, достатъчно дълга кройка, здрава материя в ключовите зони

Снимка: © Lorraine McCall[/i:50c173f0]


[b:50c173f0]Основен цип[/b:50c173f0]

Какво предпочитате: цял цип или къс цип и яке, което се нахлузва през глава? Конвенционалните якета с цял цип са по-универсални, лесно се обличат, лесно се разкопчават. Срещу това по-малко популярните якетата с къс цип предлагат по-малко тегло и по-малка дължина на ципа, през който може да се пропусне вода. А всички ципове в един момент пропускат. Въпреки че водоплътните ципове са вече стандартни, някои производители си признават, че при продължителен силен дъжд те ще пропуснат малко вода ,а това показва и опита ми. За да спре това, всяко неводопропускливо яке, което си струва има вътрешно парче, което закрива ципа по цялата му дължина, така че да отвежда водата, която проникне. Сега е модно ципа да се показва като хващаща окото част от външния вид на якето, но за мен това е надделяване на красотата над функционалността. Добрите стари външни парчета плат, закриващи ципа, може да изглеждат малко демоде, но определено подобряват водонепропускливостта на циповете.


[b:50c173f0]Ципове под мишниците?[/b:50c173f0]

Дори при условие, че материите стават все по-дишащи, някои производители продължават да слагат ципове под мишниците, ясна от само себе си екстра, която подобрява възможността на якето да диша, със сравнително малко допълнително тегло. При условие, че съм носил якета с и без такъв цип, бих казал че съм малко раздвоен. Наистина е прекрасно да влезе малко свеж въздух от подмишниците, когато се напъвате нагоре, но от друга страна ако отворите главния цип ще свършите почти същата работа. А също така трябва да се случи някакъв супер специфичен дъжд, така че той да прониква през основния цип, но да не прониква през тези под мишниците. Въпреки това, ако изключим малкото допълнително тегло, те не вредят толкова много, освен това че са още едно място, през което може да проникне водата.


[b:50c173f0]Качулка[/b:50c173f0]

Много водонепропускливи якета, особено по-евтините модели, правят компромис с качулката. Това е особено фундаментална част от якето, ако се замислите и една голяма дупка в горната част на якето, през която дъжда се стреми да влезе. С помощта на стягащия ластик, тя трябва да образува почти водозащитна плътна бариера около лицето ви, в идеалните случаи покриваща и брадичката, така че да предпази лицето ви, колкото се може повече от студения вятър и безпощадната градушка. С оглед да не ви ограничава видимостта, добре премислените качулки се движат заедно с главата ви, когато си я въртите. Ако сте решили да ходите на по-опасни места или да катерите, освен да се разхождате с якето си е хубаво да търсите достатъчно дълбока качулка, така че в нея да се поберете и с каска на главата. Също така отзад трябва да има ластик за стягане, когато сте без каска.

Меките качулки, които са част и от някои от по-скъпите якета, не са идеални при сериозна буря, когато ще сте чувствате в пъти по-добре с усилена с тел качулка, която може да бъде оформената, така че да пречи на вятъра (или на качулката) да ви заслепи.
[i:50c173f0]Хубавата качулка е съществено важна

Снимка : © Lorraine McCall[/i:50c173f0]


[b:50c173f0]Ръкавели и ръбове на якето[/b:50c173f0]

Ръкавелите са още едно място, през което след дълъг мокър ден е неизбежно да не проникне малко вода. Някой от най-леките модели просто имат еластични ръкавели, но за повечето якета е стандартно да има велкро лепенки, с които да си ги нагласите, като не мисля, че в случая имате някакъв избор. Ластика по долния ръб, с който да стягате якето също е почти неизменна част от него. Катерачите трябва да избягват якета, на които ластиците се фиксират отпред, защото може да се заплетат в протриващото им. Те трябва да търсят якета, на които ластика се фиксира отстрани. Еластичните талии на някои от най-леките якета не може да се нагласят допълнително и общо взето не предлагат толкова добро пасване.


[b:50c173f0]Джобове[/b:50c173f0]

С оглед да се намалят ценните и няколко грама, опростените и олекотени якета имат не повече от два джоба – дори и само един джоб не е нещо нечувано. За общи нужди и за планинарско яке, обаче три или четири джоба са добра бройка, тъй като освен шапката, ръкавиците, компаса и хапването, често ви трябва бърз достъп до още много други неща. Освен ако целта ви не е тотално да икономисвате тегло за сметка на другите екстри, тогава търсете яке с поне един джоб, който е достатъчно дълбок, че в него да се побере една стандартна сгъната карта. Вътрешните джобове, не са особено полезни, ако вали. Трябва да имате достъп до джобовете отвън и да са достатъчно високо, та да не ви пречат на колана на раницата (или на катерачната седалка, ако с такава цел си го купувате). Джобовете очевидно са още едно място, през което може да проникне вода, така че водонепропускливите ципове са задължителни и е най-добре, когато са закрити от парче плат – въпреки, че най-често не са. Ако подплатата на джоба е мрежеста, а не от плат, те може да служат за проветрение и да помагат да не прегреете. Минуса на мрежестата подплата е, че не спира водата да не проникне до тялото ви през ципа.


[b:50c173f0]Цена/Качество[/b:50c173f0]

Каква е разликата между яке за 300 лева и такова струващо три пъти повече? Качествата на дрехата влияят ли се от цената й? Да, но само до определен момент. Най-добрите модели трябва да се отличават с нещо повече от марката и външния си вид. Принципно е правило, че като давате повече пари си осигурявате яке от по-дишащите мембрани, материали, които са най-добрия баланс между трайност и лекота, ергономичност и особено дообмислени екстри и най-доброто цялостно качество. Но ако нямате бюджет за тях това не е голям проблем. Някои якета от средно ниво също включват доста, ако не и всички екстри. Дори още по-евтините якета на по-известните марки за неспециализирано облекло са по-добри от кожусите, които са носели през седемдесетте на Еверест. Определено има граница на цената, над която допълнителните пари ще ви дават много малко подобрения на качеството. Въпреки, че има съществена разлика дали ще идете на работа с Шкода или с Ягуар, ако не можете да си позволите Arc'teryx ще си купите нещо по-евтино и просто. Само вие можете да прецените дали ви трябва най-доброто или едно хубаво яке ви е достатъчно.


[b:50c173f0]Модел в зависимост от дейността?[/b:50c173f0]

Дали всяка седмица печелите планински маратони или сте катерач, който е склонен да се разхожда по хълмовете, когато не може да се катери, или пък сте напълно начинаещ, който се ужасява от мисълта да се качи на Черни връх ? Ходенето по планините е много разнородна дейност и няма едно яке, което да ви служи във всички случаи. За какво ще ви служи вашето? Дали ще можете да катерите, да правите дълги преходи с раница и да лазите по някой сипей с едно и също яке ? Мисля, че има достатъчно разлики в моделите и екстрите им, за да се направи групиране на якетата, според това, за което са най-добри. Тук следват три по-широко скроени категории – и те се застъпват в определен момент:


[b:50c173f0]Леки якета[/b:50c173f0]

Вие от хората, които гледат да са леки и бързи (или леки, но въпреки това бавни) и за които всеки грам е важен ли сте? Ако сте такива има някои впечатляващи леки якета в момент, като най-леките то тях тежат под 200 грама. Въпреки че те са също толкова дишащи и водонепропускливи като останалите, тънките материи, от които са направени най-често не толкова здрави и трайни както по-конвенционалните модели и с оглед да спестят тегло производителите най-често правят компромис с качеството на качулките, броя джобове и т.н. Леките като перце якета най-често не са модели, които са по-широко скроени, което е проблем, когато времето е по-студено и искате да сложите повечко слоя дрехи отдолу. Тези якета са хубави за летни разходки, пътувания при хубаво време в чужбина и състезания, при които всеки грам е важен.


[b:50c173f0]4-сезонни, универсални якета[/b:50c173f0]

Също така можете да кръстите тази категория, категория на обикновенните туристи, като по този начин въобще не намеквам, че качеството на тези якета е по-ниско – тъй като те са сред най-добрите. Тези якета ще са ви еднакво удобни за лятна разходка по хижите в Норвегия или сериозен зимен преход в Алпите. Тези якета са по-дългички и достатъчно просторни, за да съберете още няколко пласта дрехи под тях при зимни преходи. Те най-често имат доста джобове за ръцете, за шапки и ръкавици – и всяко струващо си туристическо яке има поне един лесно достъпен джоб за стандартна сгъната карта. Качулките трябва да ви прилягат хубаво, а също така и да се движат заедно с вас като си движите главата и ако качулката е усилена с тел още по-добре, но тя може да не е толкова дълбока, че да можете да се събете и с каска в нея (а може и вие да не го искате). Поради това, че моделите са по-широки и имат много екстри, тези якета не са сред най-леките на пазара, но благодарение на модерните материали и кройки, сегашните модели тежат много по-малко от кожусите от едно време.


[b:50c173f0]Планински якета[/b:50c173f0]

Ако мислите да правите по-сериозни преходи, да катерите през цялата година или да правите зимни преходи, клонящи към алпинизъм, тогава по-скоро си струва да инвестирате в нещо създадено с тази цел. Разбира се, тези якета ще ви служат и за по-леки разходки из гората. Тези якета трябва да са по широки, така че да може да сложите още няколко пластта дрехи под тях, като кройката на ръкавите трябва да е такава, че да ви позволява свобода на движенията. Като може за целта производителите да са сложили еластична зона по долната страна на ръкава, за да спомогне това. Типа мембрана може да е същата като тази на универсалните якета, но лицевата част на якето трябва да е от по-сериозна материя, която издържа повече на износване и триене, когато катерите и това е особено важно за критичните в случая зони. Съществено важно е качулката да е достатъчно дълбока, за да можете да я сложите с каска на главата и да е добре замислена като функционалност. Както казах преди това, планинарските якета са по-къси, но това не се харесва на всички и има някои модели, които са по-дългички. Може би тези якета не са сред най-леките на пазара, но те ще ви служат години наред без проблем.


[b:50c173f0]Изключения[/b:50c173f0]

Водонепропускливите якета не са магически, разбира се. Дори и последния писък от hard shell-овете ще пропусне малко влага, ако стоите под някой водопад. Също така, ако бягате в особено топло и влажно време, отвътре ще се задържи малко пот. Освен това якето ще се държи добре, ако се грижите за него. Чистото яке ще се държи по-добре от такова, на което порите на мембраната са задръстени с мръсотия и прах, а едно ново импегниране може да направи чудеса за някоя стара поочукана дреха. Нещо още по-важно, ще усетите пълния ефект от дишащото яке, само ако долните пластове дрехи отвеждат навън влагата. Няма много смисъл да дадете 700 лева за яке, само за да го носите с памучна тениска отдолу.


Превод от английски:  Станко Йончев и Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 12982 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Закупуване на еспадрили онлайн
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
Как да си изберем седалка за катерене
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Дишащите материи - отвън и отвътре
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Как да изберете челник
10 причини да използвате туристически щеки
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap