Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Най-добрия магнезий - ТестСтанко Йончев  |  Редактирана на 05/12/2011


Понеже смятам, че е важно да отбележа как всъщност се роди идеята да направя теста на различните видове магнезии ще ви разкажа как започнах аз с катеренето.

Реших се в един хубав светъл ден, че след няколко години работа, през които използвах отпуската си основно и единствено по време на сесиите или за писане на дипломни работи и защити е хубаво да я използвам по предназначение, тоест за почивка. Та хванах намерих този сайт и се записах за курса на катерене на Мальовица, който препоръчвам на всички, и тук дойде момента с купуването на екипировката. За дрехите и другите глупости няма да говоря, единственото важно беше да имам еспадрили, торбичка за магнезий и магнезий.

Гол и бос, на базата на логичното мислене и бюджета ми реших да си взема еспадрили до 100 лева, като си харесах едни Салтик, за торбичката за магнезий не питах, но за магнезия разпитах Митко, колко ще трябва какво как защо. Той ми обясни за някакви топки, за насипен, с други думи нищо не разбрах, само че една плочка, тоест кубче ще ми стигне.

Въоръжен с почти никаква информация и малко парички отидох в един магазин, вие сами ще се сетите кой е :), и първата работа ми беше да си взема еспадрили. Обул чорапа си пъхнах крака в един чифт и доволен колко са ми удобни, тоест супер широки въобще никой не ми каза в магазина за това ама айде, те почти никъде освен може би залите Гравити (откъдето са супер точни да отбележа :) ) и НСА (където предполагам) и в някои магазини, когато уцелите правилния човек няма да ви обяснят как трябва да са нещата, колко тесни, какъв тип за какво и т.н. Та следваше торбичката и магнезия, гепих някаква торбичка, в която ми се стори, че ми влиза ръката, за това имам спомен, че ме посъветваха, не като някои места където ще ти продадат каквото дойде само за да ти вземат парите (няма да казвам кои са въпросните :) ) обаче за магнезия директно си казах дайте една плочка Салтик и толкоз.

Вече решил, че съм се запасил бях готов, уговорихме се с две мацки от курса да ги взема с колата, че щях да ходя по-раничко да се кача до Мальовица и да сляза после точно навреме за сбора. Едната нямаше магнезий, другата еспадрили и магнезий, а май и торбичка, та айде през първия работещ магазин в понеделник на пазар. Тук щастливото недоразбиране на мацката от магазина доведе до това, че Диди взе един плик с насипен Еделрид, и решихме да си го делнеме пък после аз да си карам на кубчето. Покрай курса изкарахме с него и бая остана даже, обаче после го дадох на Диди да го върне в Бургас и аз си останах с бучката. Като ми свърши този останал в торбичката хванах и сипах Салтика, то не беше мъка, не беше чудо все едно кожата ми го отблъскваше аз мажа то нищо не остава, боклук, ама се усетих едва след като веднъж на болдърите Коста ми даде Mammut да пробвам. То беше едно блаженство няма да ви казвам. Та като свърши това злополучно кубче отидох случайно в един магазин да видя някакви промоции и реших оттам да си взема магнезий, чудех се и пича, който явно катереше ми каза абе вземи Black Diamond, той по-добре покрива взех две кубчета и след като останах доволен продължих да си карам с него.

В един момент започнах да качвам разни работи по сайта и почнаха в мене да назряват идеи да пиша разни работи та другите да не страдат от моите грешки, тоест ооогромните еспадрили, кофти магнезий, а също така и макар да не споменах горе кофти торбичка за магнезий, която за да я отворя се изпомвам. Така произлезе след известно четене и крадене от чужди сайтове статията за как да си изберем еспадрили, оставаше магнезия. Един хубав мързелив ден на работа след зяпане на монитора в службата ми хрумна идеята да изтествам де що има магнезий на пазара и да видя кой става и кой не става. Споделих идеята с Митко, да кажем че той не беше много оптимистично настроен, но аз макар да не съм Овен като зодия се запънах и реших, че ще го направя. Идеята беше следната всеки вид го ползвам известно време и си пиша впечатленията и после след като мина всички видове магнезии правя тест с висене след колко време ще изпусна от изпотяване на ръцете, да кажем някакъв маршрут до къде ще изкарам като си нанеса веднъж яко магнезий и общо как покрива в сравнение, даже може и още нещо да е имало, но вече съм позабравил, все пак това беше някъде началото на месец юни тази година.

Та речено сторено или нещо от сорта :D. Почнах да обикалям магазините с цел лов на магнезий налових, тоест, напазарувах със собствени пари от основните магазини, после набарах от един друг магазин, който не знаех Metolius, Rock Empire случайно по време на една разпродажба в един магазин, и Mammut след дълго търсене от един магазин на майната си. Какво всъщност напазарувах: пликче насипен DMM, пликче насипен Ocun, пликче насипен Camp, пликче насипен Mad Rock, кутия насипен Singing Rock, кубче Kong, кубче ClimbX, кубче Edelrid, кубче Black Diamond, пликче насипен Rock Empire, кубче Metolius, кубче Mammut. Идеята беше да взема кубчета от всички, но за съжаление не всички имаха и взимах каквото има :).[i:579c7ce9]Видовете магнезий без кубчето на Mammut, кубчето на Metolius и торбата Rock Empire [/i:579c7ce9]

Но преди да започна с великото тестване или в случая разказа за теста, е хубаво на тепърва започващите да дам кратко обяснение за магнезия.

Магнезия, както му викат катерачите е всъщност нищо повече от така известния талк, с който си пудрят ръцете тежкоатлетите и гимнастиците, представлява реално магнезиев карбонат. Магнезия се използва, за да не ви се потят ръцете докато катерите. В началото никой не е катерил с магнезий, просто в един момент, някой му хрумнало да започне да използва магнезия, който ползват гимнастиците, за катерене и постепенно той навлязъл в употреба. Под какъв вид може да си купим магнезий, може да си купим магнезий на пресовани кубчета (който не са баш кубчета ама така са известни в катерачния жаргон), насипен, тоест в плик или кутия не пресован, на топки (тоест нещо като чорапчета които вътре са пълни с магнезий на прах) или течен магнезий. Относно това, кое е най-хубаво да си купите у нас няма много значение, макар на запад на места да е забранено в залите да се ползва магнезий на прах, понеже става много прашно, тук нямаме такива забрани. Разликата между пресования и този на прах не е голяма, като се натроши кубчето, то пак става на магнезий на прах, въпроса с чорапчетата е, че така не се пуска повече магнезий от необходимото, аз лично не съм ползвал, но от това, което съм чел недостатъка им е че в един момент не ви покриват ръцете достатъчно бързо и достатъчно добре в сравнение с магнезия на прах. За течния магнезий, бих казал че той е с по-ограничено приложение, идеята е първо да не се прашите, но разбира се горе няма къде да седите и да си мажете на ръцете, като ви се изпотят. Той става като да кажем си намажете ръцете преди да изкачите някой болдър или да преди да тръгнете някой маршрут да си намажете ръцете с него, и нагоре на си ползвате някой от другите видове. За начален курс за катерене, като не сте сигурни дали после ще катерите просто си вземете едно кубче магнезий, за вида може да превъртите надолу и от таблицата да си изберете един вид, да отидете в магазина и ако има да си вземете, като искам да отбележа, че само един от магнезиите, които тествах съвсем не ставаше, така че набързо, само не взимайте Rock Empire или Saltic. Също е важно да отбележа, че магнезия най-често не е чист магнезиев карбонат, а има и различни добавки, които да подобряват действието на магнезия, възможно е някои хора да получат кожни алергия от тях, като един такъв, за който знам е Metolius, ако случайно имате някакви кожни алергии или получавате често кожни обриви е хубаво да пробвате магнезия преди си го вземете.

Остатъка от лиричното отклонение бих искал да е за торбичките за магнезий. Каква торбичка за магнезий да си вземем? Основната задача, която трябва да изпълнява торбичката е да си сипвате вътре магнезия, да можете да бръкнете и да щипнете магнезий, да се затваря хубаво, така че да не ви става всичко в раницата до торбичката бяло, и да се хваща удобно на кръста ви. Така относно задачата да сипвате магнезия в торбичката всички торбички нямат проблем с това, основното е да си харесате торбичка с някакъв дизайн, има от най-семпли до вече супер изчанчени. Относно бъркането в торбичката трябва спокойно да можете да си наврете ръката в торбичката, като е изцяло отворена, да можете да си движите ръката и да си щипете магнезий на воля. Относно затварянето, хубаво е освен да се затваря ама съвсем плътно, да се отваря лесно, като това можете да пробвате като развържете торбичката и бръкнете в средата с ръце и се пробвате да я разтворите, това трябва да става съвсем лесно без никакво усилие. Относно това как да се захваща на кръста, има следните варианти торбичката да си идва с просто коланче с пластмасова катарама, с което да го закачате за кръста или пък да не идва с никакво коланче, тогава имате три опции да си купите такова, да си купите някаква подобна лента и катарами и да си зашиете едно ухо с катарама от едната страна и да си направите или да си купите въженце, с което да си връзвате торбичката за кръста, има и вариант с два карабинери за седалката ама това са българските велики икономии.

Но да се върнем на теста, за полевия тест реших да се захвана и да си взема една друга торбичка, като ако евентуално нещо се окаже скапан магнезия да взимам от старата Black Diamond и да спася положението. Долу следват записките по магнезиевите въстания, които съм направил.

[b:579c7ce9]DMM[/b:579c7ce9]

-катерене болдър
-катерене болдър
-катерене на скали
Впечатления: много добре покрива, супер добре се държи.

[b:579c7ce9]Singing Rock[/b:579c7ce9]

-катерене болдър
-катерене в зала
-катерене в зала
Впечатления: странен на вкус :D, добре покрива, сякаш по-бързо се свършва, тоест не подържа ръцете дълго време сухи, един недостатък, който открих е, че независимо колко го мачкаш пак остават бучки, което е дразнещо.

[b:579c7ce9]Ocun[/b:579c7ce9]

-катерене на болдър
-катерене на скали
-катерене на скали
Впечатления: противоречиви на болдъра малко бързо ми се потяха ръцете след като сложих и на Комините на първото катерене имаше момент, в който слагах през 2 секунди и въобще не държеше, после на следващият път пък нямаше такива работи.

[b:579c7ce9]Camp[/b:579c7ce9]
-катерене на болдър
-катерене на болдър
-катерене на болдър
-катерене на болдър

Впечатления: беше супер твърд едва го счупих, още от началото много добре покрива. Може би един от фините магнезии от сорта на Black Diamond.

[b:579c7ce9]Mad Rock[/b:579c7ce9]

Още от началото е супер фин, има консистенцията на брашно, за разлика от другите магнезии най-вероятно няма да го има периода набиване в торбичката и за разпрашаване или това или са ми продали брашно марка Mad Rock :D
-катерене на болдър
-катерене на скали
-катерене на болдър
-катерене на скали
Впечатления: Изключително фин и може би поради това свърши супер бързо, като май че много много не задържа ръцете да не се потят, имаше един болдър, на който хващах една хватка задържах я за малко преди да тръгна докато го домислях ръцете ми се изпотяваха за 15-20 секунди и трябваше наново да слагам.

[b:579c7ce9]Rock Empire[/b:579c7ce9]

Малко странно ми мирише в сравнение с останалите. Докато разтрошавах буците, а и след това просто сякаш не ми покриваше ръцете въобще, ще видя по нататък.
-катерене на болдър
Впечатления: Ужасен магнезий не покрива трябваше да го търкам две минути за да покрие поне малко, като пипнех хватка падаше веднага. Просто трагичен. Не можах да го изтърпя и след два пъти на болдъри просто го върнах в торбичката му.

[b:579c7ce9]Metolius[/b:579c7ce9]

Покрива добре.
-катерене на болдър
-катерене в зала
-катерене на болдър
Впечатления: Покрива добре, но сякаш по-бързо се изпотяваш, след като сложиш, мисля че е някъде заедно с Mad Rock.

[b:579c7ce9]Black Diamond[/b:579c7ce9]

Впечатления: Това е магнезия, с който нормално катеря мисля, че факта че до момента на теста не бях взимал друг, говори сам по себе си. Покрива много добре и се държи много добре на скалите.

[b:579c7ce9]Kong[/b:579c7ce9]

Доста трудно се натрошава от блокчето, може би натрошен е по добре да се вземе.
-катерене на скали
-катерене на болдър
-катерене на болдър
-катерене в зала
-катерене в зала
-катерене на болдър
Впечатления: Бих казах че един от най-хубавите магнезии покрива супер, не е имало момент в който да чувствам, че ме спира магнезия…

[b:579c7ce9]Mammut[/b:579c7ce9]

Най-мазния магнезий до момента супер яко покрива, обаче цената за това е че много бързо свършва.
-катерене в зала
-катерене в зала
-катерене в зала
Впечатления: Това, което аз мисля е че ако предпочиташ да е по-мазен магнезия това е правилния избор.

[b:579c7ce9]ClimbX[/b:579c7ce9]

Малко по твърд при разчупване, не се разтрошава напълно. Покрива добре но не е мазен.
-болдър
-зала
-зала
-зала
Впечатления: Може би не е баш Mad Rock но покрива като него.

--------------------------------------------------------------------------------

След всички тези писания да пообясня нещата, поради факта, че катерих само с един магнезий в определен момент малко нещата са противоречиви, принципно може би е хубаво едновременно да се пробва на едно и също място с всички видове, но според мене тестовете после в залата дават добра представа за нещата. Та по едно време се бях отчаял, че едва ли не само Салтика е бил толкова зле и всички останали стават, обаче после попаднах на Rock Empire и се отвратих тотално, самата му структура е странна и не покрива хич. Като в този момент даже се шашнах напълно и имаше веднъж, когато с Марто ходихме на Еленка, където не смеех да ползвам Metolius-а да не се окаже някакъв тотален зор нагоре и в случая си ползвах от Black Diamond-а.

Чак есента свърших с полевия тест и беше време да се прехвърля да свърша другите тестове. Като още ги до осмислях, реших първия тест да е да си измисля един траверс в залата и да го повторя с всички видове като преди това щателно си намажа ръцете и докъдето стигна.

[b:579c7ce9]Тест 1[/b:579c7ce9]

За целта избрах зала Гравити в Бонсист, на лесната стена измислих един траверс, отбелязах си с лейкопласт хватки и стъпки, пробвах движенията напред назад, почистих хватки стъпки и започнах. Като след всеки опит минавах и наново почиствах хватките и стъпките изчаквах малко да възстановя сили и продължавах със следващия вид. Не мисля че ви е нужно да ви пускам снимки или да правя графика докъде съм стигнал, само ще кажа че с DMM и Camp минах траверса напред и назад веднъж и просто и в двата случая реших да не продължавам да въртя още. Там където местата са едни и същи съм стигал до една и съща хватка преди да усетя, че ми се изпотяват ръцете, практически до 5-то място правих една дължина на траверса. Искам само да споделя, че се окажа че теста също независимо от всичко е малко субективен, понеже момента, в който ми се изпотяваха пръстите и в който аз го усещах може би не за всички са били еднакви.

Идеята за следващите тестове беше първо да видя как покрива магнезия като бръкна с ръка в пликчетата, в които го бях насипал и надробил. Другото беше така сложил си магнезий да висна на някоя хватка и да видя до кога ще държа преди да ми се изпоти ръката, като съм стъпил с краката. След известни проби установих, че трябва по-скоро само да вися на ръце, за да видя кога ще се изпусна и това трябва да е на някакви слопъри, всичко хубаво ама сега времето не е жега и да се потиш яко, та установих, че мога да вися супер много време и въобще не тръгвам да се плъзгам от изпотяване и в крайна сметка , че първия тест наподобява близо това и се отказах да го правя.[b:579c7ce9]Тест 2 – Покритие[/b:579c7ce9]

Бях насипал горе долу от повечето магнезии каквото беше ми останало в едни найлонови пликчета с ципче, а тези които бяха в насипни торби ги пресипах така че горе долу във всички пликчета да има еднакво количество магнезий. Теста беше бъркам с ръката в плика щипвам магнезий разтривам с палец три пъти и пускам магнезия и разтривам още три пъти, после снимам с фотоапарата и накрая сравнявам и класирам. Като искам да отбележа, че от първия тест установих, че Singing Rock и Rock Empire покриват супер зле, Rock Empire мазах щедро и така и не ми покри хубаво цялата длан, Singing Rock беше по-добре, но в сравнение с другите по-зле пак се налагаше допълнително да мацам, за да покрие.

За сравнение на останалите гледах една по една снимките и ги сравнявах, като основно гледах върховете на пръстите. Спрямо това ги класирах от 1 до 12.

Остана и начина, по който бих ги класирал аз на база на всичко. Общо някои са ми близки по впечатления и за това са на едно и също място.Заключението си е за вас. Аз лично смятам да започна да си взимам Camp или Kong :).

Искам да отбележа и някои други работи между другото, първото разликата в цените не е толкова голяма та да правя сравнение и между тях, общо взето по-големите разфасовки излизат по-изгодно. Нещо, което може би може да даде разлика при резултатите на Mad Rock е дали ще го вземете в пликчетата където е супер фино смлян или големите буркани, където не знам дали е толкова фин.
Също така 100% съм изпуснал някой вид магнезий, виждал съм Simond и Wild Country в залата, също знам и за Petzl, но просто не ги намерих като купувах останалите.
Последно с риск да се повторя не взимайте Rock Empire или Saltic, и катерете яко :)


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3863 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 10/12/2011 от diamir Коментирайте
Браво, чудесен опит да се тества близко до обективното магнезият. BD за мен е можеби №1. Ще ми бъде интересно и други да споделят впечатления.
2 Публикуван на 10/12/2011 от Димитър Колешев Коментирайте
И аз ползвах до скоро БД, но мисля че ДММ повече ми харесва. Поне ми дава усещането, че полепва по-добре и се задържа повече. Обаче много сериозно си мисля, че това с магнезия е въпрос на свикване и лични предпочитания, отколкото на сериозна разлика в качествота на препоръчваните марки. Със сигурност има значение и температурата и типа на скалата, на която се ползва и различните марки ще имат различни предимства.

Браво на Станко за труда и упоритостта, аз се отказах още в самото начало, когато ми предложи да участвам в тестовете :) Просто смятам, че факторите, от които зависят тези тестове са прекалено много и трудно ще преодолеем субективизма.
3 Публикуван на 11/12/2011 от borko13 Коментирайте
Айде и аз да се направя на разбиращ.

Ползвал съм почти всички от изброените марки магнезий (без Ocun, Metolius, ClimbX и Camp). Веднага мога да отбележа че Kong, Mad Rock, Rock Empire, Singing Rock са абсолютни боклуци. Ще попитате защо - просто при употреба върху пясъчник и варовик пръстите се плъзгат и не защото ръката е потна. В случая нарочно не посочих гранит, не за друго ами защото според мен на този тип скала може би дори не е необходимо да се слага магнезий. Относно другите марки аз лично бих посочил Edelrid като най-добър за мен. "Мазен", бавно съхне (запазва качествата), полепва идеално, създава перфектно триене, е може би малко повечко изсушава кожата на ръцете.

P.S. не съм експерт но все пак има разлика между пресования и магнезия на прах. Този на кубчета съхне по-дълго време.
4 Публикуван на 18/12/2011 от Krach Коментирайте
Последно ползвах БД, а преди това Мамута по - преди това сингинг рок или нещо друго не помня. Мамута мног оми харесваше именно защото е мазен. Но много бързо му свършваше ефекта. Когато открих БД реших че друго няма да е. Супер покриване, оптимално дълго време и не лош вкус.
5 Публикуван на 28/12/2011 от mikroni Коментирайте
поздравления за ентусиазма!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Юбилярът Мальовица символ на българския алпинизъм
Писмо до ФБАК от Владимир Владов
Топ 10 планински изкачвания според Нейшънъл Джиографик
Бъдещето на алпинизма
Chamonix Mont-Blanc
ВОДАЧ НА СВРЪЗКА
С въже до върха и с хеликоптер надолу
Канад(ски) истории
Съдбата на катерачките
Връх


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap