Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Лена - руският маршрут на Пти ДрюAркадий Клепинин  |  Редактирана на 12/10/2004


Невероятно! Четири месеца след голямото срутване двама руски алпинисти прокарват нов маршрут на Западната стена на Пти Дрю. Привечер на 17 февруари 1998 година двама изключително изтощени, но неимоверно щастливи души застават на върха на Пти Дрю, все още не можещи да повярват какво са направили - един нов маршрут, руски маршрут на тази прекрасна планина, която винаги е била мечта за силните катерачи. Tе отидоха, изтърпяха - и победиха!

[img:79bff29245]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/dru-lena1.jpg[/img:79bff29245]

Но зад дързостта и желанието да се премине тази горда, еднокилометрова стена, стоят дълги години опит прекарани в планините.

През септември 1997 година, огромна част от Западната стена на връх Пти Дрю в района на Шамони, с височина от 3733 метра, се срутва и практически унищожава по-голямата част от най-сложните маршрути (маршрутът на Деснивел, Френската диретисима, Абсолют и други), за чието прокарване са били необходими толкова много усилия и където се писа историята на алпинизма през последните две десеттилетия. Голямото светло петно, образувало се след каменопада, плашеше със своята абсолютна непристъпност и непреставащи каменопади. Поради този факт силните алпинисти в Европа започнаха да свикват с мисълта, че тази притегателна планина ще остане непокорена още дълги години. Не всеки от тях би могъл да си представи или да се надява, че може да я изкачи сега и то по нов маршрут.

Двама силни руски алпинисти - Юрий Кошеленко (майстор на спорта и пет пъти шампион на Русия, от Ростов-на-Дон, 34 годишен) и Валери Бабанов (известен със своите соло изкачвания на екстремно сложни маршрути в Алпите, Америка и Азия ,включително и първото соло изкачване на Американската диретисима на Пти Дрю, от Омск в Сибир, 33 годишен) - намиращи се в Шамони по покана на Френската федерация по алпинизъм и спортно катерене на Международният фестивал по зимен алпинизъм, решават да обединят своите усилия и да преминат един нов маршрут на тази
красива игла стърчаща над Шамони.

След внимателно наблюдение на каменопадите по стената, те решават да прокарат маршрута в дясната част на новообразувалото се петно, с излизане в горният край на Реброто Бонати. Изкачването, което те предприемат е в класически "биг уол" стил. Те носят платформа, която им дава възможност за едно по-пълноценно използване на дневната светлина и свободен избор на местата за нощувка. Двойката многократно е прилагала подобна тактика за изкачването на големите стени в района на Каравшин и Лейляк в Памир, известни със своите километрови стени, както и на Troll Wall в Норвегия през миналата година от Юри Кошеленко. Всичко в това начинание е естествено и отработено през годините, нов единствено е маршрутът, преминаването, на който е в очите не само на повечето местни жители и туристи, но и на всички известни катерачи присъстващи на Фестивала.

На 9 февруари, с помощта на знаменитият Александър Погорелов, член на екипа преминал Южната стена на Лхотце (бивш треньор, а сега и партньор в изкачванията на Кошеленко), двойката изнася до стената на Пти Дрю своя товар, който е около 80 кг. От 10 до 14 февруари те преминават огромната серия плочи, отбелязващи мястото на срутването. През това време двамата катерачи отмерват изминалото време с количеството преминати въжета. Събирайки се заедно, те знаят, че изкачването ще бъде тежко, но едва ли са си представяли колко. Всеки метър изисква неимоверни усилия, но главната трудност идва предимно от голямото нервно напрежение. Само преди половин година от същата тази стена се срутват тонове скала и тя все още не е стабилна, а диша като жива, продължавайки да събаря камъни, сякаш, за да се оттърси от катерещите се по нея смелчаци. По думите на Кошеленко, той никога до сега не е изпитвал толкова срах. Понякога е трябвало да се катери цяла дължина на въжето по "висящи блокове", без нито една стабилна осигуровка. Най-сигурното катерене е рано сутринта, когато "живите" камъни все още са добре замръзнали. Освен това те изкарват голям късмет с избора на маршрут (вероятно думата "късмет" не точна, поради сериозният и дългогодишен опит, който двамата имат), защото вляво и вдясно от тях, камъните прелитат постоянно без да оставят никаква възможност за оцеляване.

[img:79bff29245]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/dru-lena2.jpg[/img:79bff29245]

Пет дни са необходими, за да се премине най-опасната част от стената намираща се под големият таван, ограничаващ отгоре зоната на "живата" поредица плочи. На 16 февруари те преминават 80 метровият таван по неговата дясна част и не след дълго излизат на Маршрута на Бонати. Оттук нататък маршрутът не е толкова опасен, но все още остава технически сложен и напрегнат. Тези скали и през лятото не са за всяка "уста", а зимата за тяхното преминаване се изискват неимоверни усилия. На Реброто Бонати, двамата преминават през мястото, където през лятото на миналата година, след внезапен каменопад нелепо загива Елена Акулова, а Алексей Болдирев получава сериозна травма. Каменопадът, възникнал на такова място, където никога не е било опасно, става предвесник на по-следвалото ужасно срутване. Постоявайки и скръбно помълчавайки, Юрий и Валери, решават да нарекат новият маршрут в памет на Елена. Сега във всички гидовници на тази стена се появи едно ново име - "Лена".

През цялата седмица времето е добро. Със затаени сърца всички приятели, познати и хора, просто оказали се по това време в Шамони, следят изкачването. Момчетата се виждат добре с бинокъл. Привечер на 16 февруари, вицепрезидентът на Френската федерация, Жан Клод Мармье, успява дори да прелети до тях с хеликоптер и от разстояние 8-10 метра да ги ободри. На тях им остават още само 4 въжета до ръба и съвсем малко повече до върха. Всички са уверени, че на 17 февруари вечерта те ще бъдат в Шамони. Но за
изкачването на маршрута се налага още един ден катерене и най-важното пред тях остава спускането.

Едно от най-важните неща, които се знаят, за подобни изкачвания е, че е изключително важно да не се отпуснеш при слизането, смятайки, че трудностите вече са приключили. Преминаването на маршрута приключва чак доло в ниското, когато стигнеш долината. Жан Клод Мармье така и не дочаква момчетата на 17 февруари вечерта. Затова той изпраща своя син Пиер, да ги посрещне по нормалният път, подтикнат от смътно предчувствие. Но след като не среща момчетата до 3 часа вечерта, той извиква спасителите, които откриват Валери и Юра под ръба Флам дьо Пиер. При спускането Бабанов тръгва напред, а Кошеленко, движейки по скално-леденият гребен втори, се подхлъзва на котките и тръгва надоло по склона. Юра прелита по склона около 30 метра, след което увисва на осигуровката на Валери, получавайки от това силен удар в областта на спина. Каската се разбива, но това което го спасява са многото дрехи по него. Спасителният екип успява да го отнесе с хеликоптер още същата вечер. След диагнозата се оказва, че Юра има счупени 5-6 ребра, но докторите са оптимистично настроени и мислят, че след няколко месеца той ще може да се завърне към изкачванията в планините.

Така завършва това успешното изкачване на Пти Дрю, предизвиквайки истинска шумотевица във Франция. Всички радиостанции предават съобщения за изкаването на новият маршрут, удивлявайки се на дързостта и мъжеството на двамата руснаци. По оценката на специалистите това изкачване стои далеч над приетите граници на екстремният алпинизъм.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2502 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Катерене във Венецуела
Ala Daglar - Турция
Първото изкачване на Стената Mahayana
Великото приключение
Фиксираните остатъци
Без да си окачен на конци - интервю с Алекс Хонълд
Sphinx - Cordillera Blanca, Перу - схема
Eternal Flame по Неймлес Транго Тауър
Експедиция Серо Торе 2010 или една история с продължение
Руският Трол


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap