Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Категории и стилове на изкачванеNeil Gresham, Wikipedia, Станко Йончев  |  Редактирана на 23/10/2011


[b:2bbd570b]Категории[/b:2bbd570b]

Това е една от най-старите обсъждани теми сред катерачите и някои биха се зачудили какво общо има системата за категоризиране със статиите ми Masterclass, но реално ако не сте сигурни, как да прецените колко труден е маршрута, който сте си харесали тогава е малко вероятно да успеете да катерите с пълния си потенциал. В много от дебатите по форумите се вижда че много от катерачите във Великобритания все още не са наясно с някой фундаментални аспекти на някои от различните системи за категоризиране. Въпроси от сорта каква е връзката между „Е” категориите и техническите категории все още се появяват на яве. Много също така се чудят дали Френските категории се отнасят за най-трудното движение или цялостната трудност на маршрута. Дори някой от по-опитните катерачи, с които може да се срещнете, отговарят неясно като ги разпитате по тези въпроси и голяма част от тях ще гледат да се отърват като кажат че е нещо сложно, което няма ясна дефиниция. Но реалността е че правилата стоящи зад системите за категоризиране, са ясни черно на бяло. Странно е че толкова много катерачи не тълкуват правилно информацията, но целта на тази статия е да изясни всичко това.

[b:2bbd570b]Категории при традиционно катерене[/b:2bbd570b]

Да хвърлим поглед върху категоризацията за традиционно катерене във Великобритания, като започваме с техническата категоризация. Това е число, най-често започващо от 4 и стигащо до 7, последвано от буквите „а”, „b” или “c” и което следва категорията с прилагателно. Техническата категория има за цел да даде оценка на най-трудното движение или серия от движения по маршрута. Тя няма за цел да даде идея за цялостното натоварване. Категорията с прилагателно (като например VD, HVS или E2) има за цел да обхване както цялостното натоварване, така и сериозността на маршурта. Но как е възможно това? Просто, маршрут, който е Е1 5а може да има различни измерения: първо, това може да е особено психарски маршрут с вероятност за падане до земята при някое лесно (4b) движение нагоре по маршрута, но само с едно 5а движение някъде долу или близо до хубава осигуровка. Алтернативно може да е много добре осигурен маршрут, с много движения 5а отдолу до горе. Странно, но Е1 5а също така може да има две или три движения 5а и после дълъг участък без осигуровка, по 4с категория с възможност да се падне много, но не до земята. По този начин имаме три различни традиционни маршрути, всички с една и съща категория! Но тук влиза в употреба прочитането на гидовника и оглеждането на живо на маршрута – и внезапно всичко си идва по местата. Browns Eliminate (E2 5b) във Froggatt е „психарията” на E2-тата, маршрут с голяма вероятност да пострадаш ако паднеш, който в сравнение със сеседа си, the Big Crack, който е отчаян, но напълно безопасен гърч нагоре са с еднаква категория. Огледайте ги и ще видите, че единия няма никакви цепки по него, а другия следва перфектна цепка по цялата си дължина.

Разбира се когато видим категории като Е2 5а или Е4 5с, си мислим че по-скоро са психарски маршрути (защото техническата категория е бая по-ниска от прилагателното категоризиране), но също така, изкачването може да е натоварващо по цялата дължина, с хубави осигуровки навсякъде, но без пасаж. Подобно на това като видим категории Е2 6а или Е4 6b, на ум ни идва маршрут само с едно яко движение и супер осигоровки. И най-често случая е такъв, въпреки че теоретично пасажа може да бъде последван от психарско, но лесно катерене. Хубав пример за това е Oedipus (E4 6b), отново във Фрогат, гърчаво движение 6b за да тръгнеш, но не подценявайте движението 5с накрая, което ако не направите ще паднете на земята!

[b:2bbd570b]E категориите и психиката[/b:2bbd570b]

Може би най-голямата заблуда относно Великобританската система за категоризиране е че колкото по-нагоре вървиш по Е скалата, толкова по психарски стават маршрутите. Хората считат че Indian Face е идеален пример за това какво трябва да е Е9, защото той се счита за един от най-опасните маршрути в света. Но реално Indian Face не е по-опасен от Sunset Slab (HVS 4c) във Фрогат, за някой който катери на това ниво. Ако и двата маршрута са на границата на възможностите на този който ги катери, тогава да паднеш на пасажа е равносилно на сериозна контузия или смърт. Когато Дайв Маклауд изкатери Rhapsody (E11) в Дъмбартън, беше неизбежно, че той ще бъде гледан под лупа от по-малко информираните критици, защото е жив след като е паднал толкова пъти по него. Но катеренето по този маршрут е крайно отчайващо, и по-трудно от който и да било традиционен маршрут, така че не е нужно да е психарски, за да си заслужи категорията. След като го разгледах спускайки се на рапел отгоре, може да гарантирам че трудността му е еквивалентна на 8с/8с+ спортно катерене, а това е напълно достатъчно за да той да си заслужи категорията Е11, когато е осигурен с джаджи, независимо от какви са падания може да се получат по него. За всеки психарски маршрут в която и да е категория (до Е9 за момента) има винаги безопасна и изискваща издържливост алтернатива, която да балансира нещата. Може да си мислите, че Meshuga на Себ Грийв, с пълната си липса на осигуровки и ужасното приземяване при падане е представителен маршрут за E9 6c, но какво да кажем за легендарния маршрут Big Issue на Джон Дънн, който е с абсолютно същата категория? Този също толкова хубав и важен маршрут има супер места за осигуровки по цялата си дължина. Първия маршрут има само едно движение 6с, докато втория има движения 6с от начало до край непрекъснато за 30 метра. Няма смисъл да обсъждаме кой маршрут е по-труден, единия товари психически, а другия физически. Това важи за всяка категория от Diff до най-високите Е категории и нещата са толкова прости.
[b:2bbd570b]Стил на изкачването[/b:2bbd570b]

Друг въпрос е дали категорията на маршрутите е за онсайт изкачване или за изкачване след преглеждане след спускане на рапел или преглеждане на установка. Без съмнение, идеята винаги е била да се дава категория за онсайт изкачване, но разбира се може да е трудно да се направи обективна оценка, как всъщност ще се чувства маршрута при онсайт изкачване, ако първия, който го е изкачил го е пробвал на установка много пъти. Ако помислите за това, всъщност искам да кажа, че никой не е изкачвал Е9 съгласно това, което е реалната дефиниция за Е9. Някои от водещите headpoint катерачи, който са по-отворени по въпроса, даже предлагат за headpoint изкачванията да има отделна категоризация, или приставка към категорията, която да пояснява разликата. Така Е категория може да бъде дадена на маршрута по-нататък, когато той бъде минат онсайт. Но медийте отразяващи катеренето, са си изиграли ролята, с жаждата им за високи категории. Истинските герои на традиционното катерене (в истинския му смисъл) не са великите headpoint катерачи, но по-непознатите хора като Джеймс МакХафи, Раян Паскуил, Бен Брансби, Пийт Робинсън и Нийл Диксън, който са играли по оригиналните правила и независимо от това са успяли да направят безброй Е7 изкачвания и са стигнали близо до Е8.

[b:2bbd570b]Други фактори[/b:2bbd570b]

Разбира се има и някои други фактори, които объркват системата за категоризация на традиционни изкачвания, като например темата за това колко си отдаден, за изкачването на някой маршрут. Някой би поспорил, че маршрут в отдалечена планина трябва да е леко по-лесен спрямо дадената му категория в сравнение с маршрут със същата трудност на някои скали, до който се стига лесно с кола, но реалността е че няма разлика независимо къде се намират скалите. Единствено е леко по-впечатляващо да изкачиш някой маршрут в отдалечена местност в сравнение с някоя лесно достъпна такава. От една страна, отдалечен и езотеричен маршрут в планината е по-вероятно да бъде по-лесен, защото по-малко хора го катерят и е по-малко вероятно категорията му да бъде занижена, но може нещата да са обратно и да се окаже че маршрута е супер як, който някак си се е промъкнал между капките и е с занижена категория! По-рядко катерените маршрути най-често са обрасли или мръсни на някои места, но пък от друга страна най-популярните маршрути често стават толкова излъскани, че така нещата се балансират.

В тази светлина на нещата, също е често някои хора да кажат, че някои зони в някои страни са по грубо категоризирани от други, но това най-често е заради слабостите и силните страни на хората. Ако катериш на grit по-често, то тогава това няма да си се струва най-трудната скала за катерене в света, и ако катериш grit в началото на лятото или края на зимата дори ще ви се струва най-лесния тип скала за катерене! Имайте в предвид че маршрутите са оценени за оптималните условия за катерене, така че ако се опитвате да катерите на полиран варовик и слънцето пече силно, не се чудете ако ви е зор. Също така, маршрутите трябва да бъдат категоризирани за хора със среден ръст (каквото и да значи това), така че ако сте по-ниски от средностатистическия катерач или можете да седите долу и да си мърморите или да направите това което правеше Джони Доус – да стискате яко или да скачате!

[b:2bbd570b]Категории на спортни маршрути[/b:2bbd570b]
Да преминем към темата за спортните категории, трябва да се радваме че вече започна повсеместно да се ползва Френската категоризация, защото заради използването на Великобританската често се получаваше объркване. Основното недоразбирателство е че френските категории са на принципа на Великобританската техническа категоризация и само става дума за оценяването на най-трудното движение по маршрута. Или дори по-лошо че Френско 6а е същото като Великобританско 6а! Френската категория е цялостна оценка на физическата/техническата трудност на маршрута или въжето от маршрута и усилията нужни за приминаването му. Например, да хвърлим поглед на особено дългия маршрут 9а+ Overshadow на Стийв Маклър в Мълхм Коув и „микро маршрута” на Джон Гаскин Violent New Breed. И двата са 9а+ и са сред най-трудните маршрути в света, но е логично по-късия маршрут да има повече по-трудни движения, за да си заслужи категорията. Това няма значение за вас ако катерите ниските шестици от френската категория, но същината на въпроса е същата, когато сравнявате 6а на осемметровата стена в залата и 6а на 15 метрова стена в залата. Ако маршрутите са направени правилно, от човек, който е наясно с категориите, тогава 8 метра дългото 6а ще има малко по-трудни движения, за да си заслужи категорията, но като цяло няма да е по-трудно. Дългите маршрути изискват повече издържливост така, както късите искат повече сила. Това е като да сравняваш 800 метра с 3000 метра – никой атлет не би си губил времето да прави сравнение, тогава защо въобще катерачите да го правят?

Единствения въпрос, който може да се дискутира е дали спортните маршрути са оценени за онсайт или за редпойнт изкачвания, и консенсуса по въпроса е (не че е особено полезен) нито едното нито другото! Маршрута си е маршрута, според френската категоризация, така че го катерете в какъвто стил желаете! Може би тази гледна точка дава отговор на Великобританската трад категоризация и това как да обединим изкачванията хедпойнт и изкачванията онсайт, но не искам да се отклонявам, но ще отбележа че французите са нацелили нещата! Друг въпрос, който е спорен е дали категориите в залата са по-трудни от категориите навън, но в крайна сметка, всичко стига до въпроса кои са силните ви страни. Това, което може да кажа е че стила на маршрутите в зала е по-силов (ако нямата силата на пръстите да задържите хватките, тогава е по-трудно да импровизирате), и стила на катерене на скали е по-труден технически да разчетете движенията, но по-лесно да откриете варианти, при който не трябва да катерите на ръце. Аз знам, че мога да изкатеря една категория нагоре на скалите, но също така има много хора, при които нещата са наопъки!

Един последна тема, която има по-малко общо с категориите, но много катерачи спорят по нея е как да преброим движенията на спортен маршрут. Тук определено става дума за броя движения на ръцете, и вие избирате дали броите и смяната на ръцете по хватките. Нещата звучат особено тривиално, но такива са дебатите в катерачната общност!

[b:2bbd570b]Болдър категориите[/b:2bbd570b]

Да завършим темата с болдър категоризацията и по точно да хвърлим едно око на объркването около използването на Британската техническа характеризация. На някои места във Великобритания все още е популярно за някой болдър маршрут и топроуп маршрут да се използва тя, но това с времето отпада. Това е нещастно стечение на обстоятелствата, но в повечето случаи можете да очаквате категорията да бъде поне една категория нагоре от болдър маршрут и същото движение на трад маршрут. Например болдър маршрут 5b, определено би бил категория 5с, ако беше някъде по средата на традиционен маршрут. Разбира се, не трябва да става така, обаче е разбираемо, защо става така. Това е практически златното правило, което можете да приложите, в която и да е зона. Поради това е логично да се използват болдър категориите и „V” категориите са най-често използваните. Причината за това е че в света най-често се ползат те, и другото е че по този начин няма объркване между френските болдър категориите и френските категории на спортни маршрути. Може да сте изкатерили 6с спортен маршрут но болдър 6с френска категория е съвсем различно. Никога никой не е имал впредвид да има сравнение между двете категоризации. Другото хубаво нещо на V категориите и френските категории е че те правят цялостна оценка на трудността на маршрута и избягват глупостите с най-трудното движение по него. Някой глупости са измислени само от англичаните!

В България се използва френската категоризация, като бих казал, че е хубаво че сме приели само една категоризация, която да се използва за определен тип катерене, тъй като за алпийското катерене и спортното катерене, често се ползват или френската категоризация или UIAA категоризацията, и става голяма каша когато си говорите с някой и той ви обяснява за UIAA категорията, пък вие си мислите за Френската.категория. Понеже съм нов в това няма да коментирам повече :) .

[b:2bbd570b]Етика[/b:2bbd570b]

Следващата тема, която трябва да бъде разнищена е етиката. Причината да разгледаме тези теми е че често има объркване по въпроса, независимо че има изписани безброй много статии по него. Като все повече и повече хора навлизат в спорта, се получава развален телефон, особено в чатовете, който довежда до изкривени разбирания спрямо вече приетото. И въпреки че етиката на катерене хич не е затворена тема, са приети някои правила във времето и определено е важно те да бъде запазени, нали? А за да сте завършен катерач трябва да сте наясно с начините на изкачване, за да катерите с пълния си потенциал. Все пак ако не можете да минете нещо онсайт винаги има флаш или редпойнт! Смисъла на тази част от статията е да ви даде обяснение на тези термини с цел да знаете как да дадете най-доброто от себе си. Искам да подчертая изрично, че целта на тази статия е не да представя моите разбирания, а разбиранията на хиляди добри катерачи, с които съм си общувал през годините.

[b:2bbd570b]Онсайт – спортно катерене[/b:2bbd570b]

Това е едно от лесните определения, значи да изводиш някой маршрут от долу до горе, за първи път, като сами да включвате примките, без да имате знания за маршрута (или „бета”), но дори с добре познатото онсайт изкачване се случват недоразумения. Позволено ли е предварително да са закачени примките? Разбира се! Това произхожда от идеята, че при условие че имате вече болт в скалата, може да имате нещо закачено за него. Всички знаем, че се изисква повече усилия, за да минете маршрут като слагате примките, но няма как да не признаете онсайта на някой, който е катерил по вече закачени примки. Определено, ако искате да вдигнете онсайнт категорията, която катерите има смисъл да се пробвате с вече закачени примки, или да намерите някой, който да ви ги закачи. Само трябва да сте наясно, че не трябва да го гледате докато той катери! Французите са особено стриктно спазват това и е нормално да видите във Франция хора, който осигуряват, докато гледат в обратната посока! Друг класически въпрос относно онсайт катеренето е дали е позволено да откатериш до долу, за да починеш? Отново, отговора е да. Ако ти е позволено да откатериш до някой ръб, където да починеш, тогава, защо не и до долу? Кой може всъщност да каже, къде точно свършва долу скалата? И ако откатериш надолу не е нужно да си издърпаш въжето. Мисля че тази странна идея е дошла от състезанията, където да откатериш до долу очевидно не е позволено. При спортното катерене онсайта ви свършва, когато се отпуснете на въжето или се дръпнете на някоя осигуровка, толкова е просто.

Само искам да отбележа, че има различни мнения за това дали можете да имате оставени преди това примки или трябва да си ги закачате сами. Но ако сами си ги закачате няма кой да не ви признае онсайта, ако останалите условия за онсайт изкачване са изпълнени.

[b:2bbd570b]Онсайт – традиционно катерене[/b:2bbd570b]

Разликата при катеренето традиционно онсайт от спортно онсайт е, че трябва да се пробвате да си сложите всички осигуровки докато водите. Разбира се тук веднага произлиза въпроса, за вече фиксираните на място осигуровки. Някой маршрути дори са описани в гидовниците, че имат клинове или клеми, така че това е честно. Ако намерите някой маршрут с някоя друга оставена джаджа, тогава се радвайте, но ако водите по маршрут, който навсякъде има оставени джаджи, тогава трудно да се каже че това е истински онсайт. Следващия въпрос е до каква степен описанието в гидовника влияе върху онсайта. В един хубав гидовник за традиционно катерене, ще е описано накъде върви маршрута, но няма да издава прекалено много информация за какво трябва да си носите като екипировка и за движенията по маршрута. Някои от писателите на гидовници чувстват насъщната нужда да ви кажат, за това съществено важно поставяне на клема тройка, но още допълнителна информация за екипировката, вече поставя онсайт изкачването под съмнение. Друга гореща тема е дали по маршрута може да има магнезии. Не съм склонен да направя крайно изявление, но някой казват че ако по маршрута има магнезий от същия ден, тогава това е „лек онсайт”. Други казват че не може да минеш маршрут, по който има магнезий онсайт, макар че за мен това е леко крайно. Всички знаем, че магнезия дава психологическо предимство, но ако има магнезии по грешни хватки освен и по правилните, това може да се окаже по-скоро пречка. Без да затъваме много в това, това е една от малкото неясни теми в дебата за етиката, която още не е решена твърдо. Относно всички останали въпроси, като да кажем откатерването, това е честно, така както и в спортното катерене.

[b:2bbd570b]Флаш – при спортно катерене[/b:2bbd570b]

Флаша е чисто изкачване, направено от първи път, като се включвате нагоре по осигуровките, но като имате някаква информация за маршрута или „бета”. Под флаш не се има предвид, да се върнете и да изкатерите маршрут, от който преди това сте паднали и да го направите от първи път – това си е просто редпойнт. Може би най-спорната тема е какво се счита за „бета”, и простия отговор е, че само вие можете да кажете дали сте чули или видели нещо, което ви е помогнало, когато сте изкачили маршрута. Разбира се, ако сте видели някой за малко на маршрута преди пет години, или ако сте видели как някой се включва на десета примка без много да внимавате, какво всъщност правят, това трудно може да се брои за бета. Но ако разпитвате въпроси за същността на маршрута или видите хубаво как някой го катери, като по този начин, разбирате как трябва да се мине, то тогава изкачването е флаш. Ако се спуснете отгоре по маршрута и разгледате и пробвате всички хватки, тогава вече не можете да минете маршрута флаш. Ако дори само хвърлите едно око на хватките докато се спускате от горе, повечето хора най-вероятно биха се съгласили, че не можете да запишете флаш изкачване, тъй като сте били вече по маршрута. Ако се спуснете надолу по съседен маршрут и огледате хватките, тогава може и да се разминете и да се приеме изкачването ви като флаш! Днес има толкова много филмчета и клипчета и това е един от най-популярните начини да добиете информация за маршрута, която да използвате за флаш изкачване – ако сте гледали как някой го катери на видеоклип наскоро, трудно можете да се приеме, че ще направите онсайт изкачване. Дори някои катерачи, които искат да минат онсайт някой маршрут, може да прекъснат някой катерач по средата на разговора ако тръгне да им дава информация за него. Приемете това както искате.

[b:2bbd570b]Флаш –традиционно[/b:2bbd570b]

Както и при спортното катерене, традиционното флаш изкачване е когато имате сериозна информация за движенията, за нужната екипировка или и за двете преди да тръгнете по него. Под флаш не се има в предвид да минете маршрута от първи път с поставени осигуровки; пак трябва сами да си сложите осигуровките или поне по-голямата част от тях. Също така, както и при спортното катерене, ако първо се спуснете надолу по маршрута да видите хватките и къде да поставяте осигуровките, тогава не може да запишете флаш изкачване, въпреки че някои от най-добрите катерачи са го правили. Всъщност няма дума за такъв тип изкачване, което въпреки че си заслужава да бъде отбелязано в много случаи, не трябва да бъде бъркано с флаш изкачване. Това е злоупотреба с терминологията по начин, който води до големи обърквания и сериозни спорове. Мисля че по-скоро „от първия път след като го разгледах внимателно” е достатъчно за сега.

[b:2bbd570b]Редпойнт[/b:2bbd570b]

Под редпойнт изкачване се има в предвид успешно пълно изкачване, след като сте работили по маршрута, или дори след като сте паднали докато сте се пробвали за онсайт. Чувал съм за толкова много катерачи, който си записват редпойнт изкачване на маршрути, по които тук таме с набиране по осигуровките са издрапали до горе, и е особено важно да се отбележи че наистина трябва чисто да изкачите маршрута, за да запишете редпойнт! Като за редпойнт на някои места признават изкачване ако примките са предварително окачени, но у нас е прието, че редпойнта е когато сам си закачиш примките. Но има и друга гледна точка, все пак спортното катерене е създадено, като вариация на традиционното, където няма нужда да се тревожите за осигуровките и целта е била по-скоро да стане безопасно катеренето. Тогава следвайки тази логика, ако има примки се следва по-скоро това тълкуване за спортното катерене. Другото тълкуване, което се ползва и у нас според мен по-скоро е произлезло от идеята че по предния начин се губи психологическото напрежение и нещата стават твърде лесни, а също така и че вече не прилича на традиционното катерене, което произлиза от желанието за катерене на върхове. За това у нас изкачвания с вече закачени примки се възприема като пинкпойнт. Една друга дискусия относно редпойнт катеренето е следната. Често се случва да се закачи въжето предварително на първата примка, но много избират да закачат по-горна примка, от която са откатерили надолу. Мнозина спорят че трябва да откатериш на същия ден преди да направиш успешно редпойнт изкачване, независимо, това си остава една от темите с които най много се злоупотребява в катерачната етика. Една класическа история е за катерач (чието име няма да назовавам тук) който скочил отгоре след като закачил четвърта примка на маршрут в Малхъм, така че въжето му да е закачено през нея за редпойнт изкачването. Той си счупил и двата глезена и се върнал година по-късно да го изкачат с въжето закачено през четвъртата примка за редпойнта! Мисля че повечето хора му го признаха! Аз знам за няколко катерача (сред които и аз самия), които откатерват след изкачването като жест, с който да компенсират това, че са тръгнали със закачено през някоя примка въже. Като това е в реда на нещата ако сте закачили втора или трета примка, но вече за по-горните малко се прекалява, нали? Също така познавам някои катерачи, които просто не си правят труда да откатерят, защото знаят за някой, който го е откатерил, но това си е прекалено!

Относно това колко може да отнеме, за да направите редпойнт изкачване, всички знаем че е много по впечатляващо да паднете при онсайт опита, да се спуснете и да го минете от втори опит, отколкото да откарате три години в борене на един и същ маршрут преди да го минете, но и двете изкачвания се броят за редпойнт независимо след колко време сте ги направили. Заради това, много от катерачите говорят за колко опита са направили, или колко дни са се пробвали да го минат редпойнт. Тази идея за след колко време сте изкачили маршрута често бива обърквана или грешно обяснявана, като някой използват термина първи редпойнт, за маршрут който са минали от първи опит на третия или четвъртия ден! Но термина „първи редпойнт” за изкачване се използва в оригинала си за да се опише изкачване веднага след падане след опит за флаш или онсайт, или след като веднъж след падане или дърпане по примките сте минали маршрута и след това сте го минали чисто. Очевидно е по-важно колко дни сте борили маршрута от това след колко опита за редпойнт сте го минали, но е трудно да определите какво се брои за ден катерене, като най-често когато само няколко часа сте действали те не се отчитат! Това може да звучи като семантика, но за някои това е въпрос на живот и смърт!

[b:2bbd570b]Изкачване Headpoint[/b:2bbd570b]

Нещо, което преди това е скривано, хедпойнтинга сега се счита за етичен израз използван за описване на пробването на трудно традиционно изкачване на горна осигуровка, преди да бъде изводено. За много години, най-добрите Британски катерачи покриваха тези изкачвания с цел да запазят традициите, и според мен и за да нещата да изглеждат малко по-впечатляващи отколкото в действителност са. Някои смятат, че хедпойнтинга е болест на модерните спонсорирани катерачи, които гонят яките категории, но маршрутите са пробвани на горна осигуровка на grit откакто се катери там. Филма “Hard Grit” разду историята за хедпойнтинга по скалите от grit, но едва след като Ник Диксън и аз направихме второто изкачване на Indian Face се разкри пълната изстина за хедпойнтинга в планините. Сега, всички маршрути Е9 и по-голямата част от Е8-ците са минати на установка първо, но поне тези маршрути са като предизвикателство за следващото поколение онсайт катерачи. Етиката на хедпоинтинга е подобна на тази с редпойнт катеренето, правете каквото искате (разбира се без чупене и повреждане на скалите) стига да направите успешно, чисто изкачване като изводите маршрута.

Разликата от спортното катерене е че трябва да се пробвате да сложите всички джаджи при воденето. Тук правилата ще бъдат винаги леко пристъпвани с прекаляване на използването на останали от преди осигуровки, или да оставите джаджите, които сте поставили от предния опит и да ги използвате, но идеята трябва да ви е ясна. Общо прието е да издърпате въжето и да свалите всички осигуровки, след неуспешен хедпойнт опит. Това е разбира се най-малкото, което можете да направите след като сте го минали на установка. Трудно е обаче да се определи дали традиционно изкачване след като сте се спуснали отгоре и сте прегледали маршрута (вместо да сте го минали на установка) се приема за хедпойнт изкачване. Когато става дума за примиери, най-често се налага да се спуснете по някакъв начин и да прегледате отгоре маршрута. Така някои катерачи може да се спуснат отгоре по маршрута, за да може да добият възможно повече информация за него, като дори пробват някое друго от трудните движения на горна установка. Това си е хедпойнт. Други се спускат отгоре само за да придобият минимална информация за определена част от маршрута. Това пък може да бъде дефинирано като „изкачване от първи опит след разглеждане на маршрута” (но не е флаш). Общо прието е че хедпойнта е лош стил за изкачването на ниските категории. Ако някой друг може да го мине онсайт значи можете да го оставите за понататък, когато и вие сте достатъчно добри за да го минете по същия начин. Това може да ви звучи, като нещо резервирано за елитните катерачи, но си е така, все пак хедпойнта е нещо измислено за да се вдигне нивото на онсайт в катерачната общност, над моментното. Спомням си че изчаках докато успях да мина онсайт Е6 преди да прибегна към хедпойнт катерене и повечето добри катерачи правят същото.

[b:2bbd570b]Ground up – традиционно[/b:2bbd570b]

Граунд-ъп изкачване е когато се пробвате на традиционен маршрут, като тръгвате от долу, без горна осигуровка или без да сте го разгледали след спускане отгоре. Разликата между това, флаш и онсайт е че може да се пробвате много пъти, преди да напривите чисто изкачване, но разликата от хедпойнта е че не можете да го разгледате отгоре, докато си правите установката. Най-често практиката е да се спуснете долу след падане (познато преди като yo-yoing) вместо да пробвате движенията (познато преди като hang-dogging). Също е възприето, че можете да си оставите джаджите и да не издърпвате въжето от най-горната примка, на която сте го закачили, на основание че преди това не сте го катерили на установка или не сте се спуснали отгоре да го прегледате. Граунд ъп изкачването може да бъде направено за няколко дни, но още катерачите не са стигнали до консенсус дали е честно да си оставиш въжетата и примките закачени след всеки ден, докато не завършите изкачването. Но по този начин трябва да прецените кое е по-важно риска да паднете докато тепърва закачвате осигуровките или риска от това някой да ви открадне екипировката.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2343 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Моите планини - първа част
Top 10 U.S. Caves
Малко думи за истината и справедливостта
Юбилярът Мальовица символ на българския алпинизъм
Опасности в планината - Част VI от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 година
Моите планини - Втора част
Как да загреем преди катерене
Обща характеристика на алпинизма - Част I от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 ...
Да се изкачиш над облаците
Пада-а-ам от високо


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap