Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Нийл Гришъм – 15 съвета за начинаещиНийл Гришъм  |  Редактирана на 11/09/2011


В тази статия се концентрирам върху това как да започнете да тренирате, ако сте току що започващ катерач. Голяма част от информацията за тренировките е по-скоро много задълбочена и техническа, като е насочена най-вече към катерачи средно ниво и силните катерачи. А пък нуждите от тренировка на новаците са съвсем по-различни. Реално, нуждите на начинаещите са съвсем далече от самите тренировки. Това не е статия за тренировки, а статия за това как да станете по-добри в началото на катерачната ви кариера.

[b:c929c1f3]1.СПЕЦИФИКА[/b:c929c1f3]
Легендата от 80-те години Рон Фосет каза за първи път „най-добрата тренировка за катеренето е катерене”. Начина да развиеш катерачна издържливост е като катериш много маршрути, а не като бягаш маратони, начина да добиеш сила за катерене е с катерене на болдъри, не да дигаш тежести. Дори ако тренирате с тежести ще вдигнете мускулната маса и ще станете по-тежки.

[b:c929c1f3]2.РАЗВИТИЕ[/b:c929c1f3]
Може да се изкушавате на започнете с нещо по-сериозно, но трябва да се развивате постепенно. Дори ако имате добра форма и сте силни благодарение на някакъв друг спорт, в катеренето се използват специфични мускули и сухожилия, някои от които са изключително слаби. Ако прекалите от рано неизбежно ще се контузите. Изберете си темпо съгласно съветите в тази статия и го следвайте.
[i:c929c1f3]Катерете и по слопъри или в скоро време те ще ви станат слабост

Снимка: Adrian Croome[/i:c929c1f3]

[b:c929c1f3]3.ОБЩИЯ СМИСЪЛ[/b:c929c1f3]
Катеренето е сложен спорт включващ множество преплитащите се компоненти. Грешка е да се фокусирате само на едно или две неща. Най-добрите катерачи са тези, които нямат слабости и които се опитват да комбинират нещата. Един полезен модел е да имате в предвид следните три основни категории:
Умения: Психика, техника, тактика
Физически умения: Специфична сила, специфична издръжливост, гъвкавост, обща форма.
Подържащи системи: Хранене, фактори от начина на живот.

И доколкото всеки от тези елементи е важен, трябва да се отбележи, че някои са по-важни от други. Например, може да сте най-силния човек на света, но ако техниката ви куца, много бързо ще закъсате. Още повече, ако имате достатъчно сила и добра техника, но психиката ви е слаба, колата все пак не може да върви без двигател. Подобно на това, дори катерачите, които имат страхотна психика, техника и сила може да ги използват напразно ако имат лоша тактика – ако си изберете грешния маршрут или не почивате достатъчно, просто играта свършва. Последното нещо е че ако сте прекалено нервен, не сте тренирали достатъчно, не сте се наспали добре и не се храните добре, очевидно няма да можете да дадете най-доброто от себе си.

[b:c929c1f3]4.КАТЕРЕТЕ ТРИ ПЪТИ СЕДМИЧНО[/b:c929c1f3]
Независимо дали е в залата или навън, ако катерите само веднъж или два пъти седмично, това не е достатъчно да вдигнете силата и издържливостта си, въпреки че можете да подобрите техниката си леко. Не очаквайте да станете добър катерач, ако не сте готови да отделите нужното време. Три пъти седмично е златната среда, като така максимално ще задобрявате, без да се има значителен шанс да се контузите.
[i:c929c1f3]Набиранията са полезно упражнение за развитие на обща сила. Използвайте стъпка отстрани на рамката на вратата, ако са ви трудни.

Снимка: Rob Russell[/i:c929c1f3]

[b:c929c1f3]5.ПОСТОЯНСТВО[/b:c929c1f3]
Да си починете една седмица не е проблем, но ще изостанете назад, ако вече от месец не сте ходили на зала. Катерачните качества се развиват постепенно, с постоянство, не със спиране и започване отново.

[b:c929c1f3]6.НА ПЪРВО МЯСТО СА УМЕНИЯТА И ТЕХНИКАТА[/b:c929c1f3]
Катерачите често казват, че трябва да научите техниката преди да вдигнете сила, но какво значи това на практика? Ами първо, значи че първо трябва някой да ви покаже техниката на катерене! Всички знаем какво става, ако се пробваш сам да се научиш да караш ски. Ако щете вярвайте, но при катеренето не е по-различно. Лошите навици се развиват от начало и с времето става все по-трудно да ги изкорените, ако не предприемете мерки навреме. Може да прозвучи като безсрамно хвалене, но ако не можете да намерите добър треньор наоколо, купете си Masterclass DVD-то ми (Част І). Запомнете, че някои части от катерачната техника са интуитивни (всички сме се катерили по дървета, когато сме били малки!), но някой са съвсем неинтуитивни (особено техниката за изкачване на надвеси) и няма да можете да усвоите тези техники, освен ако някой не ви ги покаже. Няма време да ги обясня в тази статия, но имайте в предвид този съвет, ако искате да можете да катерите добре. Друг съвет е избягвайте да правите много набирания и упражнения на трейнинг борда през първата си година катерене.

[b:c929c1f3]7.РАЗВИЙТЕ ПСИХИКА ЗА ВОДЕНЕ НА МАРШРУТИ[/b:c929c1f3]
Ако тепърва започвате да водите нови маршрути, изкатерете първо огромно количество лесни маршрути преди да започнете да си давате зор. Един допълнителен (и особено спорен) съвет е да се пробвате да падате, сравнително скоро след като започнете да водите, преди да развиете фобия от падане. Това е нещо напълно противоречащо на съветите, които дават повечето инструктори, но знайте, че имам в предвид катеренето в зала. Вие и свръзката ви, ще трябва да осигурявате динамично, за да не се контузите и ако не знаете какво значи това, значи не сте готови за това упражнение. Започнете с падания, когато сте включили примката над вас и постепенно падайте от по-високо и по-високо. Ако не сте сигурни за начина, потърсете съвет от някой и изгледайте видеото по-долу за техниката clip-drop.Ако не се научите да падате, страха ви ще става все по-голям и ще ви ограничава, с развитието на катеренето ви.

[b:c929c1f3]8.РАБОТЕТЕ ВЪРХУ РЕАЛИЗАНЕТО НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТРЕНИРОВКАТА В РЕАЛНИ ИЗКАЧВАНИЯ[/b:c929c1f3]
Колкото повече време прекарвате в залата в сравнение с времето на скали, все по-трудно ще ви е да достигнете категориите, които катерите в зала на скалите. Давайте всичко от себе си, за да отидете на скали и да се пробвате на различни видове скали, разбира се ако не искате да си останете само катерач в зала. Работата с въже и проблемите с безопасността са отделна тема и ако имате съмнения потърсете съвет. Ако за първи сте на скали няма място за его и гордост – съвета ми е да катерите маршрути, които са под възможностите ви.
[i:c929c1f3]Лицевите опори са добро упражнение за допълнително поддържане на форма.

Снимка: Rob Russell[/i:c929c1f3]

[b:c929c1f3]9.РАЗВИЙТЕ ИНСТИНКТ ЗА ТОВА КОГА СТЕ ЗАГРЯЛИ[/b:c929c1f3]
Добрата загрявка преди катерене е съществена, за да катерите яко, а също така и за да предотвратите контузии. Започнете с малко джогинг, за да вдигнете температурата на тялото си и после направете няколко динамични упражнения като кръгове с ръцете, стягане на дланта в юмрук, кръгове с бедра и ритания с крак напред назад. После направете серия от три или четири траверса, като започнете от най-лесните, и после постепенно повишавате трудността. Почивайте си пре достатъчно (поне три или четири минути) между отделните траверси, като гледайте да не се изпомпате дори и съвсем малко, до третия или четвъртия траверс. После можете да се прехвърлите на катерене на болдъри или маршрути, но никога не се хвърляйте от лесни траверси на трудните маршрути. Продължете с постепенно вдигане на категориите (ако са маршрути, тогава изкачете по един от всяка категория : 4 > 4+ > 5 > 5+ > 6a) ако става дума за болдъри, тогава изкатерете по два или три от всяка категория ( например 3xV0-, 3xV0, 3xV1, 2xV2).

(бел. Прев. В нашите зали, или поне в Гравити и в залата на НСА почти няма категории на маршрутите, виждал съм само в Гравити два три маршрута с категории, за това или можете да питате някой от залата, или сами да съобразите следното, най-лесните маршрути са тези, които са по полегата стена с големи хватки или хватки на гъсто, после следват полегатите маршрути с по-малки хватки, като най-често тези са към 3-ка, 4-ка или 4+, после следват маршрутите по вертикални стени с големи хватки и с по-малки хватки, и чак накрая идват тези в надвес. Относно болдърите положението за съжаление е по-сложно, в Гравити има маршрути, но няма категории, а в НСА пък няма никакви маршрути и трябва да си измислите. Предния съвет важи с пълна сила, като в случая че и най-полегатите ви се виждат трудни, може да пробвате да правите първите няколко движения от дългите маршрути, като винаги трябва да има или някой да ви пази или отдолу да има дюшек може и да се пробвате на болдър стената като си харесате 3-4 хубави хватки и хубави стъпки, които са ви удобни и да се да си правите маршрути между тях , като да си правите вариации, а постепенно хватките и стъпките стават по-малки)

Може да ви отнеме до 45 минути преди да сте готови да се пробвате на нещо трудно. Запомнете, че загрявката преди катерене изисква дисциплина и знание за това, кога тялото ви се уморява и прекалявате. Ако избързате или ще катерите лошо, или ще се контузите. Измислете си режим и го спазвайте, като не се разсейвайте.

[b:c929c1f3]10. ИЗДРЪЖЛИВОСТ ПРЕДИ СИЛА[/b:c929c1f3]
Има безброй случаи на начинаещи хвърлящи се веднага на надвесените болдър стени от новото поколение, които се контузват още първата седмица. Болдър катеренето е най-интензивната форма на катерене. Основния принцип на тренировката, за който и да е спорт е да изградиш издръжливост преди да се пробваш да вдигаш сила. В катеренето това значи да катерите дълги маршрути, или ако имате наоколо само стена за болдъри да правите дълги траверси или да катерите по-лесни болдъри по няколко пъти. След като сте загрели трябва да се стремите да изкачите шест или седем маршрута, който са към една категория под възможностите ви. Това е много по-добре за формата ви от изкачването на трудни маршрути, като след първия или втория да сте разбити. Ако паднете това трябва да е на петия или шестия ви маршрут и това трябва да е защото сте се изпомпали и сте се изморили, а не защото маршрута е прекалено труден. Например вместо да изкатерите един 6а, изкачете два 5+ или три категория 5-ца. Просто изкачете маршрута, спуснете се долу бързо и го изкачете отново като или го водите или го катерите на установка. Стремете се да направите към четири или пет такива серии с по 10 минути почивка между всяка.

[b:c929c1f3]11.КАТЕРЕТЕ В РАЗЛИЧНИ ДНИ БОЛДЪРИ И ДЪЛГИ МАРШРУТИ[/b:c929c1f3]
Честа грешка е да умешате произволно катерене на болдъри и катерене на дълги маршрути. Ще имате по-добри постижения ако ги катерите в отделни дни. Добър подход е да катерите два пъти седмично дълги маршрути и веднъж болдъри.

[b:c929c1f3]12.КАТЕРЕНЕ НА БОЛДЪРИ[/b:c929c1f3]
Когато започвате да катерите, целта ви когато катерите болдъри трябва да е да развивате техника и да катерите възможно повече. Трябва да развиете по-голям репертоар и е особено важно е да пробвате много видове движения, хватки и наклони на стената. Катерачите, които не се съобразят с това в скоро време развиват слабости. Отделете особено внимание на плочите и вертикалните стени, но не прекалявайте с надвесите. Слопърите и облите хватки често са по-трудни от джобовете, но трябва да се пробвате и по тях. Ако се пробвате да катерите надвеси гледайте да са с големи джобове и гледайте да задържате краката си на стената, и да катерите хладнокръвно. Ако прекалите с катеренето на надвеси прекалено рано рискувате да се контузите, или да спрете да развивате техниката си. Не зацикляйте на някой маршрут, независимо от движенията по него. Ако след четири, пет опита не можете да минете маршрута го оставете за понататък, и го пробвайте следващия път. Ако обаче решите да го гърчите докато го минете, почивайте поне две три минути между опитите – това изисква самоконтрол, тъй като е много лесно да зацепите и да не можете да спрете да се пробвате. Опитвайте различни варианти и движения не блокирайте на само един вариант. Използвайте почивката си, за да обмислите движенията наум и да измислите нови варианти. Опитайте се да наблюдавате някой друг и взимайте пример от тях, но не подражавайте на хора, които имат различен стил на катерене от вас и различна физика, и още по-важно е да не подражавате на хора, които имат лоша техника!
[i:c929c1f3]Не се забравяйте във фитнес залата и запомнете, че най-добрата тренировка за катеренето е катерачната стена.

Снимка: Mike Robertson[/i:c929c1f3]

[b:c929c1f3]13.ДОПЪЛНИТЕЛНА ТРЕНИРОВКА ЗА СИЛА[/b:c929c1f3]
Когато се почувствате готови да започнете да катерите по-яки и по-стръмни работи си струва да правите допълнителна тренировка за сила на лост или трейнингборд.
Три упражнения са препоръчителни. Първо, чисто и просто набиране на лоста ( или на големите джобове на трейнингборда). Направете три серии, а относно повторенията, мъжете трябва да се борят да правят от осем до петнайсет, а жените от три до седем. Използвате контролирана форма или не се отпускайте напълно до долу. Следващото упражнение е вис, на ръбче. Използвайте полу пречупен хват (пръстите ви да са под прав ъгъл) и висете на принципа на повторенията, тоест висене от пет до седем секунди почивка четири секунди, още веднъж от пет до седем секунди вис, пак почивка четири секунди, последен трети вис по схемата и после почивка от три минути. Правете общо три серии от това. Третото упражнение е за обща издръжливост и за коремна преса: висете от лоста с прави ръце и вдигнете коленете си до гърдите от 10 до 15 пъти в три серии. [b:c929c1f3]Непременно загрейте сериозно преди да започнете тренировката, като потичате наоколо, после направите кръгове с ръце и три или четири серии от лесни висове или набирания като единия крак ви е на стол, за да си помагате[/b:c929c1f3]

[b:c929c1f3]14.ИЗБЯГВАЙТЕ МЕТОДИТЕ ЗА УСИЛЕНА ТРЕНИРОВКА[/b:c929c1f3]
Въобще не трябва да ви споменавам, че трябва да избягвате тренировка на кампус бордове и систем бордове. Можете не само да увредите сухожилията си, а и техниката си.

[b:c929c1f3]15.НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОБЩАТА СИ ФОРМА [/b:c929c1f3]
Ако навлизате в катеренето, като преди това сте тренирали нещо, или ако сте свикнали да поддържате форма, тогава не трябва да се тревожите за това. Но катеренето често привлича хора, които не обичат отборните спортове или да поддържат „форма”. Ако това е вярно за вас, тогава е добра идея да подхванете някакъв вид обща тренировка. Бягане последвано от лицеви опори, коремни преси и стречинг два или три пъти седмично е напълно достатъчно. Не прекалявайте с този вид тренировка, все пак тренирате за катерене.

[i:c929c1f3]Грешките говорят сами: Тъй като и аз съм някъде в тази фаза на катеренето ми, мисля че ще ви е полезно да прочетете малко от грешките, които аз съм направил, и да разберете защо трябва да следвате тези съвети.
Първа грешка: започнах да катеря по-сериозно в залата, като не ходех на скали – резултат: беше и още на моменти ми е зор да водя на скали.
Втора грешка: в залата предпочитах да катеря болдъри, и да мешам болдъри и дълги – резултат: още нямам добре развита издръжливост и ако катеря нещо по-дълго изплезвам бързо езика.
Трета грешка: болдърите, които катерих най-често бяха над нивото ми по по-дребни хватки и в надвес – резултат: бая често разтеглях сухожилия, и само благодарение на късмета нямам някаква постоянна травма.
Четвърта грешка: тренировки на трейнинг борд без сериозна загрявка – резултат: подобен на този от предната грешка, като по-голямата част от контузиите са ми от него.[/i:c929c1f3]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1323 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 17/09/2011 от borko13 Коментирайте
Много добра статия! Въпреки че всеки сам трябва да си определи конкретната тренировъчна програма или да потърси съвета на по-опитни, описания метод е много практикуван от начинаещи, средно и много напреднали (вклчително голяма част от най-добрите български спортни) катерачи. Лично аз успях използвайки подобна програма за около 3 месеца, да премина от 6a/6a+ на 6b+/6c категория.
2 Публикуван на 11/02/2013 от survivor Коментирайте
Здравейте!
Някой може ли да ми препоръча къде мога да прочета нещо повече за тренировки три пъти в седмицата-варианти и тн?

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Дъхът на ледника
Срещу кървавия данък на планината
Свирепа арена
10 катерачни снимки
WISHPIN на екстремните ски или как невъзможното стана възможно
Преди да се родя и след това
Опасности в планината - Част VI от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 година
Истините на живота
УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ – КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ НА Т ...
Top 10 U.S. Caves


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap