Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в НорвегияDave MacLeod  |  Редактирана на 08/09/2011
[i:bd0d59b2]Снимка: davemacleod.blogspot.com[/i:bd0d59b2]

Дейв Маклауд, направи първото свободно изкачване на дългия 8 въжета и 400 метра маршрут наречен Bongo Bar на северната стена на Blaman в Норвегия. Шотланския катерач е там покрай Gore-Tex Experience Tour, като това е била основната му цел.

По подробно за приключението си в Норвегия, той разказва в блога си:

Тримата общо изкачихме огромно количество прекрасни гранитни маршрути по време на престоя ни в Квалоя. Някои от класическите маршрути, които са толкова добри колкото и всички подобни по света, и няколко страхотни нови маршрути. Но преди да дойда тук, най-великото нещо, което исках да направя бе свободно изкачване на нов маршрут по северната стена на Blaman. Едва от последните няколко години, маршрутите с изкуствено изкачване тук станаха биг уол цели за катерещите свободно. Посещенията на австрийските катерачи Ауер и Майр привлякоха внимание на всички по света към стената, и всъщност техните снимки първо ме наведоха на мисълта да дойда тук, последвани от прекрасния гидовник на Мартен Блихт.

Тези снимки бяха от опита им да изкачат свободно маршрута Bongo Bar преминаван само изкуствено до момента. Те успели да минат свободно първите въжета, като им дали категории 7b+ и 7с+ (макар, че второто е по-скоро 7b+), но надвесеното трето въже през таванчетата било мокро и те траверсирали наляво към „Atlantis” и се спуснали долу и като направили друг маршрут 'Tingeling' (Tinkerbell на английски). Техния маршрут беше довършен това лято до върха на стената от местните Андреас Кларстром и Томас Мелинг ( Peter Pan 400m, 7b+)
[i:bd0d59b2]Снимка: davemacleod.blogspot.com[/i:bd0d59b2]

На първия ден от пътешествието ни, можехме да видим Blåmann от летището Тромсо, отличаващ се от другите върхове на хоризонта. Когато стигнахме с колата до подхода видяхме северната му стена, не можех да дочакам да си сложа инвентара в сака.

Но като стигнахме под стената, беше по неясно дали изкачването на Bongo Bar е възможно. Изглеждаше наистина стръмно и гладко през таванчетата. Но от друга страна, всички потенциални нови маршрути изглеждаха също толкова отчайващо! Много затворени надвесени гранитни винкели, с очевидно отвесни и гладки странични стени. Андреас и един приятел се разположиха на 60 метра нагоре по един нов маршрут и очевидно си прекарваха добре. Той ни викаше отгоре, окуражавайки ни да хвърлим един поглед на Bongo Bar, и си помислих, че все пак трябва да се пробваме.

Въже Е6 6b за начало, дълго 55 метра беше груба загрявка, и също така припомняне, че нямаме стръмни гранитни стени, които да се катерят на дюлфер в Шотландия. Следващото въже го минахме по-лесно. То също така беше Е6 6b и може би най-доброто въже по гранит, което съм катерил някога. Перфектен дюлфер с редки, но хубави осигуровки.
[i:bd0d59b2]Снимка: davemacleod.blogspot.com[/i:bd0d59b2]

Следващия ден пратих Доналд на ключовото трето въже (А3) с инвентара за изкуствено катерене. Изглеждаше трудно и плашещо. „Бонг, бонг, бонг” кухия звън от чука му за клинове се чу над първото таванче, последвано от възклицанието: „Jings, Crivens and help me John Boy!” (нещо от сорта: „Мамка му, гадост боже помагай!”) Доналд тъкмо осъзна, че цепката, в която вкарва инвентара за изкуствено катерене е огромна отцепена люспа, като палачинка висяща на кантар, чакаща само някой неподозиращ катерещ изкуствено катерач да я натовари и да я свали в пропаста. Той не беше щастлив и се спусна долу, като ми предложи да мина внимателно в страни от тази люспа. Така и направих, само за да открия, че следващата люспа правеше предната да изглежда като неделима част от скалата. Моя израз беше доста по-нецензурен. Продължих нагоре, на половина помагайки си с изкуствени средства и наполовина свободно, само да открия, че четвърто въже изглежда почти толкова трудно. След още един ден, бях минал всички движения на трето въже, но ми трябваше още време на четвърто. Прогнозата за времето беше лоша, и не бяхме сигурни как да направим организацията на отборното изкачване с толкова много опасности и вероятността да трябва аз да изводя по-голямата част или цялото изкачване. Имахме дискусия на площадката и с колебание реших да отстъпя.

Обаче най-лошата ми черта е че никога не мога да оставя недовършена работа и няколко дни по-късно аз възобнових идеята за свободно изкачване – да отделя още един ден да повися и да почистя четвърто въже и да разгледам маршрута след това, докато Хелена и Джулия катереха класически маршрути на Холендран и като после се надявах да се пробвам да го кача редпойнт с Джулия ако времето останеше хубаво.
[i:bd0d59b2]Движейки се покрай ръба, Bongo Bar въже 7 (E5 6a)

Снимка: davemacleod.blogspot.com[/i:bd0d59b2]

Малко дъжд застраши шансовете ни. Качих се нагоре с Джулия и видяхме че черните жилки по трето въже още изглеждат сухички, така че тръгнахме без да имаме големи очаквания. Двете 7b+ въжета минаха много бързо и висейки на площадката 100 метра нагоре по стената, неизбежно надеждата се промъкна в главите ни. Говорейки за очаквания, Джулия нямаше съмнения че ще мога да мина 8а (Е8 6c) въжето над нас, и ми го каза директно, но с особено позитивен тон. Изстрелях се по въжето, катерейки плавно в началото но ставайки несигурен на ключовата част и губейки хладнокръвността си. Погледнах зад мен към ключовата хватка, която трябва да натоваря с палец; беше мокра, а също така мокра беше и стъпката. Нямаше време за колебания, когато започнах да се изплъзвам назад изстрелях дясната си ръка зад ръба без да имам време да видя хватката преди това. Два от пръстите ми я захванаха хубаво и с изсумтяване се задържах и продължих, с биеше телеграми крака по целия път нагоре към ръба.
[i:bd0d59b2] Джулия се усмихва въже след въже.

Снимка: davemacleod.blogspot.com [/i:bd0d59b2]

Минаването като втора по маршрута на Джули беше едно от основните препятствия по него. 8а катерене, по маршрут, по който не е катерила преди това, носейки раницата на гърба, и диагонална линия минаваща през таванчета с остри като бръснач ръбове, по която минава маршрута. Това съвсем не е за хора със слаби сърца. Въжето вървеше с равномерно темпо и без да се чува никакъв звук отдолу. Дърпайки се по осигуровките там, където можеше, за да не товари въжето и да го опъва по ръбовете, Джулия стигна до мен за 30 минути, още усмихвайки се и насочвайки ме да отида да изкатеря балансовото 7с въже, което следваше. След това представление, трябваше да се представя добре.

Изкачих го добре и без да губя време летях по горните въжета по цепки, които се катерят на дюлфер. Джулия беше твърдо решена да изводи шесто въже. Вече катерехме онсайт и въжето се оказа че е 7a (Е5 6а) и че е 60 метра дълго. Тя очевидно беше изморена от носенето на гръб на якетата ни, храната и водата по трудните въжета, но въпреки това тръгна нагоре. След 20 метра, тя ми се провикна и каза ,че е решила да направи площадка на една плоча. Хубава площадка? Тя ми се провикна и каза „да”, и чак като стигнах до нея тя си призна, че тя е направена на две стари човки, останали от някое предишно изкуствено изкачване и лошо поставен френд и не е искала да ми каже преди това. Изнамерихме още едно място където да сложиме френд за допълнителна осигуровка и минахме зад ръба и нагоре по безкрайните цепки, сега окъпани в прекрасното късно следобедно слънце. Бейс джъмпър скочи покрай нас тъкмо когато излизахме отгоре на Blaman и се приземи безопасно преди да довършим последното въже и да започнем умореното си влачене надолу за хапване на спагети в 1 сред полунощ. Bongo Bar – името ни напомняше за песничката от рекламата на Um Bongo от нашето детство.
[i:bd0d59b2] Дейв Маклауд, Хелена Робинсън и Джулия Снихур под северната стена на Blamann

Снимка: hotaches.blogspot.com [/i:bd0d59b2]

Имам чувството че въпреки непредвидимия климат в Норвегия, Blamann ще стане една от най-известните стени в Европа, по която да се правят трудни биг уол изкачвания през следващите години. На лесно достъпно място е и също така е особено впечатляваща с един от най-хубавите гранити, който можете да намерите по света.

Долу е част от сниманото видео за изкачването.
Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 531 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Разговор с Алекс Хонълд за соло изкачването на El Sendero Luminoso + Видео
Великото приключение
Taghia: Hi-Jinks in the High Atlas
Експедиция Серо Торе 2010 или една история с продължение
Голямото шоу
Категоризация на изкуственото катерене
Катерене във Венецуела
Ел Капитан и Халф Дом за един ден соло
Руският Трол
Маршрутът на Jean Christophe Lafaille


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap